Kadın Hastalıkları ve Doğum

Pap Smear Testi Nedir? (Bilmeniz Gereken Önemli Bilgiler)

Pap smear testi nedir?

Önleyici muayene olarak da adlandırılan Pap smear testi, rahim ağzındaki iltihaplanma, HPV ve kanser gibi değişiklikleri ve hastalıkları tespit etmeyi amaçlayan jinekolojik bir muayenedir. Bu test esas olarak cinsel aktiviteye başlamış kadınlar için önerilse de cinsel hayatı olmayan kadınlar da bu testi yaptırabilir.

Bu muayene/test hızlıdır, fazla hazırlık gerektirmez, jinekolog muayenehanesinde kısa sürede yapılır ve acıtmaz. Ancak doktorunuz hücreleri rahimden sıyırırken vajina içinde biraz rahatsızlık veya baskı hissedebilirsiniz. Bu şekilde toplanan numune analiz için laboratuvara gönderilir ve sonuç 10 gün içinde açıklanır.

Pap smear testi niçin kullanılır?

Aşağıdakiler gibi, rahimdeki herhangi bir değişikliği araştırmak Pap smear yapılabilir:

  • Trichomoniasis, kandidiyazis veya Gardnerella vaginalis gibi vajinal enfeksiyonlar
  • Klamidya, bel soğukluğu, frengi veya HPV gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar
  • Rahim ağzı kanseri
  • Rahim ve çevresindeki çeşitli kistler

Not: Bu test, 21 yaşından sonra bakire kadınlara da rahim ağzını değerlendirmek ve olası değişiklikleri tespit etmek için yapılabilir.

Pap smear testi nasıl yapılır?

Pap smear; basit, hızlı bir testtir ve bir jinekolog tarafından kısa sürede yapılır. Ancak bunun yapılabilmesi için adet döneminizde olmamanız gerekir. Ayrıca vajinayı yıkamamanız, muayeneden 48 saat önce vajina içi krem ​​kullanmamanız ve muayeneden 48 saat önce cinsel ilişkide bulunmama gibi bazı kurallara uymanız da önemlidir.

Muayene sırasında doktorunuz serviksi görüntülemek için tıbbi bir cihazı vajinal kanalınıza sokar. Daha sonra doktorunuz, analiz için laboratuvara gönderilecek küçük bir hücre örneğini toplamak için bir spatula veya fırça kullanır.

Pap smear için yapılan muayenede acı hissetmezsiniz, ancak muayene sırasında rahim içinde rahatsızlık veya basınç hissedilebilse de bu kısa süreli bir durumdur.

Pap smear testine nasıl hazırlanmalı?

Pap smear için hazırlık basittir ve dikkat etmeniz gereken tek şey şudur: Muayeneden önceki 2 gün içinde cinsel ilişkiden kaçınmak ve vajinada herhangi bir şey kullanmamak önemlidir. Ayrıca, bu testi yaptırmak istiyorsanız muayene günü adet döneminde olmamanız gerektiğini de unutmamalısınız. Çünkü kanın varlığı test sonuçlarını manipüle edebilir.

Pap smear testi ne zaman yapılır?

Pap smear, cinsel aktiviteye başlayan ve 65 yaşına kadar olan tüm kadınlar yaptırabilir. Bu test her yıl yaptırılmalıdır ancak 2 yıl üst üste olumsuz sonuç alınırsa 3 yılda bir yapılmasında bir sakınca yoktur.

64 yaş ve üzeri olup hiç Pap smear yaptırmamış kadınlar 1 ila 3 yılda bir muhakkak bu testi yaptırmalıdır. Rahim ağzı kanserine işaret eden lezyonları olan kadınlar için ise bu test 6 ayda bir yapılmalıdır.

Hamilelikte Pap smear testi

Hamile kadın daha öncesinde test olmadıysa, hamilelik sürecinde bu testin yapılmasında bir sakınca yoktur. Yine de bu testi yaptırmak isteyen bir hamile kadın, bu testi yaptırmadan önce doktoruna danışmalıdır.

Pap smear testi sonuçları nasıl anlaşılır?

Pap smear sonuçları, mikroskop altında gözlemlenen hücrelerin özelliklerine göre laboratuvar tarafından açıklanır:

  • Sınıf I:
    Rahim ağzı normal ve sağlıklıdır
  • Sınıf II:
    Vajina iltihabının neden olduğu hücrelerde iyi huylu değişiklikler vardır
  • Sınıf III:
    Hücrelerde anormak değişiklikler olduğu anlamına gelir.
  • Sınıf IV:
    Muhtemel rahim ağzı kanseri başlangıcını gösterir.
  • Sınıf V:
    Kesinlikle rahim ağzı kanseri varlığını gösterir.
  • Yetersiz örnek:
    Toplanan örnekler yeterli değildir ve bu yüzden test başarısız olmuştur.

Sonuca göre doktorunuz daha fazla test yapılması gerekip gerekmediğini ve uygun tedavinin ne olduğunu size söyleyecektir. HPV enfeksiyonu veya hücrelerde anormal bir değişiklik olması durumunda 6 ay sonra muayene tekrarlanmalıdır. Kanser şüphesi durumunda doktorunuz daha detaylı muayeneleri gerekli görebilir.

Pap smear testi: Video


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
Papanicolau: o que é, para que serve, como é feito e resultados

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu