Portakalın Faydaları ve Zararları
Portakalın faydalarını aşağı yukarı herkes bilse de, aslında bilinmeyen de birçok etkisi vardır. Aşağıda bu az bilinen faydalarını ve etkilerini gördüğünüzde şaşırabilirsiniz.
Portakalın faydaları hakkında
Portakalın faydaları oldukça fazladır ve bu faydaların bir çoğunu kimse bilmez. Portakal düşük kalorili ve besin dolu, sağlıklıdır, cildi iyileştirir, genel olarak sağlıklı ve çeşitli diyetin bir parçası olarak birçok hastalık için riski azaltmaya yardımcı olabilir.
İlgili yazı: Kivinin faydaları nelerdir? İnanılmaz 19 Etkisi
Portakal ağaçları dünyada en çok yetiştirilen meyve ağaçlarıdır. Portakal, doğal tatlılıkları, meyve sularından ve marmelatlardan yüz maskelerine ve şekerlenmiş portakal dilimlerine kadar çok çeşitli türleri ve kullanım çeşitliliği nedeniyle popüler bir meyvedir.
Bir portakal 170’den fazla fitokimyasal ve 60’dan fazla flavonoide sahiptir. Bunların çoğunun anti-enflamatuar özelliklere ve güçlü antioksidan etkilere sahip olduğu gösterilmiştir.
Portakalın faydaları nelerdir?
Portakal meyvesinin önemli yararları aşağıda maddeler halinde sıralanmıştır:
1- Vitamin ve minarellerle doludur
Portakal, özellikle C vitamini, tiamin, folat ve potasyum gibi çeşitli vitamin ve minerallerin iyi bir kaynağıdır.
- C vitamini: Portakallar mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Büyük bir portakal günlük alınması gereken miktarın %100’ünden fazlasını sağlar.
- Tiamin: B1 vitamini olarak da adlandırılan B vitaminlerinden biri olan tiamin, çok çeşitli gıdalarda bulunur ve bunlardan biri de portakaldır.
- Folat: B9 vitamini veya folik asit olarak da bilinen folat, birçok temel fonksiyona sahiptir ve birçok bitkisel gıdada bulunur.
- Potasyum: Portakal iyi bir potasyum kaynağıdır. Yüksek potasyum alımı, zaten yüksek seviyeleri olan kişilerde kan basıncını düşürebilir ve kalp hastalığı riskinizi azaltabilir.
2- İnme riskini azaltır
Amerikan Kalp Derneği‘ne göre, portakal ve greyfurt gibi narenciye meyvelerinde bulunan yüksek miktardaki içerik, kadınlar için iskemik inme riskini azaltabilir.
En yüksek miktarda narenciye yiyenler, en az tüketen kadınlara göre yüzde 19 daha düşük iskemik inme riskine sahiptir.
Özet olarak, araştırmalar portakal tüketen insanlarda (özellile kadınlarda) inme riskinin oldukça azaldığını söylemektedir ve bu da portakalın önemli faydaları arasındadır.
3- Kan basıncını düşürür
Düşük bir sodyum alımını sürdürmek kan basıncını düşürmek için gereklidir, ancak vazodilatasyon etkileri nedeniyle artan potasyum alımı da önemli olabilir.
Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketi’ne göre, ABD’li yetişkinlerin yüzde 2’sinden azı günlük 4700 mg önerisini karşılamaktadır.
Ayrıca, yüksek bir potasyum alımı, tüm nedenlerden ötürü yüzde 20 azalmış ölüm riski ile ilişkilidir.
4- Kanserle savaşır
Amerikan Epidemiyoloji Dergisi‘nde yayınlanan bir araştırmaya göre, yaşamın ilk iki yılında muz, portakal ve diğer turunçgiller suyu tüketmek çocukluk çağı lösemi gelişme riskini azaltabilir.
Güçlü antioksidan olan C vitamini için mükemmel bir kaynak olan portakal, kanser türlerinin çoğuna neden olduğu bilinen serbest radikallerin oluşumuyla mücadeleye yardımcı olabilir.
Antioksidan olarak yeterli bir C vitamini alımı gerekli ve çok faydalı olsa da, kanser ve terapötik amaçlar için tüketmek için gereken miktar tüketebileceğimizden daha fazladır.
Bir çalışma, portakallardan elde edilen C vitamininin bir gün bağırsak kanseri hücrelerini bozmak için kullanılabileceğine, ancak 300 portakal değerinde C vitamini gerektiğine karar vermiştir. Meyve ve sebzelerden yüksek lif alımı, düşük bağırsak kanseri riski ile ilişkilidir.
İlgili yazı: Bağırsak kanseri hakkında her şey
Ancak, 2015 yılında bir çalışma, portakal ve greyfurtun cilt kanseri riskini azalttığını da göstermiştir. Araştırmacılar, yüksek miktarda tam greyfurt veya portakal suyu tüketen kişilerin, düşük miktarlarda tüketenlere kıyasla melanom geliştirme olasılığının üçte bir oranında daha az olduğunu keşfettiler.
İlgili yazı: Cilt kanseri hakkında her şey
5- Kalp sağlığını destekler
Portakaldaki lif, potasyum, C vitamini ve kolin içeriğinin tümü kalp sağlığını destekler.
Vanderbilt Tıp Fakültesi ve klinik tıp profesörü Dr. Mark Houston’a göre, potasyum alımında artış ve sodyum alımında azalma, bir kişinin kardiyovasküler hastalık riskini azaltmak için yapabileceği en önemli diyet değişikliğidir.
Bir çalışmada, günde 4069 mg potasyum tüketenler, daha az potasyum (günde yaklaşık 1000 mg) tüketenlere kıyasla iskemik kalp hastalığından yüzde 49 daha düşük ölüm riskine sahipti.
Yüksek potasyum alımı da inme riskinin azalması, kas kütlesinin kaybına karşı koruma, kemik mineral yoğunluğunun korunması ile yakından ilişkilidir. Bu durum, portakalın faydaları konusunun önemli bir maddesidir.
6- Diyabet konusunda etkilidir
Çalışmalar, yüksek lifli diyetle beslenen tip 1 diyabetlilerin kan şekeri seviyelerinin daha düşük olduğunu ve tip 2 diyabetlilerin kan şekeri, lipitler ve insülin seviyelerinde iyileşme olabileceğini göstermiştir.
İlgili yazı: Şeker hastalığı (diyabet) hakkında her şey
Çoğu beslenme uzmanları, kadınlar için günde 21-25g gün ve erkekler günde 30-38 gram lif önermektedir ve bu lifi portakal ve muzdan da sağlayabilirsiniz.
7- Cilt sağlığını destekler
Antioksidan olan C vitamini, doğal formunda yenildiğinde veya topikal olarak uygulandığında, güneşin ve kirliliğin neden olduğu cilt hasarıyla savaşmaya, kırışıklıkları azaltmaya ve genel cilt dokusunu iyileştirmeye yardımcı olabilir. C vitamini, cildinizin destek sistemi olan kolajen oluşumunda hayati bir rol oynar.
8- Anemi riskini azaltır
Anemi, düşük seviyelerde kırmızı kan hücreleri veya hemoglobin ile karakterize edilen ve oksijen taşıma yeteneğini azaltan bir durumdur. Genellikle demir eksikliğinden kaynaklanır.
Portakal iyi bir demir kaynağı olmamasına rağmen, C vitamini (askorbik asit) ve sitrik asit gibi mükemmel bir organik asit kaynağıdır.
Hem C vitamini hem de sitrik asit, vücudunuzun sindirim sisteminden demir emilimini artırabilir. Demir açısından zengin gıdalarla yenildiğinde, portakallar anemiyi önlemeye yardımcı olabilir.
9- Böbrek taşını önler
Portakal, böbrek taşı oluşumunu önlemeye yardımcı olduğuna inanılan iyi bir sitrik asit ve sitrat kaynağıdır. Potasyum sitrat genellikle böbrek taşı olan hastalara reçete edilir. Portakaldaki sitratların benzer etkileri var gibi görünmektedir.
İlgili yazı: Böbrek taşı hakkında her şey
Özet olarak
Portakallar kalp sağlığına faydalı olabilir ve böbrek taşlarını önlemeye yardımcı olabilir. Demir açısından zengin olmasalar da, demir emiliminizi artırarak anemiye karşı da koruma sağlayabilirler.
Portakalın olası zararları nelerdir?
Portakalların bilinen çok yan etkisi yoktur. Bazı insanlar turunçgillere karşı alerjiye sahiptir, ancak bu nadirdir.
Mide ekşimesi yaşayan insanlar için portakal tüketimi semptomları daha da kötüleştirebilir. Bunun nedeni portakalların başta sitrik asit ve askorbik asit (C vitamini) olmak üzere organik asitler içermesidir.
İlgili yazı: Mide ekşimesi veya yanması hakkında her şey
ÖZET: Bazı insanların portakallara alerjisi vardır ve asitlikleri mide ekşimesi semptomlarını artırabilir. Bununla birlikte, portakallar genel olarak az sayıda sağlık riski taşır.
Sonuç olarak
- Portakal, hem lezzetli hem de besleyici olduğu için dünyanın en popüler meyveleri arasındadır.
- Bunlar iyi bir C vitamini kaynağı ve diğer bazı vitaminler, mineraller ve antioksidanlardır.
- Bu nedenle kalp hastalığı ve böbrek taşı riskinizi azaltabilirler.
- Basitçe söylemek gerekirse, bu parlak turunçgiller sağlıklı bir beslenme tercihine mükemmel bir ektir.
Kaynak ve ileri okuma:
- https://www.healthline.com/nutrition/foods/oranges
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/272782
- https://www.health.com/food/health-benefits-oranges
- https://www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-oranges
- https://www.livescience.com/45057-oranges-nutrition-facts.html
Not: Konu hakkında ilgili videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz: