Sağlıklı Yaşam

Potasyum Yüksekliğinde Yenmemesi Gerekenler

Eğer potasyum seviyeleriniz yüksekse, potasyum yüksekliğinde yenmemesi gerekenleri öğrenmelisiniz. Çünkü yüksek potasyum seviyeleri kalbinize zarar verebilir ve hatta kalp krizine bile neden olabilir.

Potasyum nedir, nasıl ölçülür?

Potasyum, gıdalarda bulunan ve insan sağlığı için gerekli olan bir mineraldir. Bir elektrolit olarak potasyum; kas kasılması, kalp fonksiyonu ve sinir iletiminde rol oynar. Ancak çok fazla potasyum, özellikle böbrek hastalığı veya kalp yetmezliği olan kişiler için zararlı olabilir.

Doktorlar, basit bir kan testi ile vücudunuzdaki potasyum miktarını ölçebilir. İdeal olarak, potasyum seviyeniz litre başına 3,6 ila 5,2 milimol (mmol/L) arasında olmalıdır. Potasyum seviyeniz 5,2 mmol/L’nin üzerindeyse, potasyum yüksekliğiniz var demektir ve doktorunuz muhtemelen bir süre yüksek potasyumlu gıdalardan kaçınmanızı önerecektir.

Potasyum yüksekliğinde yenmemesi gerekenler nelerdir?

1- Patates

Potasyum yüksekliğinde yenmemesi gerekenler arasındaki ilk gıda patatestir. Porsiyon başına 300 mg (miligram) üzerindeki herhangi bir besin çok yüksek potasyumlu bir gıda olarak kabul edilir. Patatesteki potasyum seviyesi ise bu sınırdan çok daha yüksektir.

Örneğin; patates kızartması yaklaşık 100 gram başına 470 mg potasyum, yaklaşık 30 gram patates cipsi ise 465 mg potasyum içerir.

Tatlı patatesler de ise potasyum oranı daha yüksektir. Örneğin, Fırında pişmiş tatlı patateste 450 mg potasyum vardır.

2- Muz

Çoğu insan muzun potasyum açısından zengin bir meyve olduğunu zaten bilir. Aslında, birçok sporcunun muz yemeyi sevmesinin bir nedeni de budur. Bu popüler meyve, yoğun efor sırasında vücudun kaybettiği potasyumun yenilenmesine yardımcı olur.

Potasyum seviyeniz yüksekse, seviyeniz düşene kadar muzdan ve muzla yapılan ürünlerden uzak durmanız gerekir. Bu arada tadını çıkarabileceğiniz düşük potasyumlu meyveler arasında; elma, yaban mersini, ahududu, üzüm, limon ve misket limonu bulunur.

3- Süt

Potasyum yüksekliğinde yenmemesi gerekenler arasında süt de vardır. Potasyum; yağsız, az yağlı ve tam yağlı sütte fazlasıyla bulunur. Çikolatalı sütün içinde ise, beyaz sütten daha fazla potasyum bulunmaktadır.

Potasyumdan kaçınmanız gerektiği durumlarda en iyi içecek seçiminiz sudur. Kahve ve çay, düşük potasyumlu içecekler olarak sınıflandırılır, ancak ne kadar içtiğinize dikkat etmelisiniz. Bir fincan sade kahve, 116 mg potasyum içerir, bu nedenle günde iki fincandan fazla içmemek en iyisidir.

Yoğurt, krem ​​peynir ve dondurma gibi süt bazlı ürünler de potasyum değeri yüksek gıdalar arasındadır.

4- Portakal

Bir adet portakal 240 mg potasyum içerir. Bununla beraber, portakal suyunda daha yüksek miktarda potasyum vardır. Yarım bardak portakal suyu neredeyse, bütün bir portakal kadar potasyum içerir ve çoğu insan yarım bardaktan fazlasını içer.

Bir meyve suyu tercih etmeniz gerekiyorsa, portakal suyu yerine, elma suyunu deneyin. Yarım bardak elma suyunda, sadece 150 mg potasyum bulunur. Kızılcık suyu ve kızılcık kokteyli de az miktarda potasyum içerir, bunları ölçülü olarak içebilirsiniz.

potasyum

5- Kuru fasulye ve bezelye

Kuru fasulye ve bezelye de potasyum yüksekliğinde yenmemesi gerekenler arasındadır. Birçok vegan ve vejetaryen, vücutlarının protein ihtiyacını karşılamak için kuru fasulye ve bezelye kullanır. Bununla birlikte, bu yüksek proteinli gıdalarda potasyum da oldukça fazladır.

Aslında, fasulye ve bezelye porsiyon başına ortalama olarak, sığır eti, tavuk veya balıktan daha fazla potasyum içerir. Örneğin; yarım fincan mercimek 365 mg potasyum içerirken, yaklaşık 100 gram balıkta 300 mg potasyum bulunur. Yine 100 gram kıymada, porsiyon başına 270 mg potasyum bulunmaktadır.

6- Balkabağı

Balkabağı da dahil olmak üzere, kış kabaklarının koyu turuncu etli kısımları çok fazla potasyum içerir. Yarım kâse balkabağında, 250 mg potasyum mevcuttur.

Potasyum değerleriniz yüksekse, balkabağı turtası ve balkabağı tatlılarından da kaçınmanız gerekir.

Sarı kabak ve diğer çeşit kabaklar da dahil olmak üzere yaz kabakları, tüketiminizi bir kâseden daha azıyla sınırladığınız sürece afiyetle yemek için uygundur.

7- Spor içecekleri

Elektrolit içeren spor içeceklerinden kaçınmanız gerekir. Potasyum, bu içeceklere eklenen başlıca elektrolitlerden biridir ve vücudunuzun hali hazırda fazladan potasyuma ihtiyacı yoktur. Ayrıca, sporcu içecekleri genellikle çok fazla gereksiz şeker içerir.

Bir antrenmandan sonra kaybettiğiniz su ve sıvı kaybını kazanmak için en iyi yol sudur. Diğer seçenekler arasında elma veya kızılcık suyu bulunur. Birkaç üzüm veya bir bardak karpuz suyu da canlandırıcı olabilir. Armut suyu da potasyum miktarı açısından düşük olup, tercih edilebilir.

8- Yeşil sebzeler

Potasyum yüksekliğinde yenmemesi gerekenler arasındaki bir diğer gıda da ıspanaktır. Yeşil yapraklı sebzeler herkes için iyidir, ancak potasyum değerleriniz yüksekse ıspanağı tüketmemeniz gerekir, çğnkğ potasyum değeri oldukça yüksektir.

Marul, porsiyon boyutunu takip ettiğiniz sürece sorun değildir. Bir kâse marul yaklaşık 100 mg potasyum içerir, bu nedenle büyük salata tabakları yerine daha küçük salataları tercih edin. Salatanızı; yonca filizi, salatalık, brokoli ve kerevizle süsleyebilirsiniz, bu sebzelerin hepsi düşük potasyumlu yiyeceklerdir.

9- Domates salçası

Potasyum değerleriniz yüksekse kaçınmanız gereken bir diğer gıda da domates salçasıdır. Domates salçasıyla makarna sosu veya biberli sos tarzında şeyler yapıyorsanız ve potasyum seviyeniz normalin üzerindeyse, bunlara ara vermenizin zamanı gelmiş demektir. Çünkü 1 su bardağı domates salçası 1220 mg potasyum içerir ve bu değer çok yüksektir.

Sonuç olarak

Potasyum, hayati fonksiyonlarınızın çoğunu destekleyen temel bir mineraldir. Ancak çok fazla potasyum, özellikle belirli kronik rahatsızlıkları olan kişilerde kalbi ciddi şekilde etkileyebilir. Bu yüzden potasyum değerleriniz yüksekse yediğiniz şeylere dikkat etmeniz gerekir. Potasyum yüksekliğinde yenmemesi gerekenler arasında patates, koyu yeşil yapraklı sebzeler, tatlı patates ve muz bulunur.


Kaynak
15 Foods That Are High in Potassium

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu