Prednizolon Nedir? Ne İçin Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?
Prednizolon nedir?
Prednisolone olarak da bilinen prednizolon; romatizma, hormonal değişiklikler, kolajenoz, enfeksiyonlar, alerji, cilt ve göz sorunları gibi hastalıkların tedavisinde kullanıldığı gibi kanser tedavisinde de kullanılan antienflamatuvar bir ilacın etkin maddesidir. Bu ilaç tablet, oral süspansiyon veya damla şeklinde mevcuttur ve eczanelerden reçete ile satın alınabilir.
Prednizolon kullanımı her zaman doktorun tavsiyesine göre yapılmalıdır. Çünkü bu ilacın uzun süreli ve yanlış kullanımı, kolesterol ve trigliseritlerde artış gibi yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Prednizolon ne için kullanılır?
Prednisolone, aşağıdakiler gibi inflamatuar ve otoimmün hastalıkları tedavi etmek için kullanılır:
- Adrenokortikal yetmezlik, konjenital adrenal hiperplazi, süpüratif olmayan tiroidit ve kanserle ilişkili hiperkalsemi gibi endokrin değişiklikleri
- Psoriatik veya romatoid artrit, ankilozan spondilit, bursit, akut spesifik olmayan tenosinovit, akut gut artriti, travma sonrası osteoartrit, osteoartritik sinovit ve epikondilit gibi romatizmalar
- Kollajenozlar, özellikle sistemik lupus eritematozus ve akut romatizmal kardit vakaları
- Pemfigus, bazı dermatitler, mikozlar ve şiddetli sedef hastalığı gibi cilt hastalıkları
- Alerjik rinit, temas ve atopik dermatit, serum hastalığı ve ilaç aşırı duyarlılık reaksiyonları gibi alerjiler
- Alerjik korneal marjinal ülserler, herpes zoster oftalmikus, ön segment iltihabı, koroidit, üveit, sempatik oftalmi, alerjik konjunktivit, keratit, koryoretinit, optik nevrit, iritis ve iridosiklit gibi göz hastalıkları
- Semptomatik sarkoidoz, Löefler sendromu, berilyum, bazı tüberküloz vakaları, aspirasyon pnömonisi ve bronşiyal astım gibi solunum yolu hastalıkları
- Erişkinlerde idiyopatik trombositopenik purpura, sekonder trombositopeni, edinilmiş hemolitik anemi, eritrositik anemi ve eritroid anemi gibi kan hastalıkları
- Lösemi ve lenfoma gibi kanser hastalıkları
Ayrıca prednizolon, multipl sklerozun akut alevlenmelerinin tedavisinde, idiyopatik nefrotik sendrom ve lupus eritematozus vakalarında şişmeyi azaltmak için ülseratif kolit veya bölgesel enteritten muzdarip hastaların tedavisi için de kullanılabilir.
Prednizolon nasıl kullanılır?
Prednizolonun dozu, ağırlık, yaş, tedavi edilecek hastalık ve farmasötik forma bağlı olarak büyük ölçüde değişir ve her zaman doktor tarafından belirlenmelidir.
5 veya 20 mg tablet
- Yetişkinler:
Başlangıç dozu günde 5 ila 60 mg arasında değişir, 1 tablet 5 mg’a veya 3 tablet 20 mg’a eşdeğerdir. - Çocuklar:
Başlangıç dozu günde 5 ila 20 mg arasında değişir, 1 tablet 5 mg veya 1 tablet 20 mg’a eşdeğerdir.
İlaç birkaç günden fazla uygulandığında dozaj kademeli olarak azaltılmalıdır. Tabletler bir bardak su ile kırılmadan ve çiğnenmeden bütün olarak yutulmalıdır.
3 mg/mL veya 1 mg/mL şurup
- Yetişkinler:
Önerilen doz günde 5 ila 60 mg arasındadır. - Bebekler ve çocuklar:
Önerilen doz, günde 1 kg çocuk ağırlığı başına 0.14 ila 2 mg arasında değişir, 3 ila 4 günlük uygulamaya bölünür.
Ölçülecek hacim iki farklı sunum olduğundan, oral solüsyonun konsantrasyonuna bağlıdır. İlaç birkaç günden fazla uygulandığında dozaj kademeli olarak azaltılmalıdır.
11 mg/mL’lik damlalar halinde çözelti
- Yetişkinler:
Önerilen doz günde 5 ila 60 mg arasında değişir, günde 9 damla veya 109 damlaya eşittir. - Çocuklar:
Önerilen doz, günde 1 ila 4 kez verilir. Doz, çocuğun ağırlığının her 1 kg’ı için 0.14 ila 2 mg arasındadır.
Her damla 0,55 mg prednizolona eşdeğerdir. İlaç birkaç günden fazla uygulandığında dozaj kademeli olarak azaltılmalıdır.
Prednisolone ile önerilen doz ve tedavi süresi, tedavi edilecek soruna, yaşa ve hastanın tedaviye bireysel yanıtına bağlı olduğundan, doktor tarafından belirtilmelidir.
Prednizolon’un yan etkileri nelerdir?
Prednizolon tedavisi sırasında ortaya çıkabilecek en yaygın yan etkiler iştah artışı, zayıf sindirim, peptik ülser hastalığı, pankreatit, ülseratif özofajit, sinirlilik, yorgunluk ve uykusuzluktur.
Alerjik reaksiyonlar, katarakt, glokom, gözle ilgili yan etkiler de ortaya çıkabilir. Ayrıca, mantar veya göz virüsleri tarafından ikincil enfeksiyonların yoğunlaşması, karbonhidrat toleransının azalması, gizli şeker hastalığının tezahürü ve insülin veya oral hipoglisemik ajanlara olan ihtiyaçta artış da meydana gelebilir.
Yüksek doz kortikosteroidlerle tedavi, kan trigliseritlerinde belirgin bir artışa neden olabilir.
Prednizolon’u kimler kullanmamalıdır?
Prednizolon, sistemik mantar enfeksiyonları veya kontrolsüz enfeksiyonları olan kişilerde ve prednizolona veya formülün herhangi bir bileşenine alerjisi olan hastalar kullanmamalıdır. Ayrıca bu ilaç, doktor tarafından tavsiye edilmedikçe hamile veya emziren kadınlar tarafından da kullanılmamalıdır.
Prednizon ile prednizolon arasındaki fark nedir?
Prednizon, prednizolonun bir ön ilacıdır. Yani prednizon, aktif hale gelmesi ve karaciğerde etkisini göstermesi için prednizolona dönüştürülmesi gereken aktif olmayan bir maddedir. Bu nedenle, kişi prednizon veya prednizolon alırsa, prednizon karaciğerde prednizolona dönüştürülüp aktive edildiğinden ilacın etkisi aynı olacaktır. Bu nedenle prednizolon vücutta aktif olması için karaciğerde dönüştürülmesi gerekmediğinden karaciğer sorunları olan kişiler için daha faydalıdır.