Tıbbi Farmakoloji

Pregabalin Nedir? Ne İçin Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?

Pregabalin nedir? Ne için kullanılır? Yan etkileri nelerdir? Nasıl kullanılmalıdır? Hangi hastalıklara iyi gelir? Kimler kullanmamalıdır? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.

Pregabalin nedir?

Pregabalin; sinir sistemi üzerinde etki eden, sinir hücrelerinin aktivitelerini düzenleyen, sinirlerin işlev bozukluğundan kaynaklanan epilepsi ve nöropatik ağrıların tedavisinde kullanılan bir ilacın etkin maddesidir. Ayrıca yaygın anksiyete bozukluğu tedavisinde ve yetişkinlerde fibromiyaljinin neden olduğu ağrıların yönetiminde de kullanılmaktadır.

Bu etkin maddeyi içeren ilaç, eczanelerden 75 mg ve 150 mg kapsüller halinde Lyrica ticari adı altında, yalnızca tıbbi reçeteyle satın alınabilir.

Pregabalin ne için kullanılır?

Bu etkin maddeyi içeren ilaçlar; periferik ve merkezi nöropatik ağrı, kısmi nöbetler, yaygın anksiyete bozukluğu ve yetişkinlerde fibromiyalji tedavisi için kullanılmaktadır.

Pregabalin; yemeklerden önce veya sonra, bir bardak su ile ağızdan, doktorun belirlediği dozda, saatte ve sürede alınmalıdır. Bununla birlikte, bir dozunu zamanında almayı unutursanız, hatırladığınız anda ilacınızı alın, ancak bir sonraki dozun zamanı neredeyse geldiyse, kaçırdığınız dozu atlayın. Kaçırılan dozu telafi etmek için dozu ikiye katlamayın.

Bu etkin maddenin yetişkinler tarafından kullanım şekli, hastalığın kendisine ve şiddetine göre değişebilir. Aşağıdaki sağlık durumlarında, genel kullanım şekilleri ifade edilmiştir. Ancak her hastadaki kullanım şekli, doktorun belirlediği ölçülerde değişikliğe uğrayabileceğini unutmayınız.

Nöropatik ağrı

Önerilen başlangıç ​​dozu günde 2 kez alınan 75 mg‘dır. Tedavi gören kişinin vücut tepkisine ve ilacı tolere edilebilirliğine bağlı olarak, doz miktarı doktor tarafından 3 ila 7 gün arayla günde 2 kez 150 mg’a veya gerekirse bir hafta sonra günde 2 kez maksimum 300 mg’a kadar artırılabilir.

Epilepsi

Önerilen başlangıç ​​dozu günde 2 kez 75 mg‘dır. Kişinin vücut tepkisine ve ilacı tolere edilebilirliğine bağlı olarak, 1 haftalık tedaviden sonra doz günde 2 kez alınan 150 mg’a yükseltilebilir. Gerektiği koşullarda, bir hafta sonra tekrar, doktor tarafından yönlendirilen şekilde, doz günde 2 kez alınan 300 mg’a kadar yükseltilebilir.

Genel anksiyete bozukluğu

Önerilen etkili başlangıç ​​dozu günde 2 kez 75 mg‘dır. Kişinin tepkisine ve tolere edilebilirliğine bağlı olarak, doz miktarı doktor tarafından 1 hafta sonra günde 300 mg’a yükseltilebilir. Gerektiği koşullarda; bir haftalık aralıklarla günde 450 mg’a ve nihayetinde günde maksimum doz olarak 600 mg‘lık alıma kadar yükseltilebilir.

Fibromiyalji

Etkili doz miktarı günde 2 kez alınacak 75 mg ile başlamalıdır. Ardından kişinin vücut reaksiyonuna ve tolere edilebilirliğe bağlı olarak, 1 hafta içinde günde 2 kez alınacak 150 mg’a kadar yükseltilebilir. Günde 300 mg’lık bir dozdan yeterli fayda görmemiş kişiler için doz miktarı, ilgili doktor tarafından yönlendirildiği şekilde günde 2 kez alınacak 225 mg’a kadar yükseltilebilir.

Pregabalin’in yan etkileri nelerdir?

Bu etkin maddeyi içeren ilacın kullanımıyla birlikte ortaya çıkabilecek en yaygın yan etkiler; nazofarenjit, iştah artışı, öforik ruh hali (aşırı neşe), kafa karışıklığı, sinirlilik, depresyon, oryantasyon bozukluğu, uykusuzluk, cinsel istekte azalma, anormal koordinasyon, baş dönmesi, uyuşukluk, titreme, kelimeleri telaffuz etmede zorluk görülebilir.

Ayrıca hafıza kaybı, denge değişiklikleri, dikkat bozuklukları, uyuşukluk, uzuvlarda karıncalanma veya duyu değişikliği, görme değişiklikleri, kusma, kabızlık, aşırı bağırsak gazı, ağız kuruluğu, kas ağrısı, yürüme güçlüğü, yorgunluk, kilo alımı ve genel şişlik de görülen yan etkiler arasındadır.

Pregabalin şişmanlatır mı?

Pregabalinin yaygın yan etkilerinden biri kilo alımıdır. Bu nedenle bazı kişilerin bu ilaçla tedavisi sırasında kilo alması muhtemeldir. Bununla birlikte, tüm insanlar aynı yan etkiyi görmeyebilir, yapılan araştırmalar insanların sadece %1 ila %10’unun kilo aldığını göstermektedir.

Preganalin’i kimler kullanmamalıdır?

Pregabalin, formüldeki bileşiklerden herhangi birine alerjisi olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Ayrıca bu ilaç, hamilelik ve emzirme döneminde sadece doktor kontrolünde kullanılabilir. Pregabalin kullanan ve kilo alan bazı diyabet hastalarının, bu ilaçla tedavi gördükleri takdirde diyabet ilaçlarının doz miktarının yeniden ayarlanması gerekebilir.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
Pregabalin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu