İç Hastalıkları

Safra Kesesi Ağrısı Belirtileri Nelerdir? Safra Kesesi Ağrısı Nasıl Geçer?

Safra kesesi ağrısı, genellikle safra taşlarından kaynaklansa da, muhtemelen böyle bir ağrının birçok nedeni de olabilir. Bazı durumlarda reçetesiz ağrı kesiciler rahatlama sağlasa da, bazı durumlarda neden daha ciddi olabilir ve çeşitli tıbbi tedavilere ihtiyacınız olabilir. Aşağıda daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

Safra kesesi ağrısı nedir?

Safra kesesi ağrısı, safra kesesi ile ilgili herhangi bir soruna bağlı bir ağrıyı tanımlamak için kullanılan her şeyi kapsayan bir terimdir. Safra kesesi ağrısına neden olan başlıca safra kesesi sorunları arasında safra kesesi taşı, safra yolu taşları, safra kesesinin delinmesi ve safra kesesi iltihabı bulunur.

Bu gibi sorunlarda ağrı bazen kısa süre içinde geçerken, bazen de geçmeyen safra kesesi ağrısı problemi de yaşanabilir.

Safra kesesi ağrısı belirtileri, ağrının nedenine bağlı olarak değişiklik gösterir ve belirli yiyecekleri tükettikten sonra tetiklenebilir.

Safra kesesiyle ilgili ağrı, altta yatan nedene bağlı olarak aralıklı ağrı, sabit ağrı, karın ağrısı, arkaya yayılan ağrı olarak tanımlanabilir ve ağrının derecesi hafif ila şiddetli arasında değişebilir.

Safra kesesi ağrısı neden olur?

1. Safra kesesi taşları

Safra kesesi taşları, safra kesesindeki sıvı maddeler zamanla sertleştiğinde ortaya çıkan bir durumdur. Birçok durum safra kesesi taşı geliştirmenize neden olabilir; özellikle kadın olmak safra kesesi taşı için bir risk faktörüdür. Diğer nedenler arasında ilerleyen yaş, kilolu olmak, hızlı kilo kaybı, hamilelik, doğum kontrol hapları gibi çeşitli ilaçlar veya Crohn hastalığı sayılabilir.

2. Safra yolu taşları

Safra yolu taşları, safra kanalındaki sıkışmış taşlardır ve geçmeyen safra kesesi ağrısı hissedilmesinin en yaygın nedenidir. Bu taşları genellikle safra yolunuzu tıkamadığı sürece onları fark edemezsiniz. Safra kesesi taşı safra kanalınızı tıkamışsa eğer, safra kesesi tıkanıklığı belirtisi olarak kıvrandıran karın ağrısı yaşamanız bile mümkündür. Ayrıca, cildiniz ve gözleriniz sararabilir ve kendinizi kusacakmış gibi hissedebilirsiniz.

3. Safra kesesi delinmesi

Delikli safra kesesi, safra taşları zamanla organınızı deldiğinde ortaya çıkan bir durumdur. Safra delinmesi nadir olarak görülür, ancak ölümcül olabilir. Safra keseniz delinmiş ise, yüksek ateşiniz, mide bulantınız veya kusmanız olabilir. Safra kesesi delinmesi geçmeyen safra kesesi ağrısına neden olabilir, bu yüzden en kısa zamanda tedavi edilmesi gerekir.

4. Safra kesesi apsesi

Safra kesesi apsesi, safra kanalı tıkanıklığından kaynaklanan bir enfeksiyon türüdür. Bu enfeksiyon doktorunuzun reçete ettiği çeşitli antibiyotiklerle tedavi edilebilir bir durumdur. Ciddi bir apse organın yırtılmasına neden olabilir ve karın bölgesine yayılabilir. Bu yüzden böyle bir şüphede doktor kontrolü önemlidir.

5. Safra kesesi iltihabı

Kolesistit olarak da bilinen safra kesesi iltihabı, bölgeye alınan bir darbe, bazı hastalıklar, bazı enfeksiyonlar veya safra birikmesi gibi çeşitli nedenlerle olabilir. Safra kesesi iltihabının diğer olası tetikleyicileri arasında bazı tümörler, bazı bakteriler ve çeşitli karın sorunları vardır. Safra keseniz iltihaplanıp şiştiğinde, üst karın ağrısı veya sağ kürek kemiği ağrısı yaşayabilirsiniz.

6. Sklerozan kolanjit

Sklerozan kolanjit, safra kanallarınıza zarar veren ilerleyici ve zamanla kötüleşen bir karaciğer hastalığıdır. Bu hastalığa sahip birçok insanda aynı zamanda inflamatuar bağırsak hastalığı da vardır. Sklerozan kolanjit, birçok insanda herhangi bir semptoma neden olmasa da karaciğer yetmezliğine bile yol açabilecek ciddi bir hastalıktır. Bu hastalığa sahip insanlar sağ üst karın ağrısı ve ayrıca kaşıntı hissedebilir.

7. Safra kesesi kanseri

Safra kesesi kanseri nadir olarak görülür ve teşhis edilmesi zor olabilen kanser türleri arasındadır. Safra kesesi kanserinin belirtileri arasında karnın sağ tarafında ağrı, kilo kaybı, sarılık ve karın şişkinliği sayılabilir. Aile sağlığı geçmişinizde bu hastalık varsa veya safra taşı, ilerleyen yaş, obezite veya sağlıksız beslenme gibi durumlara sahipseniz, safra kanseri riskiniz var demektir.

Safra kesesi ağrısı belirtileri nelerdir?

Safra taşından kaynaklanan safra kesesi ağrısı belirtileri aşağıdakileri içerebilir:

  • Karnın sağ tarafında ağrı
  • Sırtın sağ tarafında ağrı (bazen bıçak saplanır gibi)
  • Mide bulantısı ve/veya kusma
  • Hazımsızlık ve mide ekşimesi gibi sindirim sistemi semptomları
  • Cildin ve gözlerin sararması
  • Yüksek ateş veya titreme

Safra kesesi delinmesine bağlı safra kesesi ağrısı belirtileri aşağıdakileri içerebilir:

  • Sağ karın ağrısı
  • Yüksek ateş
  • Mide bulantısı
  • Kusma

Safra kesesi iltihabına bağlı safra kesesi belirtileri aşağıdakileri içerebilir:

Safra kesesi kanserine bağlı safra kesesi ağrısı belirtileri aşağıdakileri içerebilir:

  • Karnın sağ üst tarafında ağrı
  • Kilo kaybı
  • Karın şişkinliği
  • Cildin ve gözlerin sararması

Safra kesesi ağrısın nedeni nasıl teşhis edilir?

Sağlık geçmişi ve fizik muayene, safra kesesi ağrısıyla ilgili olası bir tanı almanıza yardımcı olabilecektir. Safra kesesi ağrısına neden olan sorunun kesin olarak belirlenmesi için karaciğer fonksiyon testleri, tam kan sayımı ve karın röntgeni gibi birkaç laboratuvar kan testi yapılır.

Ultrason, safra kesesi taşlarını tespit edebilir ve bilgisayarlı tomografi taraması, organın yapısal değişikliklerini tanımlayabilir. Manyetik rezonans görüntüleme (emar) bazen organ yapılarını (karaciğer, safra kesesi ve pankreas) detaylı görmek için kullanılır.

Doktorunuz bunlardan başka testler de düşünebilir. Bu testlerin sonuçları, safra kesesi sorununun tespit edilmesine yardımcı olacaktır.

Safra kesesi ağrısına hangi ağrı kesici iyi gelir?

Genellikle ciddi olmayan nedenlerden kaynaklanan safra kesesi ağrısına ibuprofen ve narkopsen içeren ilaçlar gibi reçetesiz alınabilen ağrı kesiciler iyi gelir. Ancak safra kesesi ağrısına hangi ilacın daha iyi geldiği konusunda en doğrusu eczacınıza veya doktorunuza danışmaktır.

Safra kesesi ağrısı nasıl geçer?

Safra kesesi taşlarınız olmasına rağmen ağrınız yoksa tedaviye ihtiyacınız yoktur. Çünkü, kronik olmadığı sürece bir veya iki safra taşı atağı geçiren bazı hastalar tedaviden kaçınmayı seçebilir. Ancak şiddetli ağrı için tıbbi tedaviye ihtiyacınız olabilir. Aniden ve şiddetli bir şekilde ortaya çıkan safra taşına bağlı safra kesesi ağrısı genellikle morfin ile tedavi edilir.

Diğer tıbbi tedaviler arasında oral safra tuzu tedavisi, bir ilaç olan ursodiol ve şok dalgaları bulunur. Bazen ise ciddi durumlarda doktorunuz tedavi için safra kesesi çıkarma ameliyatı önerebilir. Şu anda, cerrahi yöntem seçimi laparoskopik cerrahi adı verilen bir ameliyat türüdür. Bu cerrahi işlemde safra kesesi, karın içinde sadece küçük kesiler kullanılarak aletlerle çıkarılır.

Bununla birlikte, bazı hastalarda daha kapsamlı ameliyat gerekebilir. Genellikle, safra kesesi ağrısını taklit eden altta yatan bir neden yoksa safra kesesi çıkarıldıktan sonra ağrı hissetmeyeceksinizdir.

Safra kesesi ağrısına ne iyi gelir?

  • Safra kesesi ağrısına iyi gelen şeyler arasında nane, yonca ve elma sirkesi bulunur. Ancak bunları kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.
  • Az yağlı bir diyetin uygulanması, safra koliği sıklığını azaltabilir ancak safra taşlarını erittiği gösterilmemiştir.
  • Düzenli egzersiz, safra taşı hastalığı ve buna bağlı safra kesesi ağrısını azaltabilir.
  • Bazı sağlık uzmanları, safra kesesi çıkarıldıktan sonra diyette süt ve tahılların azaltılmasını önermektedir. Yine de etkilenen bireyler bu tür değişiklikleri doktorlarına danışmalıdır.

Safra kesesi ağrısı komplikasyonları

Safra kesesi ile ilgili ağrının olası komplikasyonları arasında şunlar vardır:

  • Yemek yerken rahatsızlık
  • Yetersiz gıda alımı
  • Kilo kaybı
  • Elektrolit anormallikleri
  • Artan ağrı kesici ilaçların tüketimi
  • Günlük aktivitelerin bozulması

Safra kesesi hastalığına bağlı diğer komplikasyonlar arasında aşağıdakiler vardır:

  • Safra kanalı tıkanması
  • Ciddi enfeksiyonlar
  • Pankreatit
  • Peritonit
  • Seyrek olarak safra kesesi kanseri

Video


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
Gallbladder Pain: Reasons Why Your Belly HurtsGallbladder Pain

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu