Sağ Böbrek Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?
Sağ böbrek ağrısı
Böbrekler göğüs kafesinin altında ve üst karın alanının arka kısmında yer almaktadır. Omurganızın her iki tarafında birer tane böbrek vardır. Karaciğerinizin boyutu ve konumu nedeniyle, sağ böbreğiniz soldan biraz daha aşağıda oturma eğilimindedir.
Böbrek ağrısına neden olan durumlar sadece bir tarafı etkileme eğilimindedir. Örneğin, sağ böbrek ağrısı, o bölgedeki organlardan, kaslardan ve diğer vücut dokularından kaynaklanabilir veya böbreğin kendisinden de kaynaklanabilir.
Sağ böbrek ağrısı neden olur?
1. İdrar yolu enfeksiyonu
Tipik olarak bakterilerin neden olduğu, ancak bazen mantar veya virüslerin de neden olduğu idrar yolu enfeksiyonları yaygın görülen enfeksiyonlardır. Genellikle alt idrar yolunu (üretra ve mesane) etkileseler de üst idrar yolunu da (üreterler ve böbrekler) etkileyebilirler.
İdrar yolu enfeksiyonu nedeniyle böbrekleriniz etkilenirse, sağ böbrek ağrısı haricinde belirti olarak aşağıdakileri yaşayabilirsiniz:
- Yüksek ateş
- Sağ/sol ve üst sırt ağrısı
- Titreme
- Sık idrara çıkma dürtüsü
- İdrardan kan veya irin gelmesi
- Mide bulantısı ve/veya kusma
İdrar yolu enfeksiyonu nasıl tedavi edilir?
İdrar yolu enfeksiyonlarının ilk tedavisi için muhtemelen doktorunuz antibiyotik reçete edecektir. Böbrekleriniz enfekte ise (buna piyelonefrit denir), florokinolon içeren bir ilaç reçete edebilir. Şiddetli bir idrar yolu enfeksiyonunuz varsa, doktorunuz intravenöz antibiyotiklerle hastaneye yatış önerebilir.
2. Böbrek taşları
Böbrek taşları, böbreklerin içinde oluşan ve idrar yolunda ilerleyebilen küçük tuz ve mineral kütleleridir. Böbrek taşlarının boyutları sadece bir zerre kadar olabilir veya bir pinpon topu kadar büyük de olabilir. Böbrek taşları sağ böbrek ağrısının da olası bir nedenidir.
Böbrek taşlarının semptomları genel olarak aşağıdakileri içerir:
- Yanlarda ve sırtta ağrı
- Sürekli idrara çıkma ihtiyacı
- İdrar yaparken ağrı ve/veya yanma (dizüri)
- İdrarın çok az gelmesi
- Kanlı veya bulanık idrar
- Mide bulantısı ve/veya kusma
Böbrek taşları nasıl tedavi edilir?
Böbrek taşı yeterince küçükse kendi kendine düşebilir. Böbrek taşı için doktorunuz bir ağrı kesici ilaç reçete edebilir ve günde 2 ila 3 litre su içmenizi önerebilir. Ayrıca, taşın daha kolay ve daha az ağrılı düşmesine yardımcı olmak için sizi rahatlatabilecek başka ilaçlar reçete edebilir.
Böbrek taşınız daha büyükse veya hasara neden oluyorsa, doktorunuz daha kapsamlı tedavilere başlayacaktır.
3. Böbrek travması
Böbrek travması, dış kaynaklı böbrek hasarıdır. Künt travma, vücuda girmeyen ve nüfuz etmeyen bir darbeden kaynaklanırken, penetran travma, vücuda giren bir nesnenin neden olduğu hasardır. Künt travmanın semptomlarından biri böbrek bölgesinde morarmadır. Penetran travmanın semptomlarından birisi ise yaradır.
Böbrek travması, 1’den 5’e kadar bir ölçekte değerlendirilir; 1. derece küçük bir yaralanma ve 5. derece, parçalanmış ve kan akışı kesilmiş bir böbrektir. Böbrek travmasından şiddetli etkilendiyseniz, sağ böbrek ağrısını şiddetli bir şekilde hissetmeniz mümkündür.
Böbrek travması nasıl tedavi edilir?
Çoğu böbrek travması, rahatsızlık ve yüksek tansiyon gibi travmanın olası yan etkilerini tedavi ederek ameliyat olmadan halledilebilir. Böbrek travması tedavisi için doktorunuz ayrıca fizik tedavi ve nadiren ameliyat önerebilir. Daha ciddi durumlarda ise ameliyat olmanız gerekecektir.
4. Polikistik böbrek hastalığı
Polikistik böbrek hastalığı da sol veya sağ böbrek ağrısının olası bir nedenidir. Bu hastalık, sıvı dolu kist kümeleriyle kendini gösteren genetik bir hastalıktır. Bir tür kronik böbrek hastalığı olan polikistik böbrek hastalığı, böbrek fonksiyonunu azaltır ve böbrek yetmezliğine neden olma potansiyeline sahiptir.
Polikistik böbrek hastalığının semptomları şunları içerebilir:
- Sırtta ve yanlarda ağrı
- Hematüri (idrarda kan)
- Böbrek taşları
- Kalp kapağı anormallikleri
- Yüksek kan basıncı
Polikistik böbrek hastalığı nasıl tedavi edilir?
Polikistik böbrek hastalığının tedavisi olmadığından, doktorunuz semptomları tedavi ederek durumu yönetmenize yardımcı olacaktır. Örneğin, semptomlardan biri yüksek tansiyon ise, anjiyotensin 2 reseptör blokerleri veya anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleriyle birlikte diyet değişiklikleri önerebilirler.
5. Böbrek kanseri
Böbrek kanseri, böbrek dokusundaki hücrelerin anormal büyümesidir. Zamanla bu hücreler tümör adı verilen bir kitle oluşturur.
Kanser, hücrelerdeki bir anormallik bir değişiklik tetiklendiğinde başlar ve bu hücreler kontrolden çıkarak bölünür ve çoğalırlar. Kanserli veya kötü huylu bir tümör, diğer dokulara ve hayati organlara yayılabilir.
Böbrek kanserinin sol veya sağ böbrek ağrısı haricindeki belirtileri aşağıdakileri içerir:
- Yan ve sırtlarda kalıcı ağrı
- İdrardan kan gelmesi
- Tükenmişlik hissi
- İştah kaybı
- Nedensiz kilo kaybı
- Aralıklı ortaya çıkabilen yüksek ateş
Böbrek kanseri nasıl tedavi edilir?
Böbrek kanseri tedavisi kanserin tipine, tümörün evresine ve derecesine, hastanın yaşına ve genel sağlığına bağlıdır. Böbrek kanseri için en yaygın tedavi ameliyattır. Ancak doktorunuz ilk başta farklı tedavi yaklaşımlarıyla başlamayı da tercih edebilir.
Sağ böbrek ağrısı için ne zaman doktora görünmeli?
Sağ böbreğinizde ağrı hissettiğiniz anda ertelemeden doktor ziyareti planlamalısınız. Çünkü, dikkat edilmediği takdirde böbreklerinize kalıcı olarak zarar verebilecek bir böbrek sorununuz olabilir. Ayrıca, tedaviyi geciktirirseniz, bazı durumlarda hayatı tehdit edebilecek komplikasyonlarla da karşılaşabilirsiniz.
Sonuç olarak
Sağ böbrek ağrısı yaşıyorsanız, bunun nedeni idrar yolu enfeksiyonu veya böbrek taşı gibi nispeten yaygın bir böbrek sorunu olabilir. Sağ böbrek bölgesinde hissedilen ağrı, polikistik böbrek hastalığı gibi daha nadir görülen ve ciddi bir durumdan da kaynaklanabilir.
Bu yüzden böbrek bölgenizde kalıcı ağrınız varsa, ağrı giderek şiddetleniyorsa veya günlük hayatınızı etkiliyorsa, teşhis ve tedavi seçenekleri için doktorunuza danışmanız önemlidir.