Sağ Boyun Ağrısı Neden Olur? Boynun Sağ Tarafında Ağrı
Sağ boyun ağrısı ciddi midir?
Sağ boyun ağrısı birçok insan tarafından bildirilen yaygın bir şikayettir. Boynun sağ tarafında ağrı olmasının en yaygın nedeni ise, kas gerginliği veya kas çekilmesidir. Kas gerilmesi ve benzeri basit nedenlerle ortaya çıkan sağ boyun ağrısı, kısa bir süre içinde kendiliğinden geçecektir. Ancak nadir de olsa sağ boyun ağrısının nedeni daha ciddi olabilir. Bu yüzden, ağrının potansiyel nedenlerini öğrenmek önemlidir.
İlgili yazı: Boyunda kas gerilmesi belirtileri nelerdir?
Sağ boyun ağrısı neden olur?
1. Aşınma veya yıpranma
Boyundaki omurlar ve diskler yaşla birlikte yıpranarak ağrı ve sızı gibi çeşitli semptomlara neden olabilir. Eğer boynunuzdaki çeşitli yapılar aşındıysa, yıprandıysa veya kireçlendiyse, sağ boyun ağrısı yaşamanız muhtemeldir. Ayrıca, iltihaplanma ve sinir sıkışması gibi bazı tıbbi durumlar da omurların, disklerin ve boyun bölgesindeki diğer yapıların zarar görmesine neden olarak ağrı yapabilir.
İlgili yazı: Boyun ağrısı neden olur, nasıl geçer? Boyun ağrısına ne iyi gelir?
2. Yanlış uyku pozisyonu
Yanlış uyku pozisyonları da sağ boyun ağrısı yapabilir. Eğer sağlıksız bir pozisyonda uyuyorsanız, boyunda sertlik hissetmeniz de mümkündür. Sürekli uyuduğunuz uyku pozisyonu, kullandığınız yastık yüksekliği, yatağın sertliği ve konumu sabahları nasıl ve ne hissederek uyandığınızı etkileyebilir.
Başınızı desteklemeden uyumak ve boyun hizasının dışında uyumak (yastığa sadece kafayı koymak gibi), boyun ağrısıyla uyanma riskinizi artıran faktörlerdir.
3. Boyun burkulması
Bazı durumlarda boyun ağrısının kesin nedenini belirlemek zor olabilir. Belirgin bir nedeni olmayan sağ boyun ağrısı, genellikle küçük bir burkulma veya kas dokusunun yırtılması sonucu ortaya çıkar. Bu ağrı türü, boyun ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir.
Eğer sizin de boyun ağrınız varsa ve neyden kaynaklandığını bilmiyorsanız, bu neden sizin için de geçerli olabilir. Ancak ağrı geçmiyorsa, doktora görünmeniz önemlidir.
4. Stres ve kaygı
Stres ve kaygı da sağ boyun ağrısı ağrı yapabilen bir diğer faktördür. Stres ve kaygı, boyundaki ve vücudun çeşitli yerlerindeki kasların gerginleşmesine yol açarak ağrı ve sızı gibi semptomlarını tetikleyebilir.
Stres ve kaygı kaynaklı ağrı en çok boyun ve sırtta görülür. Halk arasında bu gibi durumlara psikolojik boyun ağrısı veya psikolojik sırt ağrısı da denebiliyor. Psikolojik kaynaklı böyle bir ağrınız varsa, rahatladıktan sonra muhtemelen geçecektir.
5. Tortikolis (boyun eğriliği)
Tortikolis, başınızın bir tarafa büküldüğü tıbbi bir durumdur. Tortikilisiniz varsa, kafanızı düzeltmeye çalışmak çok acı verici olabilir. Tortikolisin nedeni her zaman bilinmemektedir, ancak boyundaki küçük bağ ve kas burkulmalarının bir sonucu olduğu düşünülmektedir.
Uzun süre soğuğa maruz kalmak da tortikolisi tetikleyebilecek bir diğer faktördür. Tortikolis genellikle bir gecede meydana gelir; yattığınızda her şey normaldir ama uyandığınızda boynunuzu hareket ettiremezsiniz. Çoğu durumda, ağrı birkaç gün sonra azalır ve boyun normale döner.
6. Brakiyal pleksus yaralanması
Omuriliği ellere bağlayan sinir topluluğu brakiyal pleksus olarak bilinir. Eğer boynunuzdaki herhangi bir yaralanma bu sinir topluluğuna zarar verirse, boyun ağrısıyla beraber el ağrısı da yaşamanız mümkündür. Eğer sağ taraftaki sinir topluluğu etkilenmişse, sağ boyun ağrısı hissedebilirsiniz. Bu tür bir yaralanma genellikle ağır spor esnasında veya araba kazası gibi şiddetli kazalarda meydana gelir.
7. Kamçı darbesi (whiplash)
Kamçı darbesi olarak da bilinen whiplash, başın öne doğru sarsıldığı ve ardından çok hızlı bir şekilde yerine geri döndüğü boyundaki bir yaralanmayı tanımlar. Özellikle araba kazalarında bu tür bir darbe alabilirsiniz. Kamçı darbesinin bir diğer nedeni de, ani hareketlerdir.
Boynunuzu hızla ileri-geri şekilde aniden hareket ettirirseniz, kamçı darbesi alabilirsiniz. Kamçı darbesi genellikle birkaç hafta sonra kendiliğinden iyileşme eğilimindedir.
8. Romatoid artrit
Romatoid artrit, özellikle eklem ağrısı ve eklem sertliğine neden olan otoimmün bir hastalıktır. Boynun sağ bölgesindeki bir eklem romatoid artritten etkilenirse, sağ boyun ağrısı yaşamanız mümkündür. Romatoid artriti tamamen iyileştirmek için henüz bir tedavi yoktur. Ancak mevcut tedaviler semptomlarınızı azaltmaya ve yaşam kalitenizi korumaya yardımcı olacaktır.
9. Menenjit
Menenjit, beyni ve omuriliği kaplayan zarlar olan meninkslerin şiddetli iltihaplanmasıdır. Genellikle bu hastalığa virüsler veya bakteriler neden olur ve örneğin şiddetli bir gripten sonra ortaya çıkabilir. Ancak bazı durumlarda özellikle bağışıklık sistemi zayıfladığında şiddetli darbelerden veya mantar enfeksiyonlarından da kaynaklanabilir.
Menenjitin en yaygın semptomlarından biri şiddetli ağrı ve boyun tutulmasıdır. Menenjit genellikle doktor kontrolündeki ilaçlarla tedavi edilir.
10. Kanser
Boyunda bir yumru veya şişlik görünümü, bir kanserin varlığını gösterebilir. Eğer şişliğe boyun ağrısı, ses kısıklığı, yutma güçlüğü, boğazda top varmış hissi, kilo kaybı gibi diğer semptomlar eşlik ediyorsa, kanserden şüphelenmek yerinde olacaktır. Bu semptomların varlığında, ultrason gibi testler yoluyla tanıyı doğrulaması ve en iyi tedaviyi almanız için mümkün olan en kısa sürede doktora görünmelisiniz.
Sağ boyun ağrısı nasıl geçer?
Eğer boyun ağrınızın şiddeti hafif ila orta derece ise, ağrınızı kendi başınıza iyileştirebilirsiniz. Çünkü çoğu boyun ağrısı aldığınız önlemlerle birkaç gün veya en fazla birkaç hafta içinde kendiliğinden geçecektir.
Hafif ve orta derecedeki boyun ağrılarını tedavi etmek için aşağıdakileri deneyebilirsiniz:
- Eczacınıza danışarak reçetesiz ağrı kesiciler alabilirsiniz.
- Isıtma yastıkları veya sıcak nemli havlular kullanabilirsiniz.
- Boynunuza masaj yapabilirsiniz veya yaptırabilirsiniz.
- Boyun germe egzersizleri yapabilirsiniz.
- Meditasyon ve yoga gibi stres azaltma tekniklerini deneyebilirsiniz.
- Ağrıyan bölgeye buz torbası uygulayabilirsiniz.
- Otururken veya ayaktayken doğru bir şekilde durmaya özen gösterebilirsiniz.
- Boynu destekleyen bir pozisyonda uyuyabilirsiniz.
Yukarıdaki önlemlere rağmen boyun ağrınız hâlâ geçmeyebilir. Böyle bir durumda muhtemelen doktor kontrolü ve tıbbi tedavi gerekecektir. Doktorunuz sağ boyun ağrısı olmasının kesin nedenini belirledikten sonra, uygun tıbbi tedaviyi başlayacaktır.
Boyun ağrısı için olası tıbbi tedaviler aşağıdakileri içerir:
- Kas gevşetici oral ilaçlar
- Boyna enjekte edilen ilaçlar
- Fizik tedavi (fizyoterapi)
- Ameliyat
Sağ boyun ağrısı için ne zaman doktora görünmeli?
Hafif ve orta şiddetteki ağrı veya rahatsızlık için genellikle doktora görünmek gerekli değildir. Eczacınıza danışarak reçetesiz ilaçları almak ve gün boyunca nazikçe hareket etmek ağrıyı en aza indirmeye yardımcı olacaktır. Ancak boyun ağrınız şiddetliyse, geçmiyorsa veya ek semptomlar yaşıyorsanız, doktora görünmek önemlidir. Doktorunuz ağrının nedenini tespit edecek ve uygun tedaviyi başlatacaktır.
Boyun ağrısı için hangi doktora gidilir?
Boyun ağrısı için gitmeniz gereken doktor, aile hekiminiz ya da bir ortopedi veya bir nöroloji uzmanıdır. Ortopedi uzmanı, omurgayı etkileyenler de dahil olmak üzere kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarında uzmanlaşmış bir doktordur. Nörolog, beyin ve sinir hastalıkları konusunda uzmanlaşmış bir doktordur.
Aşağıdaki durumlarda aile hekiminize görünmeniz önerilir:
- Boyun ağrısı dışında başka bir belirtiniz yoksa
- Ağrıyı tetikleyen belirli bir kaza veya yaralanma yaşamadıysanız
Aşağıdaki durumlarda bir ortopedi uzmanına görünmeniz önerilir:
- Boyun kemiklerinizde farklı sesler duyuyorsanız
- Isı ve buz uygulamanıza rağmen ağrı geçmiyorsa veya geri geliyorsa
- Ağrı, herhangi bir ağırlık kaldırma sonucu meydana geldiyse
Aşağıdaki durumlarda bir nöroloji uzmanına görünmeniz önerilir:
- Vücudunuzun herhangi bir yerinde karıncalanma hissediyorsanız
- Zehirli olabilecek herhangi bir şeye maruz kaldıysanız
- Yorgunluğunuz varsa
- Kafanızda bir ses perdesi varsa
- Aile hekiminiz veya ortopedist ağrı nedenini bulamadıysa
Boyun ağrısıyla ilgili video
Sonuç olarak
Sağ boyun ağrısı çoğu zaman endişe nedeni değildir, çünkü nadiren ciddi nedenlerden kaynaklanır. Genellikle boyunda kas gerilmesinden dolayı veya aşırı kullanım gibi basit nedenleri vardır ve bunlar aldığınız önlemlerle kısa süre içinde geçer. Eğer bunlara rağmen ağrınız geçmiyorsa, kötüleşiyorsa veya ağrıyla beraber başka semptomlarınız da varsa, doktora görünmenizin zamanı gelmiş demektir.