Sağ Kaburga Altında Ağrı Neden Olur? Sağ Kaburga Altında ve Sırtta Ağrı
Sağ kaburga altında ağrı olması ciddi midir?
Sağ kaburga altında ağrı; karaciğer, sağ böbrek ve safra kesesi de dahil olmak üzere burada bulunan organları etkileyen çeşitli koşullardan kaynaklanabilir. Sağ kaburga altında ağrı ve sırtta ağrı olması genellikle endişelenecek bir şey değildir, ancak buna neyin sebep olabileceğini ve ne zaman doktora görünmeniz gerektiğini bilmek oldukça önemlidir. Çünkü ne gibi durumlarda ne gibi şeyler yapabileceğiniz tetikleyici nedenle çok yakından ilgilidir.
Sağ kaburga altında ağrı neden olur?
1. Safra kesesi sorunları
Sağ kaburga altında ani, keskin bir ağrı safra taşı belirtisi olabilir. Bunlar safra kesesindeki (karaciğerin hemen altında bulunan küçük bir organ) küçük safra veya kolesterol taşlarıdır. Safra taşları yetişkinlerde daha sık görülür ancak genellikle semptomlara neden olmaz.
Bununla birlikte, safra kesesindeki bir taş safra kanalını tıkarsa, bu, göğüs kafenizin altında sağ tarafta keskin, bıçak gibi bir ağrıya neden olabilir. Bu safra taşı hastalığı olarak bilinir ve ağrı beş saate kadar sürebilir.
Safra taşı hastalığınız varsa ve tedavi edilmezse, bu durum safra kesesinin şişmesine (kolesistit) yol açabilir, bu da yüksek ateşe, devam eden ağrıya ve cildin sararmasına neden olabilir.
Bu bölgede ağrınız varsa, bunun safra taşlarından kaynaklanabileceğini düşünüyorsanız veya aşağıdaki durumlarda bir doktora görünmelisiniz:
- Cildin ve gözlerin sararması
- Anormal vücut ısısı
- Anormal kalp atışları
- Omza kadar yayılabilen ağrı
2. Böbrek sorunları
Sağ kaburga altında ağrı ve sırtta ağrı böbrek taşlarından kaynaklanabilir. Böbrek taşı, idrarınızdaki minerallerden oluşan ve sol veya sağ böbrekte gelişebilen sert kristal birikintileridir. Böbrek taşları ayrıca daha sık idrara çıkmanıza veya idrar yaparken ağrı ve yanma olmasına ve idrardan kan gelmesine neden olabilir.
Sağ böbreğin etkilendiği durumlar ağrıyı sağ tarafta yaşarken, sol böbreğiniz etkilendiğinde sol kaburga altında ağrı yaşayabilirsiniz. Böbrek taşınız olduğunu düşünüyorsanız, ağrınız çok şiddetliyse ve günlük hayatınızı engelliyorsa doktora görünmeniz gerekir.
Aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz ve böbrek taşınız olduğunu düşünüyorsanız yine doktora görünmeniz gerekir:
- 60 yaş ve üstü olmak
- Hamile olmak
- Uzun süre susuz kaldıysanız (hastaysanız veya ishalseniz susuzluk riski altındasınızdır)
- Sadece bir böbreğiniz varsa
- Farklı böbrek sorunlarınız varsa
- Aldığınız ilaçlar işe yaramıyorsa
Not: Kaburga altı ve sırt bölgesinde ağrı hissetmenize neden olan bir diğer durumda, piyelonefrit olarak da bilinen böbrek enfeksiyonudur.
3. Karaciğer sorunları
Karaciğer büyük bir organdır ve sağ kaburga bölgesinde çok yer kaplar. Karaciğeri etkileyen ve bölgede ağrıya neden olabilecek durumlar şunlardır:
- Apse:
Bu, genellikle bakteriyel bir enfeksiyonun sonucu olarak karaciğerde oluşan bir irin alanıdır. Apse en çok şeker hastalığı olan kişilerde daha sık görülür. Karaciğer apseniz varsa, sağ kaburga altında ağrı, iştah azalması, ateş ve kilo kaybı da yaşayabilirsiniz. - Hepatit:
Bu, karaciğer iltihaplandığında ortaya çıkar ve çok fazla alkol içmekten veya viral bir enfeksiyondan kaynaklanabilir. Farklı hepatit türleri vardır ve bu durum ayrıca ateşe, kaşıntılı veya sararmış cilde, iştah azalmasına ve yorgunluğa neden olabilir.
- Alkolle bağlı karaciğer hastalığı:
Alkole bağlı karaciğer hastalığı çok fazla alkol içmekten kaynaklanır. Bu durumda kaburganızın alt kısmında ağrı haricinde iştah azalması ve ishal baş gösterebilir ve kendinizi genel olarak hasta hissedebilirsiniz. - Kronik karaciğer hastalığı (siroz):
Bu, karaciğerin gerektiği gibi çalışmasını engeller ve uzun süreli aşırı alkol tüketiminden veya karaciğere zarar veren bir virüsten (örneğin hepatit C) kaynaklanabilir. Siroz semptomları arasında yüksek ateş, ciltte veya gözlerde sararma, nefes darlığı, siyah kaka veya kan kusmak bulunur.
Not: Yukarıdaki durumlardan herhangi birine dair şüpheniz ve semptomlarını varsa, doktora görünmeniz gerekmektedir.
4. Pankreas sorunları
Pankreas, karaciğerin hemen altında bulunan bir bezdir ve pankreas etkileyen herhangi bir durum sağ kaburga altında ağrıya veya sağ göğüs kafesi altında neden olabilir. Pankreası etkileyen sorunların başında akut veya kronik pankreatit (pankreas iltihabı) bulunur.
- Akut pankreatit:
Pankreasın kısa bir süreli ve şiddeti iltihaplandığı akut pankreatit, daha şiddetli ağrılara neden olabilir. Akut pankreatitiniz varsa, göğüs kafesi altında ağrı, genel olarak hasta hissetme ve halsizlik veya ağrı gibi semptomlar yaşayabilirsiniz. - Kronik pankreatit:
Kronik pankreatit genellikle daha donuk bir ağrıya neden olur ve bu iltihaplanma uzun süre boyunca, hatta ömür boyu hasara neden olur. Kronik pankreatitin önemli bir semptomu, kıvrandıran karın ağrısı olarak hissedilir.
5. Sindirim sorunları
Sağ kaburga altında ağrı olması bazen hazımsızlık gibi yaygın bir durumdan kaynaklanabilir. Hazımsızlıkta ayrıca göğüs ağrısı çekebilir ve şiddetli bir şekilde yemekten sonra karın ağrısı yaşayabilirsiniz. Ayrıca kendinizi şişkin hissetmenize, mide yanmasına veya hasta hissetmenize neden olabilir.
Sağ göğüs kafesi altındaki ağrının hazımsızlıktan kaynaklanabileceğini düşünüyorsanız, beslenme düzeninizde değişiklikler yaparak kendinizi tedavi edebilmeniz mümkündür. Ancak hazımsızlığınız devam ediyorsa (veya kronik hazımsızlığınız olduğunu düşünüyorsanız) doktorunuza görünmeniz gerekir.
Aşağıdaki durumlarda da yine doktor kontrolü gerekmektedir.
- 55 yaşında veya daha büyük olmak
- Hasta olmak
- Kansızlık (anemi) sorunu yaşamak
- Kakanızda veya kusmuğunuzda kan olması
- Nedensiz yere kilo vermek
6. Zona hastalığı
Zona, sağ kaburga altında ağrı olmasının bir başka olası nedenidir. Zona, su çiçeği ile aynı virüsün neden olduğu bir enfeksiyondur. Zona, yaşamları boyunca her 4 kişiden 1’ini etkileyen yaygın bir hastalıktır. Zona genellikle ağrıya (bu en yaygın semptomdur) ve ardından kaşıntılı bir cilt döküntüsüne neden olur.
Zona ağrısı donuk, keskin veya bıçak saplanır gibi olabilir ve ayrıca ateşiniz veya baş ağrınız olabilir. Bu semptomlar, kaburgalarınızın altındaki alan da dahil olmak üzere vücudunuzun birçok bölümünü etkileyebilir. Zonadan sağ kaburga altı etkilenmişse, sağ kaburga altında bastırınca ağrı hissedebilirsiniz.
Zona olabileceğini düşündüğünüz bir kızarıklık veya başka bir semptomunuz varsa, doktora görünmeniz gerekir. Hamileyseniz veya zayıflamış bir bağışıklık sisteminiz varsa, zona için bir doktora görünmek özellikle önemlidir. Çünkü zona, hamile olanları ve bağışıklık sistemiyle ilgili sorunları olanları daha fazla etkileyebilir.
7- Zatürre
Zatürre, akciğerlerin iltihaplanmasıdır ve bakteriyel veya viral bir enfeksiyondan kaynaklanır. Zatürre hafif veya yaşamı tehdit edici olabilir. Bebeklerde, küçük çocuklarda, 65 yaşından büyük kişilerde ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha ciddi olarak ortaya çıkma eğilimindedir. Zatürre, normal veya derin nefes alırken sağ kaburga altında ağrı şikâyetine neden olabilir.
Zatürre tedavisi, sahip olduğunuz zatürrenin türüne bağlıdır. Antibiyotikler bakteri kaynaklı zatürreyi tedavi etmek için kullanılabilse da virüs kaynaklı zatürreyi tedavi etmez. Ayrıca doktorunuz, zatürreye eşlik edebilen öksürük ve ateş gibi semptomlarınız için de çeşitli ilaçlar reçete edebilir.
Sağ kaburga altında ağrı ne zaman acil bir durumdur?
Sağ kaburga bölgenizde ağrı yaşıyorsanız ve ağrının nedeninden emin değilseniz, aşağıdaki gibi ciddi nedenlere işaret edebilecek soruların cevapları oldukça önemlidir.
- Ağrı kalıcı mı yoksa şiddetli mi?
- Nefes nefese hissediyor musunuz?
- Ateşiniz var mı, titriyor musunuz?
- Kakanızın rengi daha açık ve çişiniz normalden daha mı koyu?
- Kakanızda kan var mı?
- Kan tükürdünüz mü?
- Kilo verdiniz mi?
- Cildinizde ve/veya gözlerinizde sarılık var mı?
Bu sorulardan bir veya daha fazlasına evet yanıtı verdiyseniz, bu belirtiler ciddi bir tıbbi durumun belirtisi olabileceğinden doktora görünmeniz gerekir.
Sağ kaburga altında ağrı için ne yapmalı?
Sağ göğüs kafesi bölgesinde hissettiğiniz herhangi bir ağrı genellikle endişelenecek bir şey değildir. Ciddi nedenlerden kaynaklanmayan kaburga ağrısı veya çevresindeki ağrı, dinlenerek, bölgeye baskı uygulamaktan kaçınarak ve benzeri önlemlerle kısa süre içerisinde kendiliğinden geçecektir.
Ancak ağrınız şiddetliyse veya aldığınız önlemlere rağmen geçmiyorsa, bu durumda ağrınız altta yatan ciddi bir durumdan kaynaklanabileceğinden bir doktora görünmeniz gerekir.
Sonuç olarak
Sağ kaburga altında ağrı olması; akciğer, karaciğer ve safra kesesi de dahil olmak üzere bu bölgedeki organları etkileyen çeşitli koşullardan kaynaklanabilir. Genellikle bu bölgedeki ağrı endişelenecek bir şey değildir, kişisel olarak alacağınız önlemlerle kendinizi tedavi edebilir ve ağrınızın önüne geçebilirsiniz.
Ancak, sağ göğüs kafesi altında hissettiğiniz ağrı geçmiyorsa, şiddetliyse veya uzun denebilecek bir süredir devam ediyorsa vakit kaybetmeden doktora görünmeniz gerekir.