Sağ Kol Ağrısı Neden Olur? 9 Önemli Neden
Sağ kol ağrısı ciddi midir?
Sağ kol ağrısının ciddi ve ciddi olmayan birçok potansiyel nedeni vardır. Sağ kol ağrısı, yanlış duruş sergilemek, sağ kol gücü gerektiren bir işi tekrarlamak veya kolun üstünde uyumak gibi kol yapılarına yönelik darbeler veya yaralanmalar olan çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir.
Sağ kol ağrısı, genellikle kas, tendon, sinir, eklem, kan damarları ve cilt gibi yerleri etkileyerek omuzdan bileğe kadar herhangi bir bölgede ortaya çıkabilir. Nadir de olsa sağ kol ağrısı, nörolojik bir hastalık ve hatta kalp krizi gibi daha ciddi bir sorunu gösterebilir.
Sağ kol ağrısının ciddi nedenleri de olabileceğinden, özellikle ağrının geçmediği durumlarda doktor kontrolü gereklidir. Çünkü ciddi nedeni olan kol ağrısı durumunda, tıbbi tedavilere ve müdahalelere ihtiyacınız olabilir.
Sağ kol ağrısı neden olur?
1- Fiziksel çaba
Spor salonuna giden veya spor yapan kişilerde yaygın olarak kolla yapılan yoğun çabalar, kol kaslarında veya omuz, dirsek veya bilek eklemlerinde hafif yaralanmalara neden olabilir. Bu durum, genellikle birkaç gün dinlendikten sonra düzelen ağrıya neden olur. Ayrıca, tahtaya yazı yazan öğretmenler, makine işçileri veya müzisyenler gibi özellikle kol hareketleriyle çalışan kişilerde tekrarlayan hareketlerden dolayı strese bağlı yaralanmalar ortaya çıkabilir.
Yapılması gerekenler:
Bu tür bir yaralanmayı önlemek için, hareketleri yaparken doğru duruş sergilemek alınacak en önemli önemlidir. Ayrıca, kronik bir ağrınız varsa doktorunuza muayene olarak bir fizyoterapistten yardım alabilirsiniz.
2- Tendinit
Tendinit, bir tendonun iltihabıdır. Tendon iltihabı kası kemiğe bağlayan dokuda bölgesel ağrı ve kas gücü eksikliği gibi semptomlara neden olabilir. Omuz veya kol ile tekrarlayan zorlanmalar yapan kişilerde veya sporcularda daha kolay ortaya çıkabilir.
Yapılması gerekenler:
Tendiniti tedavi etmek için, etkilenen uzuvları zorlamaktan kaçınmanız, doktorunuz tarafından reçete edilen analjezik veya antienflamatuvar ilaçları almanız ve fizyoterapi seanslarına girmeniz önerilir.
3- Karpal tünel sendromu
Karpal tünel sendromu, koldan ele uzanan median sinir adı verilen bir sinirin sıkışmasından kaynaklanır. Bu sendrom, esas olarak başparmak, işaret veya orta parmakta karıncalanma ve iğne hissi gibi semptomlarla kendini belli eder. Karpal tünel sendromu, örneğin daktilo kullananlar, kuaförler veya programcılar gibi ellerini ve bileğini kullanarak çalışan profesyonellerde daha yaygındır. Karpal tünel sendromunun sağ kol ağrısı gibi semptomları yavaş yavaş ortaya çıkma eğilimindedir.
Yapılması gerekenler:
Karpal tünel sendromu tedavisi, bir ortopedist veya romatolog tarafından yapılır. Tedavi antienflamatuvar ilaçların kullanımını, dinlenmeyi ve fizik tedaviyi içerir. Bu durumlarda ağrıyı hafifletmek için fizyoterapistten rehberlik almak gerekebilir.
4- Zayıf kan dolaşımı
Örneğin, kan damarındaki bir tıkanıklık ya da damarlardaki veya atardamarlardaki bir trombozun neden olduğu kan dolaşımındaki sorunlar da sağ kol ağrısına neden olabilir. Kan dolaşımı sorunları ayrıca etkilenen uzuvda ağrı, karıncalanma, ağırlık ve şişme hissine neden olabilir. Ellerin çok soluk veya morumsu bölgeleri varsa ve kol veya ellerde şişlik/karıncalanma hissi olduğunda zayıf kan dolaşımından şüphelenilmelidir.
Yapılması gerekenler:
Kan dolaşımı sorunlarının ciddi nedenleri de olabileceğinden doktora muayene olunması önerilmektedir. Doktorunuzun uygun gördüğü tedavi, kan dolaşımı sorununun nedenine bağlıdır. Olası tedaviler bol sıvı içmeyi, egzersiz yapmayı ve şiddetli vakalarda ilaç kullanımını içerir.
5- Kalp krizi
Kalp krizi de sağ kol ağrısına neden olabilir. Genellikle sol kol ağrısı kalp kriziyle ilişkilendirilse de sağ kol ağrısı da kalp krizinin bir uyarı işareti olabilir. Sağ kolla ilgili kalp krizi semptomu nadirdir, ancak çoğunlukla yaşlılarda, şeker hastalarında veya atipik semptomları daha sık gösterebilen kadınlarda ortaya çıkabilir. Kalp krizine işaret eden kol ağrısı; göğüs ağrısı, nefes darlığı, mide bulantısı veya terlemeye ek olarak genellikle göğüste yanma veya sıkışma hissi ile ilişkilidir.
Yapılması gerekenler:
Kalp krizi şüphesinde vakit kaybetmeden acil servise başvurmak önemlidir. Acil servisteki doktorlar, sorununuzun nedenini teşhis edecek ve gerekirse acil müdahale edecektir.
6- Diyabetik nöropati
Diyabetik nöropati, yüksek kan şekeri seviyelerine uzun süre maruz kalınması sonucu oluşan, sinirlerde ilerleyici hasara neden olabilen bir diyabet komplikasyonudur. Diyabetik nöropati kolları, elleri veya ayakları etkileyebilen, keskin ağrı, yanma ve karıncalanma hissi gibi semptomlara yol açan bir durumdur. Diyabetik nöropati, şeker hastalığını uygun şekilde tedavi etmeyen kişilerde genellikle daha yaygındır.
Yapılması gerekenler:
Doktorunuzun tavsiyeleri eşliğinde, kan şekeri seviyelerini normalleştirmek için insülin gibi antidiyabetik ilaçların kullanımı çoğu zaman gereklidir. Ayrıca ağrıyı gidermek için doktorunuz pregabalin, amitriptilin veya tramadol gibi antikonvülsan, antidepresan veya opioid ilaçları reçete edebilir.
7- Bursit
Bursit, kemikler, tendonlar ve kaslar arasında amortisör görevi gören, eklemlerin sürtünmesini önleyen içi sıvı dolu keselerdir. Bursit de sağ kol ağrısı şikayetinin potansiyel bir nedenidir. Bursitin diğer semptomları arasında kolu yukarı kaldırmada zorluk, kas ağrıları, kas zayıflığı ve tüm kola yayılabilen karıncalanma hissi vardır.
Yapılması gerekenler:
Bursit tedavisi, istirahat, soğuk kompres uygulaması, ibuprofen ve parasetamol gibi antienflamatuvar veya analjezik ilaçlar veya steroid enjeksiyonuyla yapılabilir. Ayrıca doktorunuz, iltihabı azaltmaya ve kol hareketini iyileştirmeye yardımcı olabilecek fizik tedavi önerebilir. Bazı durumlarda doktorunuz, sıvıyı boşaltmak veya iltihaplı bursayı çıkarmak için ameliyat önerebilir.
8- Romatoid artrit
Romatoid artrit, bağışıklık sisteminin vücuttaki sağlıklı hücrelere saldıran antikorlar ürettiği otoimmün bir hastalıktır. Romatoid artrit, eklemlerde iltihaplanmaya neden olan, dirsek veya el bileği eklemini sıklıkla etkileyen, uzun süreli kol ağrısına, şişmeye, tutma güçlüğüne neden olan bir hastalıktır. Romatoid artritli insanların eklemlerinde şekil bozukluğu da olabilir.
Yapılması gerekenler:
Romatoid artrit tedavisi bir romatolog tarafından yönlendirilmelidir. Tedavi, örneğin eklemlerdeki ağrı ve şişliği gidermek ve yaşam kalitesini iyileştirmek için ilaç kullanımını, iltihap önleyici beslenme düzenini ve fizik tedaviyi içerir.
9- Kemik kırıkları
Kırıklar genellikle düşme, darbe veya kaza gibi travmalarla ilişkilidir. Ancak örneğin osteoporoz (kemik erimesi) veya kemik tümörleri nedeniyle de kemik kırıkları ortaya çıkabilir. Sağ kolun herhangi bir yerinde kırık olduğunda şiddetli sağ kol ağrısıyla beraber şişlik ve şekil bozukluğu da fark edebilirsiniz.
Yapılması gerekenler:
Kolunuzda bir kırıktan şüpheleniyorsanız, teşhisi doğrulamak için doktor kontrolü ve röntgen çekimi gereklidir. Doktorunuz daha sonra durumunuza en uygun tedaviye başlayacaktır. Kırık arsa, kolunuz alçı veya atelle sabit hale getirilebilir. Daha ciddi durumlarda ameliyat gerektirebilir.
Sonuç olarak
Sağ kol ağrısı birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Sağ kol ağrısı nedenlerinin birçoğu ciddi değildir. Ciddi olmayan nedenlerden kaynaklanan kol ağrıları genellikle kişisel bakım önlemleriyle kısa sürede geçer. Daha ciddi nedenlerden kaynaklanan kol ağrıları ise muhakkak doktor kontrolü gerekir. Çünkü kol ağrısı yapabilecek bazı durumlarda erken tedavi oldukça önemlidir.