İç Hastalıkları

Sarı Dışkı Neyin Belirtisidir, Neden Olur? Dışkının Sarı Olması

Sarı dışkı neyin belirtisidir?

Sarı dışkı nispeten yaygındır ve bu, bağırsak enfeksiyonlarından yüksek yağlı bir beslenmeye kadar çeşitli nedenlerden dolayı olabilir. Sarı dışkınız varsa, koku veya kıvamdaki değişiklikler gibi diğer detayları da dikkatli olarak incelemelisiniz. Sarı dışkının pek çok nedeni olabileceğinden, ek bilgiye sahip olmak doktorunuzun kesin bir teşhis koymasına yardımcı olabilir.

İlgili yazı: Sarı ishal neden olur?

Sarı dışkı neden olur?

1- Yüksek yağlı beslenme

Aşırı yağlı yiyecekler (işlenmiş veya kızartılmış yiyecekler gibi) sindirimi zorlaştırabilir. Bu tür yiyecekler aşırı yağlı olduğu için sağlıklı sindirim sistemine sahip kişilerde bile, bağırsak yolundan hızla akar. Bu, dışkıyı sarıya çevirebilir ve bazen dışkıya sulu bir kıvam verebilir.

Yapılması gerekenler:

Yağlı, işlenmiş gıda ürünleri alımınızı azaltmanız gerekir. Sarı dışkınız beslenme düzeninden kaynaklanıyorsa, yağlı ve işlenmiş ürünleri kestikten birkaç gün sonra dışkınız normale dönecektir. Dışkınız normale dönmüyorsa doktorunuza görünmeniz gerekir.

2- Bağırsak enfeksiyonu

Sarı dışkının bir başka yaygın nedeni de bağırsak enfeksiyonudur. Bu tür enfeksiyonlara genellikle karın ağrısı ve ishal gibi diğer semptomlar da eşlik eder. Bu ve benzeri durumlarda, kaka genellikle sararır, çünkü iltihaplı bağırsaklar tüketilen yiyeceklerden yağları düzgün bir şekilde ememez.

Yapılması gerekenler:

Bağırsak enfeksiyonunuz varsa, bol su içmeli ve meyve, haşlanmış beyaz pirinç, balık ve beyaz et gibi sindirimi kolay yiyecekler tüketmelisiniz. Kızartılmış ve işlenmiş gıdaların yanı sıra kırmızı et yemekten de kaçınmanız gerekir.

3- Karaciğer veya safra kesesi sorunları

Hepatit, siroz veya safra taşı gibi hastalıklar, yağların sindirimine yardımcı olmaktan sorumlu bir madde olan safranın birikmesine neden olabilir. Safra, tüketilen yağın küçük miktarlarda bağırsağa taşınmasına yardımcı olur. Safra birikmesi dışkı rengini değiştirebilir ve sarı dışkıya neden olabilir.

Yapılması gerekenler:

Safra veya karaciğerden kaynaklı sorunlar ciddi olabilmektedir. Bu nedenle böyle bir şüpheniz varsa, aile hekiminize veya bir gastroenteroloğa muayene olmanız önemlidir. Doktorunuz sizi muayene edecek, gerekirse bazı testler isteyecek ve size en uygun tedaviyi belirleyecektir.

4- Pankreas sorunları

Pankreastaki değişiklikler, sindirim sorunlarına yol açarak farklı renkte kakalara (sarı veya beyaz dışkı) veya kakanızın köpüklü görünmesine neden olabilir. Dışkı değişikliklerine neden olabilecek pankreas problemleri arasında pankreatit, pankreas kanseri, kistik fibroz veya pankreas kanallarının tıkanması sayılabilir.

Yapılması gerekenler:

Pankreasla ilgili herhangi bir sorununuz varsa tedavi almak gereklidir. Pankreas sorunlarından şüpheleniyorsanız, özellikle karın ağrısı, mide bulantısı ve iştahsızlık yaşıyorsanız, değerlendirme için doktorunuza görünmeli ve size uygun tedaviyi almalısınız.

5- Giardiyaz

Giardiyaz, Giardia Lamblia adı verilen mikroskobik bir parazitin neden olduğu bağırsak enfeksiyonudur. Bu parazit kötü kokuludur ve ishal, mide bulantısı, baş ağrısı, dehidrasyon ve kilo kaybı gibi semptomlara neden olabilir.

Yapılması gerekenler:

Yukarıdaki belirtiler ortaya çıkarsa, aile hekiminizden veya bir gastroenterologdan tıbbi yardım almanız gerekebilir. Bu parazitin varlığını doğrulamak ve uygun tedaviye (tipik olarak antibiyotiklerle) başlamak için dışkı testi gerekli olabilir.

6- Çölyak hastalığı

Çölyak hastalığı, glüten (buğday, çavdar veya arpa gibi gıdalarda bulunan bir protein) tükettikten sonra iltihaba neden olan ve ince bağırsakta besinlerin emilim bozukluğuna yol açan ciddi bir gıda hassasiyetidir. Glüten içeren yiyecekler kakanın bağırsaklardan daha hızlı akmasına neden olur. Dışkının bağırsakta daha hızlı akması yağın emilmesini engelleyerek sarı dışkıya neden olabilir.

Yapılması gerekenler:

Glütene karşı hassasiyetiniz olduğundan şüpheleniyorsanız, çölyak hastalığı tanısını doğrulamak ve glütensiz bir diyete başlamak için bir gastroenteroloğa görünmeniz ve muayene olmanız önemlidir.

7- Çeşitli ilaçlar

Orlistat ilacı veya bazı probiyotik takviyeleri gibi kilo verme ilaçları, ince bağırsakta yağ emilimini azaltarak çalışır. Bu, daha hızlı bağırsak akışına ve dolayısıyla dışkı renginde değişikliklere neden olarak dışkının rengini sarıya çevirebilir.

Yapılması gerekenler:

Kullandığınız tüm ilaçları doktorunuzun önerdiği şekilde aldığınızdan emin olmanız gerekir. Herhangi bir istenmeyen etki durumunda doktorunuza bildirmelisiniz. Böyle bir durumda doktorunuz farklı bir tedavi veya ilaç belirleyebilir.

Sarı dışkı için ne zaman doktora görünmeli?

Çoğu durumda sarı dışkı, yağ içeriği yüksek yemeklerden sonra ortaya çıkar ve genellikle bir haftadan kısa sürede düzelir. Ancak dışkınızdaki renk değişiklikleri bir haftadan uzun sürerse veya ateş, karın ağrısı, kilo kaybı, şişkinlik veya dışkınızda kan gibi başka belirtiler varsa doktorunuza muayene olmanız gerekir.

Sarı dışkıyla ilgili video


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
Yellow Poop: 7 Common Causes (& What to Do)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu