Sağlıklı Yaşam

Sarımsağın Faydaları: En Önemli 8 Faydası, Besin Değeri, Vitaminleri ve Olası Zararları

Bu yazıda, sarımsağın faydalarını, hangi sorunlara iyi olduğunu, besin değerini, vitaminlerini ve çok daha fazlasını öğreneceksiniz.

Sarımsağın faydaları hakkında önemli bilgiler

Sarımsağın faydaları bir hayli fazladır. Bu lezzetli ve kokulu sebze, yemeklerinizi ve soslarınızı lezzetli hale getirmekten daha fazlasını yapar. Sarımsak; manganez, selenyum, C vitamini, B6 vitamini ve allisin dahil olmak üzere diğer antioksidanlar gibi sizin için iyi olan vitaminler ve minerallerle yüklüdür. Sarımsağın faydaları, Antik Yunanlı bir hekim olan Hipokrat‘ın her türlü hastalığı tedavi etmek için reçete etmesinden bu yana yüzyıllardır bilinmektedir. Artık modern tıp, sarımsağın iyileştirici özelliklerini de benimsemektedir.

Yakın tarihli bir araştırma, sarımsak yemenin kan damarlarını gevşetmeye ve kan akışını artırmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bu yüzden bulabildiğiniz en taze sarımsağı alın ve vücudunuz için bu faydaları elde etmek için beslenme düzeninize ekleyin.

Sarımsağın faydaları nelerdir?

1. Kan basıncını dengelemeye yardımcı olur

Sarımsak, iltihap önleyici etkilere sahiptir ve kanın vücutta daha kolay akmasına yardımcı olur. Yapılan bir çalışma, katılımcıların sarımsak takviyesi aldığında kan basıncının %10 düştüğünü bulmuştur. Bu çalışmada takviye olarak 600 ila 1.500 mg sarımsak özü kullanılmıştır. Bu miktar da günde yaklaşık dört diş sarımsağa tekabül etmektedir.

2. Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur

Sarımsak, kolesterolünüzü düşürerek kardiyovasküler (kalp-kan damarı) hastalık riskinizi de azaltabilir. Sarımsak takviyesi alan bir grup katılımcı, kolesterol seviyelerinin beş aylık bir süre içinde düştüğünü görmüştür. Buradaki önemli nokta zamandır. Birçok doğal ilaç gibi, sarımsağın faydalarının etkisini görmeniz biraz zaman alır, çünkü vitamin ve minerallerin vücudunuzda birikmesi gerekir. Ancak günlük yemek rutininize sarımsak eklemek, her yıl sağlığınıza fayda sağlayabilecek ve ömür boyu sürecek bir alışkanlık geliştirmenin sağlıklı bir yoludur.

3. Kalp hastalıklarına karşı korur

Sarımsak, kolesterolü ve kan basıncını düşürdüğü için kalp hastalığı riskini azaltmada doğal bir ilaçtır. Sertleşmiş kan damarlarını gevşeterek ve pıhtılaşmayı önleyerek, kalp hastalığı riskinizi azaltmaya yardımcı olur. Bu süreç sarımsağın, kan damarlarını gevşeten nitrik oksit üretimini artırmasıyla oluşur. Ayrıca trombositlerin (kan pulcukları) kan pıhtılarını azaltan proteinlere bağlanmasını da önler. Kalp hastalığını önlemek söz konusu olduğunda, sarımsak bu konudaki en iyi yardımcılardan biridir.

4. Soğuk algınlığı ve gribe iyi gelir

Sindirilmiş sarımsak, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Bununla beraber soğuk algınlığı ve grip semptomlarının şiddetini ve süresini azaltır. Yapılan bir çalışma, günlük sarımsak takviyesi almanın, soğuk algınlığı yaşayan katılımcılarının sayısını %63 oranında azalttığını göstermiştir. Araştırmalar ayrıca soğuk algınlığı semptomlarının ortalama süresinin, beş günden bir buçuk güne düştüğünü bildirmiştir. Soğuk algınlığı belirtileri gösteriyorsanız, yemeklerinize daha fazla sarımsak eklemeyi düşünebilirsiniz.

5. Daha iyi atletik performans sağlar

sarımsağın faydaları ve zararları
Sarımsak, daha iyi atletik performans sağlar.

Antik Yunan’da veya eski kültürlerde, performansı artırmak ve fiziksel iş yapan insanların yorgunluğunu azaltmak için sarımsak kullanılırdı. Bununla beraber, Yunanistan’daki Olimpiyat sporcuları, atletik yeteneklerini geliştirmek için de sarımsak kullanmışlardır. Günümüzde modern sporcular ve normal insanlar da egzersize bağlı yorgunluğu azaltmak için sarımsak kullanmaya başlamışlardır. Bazı araştırmalar, altı hafta boyunca sarımsak yağı alan kalp hastası kişilerin, kalp atış hızlarını %12 oranında iyileştirdiğini ve yorgunluk hissetmeden daha uzun süre egzersiz yapabildiklerini göstermiştir. Zinde kalmayı istiyorsanız, günlük beslenme rutininize biraz sarımsak ekleyin ve dayanıklılığınızı artırıp artırmadığını görün.

6. Kemiklerin güçlenmesine katkı sağlar

Sarımsağın kadınlarda östrojeni artırarak, kemik yoğunluğu kaybını azaltmaya yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar mevcuttur. Bu durum menopozdan sonraki kemik sağlığınız için büyük bir kazanç olabilir. Günlük yemeğinize birkaç diş sarımsak eklemek, osteoporoz (kemik erimesi) ve osteoartrit (kireçlenme) riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Kemik yoğunluğu üzerinde gerçek bir etki yaratmak için, diğer sağlıklı yiyecekleri de eklemeniz gerekir. Bu gıdalar arasında; süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, balık ve kuruyemişlerin tümü iyi birer seçim olabilir. Örneğin ıspanak yemeğinizi biraz sarımsakla tatlandırmak oldukça lezzetli ve sağlıklı bir adım olabilir.

7. Hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur

Serbest radikallerin verdiği hasar yaşlanmaya neden olur. Ancak sarımsak, S-allil sistein adı verilen savaşmaya yardımcı olacak güçlü bir antioksidan içerir. Bu antioksidan, beyin hasarına karşı tam koruma ve beyninizin yaşlandıkça daha iyi çalışmasını sağlama konusunda umut vaat etmektedir. Sarımsağın kolesterolü ve kan basıncını düşürme yeteneği sayesinde, beyninizdeki kan akışı artar. Bu durum da demans ve Alzheimer hastalığı gibi beyin bozuklukları riskinin azalması anlamına gelir.

8. Cilt sağlığını korur ve cildi güzelleştirir

Sarımsak bir süper besindir çünkü pek çok faydası bulunmaktadır. Antioksidan, anti bakteriyel ve mantar enfeksiyonu önleyici özelliğe sahiptir. Sarımsağın bu özellikleri de cildiniz için büyük faydalar sağlar. Sivilceleriniz varsa, yüzünüzdeki bakterileri öldürmek için sivilcelerinizin üzerine çiğ sarımsak sürebilirsiniz. Ancak dikkatli olmalı ve hassas bir cildiniz varsa aşırıya kaçmamalısınız. Sarımsağın antioksidan özellikleri hem cildinizi korumak hem de serbest radikallerin yaşlanmanıza neden olmasına engel olmak için imdada yetişir. Sarımsak, cilt hücrelerinin büyümesine ve uzun ömürlülüğünü artırmasına yardımcı olduğundan, sarımsak özlü krem kullanmak yaşlanmaya neden etkileri azaltmaya yardımcı olabilir. Yaşasın sarımsak!

Sarımsağın besin değeri ve içerdiği vitaminler

100 gram sarımsak genel olarak aşağıdaki enerji ve besin değerlerine sahiptir:

BESİNMİKTAR
Kalori149
Protein6,36 gr
Karbonhidrat33,1 gr
Kalsiyum181 mg
Demir1,7 mg
Magnezyum25 mg
C vitamini31,2 mg
B6 vitamini1,24 mg
E vitamini0,08 mg
K vitamini1,7 mcg
Kaynak

Sarımsağın zararları var mıdır?

Aşırı sarımsak tüketimi; sindirim sorunlarına, kramplara, gaza, kusmaya, ishale, baş ağrısına, böbrek ağrısına ve baş dönmesine neden olabilir. Ayrıca çiğ sarımsak tüketimi; yeni doğan bebeklerde, ameliyatların iyileşme sürecinde ve düşük tansiyon, mide ağrısı, kanama ve kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda da çeşitli sorunlara neden olabilir. Bu yüzden beslenme düzeninize sarımsak eklemeyi düşünüyorsanız ve bu durumlardan herhangi birine sahipseniz, bu konuyu doktorunuza danışmak yerinde bir karar olacaktır.

BONUS: Sarımsak çayı yapımı

Sarımsak çayı, her 100 ila 200 ml su için 1 diş sarımsak ile hazırlanmalıdır. Bunun için doğranmış veya dövülmüş sarımsağı, kaynayan suya atıp 5-10 dakika dinlendirmelisiniz. Ardından çayı ocaktan alın, süzün ve soğumaya bırakın. Çayın lezzetini arttırmak için rendelenmiş zencefil, birkaç damla limon veya 1 tatlı kaşığı balı karışıma ekleyebilirsiniz.

Sarımsağın faydaları: Video


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
healthgrades.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu