Sağlıklı Yaşam

Şeker Hastalığına İyi Gelen Bitkiler Nelerdir? Şekere İyi Gelen 15 (Süper) Bitki

Şeker hastalığına iyi gelen bitkiler nelerdir? Bunların herhangi bir zararı var mıdır? Nasıl kullanmak gerekiyor? Dikkat etmemiz gereken şeyler nelerdir? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.

Şeker hastalığı (diyabet), tehlikeli bir hastalıktır. Son zamanlarda ortalama diyabet yaşının 20’li yaşlara kadar düştüğü gözlemlenmektedir. Bunun nedeni, hareketsiz yaşam tarzının yaşanmasıyla birlikte işte ve evdeki stres oluşturmaktadır. Dolayısıyla ciddi bir endişe konusu olan bu hastalık, göz ardı edilmemelidir.

Bu yüzden, çok geç olmadan kan şekeri seviyenize dikkat etmeye başlamanızda fayda vardır. Bunu yapmanın akıllıca yollarından biri, şifalı etkileri olan doğal bitkileri tüketmektedir. Bu bakımdan, şeker hastalığına iyi gelen bitkileri öğrenmek faydanıza olacaktır.

Eski moda gibi gözüken bu yöntemler, artık bilimsel araştırmalarla da desteklenmektedir. Öyleyse, şeker hastalığınıza yararlı olabilecek bu 15 bitkiyi ve bunları nasıl tüketmeniz gerektiğini okumaya başlayabilirsiniz.

1- Gurmar bitkisi (gimneya)

Şeker hastalığına iyi gelen bitkiler arasında ilk sırada gurmar otu yer alır. Bu bitki, Hintçe’de kelimenin tam anlamıyla şeker yok edici ilaç olarak adlandırılır. Bitki içeriğinde, jimnemik asitler olarak bilinen glikozitler bulunmaktadır.

Bu maddeler, esasen kişinin tatlı yiyeceklere olan duyarlılığı azaltır ve böylelikle gizli şekeri (prediyabet) olan kişilerin şeker isteğini azaltır. Tip 2 diyabetten etkilenenler bile, bu bitkinin yardımıyla şeker seviyelerini kontrol edebilirler. Hücrelerdeki enzim aktivitesini arttırır, bu da vücuttaki fazla glikozun kullanılmasını sağlar. İnsülin üretimini de olumlu yönde etkileyebilir. [1]

İlgili yazı: Tip 2 Diyabet Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Gurmar otu, nasıl tüketilmelidir?

Toz halinde tüketebilir veya yapraklarıyla çay yapabilirsiniz. 1 fincan kaynamış suya, 1 çay kaşığı gurmar otu yaprağı ekleyip 10 dakika bekleyin. Ardından dem aldıktan sonra çayınızı afiyetle tüketebilirsiniz. Ayrıca bir bardak ılık suya, yarım çay kaşığı toz halindeki gurmar otunu ekleyip de tüketebilirsiniz. Gurmar otunu, sabahları veya yemeklerden 20 dakika önce tüketmeniz önerilmektedir.

2- Ginseng

Şeker hastalığına iyi gelen bitkiler arasında ikinci sırada ginseng yer alır. Ginseng, çağlar boyunca bağışıklık güçlendirici ve hastalıklarla mücadele eden bir bitki olarak bilinmektedir. Ancak araştırmacılar son zamanlarda ginsengin, anti-diyabetik özellikler içerdiğini de keşfetmişlerdir.

Ginseng tükettiğinizde, karbonhidratların emilimi yavaşlar ve hücreler daha fazla glikoz alıp kullanmaya başlar. Bunun dışında, pankreastaki insülin üretimi de artar.

Tüm bunlar, diyabete daha az eğilimli, daha sağlıklı bir vücudun meydana gelmesine katkıda bulunur. Şeker hastalığınız varsa, Toronto Üniversitesi’nden araştırma ekibinin gösterdiği gibi ginseng, kan şekeri seviyelerini plaseboya göre %15 ila 20 oranında düşürmeye yardımcı olabilir. [2]

Ginseng nasıl tüketilmelidir?

Ginseng kökünü veya tozunu alabilirsiniz. 7-8 dilim (2-3 gr) ginseng kökünü, doğrayarak kaynamış suya ekleyin, ardından 5-6 dakika boyunca demlenmesine izin verin. Ayrıca toz halindeki 1 çay kaşığı ginsengi ılık suyla karıştırıp içebilirsiniz. Ginseng, sabahın erken saatlerinde ve akşam yemeğinden önce tüketilmelidir.

3- Adaçayı

Şeker hastalığına iyi gelen bitkiler arasında üçüncü sırada, hepimizin bildiği ve afiyetle tükettiği adaçayı yer alır. Aç karnına adaçayı tüketmek, kan şekeri seviyelerini önemli ölçüde düşürmeye yardımcı olabilir. Gizli şekere sahip kişilerin, kan şekerini düşürürken, tip 2 diyabetik olanlarda, şekeri yönetmeye yardımcı olan insülin salgısını ve aktivitesini artırmaktadır.

Bunun dışında karaciğer fonksiyonunu da olumlu etkiler, böylece bağışıklığı iyileştirir. Adaçayı, çay olarak tüketildiğinde şifasını en iyi şekilde göstermektedir.

Adaçayı nasıl tüketilmelidir?

Şeker hastalığına iyi gelen bitkilerden biri olan adaçayını tüketmenin en iyi yolu çaydır. Ayrıca adaçayı yapraklarını çiğneyebilir, yemeklerinize ekleyebilir veya adaçayını içeren takviyeleri kullanabilirsiniz.

Adaçayı hazırlamak için; 1-2 adaçayı yaprağı içeren bir kaba kaynar su dökün, ardından 5 dakika demlenmesine izin verin. Günde 2 veya 3 bardak adaçayı tüketilmesi yeterli olacaktır. Sabahın erken saatlerinde aç karnına adaçayı içebilir veya yapraklarını çiğneyebilirsiniz. Öğle ve akşam yemeklerinde yemeğinize adaçayı yaprağı ekleyebilirsiniz.

4- Yaban mersini

Şeker hastalığına iyi gelen bitkiler arasında yaban mersini önemli bir meyve türüdür. Yaban mersini, diyabet tedavisi için muazzam potansiyel taşıyan başka bir etkili bitkidir.

Sadece yüksek kan şekeri seviyelerinden muzdarip tip 2 şeker hastalarına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda diğer diyabet türleri (tip 1 diyabet ve gebelik diyabeti gibi) tedavisinde de oldukça etkilidir.

İlgili yazı: Yaban mersini faydaları nelerdir?

5- Kekik

Şeker hastalığına iyi gelen bitkiler arasında kolaylıkla bulabileceğimiz kekik de bulunur. Kekiğin, vücuttaki kan şekeri seviyelerini düşüren glikozitler içerdiği bilinmektedir. Kekiğin içerdiği su özleri, glikosidaz inhibe edici aktivite sergilemektedir, bu da glukoz oluşumunu azalttığından, kan şekerinin yükselmesini engellemektedir.

Kekiğin özünde bulunan rosmarinik asidin, pankreas amilaz aktivitesini arttırdığı gözlemlenmiştir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirdiği, insülin aktivitesini artırmaya yardımcı olduğu ve hücrelerdeki glikozu harekete geçirerek karbonhidrat oluşum oranını azalttığı ortaya konulmuştur. [3]

Kekik nasıl tüketilmelidir?

Şeker hastalığına iyi gelen bitkilerden kekik, mutfaklarda düzenli olarak kullanılmaktadır. Yemeğinizde taze veya kuru kekik kullanabilir, yaprakları çiğneyebilir, kekik çayı yapabilir ya da yemeklerinize veya salatalarınıza günde 4-6 damla seyreltilmiş kekik yağı ekleyebilirsiniz.

Bir bardak kaynamış suya, bir çay kaşığı kuru veya taze kekik ekleyerek kekik çayı yapabilirsiniz. 5 dakika demlendikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz. Günde 2 kez kekik çayı tüketmeniz yeterli olacaktır. Sabahın erken saatlerinde kekik çayı içmek en iyisidir. Öğle ve akşam yemeklerinde ise kurutulmuş kekik kullanabilirsiniz.

İlgili yazı: Kekik yağının faydaları nelerdir?

6- Aloe vera

Şeker hastalığına iyi gelen bitkiler içinde, birçok faydası bulunan aloe vera da bulunur. Bu bitki Hindistan, Güney Afrika, Meksika, Avustralya ve Çin’de yaygın olarak yetişmektedir. Çoğunlukla kozmetik ve ilaç endüstrilerinde kullanılmaktadır.

İlgili Yazı: Aloe Veranın Cilde Faydaları Nelerdir?

İlgili yazı: Aloe Veranın Saça Faydaları Nelerdir?

Aloe vera; iltihaplanmayı tedavi etmek, sindirimi iyileştirmek, sivilceyi önlemek ve saç dökülmesini azaltmak için uzun zamandır kullanılmaktadır. Son bilimsel araştırmalar, aloe vera jelinin lipit düşürücü ve kan şekerini düşürücü özellikler içerdiğini de ortaya koymuştur. [4]

Aloe vera nasıl tüketilmelidir?

Aloe vera içeren içecekler piyasada mevcuttur. Bunları, şişelerdeki talimatlara göre tüketebilirsiniz. Aloe vera suyunu evde de hazırlayabilirsiniz. 10 cm’lik bir aloe vera yaprağı alın, jeli çıkarın ve karıştırın. Seyreltmek için, su ve limon suyu ekleyin. Hazırladığınız karışımı sabah erkenden tüketebilirsiniz.

7- Zencefil

Şeker hastalığına iyi gelen bitkilerden bir diğeri zencefildir. Güçlü bir bitki olan zencefil, Asya mutfaklarında yaygın olarak kullanılmakta ve Çin, Hindistan, Avustralya, Afrika ve Jamaika’da yetiştirilmektedir. Aloe vera gibi zencefil de eski zamanlardan beri bitkisel ilaç olarak kullanılmaktadır.

Bu aromatik baharat, kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Birçok bilimsel çalışma, zencefilin insülin salgılanmasını ve insülin duyarlılığını artırarak kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olduğunu doğrulamıştır. [5]

Zencefil nasıl tüketilmelidir?

Şeker hastalığına iyi gelen bitkilerden biri olan zencefili çiğ olarak tüketebilir veya yemeğinizde kullanabilirsiniz. Ayrıca çayını içebilir, tozunu (en fazla 1 çay kaşığı) baharat olarak tüketebilir, yağını (günlük 3-4 damla) kullanabilirsiniz. Bir bardak meyve suyu içerisine 1 çay kaşığı zencefil de ekleyerek içebilirsiniz.

8- Çemen otu

Çemen otu da şeker hastalığına iyi gelen bitkiler arasındadır. Çemen otu ve tohumları, metabolik bozuklukları ve sindirim sorunlarını tedavi etmek için son derece faydalıdır. Bu bitki; İspanya, Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Türkiye, Fransa, Mısır, Arjantin ve Fas’a özgüdür.

Saç dökülmesini, cilt sorunlarını ve yavaş metabolizmayı tedavi etmek için çağlardan beri çemen otu kullanılmaktadır. Bu baharat, çeşitli mutfaklarda da yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bir çalışma, çemen otu tohumlarının kan şekerini düşürücü etkilere sahip olduğunu ve tip 2 diyabeti tedavi etmek için kullanılabileceğini doğrulamıştır. [6]

Çemen otu nasıl tüketilmelidir?

Şeker hastalığına iyi gelen bitkilerden çemen otunu tüketmenin en iyi yolu; 2 çay kaşığı tohumu bir gece boyunca suda bekletip, sabahleyin içmektedir. Ayrıca, 1 çay kaşığı çemen otu tozunu veya yapraklarını yemeklere de dahil ederek tüketebilirsiniz.

9- Tarçın

Tarçın ağacının kabuğundan elde edilen bu kokulu baharat, Güney Asya mutfaklarının ve tatlılarının vazgeçilmezidir. Diyabet içinse harika bir bitkisel takviyedir. Bununla birlikte obezite, kas spazmları, ishal ve soğuk algınlığının tedavisinde de kullanılmaktadır.

Birçok çalışma, düzenli olarak tarçın tüketmenin yüksek kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olabileceğini, bu nedenle diyabet tedavisinde alternatif bir ilaç olarak kullanılabileceğini doğrulamıştır. Dolayısıyla şeker hastalığına iyi gelen bitkiler arasında olması son derece normaldir. [7]

Tarçın nasıl tüketilmelidir?

1 adet tarçın kabuğunu veya yarım çay kaşığı tarçın tozunu, çay olarak tüketebilirsiniz. Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez tarçın çayı içebilirsiniz. Kahvaltınıza veya meyve suyunuza da toz tarçın ekleyebilirsiniz.

10- Karanfil

Şeker hastalığına iyi gelen bitkilerden biri de karanfildir. Karanfil; Hint, Pakistan, Bangladeş, Sri Lanka ve Tanzanya mutfaklarında popüler olarak kullanılan bir çiçek tomurcuğudur. Bu aromatik baharat, iltihap önleyici, antioksidan özelliklere sahiptir, sindirime ve ağız kokusunun giderilmesine yardımcı olmaktadır.

Araştırmalar, karanfilin insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olduğunu, ayrıca kötü kolesterol ve trigliserit düzeylerini düşürdüğünü de doğrulamıştır. Bu nedenle şeker hastalığına iyi gelen bitkiler arasında yerini almaktadır. [8]

Karanfil nasıl tüketilmelidir?

2 adet karanfili, çiğneyerek olduğu gibi tüketebilirsiniz. Ayrıca yemeklerinizde yarım çay kaşığı toz karanfili de kullanabilirsiniz. 3-4 karanfil, bir gece boyunca bir bardak suya bekletip, sabah da suyu içebilirsiniz.

11- Zerdeçal

Zerdeçal da şeker hastalığına iyi gelen bitkiler arasındadır. Zerdeçal yaygın olarak Hint, Bangladeş, Pakistan ve İran mutfaklarında kullanılmaktadır. Bu zencefil benzeri baharat, yiyeceklere renk ve farklı bir tat katmaktadır. Zerdeçal ayrıca bakteriyel enfeksiyonları, yaraları, cilt sorunlarını ve sindirim sorunlarını tedavi etmek için kullanılan doğal bir ilaçtır.

Araştırmalar, zerdeçalın sarı rengini ve tıbbi özelliklerini kurkumin adı verilen bir fitokimyasalın sağladığını ortaya koymuştur. Kurkumin ayrıca kan şekeri düşürücü etkiye de sahiptir. Aslında, yapılan bir çalışma, diyabetli hastaların zerdeçal tüketerek kan şekeri seviyelerini düşürebileceğini doğrulamıştır. [9]

Zerdeçal nasıl tüketilmelidir?

Küçük bir parça çiğ zerdeçalı, aç karnına çiğneyerek tüketebilirsiniz. 1-2 çay kaşığı toz zerdeçalı ise yemeklerinize, meyve sularınıza ekleyerek tüketebilirsiniz.

12- Neem yaprağı (Nim-Hint leylağı)

Neem ağacı ülkemizde pek bilinmese de bu harika bitki şeker hastalığına iyi gelen bitkiler arasındadır. Neem ağacı Hindistan’a özgüdür. Aynı zamanda Bangladeş, Nepal, Sri Lanka ve Pakistan gibi komşu ülkelerde de yetişir.

Neem ağaçları, birçok tıbbi özelliğe sahip parlak ve koyu yeşil yapraklara sahiptir. Aslında kabuğu ve meyvesi geleneksel ilaçlarda kullanılmaktadır.

Antik Hint tıbbı, neem ağacı yaprağının; antidiyabetik, antifungal (mantar önleyici), antibakteriyel, antiviral, antioksidan ve antienflamatuvar özelliklere sahip olduğunu ifade etmektedir.

Birkaç çalışma, kan şekerini düşürücü özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. Bu, neem ağacının antik Hint tıbbında belirtildiği gibi antidiyabetik özelliğini doğrulamaktadır. [10]

Neem yaprağı nasıl tüketilmelidir?

Yapraklarının çiğ tüketimi, acı bir tada sahip olduğundan zor olabilir. Dolayısıyla kurutulmuş nim yapraklarını blenderden geçirip toz haline getirin. Ardından yarım çay kaşığı nim yaprağı tozunu balla karıştırarak tüketebilirsiniz. Bu karışımı, günde bir kez kahvaltıdan önce alabilirsiniz.

13- Shilajit

Shilajit; Himalayalar, Altay Dağları, Kafkas Dağları ve Gilgit-Baltistan Dağları’nda bulunur. Bu dağlardan sızan katran benzeri mineral bir yağdır. Rengi açık kahverengiden koyu kahverengiye kadar değişebilir.

Antioksidan özelliklere sahiptir, geçmişten günümüze kas gücünü artırmak, kalp hastalığı riskini azaltmak, yaşlanmayı yavaşlatmak ve doğurganlığı artırmak için kullanılmıştır. Ayrıca Shilajit’in kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olabileceği de bulunmuştur. [11]

Shilajit nasıl tüketilmelidir?

Süt, bal veya susam yağıyla kaliteli shilajit takviyelerini birlikte tüketebilirsiniz. Sabah, öğle veya akşam yemeğinden önce, günde 100-300 mg arasında shilajit içeren takviyelerden tüketebilirsiniz.

14- Krom takviyesi

Kan şekerini düşürmek söz konusu olduğunda, krom en iyi takviyelerden biridir. Son zamanlarda bir besin takviyesi olarak popülerlik kazanmıştır. Krom; karbonhidrat tüketme isteğinizi azaltmanıza yardımcı olur, kötü kolesterol seviyelerini düşürür, yağları harekete geçirir ve insülin duyarlılığını artırır. [12]

Krom takviyesi nasıl tüketilmelidir?

Piyasada; krom pikolinat, krom polinikotinat ve krom klorür gibi krom takviyeleri bulunmaktadır. Günde iki kez 100-200 mcg (mikrogram) arasında tüketilmelidir. Krom takviyelerini öğle ve akşam yemeklerinden önce alabilirsiniz.

15- Alfa lipoik asit

Alfa Lipoik Asit; esas olarak patates, ıspanak, brokoli, karaciğer ve böbrekte bulunan bir antioksidandır. Genellikle yorgunluk, hafıza kaybı, böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı, nöropati ve Lyme hastalığını (keneler tarafından taşınan bakterilerin neden olduğu hastalık) tedavi etmek için kullanılır.

Alfa lipoik asit takviyelerinin, kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceği ve bu nedenle tip 2 diyabeti tedavi etmek için güçlü bir tamamlayıcı olduğu bulunmuştur. [13]

Alfa lipoik asit nasıl tüketilmelidir?

Alfa lipoik asit kapsülleri, vücudunuza bu antioksidanı sağlamanın en iyi yoludur. Üç hafta boyunca günde 600 mg tüketilmesi önerilmektedir. Kapsülleri öğle yemeğinden önce tüketebilirsiniz.

Şeker hastalığına iyi gelen bitkiler: Video


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
1- Gymnema sylvestre: A Memoir2- Ginseng on Hyperglycemia: Effects and Mechanisms3- Anti-hyperglycaemic activity of the aqueous extract of Origanum vulgare growing wild in Tafilalet region4- Effect of Aloe vera leaves on blood glucose level in type I and type II diabetic rat models5- Ginger and Diabetes6- Effect of fenugreek seeds on blood glucose and lipid profiles in type 2 diabetic patients7- Diabetes treatment: Can cinnamon lower blood sugar?8- Diabetes9- Effect of curcumin supplementation on blood glucose, plasma insulin, and glucose homeostasis related enzyme activities in diabetic db/db mice10- Antidiabetic Properties of Azardiracta indica and Bougainvillea spectabilis: In Vivo Studies in Murine Diabetes Model11- Natural Cures They Don't Want You to Know: The Encyclopedia of Over the ...12- Effect of chromium supplementation on blood glucose and lipid levels in type 2 diabetes mellitus elderly patients13- Effect of alpha-lipoic acid on blood glucose, insulin resistance and glutathione peroxidase of type 2 diabetic patients

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu