Sırtın Ortasına Vuran Ağrı Neyin Belirtisidir?
Sırtın ortasına vuran ağrı nedir?
Sırtın ortasına vuran ağrı, üst ve alt sırtınız arasındaki alanda herhangi bir ağrı veya rahatsızlık türüdür. Doktorlar bu bölgeyi alt torasik bölge veya alt torasik omurga olarak adlandırır. Üst torasik bölge veya üst torasik omurga, üst sırtın bir kısmını oluşturur. Lomber omurga, alt sırtın bir kısmını oluşturur. Orta sırt, omurga, omurilik, sinirler, diskler, kaslar, kan damarları, bağlar ve tendonlardan oluşur.
Omurga veya sırt bölgesindeki yukarıda ismini saydığımız yapılardan herhangi biri, çeşitli hafif ila ciddi koşullara tepki olarak tahriş olabilir veya iltihaplanabilir. Sırtın ortasına vuran ağrı nedenleri arasında spor yaralanmaları, yanlış duruş, kireçlenme, kas gerginliği ve araba kazası yaralanmaları yer alır. Sırtın ortasına vuran ağrı, kısa süreli (akut) veya üç aydan uzun sürüyorsa kronik olarak sınıflandırılabilir.
Sırtın ortasına vuran ağrı bazen donuk, rahatsız edici bir ağrı veya keskin bıçak gibi hissedilen akut bir ağrı olarak da tanımlanabilir. Ağrı vücudunuzun diğer bölgelerine de yayılabilir veya bunun tersi de olabilir; vücudunuzun başka bir yerindeki bir sorunun neden olduğu ağrı, orta sırtınıza yayılabilir.
Bazı durumlarda, akut sırt ağrısı birkaç hafta içinde temel kişisel bakım önlemleriyle düzelebilir, ancak bazı durumlarda kalıcı olabilir ve zamanla daha ciddi sorunlara yol açabilir. Sırtın ortasına vuran ağrının hızlı teşhisi ve tedavisi, semptomları kontrol etmeye ve sakatlık gibi komplikasyon riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Ağrınız şiddetliyse, kalıcıysa veya sizi endişelendiriyorsa tıbbi yardım almalısınız. Bazı durumlarda, orta sırt ağrısının altında yatan neden hayatı tehdit edici olabilir. Eğer sırtın ortasında ağrıyla beraber göğüs ağrısı, nefes almada zorluk, idrar veya dışkı kontrolünün kaybı veya kollarda veya bacaklarda uyuşma varsa, 112 aranmalı veya acil servise gidilmelidir.
Sırtın ortasına vuran ağrı neden olur?
Orta sırt, torasik omurgadan (omuriliğin sinirlerini çevreleyen omur adı verilen kemikli yapılar) oluşur. Omurlar arasında, yastık görevi gören ve sırta bir dizi hareket sağlayan disk adı verilen süngerimsi kıkırdak keseleri bulunur. Kaslar, tendonlar ve bağlar ek destek sağlar. Sırttaki bu yapılardan herhangi biri çeşitli hafif ila ciddi koşullara tepki olarak tahriş olabilir veya iltihaplanabilir.
Torasik omurgada hafif ila şiddetli ağrının yaygın bir nedeni, spor aktiviteleri veya benzeri hareketler sırasında ani bir harekettir. Normalde nispeten hareketsiz bir yaşam tarzı süren insanlar, bu tür zorlanma ve burkulma riski altındadır.
Sırtın ortasına vuran ağrı, fibromiyalji (kas ağrıları), spondilit (omurilik eklemlerinin enfeksiyonu veya iltihabı) veya fıtık olan bir disk gibi daha ciddi durumlardan da kaynaklanabilir. Ayrıca şişkin bir disk, omurgadan çıkan sinir köklerine baskı uygulayarak da orta sırt ağrısına neden olabilir.
Ayrıca kalp veya sindirim organları gibi vücudun başka bir bölümündeki herhangi bir problem de orta sırt ağrısını tetikleyebilir. Eğer orta sırt ağrısı başka vücut bölgesinden veya başka bir vücut bölgesindeki organdan kaynaklanıyorsa, buna dolaylı sırt ağrısı denir.
Orta sırt ağrısı yapabilecek hastalıklar
Sırtın ortasına vuran ağrı, aşağıdakiler dahil olmak üzere sırttaki kemik ve dokuların hastalıkları ve bozukluklarından kaynaklanabilir:
- Osteoartrit (kemiklerde kireçlenme)
- Osteomiyelit (kemiklerin enfeksiyonu veya iltihabı)
- Osteoporoz (kemiklerin incelmesi ve zayıflaması)
- Paget hastalığı (anormal kemik dokusu kaybı)
- Spinal dejenerasyon (spondiloz olarak da adlandırılan dejeneratif disk hastalığı)
- Spinal stenoz (omurilik kanalının daralması, omurilik veya sinirler üzerinde baskı oluşması)
- Spondilit (omurilik eklemlerinin enfeksiyonu veya iltihabı)
Yapısal nedenler
Sırtın ortasına vuran ağrı, aşağıdakiler dahil olmak üzere sırttaki kemiklerin ve dokuların yaralanması veya yanlış hizalanmasından kaynaklanabilir:
- Bel fıtığı
- Kifoz (üst omurga ve kamburun anormal eğriliği)
- Kas spazmı (kramp)
- Skolyoz (omurganın yana doğru eğriliği)
- İyi huylu veya kötü huylu omurga tümörü
- Omurga kırığı
- Aşırı kullanım veya yaralanma nedeniyle burkulmalar ve incinmeler
Diğer nedenler
Orta sırt ağrısı, bazı durumlarda ciddi veya hayatı tehdit edici olabilen sistemik problemlerden veya diğer vücut sistemlerini etkileyen problemlerden kaynaklanabilir. Bunlar aşağıdakileri içerir:
- Aort anevrizması
- Fibromiyalji
- Mide ülseri
- Kalp krizi
- Hazımsızlık
- Böbrek taşları
- Multipl miyelom
- Pankreas iltihabı
- Karın bölgesinde tümör
Sırtın ortasına vuran ağrı için kimler risk altındadır?
Orta sırt ağrısını herkes yaşayabilse de bunu yaşama olasılığınızı artıran belirli risk faktörleri vardır. Orta sırt ağrısı her yaşta ortaya çıkabilir, ancak en sık 30 ila 50 yaşları arasında başlar. Omurga ve ilişkili dokuların yaşın artmasıyla çeşitli şekillerde yıpranması en büyük risktir.
Sırtın ortasına vuran ağrı acısından risk faktörleri aşağıdakileri içerir:
- İlerlemiş yaş
- Doğuştan kusurlar
- Sonradan oluşan kusurlar
- Aile sağlığında sırtla ilgili sorunlar
- Aşırı kilo, obezite
- Yanlış duruş
- Gebelik
- Hareketsiz yaşam tarzı
- Sigara içmek
- Stres ve kaygı
- Zayıf karın kasları
Sırtın ortasına vuran ağrıya eşlik edebilecek belirtiler nelerdir?
Orta sırt ağrısı semptomları altta yatan hastalığa, bozukluğa veya duruma bağlıdır. Örneğin, sırt ağrınız artritten kaynaklanıyorsa, vücudunuzun diğer eklemlerinde de ağrı hissedebilirsiniz.
Sinir sıkışmasından kaynaklanan sırt ağrısı, idrar kontrolünün kaybına neden olabilir. Ayrıca, orta sırt ağrısı, genellikle yorgunluk ve uyku sorunları ile karakterize olan fibromiyaljinin (bir tür kas ağrısı) önemli bir semptomudur.
Sırtın ortasın vuran ağrıya eşlik edebilecek diğer semptomlar şunlardır:
- Anksiyete (kaygı ve endişe)
- Depresyon
- Yorgunluk
- Yüksek ateş
- Baş ağrısı
- Sabahları sırt sertliği
- Sırtta kızarıklık, sıcaklık veya şişlik
- Omuz, boyun veya kalça ağrısı
- Uyku problemleri
Ciddi belirtiler
Bazı durumlarda, kalp krizi veya kauda ekina sendromu (beldeki omurilikteki sinirlerin sıkıştırıldığı veya felç olduğu bir sendrom) gibi ciddi veya yaşamı tehdit eden bir duruma işaret edebilecek diğer belirtilerle birlikte orta sırt ağrısı oluşabilir.
Aşağıdaki belirtilerden herhangi biri ile birlikte sırtınız ortasında ağrı varsa derhal acil tıbbi yardım almalısınız.
- Göğüs ağrısı, sıkışma veya basınç
- Nefes almada zorluk veya nefes darlığı
- Çene ağrısı
- İdrar veya dışkı kontrolünün kaybı
- Şiddetli karın ağrısı
- Bacaklarda halsizlik, felç veya uyuşma
Sırtın ortasına vuran ağrı nedeni nasıl teşhis edilir?
Orta sırt ağrınıza neden olan durum için teşhis almak için doktorunuzu ziyaret etmelisiniz. Doktorunuz teşhis koymalarına yardımcı olmak için aşağıdakileri kullanabilir:
Fizik muayene
Fizik muayene sırasında doktorunuz omurganıza, başınıza, kasık bölgenize, karnınıza, kollarınıza ve bacaklarınıza bakacaktır. Bir kaza geçirdiyseniz, acil müdahale ekipleri bu muayene sırasında omurgayı stabilize etmek için boynunuza bir tıbbi alet de takabilir.
Çeşitli testler
Doktorunuz muhtemelen teşhis koymalarına yardımcı olacak bazı testler yapacaktır. Bunlar nörolojik ve görüntüleme testlerini içerir. Nörolojik test, beyin ve omuriliğin işlevini inceleyecektir. Bu test sırasında doktorunuz sizden ayak parmaklarınızı veya parmaklarınızı kıpırdatmanızı isteyebilir.
Bu, omuriliğin ve sinir uçlarının durumunu gösterebilir. Görüntüleme testleri, vücudunuzun içinin resimlerini üretir. Kırıkları, kemik sorunlarını veya orta sırt ağrısının diğer nedenlerini ortaya çıkarabilirler.
Sırtın ortasına vuran ağrı nedenini teşhis etmek için çeşitli testler aşağıdakileri içerir:
- Röntgen
- Bilgisayarlı tomografi
- Emar taraması
- Ultrason
Not: Yukarıdaki görüntüleme testleri, doktorunuzun omurganızdaki herhangi bir hasarı görmesini ve uygun bir tedavi yöntemi belirlemesini sağlayacaktır.
Sırtın ortasına vuran ağrı nasıl tedavi edilir?
Orta sırt ağrısı tedavisi, ağrının nedenine göre değişir. Sırt ağrısı oldukça yaygın olduğundan, çoğu insan ilk önce evde uygulanan basit tedavi yöntemlerini kullanarak tedavi etmeye çalışır. Evde uygulanan yöntemler semptomlarınıza yardımcı olmazsa, tıbbi tedaviler veya ameliyat gerekebilir.
Evde uygulanabilecek tedaviler
Orta sırt ağrısını tedavi etmek için aşağıdaki gibi evde yapabileceğiniz birkaç yöntem vardır:
- Ağrılı bölgeye buz torbası ve daha sonra sıcak su torbası uygulayın. Bu, anında rahatlama sağlayabilecek en yaygın yöntemlerden biridir.
- Şişliği ve ağrıyı azaltmak için ibuprofen ve naproksen gibi reçetesiz alınabilen ağrı kesici ilaçları eczacınıza danışarak kullanmayı düşünün.
- Yoga gibi egzersizler yaparak sırt kaslarını esnetin ve güçlendirin.
Sırt ağrısını hafifletmeye yardımcı olmak için aşağıdaki gibi duruşunuzu iyileştirmeye de çalışabilirsiniz.
- Eğilmekten kaçının.
- Ayakta dururken omuzlarınızı geride tutun.
- Uzun süre oturuyorsanız ayakta molalar verin.
- Bir masa işiniz varsa, sandalyenizi ve bilgisayar monitörünüzün yüksekliğini, klavyeyi ve fare konumunu ayarlamak, iyi bir duruş sağlayabilir.
Tıbbi tedaviler
Sırt ağrınız 72 saatten fazla sürüyorsa ve evde uygulanan yöntemler ağrıyı hafifletmiyorsa doktorunuza görünmelisiniz. Doktorunuzun önerebileceği tıbbi tedaviler aşağıdakileri içerebilir:
- Fizik tedavi
- Reçeteli alınabilen ağrı kesiciler veya kas gevşeticiler
- Kayropraktik bakım (kas-iskelet problemleri başta olmak üzere, vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan ağrı şikayetinin giderilmesi yönünde çeşitli tedavi uygulamalarının yapılması¹)
- Steroid enjeksiyonları
Cerrahi işlemler
Yukarıdaki diğer tedaviler sırtın ortasına vuran ağrıya yardımcı olmazsa, doktorunuz ameliyat önerebilir. Sebebe bağlı olarak sırt ağrınıza yardımcı olabilecek bir dizi farklı prosedür vardır. Ameliyat olduktan sonra iyileşme ise birkaç ay sürebilir.
Bazı olası ameliyatlar şunları içerir:
- Laminektomi
Bu ameliyat, omuriliği açmak için tüm laminayı veya bir omurun arka duvarını çıkarır. - Laminotomi
Bu prosedür, sıkışmış bir siniri hafifletmek için laminanın bir kısmını çıkarır. - Diskektomi
Bu ameliyat, sıkışmış bir siniri hafifletmek için bir omurilik diskinin bir kısmını çıkarır.