Sistit (Mesane Enfeksiyonu) Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?
Sistit halk arasında mesane enfeksiyonu olarak bilinmektedir. Sistit, bakteri ve benzeri mikropların üretraya ve sonra mesaneye girerek enfeksiyona neden olması durumudur. Enfeksiyon genellikle mesanede gelişir ancak bazı durumlarda böbreklere de yayılabilir. Aşağıda daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Sistit: Tanım
Sistit, mesanenin enfeksiyonu veya iltihabı için kullanılan tıbbi terimdir. Çoğu zaman, iltihaplanma bakteriyel (bakteri kaynaklı) bir enfeksiyondan kaynaklanır ve buna idrar yolu enfeksiyonu (İYE) denir. Mesane enfeksiyonu ağrılı ve sinir bozucu olabilir ve enfeksiyon böbreklerinize yayılırsa ciddi bir sağlık sorunu haline gelebilir.
Daha az yaygın olarak, sistit, belirli ilaçlara, radyasyon tedavisine veya kadın hijyen spreyi, çeşitli jeller veya uzun süreli bir kateter kullanımı gibi potansiyel tahriş edici maddelere bir reaksiyon olarak ortaya çıkabilir. Sistit, başka bir hastalığın komplikasyonu olarak da ortaya çıkabilir.
Bakteriyel sistit için olağan tedavi antibiyotiklerdir. Diğer sistit tiplerinin tedavisi altta yatan nedene bağlıdır.
Balayı sistiti nedir?
Balayı sistiti, cinsel ilişkiden sonra oluşan bir sistit formudur. Bir kadın ilk kez ilişkiye girdiğinde veya uzun süre sonra ilk cinsel ilişkisinde meydana gelir. Semptomlar, aşağıda da detaylı olarak incelenen diğer sistitlerle aynıdır. Belirtiler arasında idrar yaparken yanma hissi ve sık sık tuvalete gitme dürtüsü vardır.
Sistit: Nedenler ve tetikleyiciler
Sistitin nedenleri, hastalığın bakteriyel olup olmadığına bağlı olarak değişkenlik gösteren bir durumdur.
Bakteriyel sistit nedenleri
Bu tür, tipik olarak vücut dışındaki bakterilerin idrar yoluna üretradan girip çoğalmaya başladığında ortaya çıkar. Çoğu sistit vakasına bir bakteri türü olan Escherichia coli (E. coli) neden olur. Bakteriyel mesane enfeksiyonları, cinsel ilişki sonucunda genellik cinsel olarak aktif kadınlarda ortaya çıkabilir. Ancak cinsel olarak aktif olmayan kızlar ve kadınlar bile bu tür enfeksiyonlara karşı hassastır. Çünkü kadın genital bölgesi genellikle sistite neden olabilecek bakterileri barındırır.
Bakteriyel olmayan sistit nedenleri
Bakteriyel enfeksiyonlar sistitin en yaygın nedeni olmasına rağmen, bir dizi bulaşıcı olmayan faktör de mesanenin iltihaplanmasına neden olabilir. Bazı örnekler şunlardır:
- İnterstisyel sistit: Ağrılı mesane sendromu olarak da adlandırılan bu kronik mesane iltihabının nedeni belirsizdir. Çoğu vaka kadınlarda teşhis edilir. Durumun teşhis edilmesi ve tedavisi zor olabilir.
- İlaca bağlı sistit: Bazı ilaçlar, özellikle kemoterapi ilaçları, parçalanmış bileşenleri vücudunuzdan çıkarırken mesanenizin iltihaplanmasına neden olabilir.
- Radyasyon sistiti: Pelvik bölgenin radyasyon tedavisi, mesane dokusunda inflamatuar değişikliklere neden olabilir.
- Yabancı cisim sistiti: Bir kateterin uzun süreli kullanımı sizi bakteriyel enfeksiyonlara ve doku hasarına yatkın hale getirebilir, her ikisi de iltihaplanmaya neden olabilir.
- Kimyasal sistit: Bazı insanlar köpük banyosu, hijyen spreyleri veya jeller gibi belirli ürünlerde bulunan kimyasallara aşırı duyarlı olabilir ve bundan dolayı mesanede iltihaplanmaya neden olan alerjik tipte bir reaksiyon geliştirebilir.
- Diğer durumlarla ilişkili sistit: Sistit bazen diyabet, böbrek taşları, genişlemiş prostat veya omurilik yaralanmaları gibi diğer bozuklukların bir komplikasyonu olarak ortaya çıkabilir.
Sistit: Risk faktörleri
Bazı insanların mesane enfeksiyonları veya tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları geliştirme riski daha yüksektir ve sistit konusunda kadınlar bu risk grubundadır. Bunun temel nedeni kadınların fiziksel anatomisidir. Kadınların, bakterilerin mesaneye ulaşmak için kat etmesi gereken mesafeyi kısaltan daha kısa bir üretrası vardır.
İdrar yolu enfeksiyonu riski en yüksek kadınlar şunları içerir:
- Cinsel olarak aktif olanlar: Cinsel ilişki bakterilerin üretraya itilmesine neden olabilir.
- Hamile: Hamilelik sırasındaki hormonal değişiklikler mesane enfeksiyonu riskini artırabilir.
- Menopoz: Menopoz sonrası kadınlarda değişen hormon seviyeleri sıklıkla mesane ve idrar yolu enfeksiyonu ile ilişkilidir.
Hem erkeklerde hem de kadınlarda diğer risk faktörleri şunları içerir:
- İdrar akışına müdahale: Bu, mesanede bir taş veya erkeklerde genişlemiş bir prostat gibi durumlarda ortaya çıkabilir.
- Bağışıklık sistemindeki değişiklikler: Bu, diyabet, HIV enfeksiyonu ve kanser tedavisi gibi bazı durumlarda olabilir. Zayıflamış bir bağışıklık sistemi bakteriyel ve bazı durumlarda viral mesane enfeksiyonu riskini artırır.
- Mesane kateterlerinin uzun süreli kullanımı: Bu tüplere kronik hastalığı olan kişilerde veya yaşlı erişkinlerde ihtiyaç duyulabilir. Ancak uzun süreli kullanım, mesanede doku hasarının yanı sıra bakteriyel enfeksiyonlara karşı daha fazla güvenlik açığına neden olabilir.
Sistit: Belirtiler
Sistit belirtileri genellikle aşağıdakileri içerir:
- İdrar yapmak için güçlü, sürekli bir dürtü
- İdrar yaparken yanma hissi
- Sık ama az miktarda idrar yapma
- İdrarda kan (hematüri)
- Bulanık idrar
- Kötü kokulu idrar
- Karın ve kasık bölgesinde rahatsızlık
- Alt karın bölgesinde baskı hissi
- Düşük ateş
Küçük çocuklarda, alışılmadık altına kaçırma da mesane veya idrar yolu enfeksiyonunun bir işareti olabilir. Ancak genellikle tek başına gece altına kaçırma, bir İYE ile ilişkili değildir.
Sistit: Doktor kontrolü
Aşağıdakiler dahil olmak üzere mesane enfeksiyonu için ortak semptomlarınız varsa doktora görünmenizde fayda vardır:
- Sırt veya yanlarda ağrı
- Ateş ve titreme
- Mide bulantısı ve/veya kusma
Birkaç saat veya daha uzun süren acil, sık veya ağrılı idrara çıkmanız durumunda veya idrarınızda kan fark ederseniz, doktora görünmeniz gerekir. Geçmişte bir mesane enfeksiyonu teşhisi konduysa ve önceki bir mesane enfeksiyonuna semptomlar geliştirirseniz de doktora görünmekte fayda vardır. Ayrıca bir antibiyotik tedavisini bitirdikten sonra sistit semptomları geri gelirse de doktorunuza görünmelisiniz. Çünkü böyle bir durumda başka bir ilaca ihtiyacınız olabilir.
Sistit: Teşhis
Sistit belirtileriniz varsa, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza muayene olmanız gerekir. Doktorunuzun belirtilerinizi ve tıbbi geçmişinizi öğrenmesine ek olarak, doktorunuz aşağıdaki gibi bazı testler de önerebilir:
- İdrar analizi: Şüpheli bir mesane enfeksiyonu için doktorunuz idrarınızda bakteri, kan veya irin olup olmadığını belirlemek için idrar örneği isteyebilir.
- Sistoskopi: Bu test sırasında doktorunuz, hastalık belirtileri ve idrar yolunuzu görüntülemek için idrar yolunuzdan idrar yolunuza bir sistoskop (ışık ve kamera takılı ince bir tüp) yerleştirir. Sistoskopu kullanarak doktorunuz laboratuvar analizi için küçük bir doku örneğini (biyopsi) çıkarabilir.
- Görüntüleme prosedürleri: Görüntüleme testi genellikle gerekli değildir, ancak bazı durumlarda – özellikle enfeksiyon kanıtı bulunmadığında – görüntüleme testleri yararlı olabilir. Örneğin, bir röntgen veya ultrason doktorunuzun bir tümör veya yapısal anormallik gibi mesane iltihabının diğer potansiyel nedenlerini keşfetmesine yardımcı olabilir.
Sistit: Tedavi
Bakteriyel enfeksiyonun neden olduğu sistit genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir. Bakteriyel olmayan sistit tedavisi ise altta yatan nedene bağlıdır.
Bakteriyel sistit tedavisi
Antibiyotikler, bakterilerin neden olduğu sistit için ilk tedavidir. Hangi ilaçlar kullanılacağı, genel sağlığınıza ve idrarınızda bulunan bakterilere ve ne kadar zamandır enfekte olduğunuza bağlıdır.
- İlk enfeksiyon: Semptomlar genellikle antibiyotik tedavisinden birkaç gün sonra önemli ölçüde iyileşir. Bununla birlikte, enfeksiyonunuzun şiddetine bağlı olarak muhtemelen üç gün ila bir hafta boyunca antibiyotik almanız gerekecektir. Tedavinin süresi ne olursa olsun, enfeksiyonun tamamen gittiğinden emin olmak için doktorunuz tarafından reçete edilen tüm antibiyotikleri kullanmalısınız.
- Tekrarlayan enfeksiyon: Tekrarlayan mesane enfeksiyonunuz varsa, doktorunuz daha uzun antibiyotik tedavisi önerebilir veya sizi ürolojik anormalliklerin enfeksiyonlara neden olup olmadığını görmek için idrar yolu bozuklukları konusunda uzmanlaşmış bir doktora (ürolog veya nefrolog) yönlendirebilir. Bazı kadınlar için, cinsel ilişkiden sonra tek bir doz antibiyotik almak yardımcı olabilir.
- Hastane kaynaklı enfeksiyon: Hastane kaynaklı mesane enfeksiyonlarını tedavi etmek zor olabilir, çünkü hastanelerde bulunan bakteriler genellikle toplum kökenli mesane enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılan yaygın antibiyotik tiplerine dirençlidir. Bu nedenle, farklı tipte antibiyotikler ve farklı tedavi yaklaşımları gerekebilir.
Unutmayın, hangi ilacı alacağınıza doktorunuz karar verecektir.
İntersistiyel sistit tedavisi
İnterstisyel sistitin nedeni belirsizdir, bu nedenle her vaka için en iyi olan tek bir tedavi yoktur. İnterstisyel sistit semptomlarını hafifletmek için kullanılan tedaviler şunları içerir:
- Oral olarak alınan veya doğrudan mesanenize yerleştirilen ilaçlar
- Mesaneyi su veya gazla germe (mesane distansiyonu) ve ameliyat gibi semptomları iyileştirmek için mesanenizi manipüle eden prosedürler
- Pelvik ağrıyı hafifletmek ve bazı durumlarda idrar sıklığını azaltmak için hafif elektrik darbeleri kullanan sinir stimülasyonu
Bulaşıcı olmayan sistit tedavisi
Köpük banyosu veya spermisitler gibi ürünlerde belirli kimyasallara aşırı duyarlıysanız, bu ürünlerden kaçınmak semptomları hafifletmeye ve daha fazla sistit ataklarını önlemeye yardımcı olabilir. Kemoterapi veya radyasyon tedavisinin bir komplikasyonu olarak gelişen sistit tedavisi, genellikle ilaçlarla ve mesane tahriş edicilerini temizlemek için hidrasyon ile ağrı yönetimine odaklanır.
Sistit: Önleme
Sistite sıklıkla maruz kalıyorsanız, deneyebileceğiniz bazı şeyler vardır. Ancak, bu önlemlerin çoğunun ne kadar etkili olduğu net değildir.
Sistiti önlemek konusunda alabileceğiniz önlemler şunları içerir:
- Cinsel organınızın etrafında parfümlü köpük banyosu, sabun veya pudra kullanmayın.
- Banyoda cinsel organa ve çevresine kimyasal uygulamayın.
- Tuvaletinizi geciktirmeyin ve her zaman mesanenizi tamamen boşaltın.
- Bol miktarda sıvı içmek, mesanenizde bakteri çoğalmasını önlemeye yardımcı olabilir.
- Tuvaletten sonra kendinizi daima önden arkaya doğru temizleyin.
- Cinsel ilişkiden sonra mesanenizi mümkün olan en kısa sürede boşaltın.
- Naylon gibi sentetik malzemeler yerine pamuktan yapılmış iç çamaşırı giyin ve dar pantolon giymekten kaçının.
Ayrıca, bazı kaynaklar kızılcık suyu içmenin de mesane enfeksiyonları konusunda bir önlem olacağını iddia etmektedir.
Not: Konu hakkında ilgili videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz: