Sol Boyun Ağrısı Neden Olur? Boynun Sol Tarafında Ağrı
Sol boyun ağrısı
Sol boyun ağrısı, kas gerilmelerinden sinir sıkışmasına kadar birçok nedene bağlı olabilir. Boynun sol tarafında ağrı nedenlerinden birçoğu ciddi değildir ve kendi başınıza alabileceğiniz önlemlerle bir süre sonra iyileşir.
Bazen ise özellikle ağrınızın geçmediği veya şiddetlendiği durumlarda, ağrının nedeni biraz daha ciddi olabilir. Boyun ağrısı bir hafta sonra bile geçmiyorsa, şiddetliyse ve yakın zamanda geçirdiğiniz bir kazadan sonra ortaya çıktıysa, ağrınızı ciddiye almanız gerekir.
Sol boyun ağrısının yaygın nedenleri
1. İnflamasyon (iltihap)
İnflamasyon (iltihap), vücudunuzun yaralanma veya herhangi bir enfeksiyona karşı verdiği savunma tepkisidir. Boynunuzda inflamasyon varsa, ağrı, sertlik, uyuşukluk ve benzeri diğer semptomlarınız olabilir. İnflamasyon kaynaklı ağrı ve diğer semptomlar genellikle çeşitli antienflamatuar ilaçlarla tedavi edilir. Bu ilaçları, doktorunuza veya eczacınıza danışarak alabilir ve kullanabilirsiniz.
2. Kas gerginliği
Kas gerginliği, sol boyun ağrısı da dahil olmak üzere vücudunuzun çeşitli bölgelerinde ağrılara neden olabilir. Başınıza eğerek bilgisayar veya masa başında uzun süre vakit geçirmek kas gerginliğinin en yaygın nedenidir. Kas gerginliğiniz varsa boynunuzu dinlendirerek, boynunuzu sararak ve boynunuzun ağrıyan bölgesine buz torbası uygulayarak rahatlama bulabilirsiniz.
3. Sinir sıkışması
Boyundaki sinir sıkışması, çeşitli nedenlerden dolayı boyundaki sinirler tahriş olduğunda veya sıkıştığında ortaya çıkan bir durumdur. Boynunuzun sol tarafında sinir sıkışması varsa, sol boyun ağrısı ve uyuşma hissedebilirsiniz. Sinir sıkışması için doktora gittiğinizde muhtemelen size çeşitli ilaçlar reçete edecektir. Ayrıca, boyundaki sinir sıkışmasını rahatlatmak için doktorunuz egzersiz tavsiyesi gibi çeşitli öneriler de verebilir.
4. Kamçı darbesi (whiplash)
Çeşitli nedenlerden dolayı başınız kuvvetli bir şekilde ileri-geri gittiğinde boynunuza zarar verebilirsiniz, buna kamçı darbesi denir. Bu, bir futbol, araç kazası, şiddete maruz kalma ve benzeri bir şeyden dolayı olabilir. Böyle bir şeye maruz kaldığında, boynun çeşitli bölgelerinde ve sol boyun ağrısı hissedebilirsiniz. Kamçı darbesinin diğer belirtileri baş ağrısı ve boyun sertliğidir.
Kamçı darbesini tedavi etmek için doktorunuz çeşitli ağrı kesi ilaçlar reçete edebilir. Daha ciddi yaralanmalar için doktorunuz daha güçlü ağrı kesiciler reçete edecektir. İlaca ek olarak, boynun ağrıyan bölgesine buz torbası uygulamak ve boynunuzu sabit tutmak ağrınıza daha iyi gelebilir. Doktorunuzdan boynunuzu sabit tutmak için çeşitli tavsiyeler de alabilirsiniz.
5. Akut tortikolis
Akut tortikolis, boyunda bulunan kasların aniden kasılması ve boynun bir tarafa bükülmesiyle oluşan durumdur. Yanlış uyku pozisyonlarından (yastıksız uyumak gibi) veya uzun süre soğuğa maruz kalmaktan kaynaklanabilir.
Akut tortikolis genellikle boynun bir tarafında meydana gelir. Boynunuzun sol tarafı etkilenmişse, sol boyun ağrısı olması mümkündür. Akut tortikolisiz varsa, germe egzersizleri ve masaj ağrınızı dindirecektir. Ağrıyan bölgeye sıcak su torbası uygulamak da işe yarayacaktır.
Sol boyun ağrısının daha az yaygın nedenleri
1. Boyun kırılmaları
Boyun bölgesinde oluşan kırıklar, vücudun diğer bölgelerinde meydana gelebilecek diğer kırıklara göre daha kritiktir. Çünkü boyun bölgeniz, beyninizle vücudunuz arasındaki iletişimi sağlayan önemli yolların kesiştiği bir kavşak niteliğindedir.
Boyun kırıkları genellikle yüksekten düşme, şiddet olayları ve trafik kazaları gibi travmatik nedenlerden kaynaklanmaktadır. Boyun kırığının kısa süre içinde tedavi edilmesi gerekir, aksi hâlde ölümcül olabilir.
2. Boyun fıtığı
Sol boyun ağrısı olmasının bir diğer olası nedeni de boyun fıtığıdır. Boyun fıtığı nedenleri arasında boyna alınan darbe, uzun süre masa başında oturmak, ilerleyen yaş ve romatizmal hastalıklar sayılabilir.
Boyun fıtığının en yaygın belirtileri; kolda ağrı, uyuşma, karıncalanma ve güçsüzlüktür. Boyun fıtığınız varsa, sol boyun şah damar ağrısı yaşamanız da mümkündür. Boyun fıtığı omuriliğe ve sinir köküne ciddi derecede baskı yapmıyorsa boyunluk, boyun egzersizleri, ilaç tedavisi ve fizik tedavi gibi yöntemlerle tedavisi mümkündür. Daha ciddi boyun fıtıkları ise ameliyat gerektirir.
3. Menenjit
Menenjit de boynun sol tarafında ağrı yapabilir. Menenjit, beyni ve omuriliği çevreleyen ve koruyan zarların iltihaplanmasıdır. Menenjite neden olan bazı bakteriler septisemiye (kan zehirlenmesi) de neden olabilir.
Menenjit, boyun ağrısıyla beraber boyun sertliğine ve baş ağrısına da neden olabilir. Menenjitin en yaygın nedeni viral veya bakteriyel enfeksiyonlardır. Tedavi edilmeyen menenjit, beyinle ilgili çeşitli sorunlara neden olabilir, bu yüzden erken tedavi oldukça önemlidir.
4. Romatizmal eklem iltihabı
Romatizmal eklem iltihabının bir diğer ismi romatoid artrit olarak bilinen durumdur. Romatoid artritiniz varsa, bağışıklık sisteminiz bir veya birkaç eklemde iltihaba neden olabilir. Eğer boyun eklemlerinizden birinde bu durum varsa, sol boyun ağrısı olması normaldir.
Romatoid artrit belirtileri arasında eklem ağrısı, eklem şişmesi, sertlik, yorgunluk ve terleme bulunur, ancak belirtiler bunlarla sınırlı değildir. Romatoid artrit, doktorunuz tarafından tedavi edilmesi gereken bir eklem sorunudur. Olası tedaviler; çeşitli ilaçlar, fizik tedavi ve daha ciddi durumlar için ise ameliyattır.
5. Kemik erimesi
Osteoporoz olarak da bilinen kemik erimesi, kemiklerin zayıflamasına ve kırılmasına neden olabilen bir kemik hastalığıdır. Eğer boynunuzdaki herhangi bir kemikte osteoporoz varsa, sağ veya sol tarafta boyun ağrısı yaşayabilirsiniz.
Kemik erimesinin nedenleri, bazı ilaçlarının uzun süreli kullanımı, çeşitli hastalıklar, ilerleyen yaş ve kalıtsal yatkınlık olabilir. Kemik erimesinin tedavisi genellikle ilaçlarla gerçekleştirilir. Ancak ilaca ek olarak, hareketli bir yaşam tarzı, egzersiz yapmak ve dengeli beslenmek de tedaviyi destekleyen diğer etkenlerdir.
6. Fibromiyalji
Fibromiyalji, etkilediği bölgede hassasiyet yapabilen, kemikler de ve kaslarda ağrıya, yorgunluk hissine ve uyku düzeninde bozukluklara neden olabilen kronik bir durumdur.
Fibromiyaljinin kesin nedeni bilinmemektedir, ancak özellikle kalıtsal eğilimler, önemli bir rol oynuyor gibi görünmektedir. Fibromiyaljinin tedavisi bir hayli bir hayli zor ve karmaşıktır. Yine de tedavi için çeşitli ilaçlar, terapi ve sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri, normal bir hayat yaşamayı mümkün kılmaktadır.
7. Omurilik darlığı
Omurilik darlığı, omurilik çevresindeki kemik ve bağ dokularının kireçlenmesi ve bunun sonucunda omurilik ve sinirlere baskı yapmasıdır. Omurga darlığı, boynun sol tarafında ağrı olmasının da bir diğer nedenidir.
Omurga darlığınız varsa boyundaki ağrı haricinde de sırt ağrısı, uyuşukluk, bacaklarda güç kaybı ve dik durmada zorluk yaşayabilirsiniz. Omurga darlığının tedavisi ameliyattır. Ameliyat haricinde herhangi bir yöntem omurga darlığını tedavi etmek için yeterli değildir.
8. Kalp krizi
Bazı durumlarda boyun bölgesindeki herhangi bir ağrı, kalp krizinin bir belirtisi olabilir. Kalp krizinin diğer yaygın belirtileri arasında sağ veya sol kol ağrısı, göğüs ağrısı, sırt ağrısı ve nefes darlığı bulunur. Özellikle kadınlarda kalp krizi göğüs harici bölgelerde de ağrı yapabilir. Bu nedenle kadınsanız ve sol boyun ağrısıyla beraber diğer kalp krizi belirtileriniz varsa, durumunuzu ciddiye almanız gerekir.
Sol boyun ağrısının nadir nedenleri
1. Omurga tümörleri
Omurga tümörleri, omurga kanalında ve omurganın kemiklerinde oluşan büyümelerdir. Omurga tümörleri iyi huylu veya kötü huylu (kanserli) olabilir ve tümörün bulunduğu bölgede ağrıya neden olabilir.
Omurga tümörünün sık görülen diğer bir belirtisi ise, kas zayıflığıdır. Omurga tümörlerinin vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilmeyen omurga tümörleri daha da kötüleşme eğilimindedir.
2. Doğuştan anormallikler
Boynun sol tarafında ağrı olması, doğuştan gelen sağlık sorunlarıyla da ilgili olabilir. Doğuştan gelen bazı sorunlar ağrı ve sızı gibi çeşitli sorunlara neden olabilir. Boyun ağrısı yapabilecek ve yaygın görülen doğuştan gelen bir anormallik, boyun eğriliğidir. Boyun eğriliği, doğum sırasında boynun yaralanarak eğri bir hâl almasıdır.
Sol boyun ağrısı için ne zaman doktora görünmeli?
- Boynunuzun sol tarafındaki ağrı bir haftadan uzun sürüyorsa ve aldığınız önlemlere rağmen geçmiyorsa, ağrınız bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.
- Kollarınızda veya bacaklarınızda ağrı hissetmeye başlarsanız veya boynunuzda uyuşma veya karıncalanma hissederseniz, mümkün olan en kısa sürede doktora görünmelisiniz.
- Baş ağrısının eşlik ettiği boyun ağrısı da acilen değerlendirilmelidir.
- Boyun ağrısı, araba kazası, düşme veya spor yaralanması gibi bariz bir olayın sonucuysa da derhal tıbbi yardım almalısınız.
Boyun ağrısı için hangi doktora gidilir?
Boyun ağrısı için gitmeniz gereken doktor, aile hekiminiz ya da bir ortopedi veya bir nöroloji uzmanıdır. Ortopedi uzmanı, omurgayı etkileyenler de dahil olmak üzere kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarında uzmanlaşmış bir doktordur. Nörolog, beyin ve sinir hastalıkları konusunda uzmanlaşmış bir doktordur.
Aşağıdaki durumlarda aile hekiminize görünmeniz önerilir:
- Boyun ağrısı dışında başka bir belirtiniz yoksa
- Ağrıyı tetikleyen belirli bir kaza veya yaralanma yaşamadıysanız
Aşağıdaki durumlarda bir ortopedi uzmanına görünmeniz önerilir:
- Boyun kemiklerinizde farklı sesler duyuyorsanız
- Isı ve buz uygulamanıza rağmen ağrı geçmiyorsa veya geri geliyorsa
- Ağrı, herhangi bir ağırlık kaldırma sonucu meydana geldiyse
Aşağıdaki durumlarda bir nöroloji uzmanına görünmeniz önerilir:
- Vücudunuzun herhangi bir yerinde karıncalanma hissediyorsanız
- Zehirli olabilecek herhangi bir şeye maruz kaldıysanız
- Yorgunluğunuz varsa
- Kafanızda bir ses perdesi varsa
- Aile hekiminiz veya ortopedist ağrı nedenini bulamadıysa
Sol boyun ağrısının sebebi nasıl teşhis edilir?
Boynunuzun sol tarafında ağrıyla ilgili bir doktora gittiğinizde, öncelikle fiziksel muayene yağacaktır. Doktorunuz hareket açıklığınızı ve hassasiyet, şişme, uyuşma, halsizlik ve ağrıya neden olan belirli alanları kontrol edecektir. Doktorunuz ayrıca tıbbi geçmişinizi gözden geçirecek ve diğer semptomları da göz önünde bulunduracaktır.
Doktorunuzun teşhis için aşağıdaki gibi testlere de ihtiyacı olabilir:
Sol boyun ağrısı nasıl geçer?
Boyun ağrınız için doğru tedavi, durumunuza, ağrının şiddetine ve genel sağlığınıza bağlıdır. Hafif boyun ağrıları için, ilk iki ila üç gün boyunca bir seferde 20 dakika kadar sıcak su torbası uygulayabilir veya sıcak bir duş deneyebilirsiniz. Ardından günde birkaç kez 10 ila 20 dakika buz torbası koymak da ağrınıza iyi gelecektir.
Boyun ağrısına iyi gelen şeyler
Boyun ağrısına iyi gelen birkaç basit yöntem şunları içerir:
- Germe egzersizleri yapmak
- Masaj yaptırmak
- Boyun yastığı kullanmak
- Duruşunuzu düzeltmek
- Masa başında dik oturmak
- Tek omzunuza ağırlık vermekten kaçınmak
Fizik tedavi
Ağrınızı hafifletmek için fizik tedavi görmeniz tavsiye edilebilir. Fizik tedavi alırsanız, kendinizi daha iyi hissetmek ve gelecekteki sorunları önlemek için yapabileceğiniz egzersizleri, duruş değişiklikleri ve diğer ayarlamaları öğreneceksiniz demektir.
Kortikosteroid enjeksiyonları
Boynun sol tarafında ağrı varsa bunu dindirmek veya boynunuzdaki bir sorunu düzeltmek için de bir prosedüre ihtiyacınız olabilir. Ağrının kaynağına bağlı olarak, doktorunuz ağrıyı hafifletmek ve iltihabı azaltmak için boynunuzun sol tarafındaki sinir köklerine, kaslara veya omurların kemiklerinin arasına kortikosteroid ilaçları enjekte edebilir.
Ameliyat
Omuriliğiniz veya sinir kökleriniz sıkışıyorsa veya onarılması gereken bir kırık varsa ameliyat gerekebilir. Bazen ise boyunluk takmak boyun omurlarını ameliyatsız iyileşirken sabit tutmak için yeterlidir.
Boyun ağrısıyla ilgili video
Sonuç olarak
Sol boyun ağrısı, yaygın görülen bir rahatsızlıktır ve çoğu zaman ciddi bir nedenden kaynaklanmaz. Bu tür bir ağrı en sık orta yaşlı insanlarda görülür. Kas gerginliği ve benzeri basit nedenlerle ortaya çıkan boyun ağrılarının çoğu, birkaç gün dinlendikten sonra kendiliğinden geçecektir. Ancak ağrınız dinlenmeye ve aldığınız önlemlere rağmen geçmiyorsa, tıbbi değerlendirme almanız gerekir.