Ortopedi ve Travmatoloji

Sol Elde Karıncalanma Neden Olur? 10 Önemli Neden

Sol elde karıncalanma nedir?

Sol elde karıncalanma, sol eliniz ve parmaklarınız boyunca ve bazen de boyun veya çeneye kadar yayılabilen rahatsız edici bir histir. Elde veya vücudun herhangi bir yerinde karıncalanma bazen elde “iğne batma hissi” veya “uyuşma” olarak da adlandırılır. Sol elde karıncalanma olmasının bazı nedenleri oldukça iyi huylu ve zararsızdır, ancak bazı nedenlerin tedaviye ihtiyacı vardır.

Sol elde karıncalanma neden olur?

1- Yetersiz kan akışı

Vücuttaki yetersiz kan akışı hem sol hem de sağ kolunuzda uyuşma ve karıncalanmaya neden olabilir. Kollara kısıtlı kan akışı, yaralanmalardan veya yüksek tansiyon, diyabet veya böbrek yetmezliği gibi altta yatan sağlık durumlarından kaynaklanabilir. Yetersiz kan akışı sol elinizde karıncalanmaya neden oluyorsa, ayrıca ağrı, şişlik ve el ve parmak soğuması da yaşayabilirsiniz.

2- Sinir sorunları

Sol kolunuzdaki sinirleri etkileyen yaralanmalar, beyninizden gelen mesajları kesintiye uğratabilir ve karıncalanmaya neden olabilir. Örneğin, brakial pleksus nöropatisi, kollardan aşağıya doğru uzanan sinirlerin hasar görmesi ile karakterize olan bir tür sinir yaralanmasıdır.

Brakiyal pleksus nöropatisi, omuzlarda ve kollarda ağrıya, ayrıca uyuşma ve hareket kısıtlılığına neden olabilir. Temas sporları, araba kazaları ve diğer faktörler bu tür sinir yaralanmalarına neden olabilir.

3- Hipotiroidi

Tiroid bezinin az çalışmasıyla ilişkili olan hipotiroidi uyuşma ve kolları etkileyebilen ağrılı karıncalanma hissi gibi bir dizi belirtiye neden olabilir. Hipotiroidi, tiroid bezi tarafından tiroid hormonunun yetersiz üretilmesinden kaynaklanır. Hipotiroidi ayrıca yorgunluk, soğuğa duyarlılık, kilo alımı ve cilt kuruluğu gibi farklı semptomlara da neden olabilir.

4- Bel fıtığı

Sol kolunuzdan geçen sinirlerin yakınında bulunan fıtıklaşmış bir disk, kolunuzun karıncalanmasına ve uyuşmasına neden olabilir. Bu durumla ilişkili risk faktörleri arasında, belin tekrarlayan şekilde bükülmesi, ağır nesneleri kaldırma, sigara içme ve fiziksel olarak hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olma yer alır.

5- B12 vitamini eksikliği

B12 vitamini, sinir sisteminin iyi çalışmasına yardımcı olan önemli bir besindir. Bu nedenle B12 eksikliğinin paresteziye (tipik olarak kolları, elleri, bacakları ve ayakları etkileyen bir karıncalanma hissi veya uyuşma) yol açabilmesi muhtemelen çok da şaşırtıcı değildir. Yetişkin erkekler ve hamile olmayan kadınlar için önerilen B12 vitamini miktarı günde 2.4 mikrogramdır.

6- Kırıklar

Kolunuzdaki bir kemik kırığı iltihaplanmaya, şişmeye ve ağrıya neden olabilir ve yakındaki sinirleri etkileyerek uyuşma ve karıncalanmayı tetikleyebilir. Koldaki bir kırığın diğer belirtileri arasında gözle görülür şekilde yerinde olmayan bir eklem, kanama, çıkıntılı bir kemik, kolda sınırlı hareket kabiliyeti ve kolu hareket ettirememe yer alır.

Not: Kemik kırığınız olduğundan şüpheleniyorsanız, hemen tıbbi yardım almanız gerekir.

7- Karpal tünel sendromu

Karpal tünel sendromu, ön koldan avuç içine kadar uzanan median sinir bilekte sıkıştığında ortaya çıkar. Karpal tünel sendromunun yaygın semptomları kollarda ve ellerde karıncalanma ve uyuşma, sık yaşanan yanma ve kaşıntı hissidir.

Karpal tünel sendromu, dikiş dikmek, balık tutmak ve daktilo yazmak gibi elleri ve bilekleri ile tekrarlayan işler yapanlarda daha sık görülür. Bu durum ameliyatla veya splintleme ve reçeteli ilaçlar dahil cerrahi olmayan tedavilerle tedavi edilebilir.

8- Kübital tünel sendromu

Kübital tünel sendromu, dirseğin iç tarafında uzanan ulnar sinirin sıkışmasından kaynaklanır. Bu durum parmaklarda, elde, kolda ve dirsekte uyuşma, karıncalanma ve ağrıya neden olabilir. Özellikle dirsek uzun süre büküldüğünde (uyku sırasında olduğu gibi) bu semptomların yaşanması muhtemeldir. Kübital tünel sendromu için doktor kontrolü ve tedavisi gereklidir.

9- Diyabetik nöropati

Diyabetin neden olduğu sinir hasarına diyabetik nöropati denir. Diyabet, kronik olarak yüksek kan şekeri seviyeleri ile ilişkilidir ve bu da sinir hasarına neden olabilir. Diyabetik nöropatinin semptomları, sahip oldukları nöropatinin türüne bağlı olarak kişiden kişiye değişir, ancak uzuvlarda uyuşma ve karıncalanma yaygın semptomlardır.

Diyabetik nöropati, diyabeti olan tüm insanların yarısından fazlasını etkiler. Ancak kan şekeri düzeylerini normal aralıkta tutmak, bu riski azaltmaya yardımcı olabilir.

10- Multipl skleroz

Elde karıncalanma ve uyuşma multipl sklerozun erken bir belirtisi olabilir. Bu sinir sistemi hastalığı, sinir hücrelerini çevreleyen ve koruyan malzemeye zarar vererek beyniniz ve vücudunuz arasındaki mesajları yavaşlatır veya bloke eder.

Multipl sklerozun semptomları arasında kas güçsüzlüğü, denge ve koordinasyon sorunları, bilişsel sorunlar, görme bozuklukları ve bazen vücudun yalnızca bir bölümünü etkileyen uyuşma ve karıncalanma hissi yer alır.

Sol kolda karıncalanma için doktor kontrolü

Sol kolunuzda veya elinizde uyuşma ve karıncalanma yaşıyorsanız ve aldığınız önlemlere rağmen geçmiyorsa, doktorunuza muayene olmanın zamanı gelmiş demektir. Doktorunuz belirtilerinizi azaltmak veya ortadan kaldırmak için fiziksel bir muayene yapacak, sorunun nedenini belirleyecek ve sorunun temel nedenini tedavi edecektir.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
What causes numbness in the left arm and hand?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu