Sol Kol Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer? Psikolojik Sol Kol Ağrısı Nedir?
Sol kol ağrısı nedir?
Sol kol ağrısı, sol kolda hissedilen, çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilen bir durumdur. Bu ağrı, genellikle kas yaralanmaları, eklem problemleri veya kasların aşırı kullanımından kaynaklanır. Aynı zamanda, boyun veya omuzdaki sinir sıkışmaları da sol kol ağrısına neden olabilir.
Bazı durumlarda, sol kol ağrısı daha ciddi sağlık sorunlarının bir işareti olabilir. Özellikle kalp rahatsızlıkları, sol kolda ağrıya neden olabilir ve bu genellikle göğüs ağrısı veya nefes darlığı gibi diğer belirtilerle birlikte olur.
Eğer sol kol ağrısı şiddetli veya devamlıysa, bu acil tıbbi yardım gerektirebilir ve doktora başvurmak çok önemlidir.
Sol kol ağrısı neden olur?
1- Kas gerginliği
Kas gerginliği, ani bir hareketle veya çeşitli şekillerde kasınızın zorlanması ve gerilmesidir. Kaslarımız normalde rahatlamak için gevşemeye ihtiyaç duyarlar ve gevşerler, ancak kes gerginliğiniz varsa kaslarınız ihtiyaç duyduğu gevşemeyi sağlayamaz.
Sol kolunuzdaki kaslar gerginlikten etkilenmişse, sol kol ağrısı yaşamanız muhtemeldir. Ani hareket haricinde, çeşitli hastalıklar ve ilaçlar da kas gerginliğine neden olabilir.
Yapılması gerekenler:
Kas gerginliğiniz varsa, iki gün boyunca bölgeye buz torbası koyarak rahatlama sağlayabilirsiniz. İki günden sonra günde bir veya iki defa sıcak su torbası uygulamanız daha uygundur. Eğer ağrınız geçmiyorsa, doktorunuza danışarak çeşitli ilaçlar ve merhemler almanız gerekebilir.
2- Tendinit
Tendinit, tekrarlayan zorlanmaların neden olabileceği tendonların iltihaplanmasıdır. Omuz, dirsek veya koldaki tendinit, rahatsızlığa neden olarak sol omuz ve kol ağrısı hissetmenize neden olabilir.
Tendinitle ilgili ağrıyı kolunuza yayılıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Kolunuzu hareket ettirmede zorluk, kolunuzda güçsüzlük hissi ve omuzda batma hissi gibi semptomlarınız da olabilir.
Yapılması gerekenler:
Tendinit şüphesi varsa, uygun tedavi için doktor kontrolü gerekir. Tendinit tedavisi için doktorunuz çeşitli ilaçlar reçete edebilir veya bölgeye buz torbası uygulamanızı isteyebilir. Tendinite yaşam tarzınızdan kaynaklı aktiviteler neden oluyor, tetikleyici aktiviteleri sınırlamanız gerekebilir.
3- Omuz bursiti
Sol kolun ağrıması, bursit denen bir durumdan kaynaklanabilir. Bursit, işlevi tendon ve kemik arasındaki sürtünmeyi önlemek olan bir eklemin içinde yer alan bir tür yastıkçık olan sinovyal bursanın iltihaplanmasıdır.
Dolayısıyla bu yapının iltihaplanması, etkilenen tarafa bağlı olarak sağ veya sol kolunuzda ağrı, kolu başın üstüne kaldırmada zorluk, bölgedeki kaslarda güçsüzlük ve kola yayılan karıncalanma hissi gibi semptomlara neden olabilir.
Yapılması gerekenler:
Bursit olduğundan şüpheleniyorsanız, emin olmak için doktorunuza danışmanız gerekir. Doktorunuz bursit olduğunu doğrularsa, size çeşitli antienflamatuar ilaçlar ve kas gevşeticiler reçete edebilir. Doktorunuz dinlenmenizi veya fizik tedavi almanızı da isteyebilir.
4- Çıkıklar
Çıkıklar da sol kolda ağrı oluşmasına neden olabilir. Omzunuzdan kolunuza doğru yayılan bir ağrı varsa, bu çıkıktan mustarip olduğunuzun bir göstergesi olabilir.
Çıkık gibi yaralanmalar genellikle yüzme sporları ve basketbol oyuncuları gibi sporcularda gözlemlenir. Ancak herhangi bir kazadan sonra veya ağır bir nesneyi yanlış kaldırdığınızda da bu tür bir yaralanma meydana gelebilir. Çıkığınızın varsa, etkilenen kolunuzu hareket ettirmede zorluk çekebilirsiniz.
Yapılması gerekenler:
Eğer herhangi bir çıkığınız varsa, kolunuzun normal pozisyonuna gelmesi için doktor kontrolü şarttır. Bazı durumlarda kol kendiliğinden eski konumuna geri dönebilir ve bu durumda doktorunuz buz torbası ya da sıcak su torbası uygulamanızı isteyebilir veya çeşitli ilaçlar reçete edebilir.
5- Kırıklar
Sol kol ağrısının bir diğer nedeni de kırıklardır. Sol kolda hissettiğiniz ağrının nedeni bir kırık ise, muhtemelen ön kolunuz veya köprücük kemiğiniz kırılmıştır.
Eğer kırığınız varsa; köprücük kemiği ağrısı, ağrıyan bölgede şişlik ve şekil bozukluğu, kolunuzu hareket ettirmede zorluk, kolunuzda morluk ve ayrıca kolunuzda uyuşma ve karıncalanma hissedebilirsiniz. Ayrıca, sol kola alınan minik darbedeler de kısa süreli ağrıya neden olabilir.
Yapılması gerekenler:
Vücudunuzun herhangi bir yerinde kırık olduğundan şüpheleniyorsanız, vakit kaybetmeden hastaneye gitmeli ve bir röntgen çektirmelisiniz. Röntgenden sonra kırığınızın derecesi belirlenerek tedaviniz başlayacaktır. Tedavi için kolunuz alçıya alınabilir; ayrıca çeşitli ilaçlar ve fizik tedavi de almanız gerekebilir.
6- Kalp krizi
Kalp krizi, kanın kalbe akışında kesinti olduğunda meydana gelen ciddi ve acil bir durumdur. Hem erkeklerde hem de kadınlarda sol kol ağrısı, kalp krizinin bir işareti olabilir
Kalp krizi geçiriyorsanız eğer, kalbe kan akışı kesildiği için kalp hücreleriniz ölmeye başlar ve bu da sol göğüs ağrısıyla beraber sol kolda ağrı oluşmasına neden olabilir.
Kalp krizinde sol göğüs ağrısı ve sol kol ağrısına ek olarak karnın sol tarafında ağrı, baş dönmesi, halsizlik, mide bulantısı, soğuk terleme veya cilt renginin solması gibi başka semptomlar da yaşayabilirsiniz.
Yapılması gerekenler:
Sol kol ağrısıyla birlikte yukarıda vurguladığımız semptomlara sahipseniz ve sol kol uyuşması da varsa, vakit kaybetmeden tıbbi olarak kontrol edilmeniz gerekir. Özellikle şeker hastalığı, yüksek tansiyon, obezite ve yüksek kolesterolünüz varsa, yine vakit kaybetmeden doktora görünmeniz gerekir.
7- Angina pektoris (anjina)
Anjina olarak da bilinen angina pektoris, kalbin ihtiyaç duyduğundan daha az oksijen almasıdır. Bu soruna sahip insanlar sol kol ağrısıyla birlikte, omuzlarda, boyunda ve hatta çenede ağrı hissedebilirler.
İki tür anjina vardır:
- Kararlı anjina, öngörülebilir ve yönetilebilir bir anjina türüdür. En az 2 ay boyunca sürekli olarak ve sadece fiziksel çaba veya duygusal stres dönemlerinde ortaya çıkar.
- Kararsız anjina daha öngörülemez ve tehlikelidir. Dinlenirken bile ortaya çıkabilir, kalp dinlenirken bile yeterli oksijen alamaz. Kararsız anjina, bir kişinin kalp krizi riski altında olduğunu gösterir.
Yapılması gerekenler:
Anjina için tedavi, hangi tür anjinaya sahip olduğunuza göre değişecektir. Bunun tespiti için öncelikle bir kardiyolog sizi muayene edecektir. Daha sonra ise sahip olduğunuz anjina türüne göre tedavinizi başlatacaktır.
8- Bel fıtığı
Bel fıtığı, omurganın etkilendiği bölgeye bağlı olarak, kollara ve boyuna yayılan ağrı, sırt ağrısı, kollarda güçsüzlük, uyuşma ve karıncalanma hissi gibi semptomlara neden olabilir.
Bel fıtığınız varsa sağ veya sol kolda ağrıyla beraber belinizi bükmede zorluk, idrarınızı tutamama, çabuk yorulmak ve denge kaybı gibi ciddi semptomlarınız olabilir.
Yapılması gerekenler:
Bel fıtığını tedavi etmek için doktorunuz genellikle size çeşitli ilaçlar reçete edecektir. İlaçlar işe yaramıyorsa eğer, doktorunuz çeşitli egzersizler yapmanızı veya bir fizyoterapiste danışmanızı isteyebilir. Daha ciddi vakalarda ise ameliyat gerekli olabilir.
Psikolojik sol kol ağrısı
Anksiyete bozukluğu veya panik atak probleminiz varsa, stresten dolayı psikolojik sol kol ağrısı yaşıyor olabilirsiniz. Anksiyete veya panik atak sırasında huzursuzluk, kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı, sıcak hissetme, terleme, nefes darlığı ve kolda garip hisler gibi semptomlar ortaya çıkabilir.
Anksiyete veya panik atak, vücudunuzun herhangi bir yerinde psikolojik olarak ağrı varmış hissetmenize neden olabilir ve bu durum da tam olarak psikolojik sol kol ağrısı denilen şeydir.
Yapılması gerekenler:
Panik veya anksiyete ataklarında stresten kaynaklı sol kol ağrısı yaşıyorsanız, derin nefes almaya çalışmak, sakin kalmak ve gerekirse kendinizi güvende hissedeceğiniz bir yerde olmanız gerekebilir. Eğer anksiyete ve kaygı gibi semptomları sürekli olarak yaşıyorsanız, bir psikiyatrdan randevu almanız gerekebilir.
Sol kol ağrısı için ne zaman doktora gitmeli?
Sol kolda ağrı genellikle ciddi bir durumdan kaynaklanmasa da aşağıdakiler gibi bir şüpheniz veya semptomunuz varsa doktora görünmeniz önerilir.
- Kalp krizi veya anjina şüphesi varsa
- Koldaki ağrı aniden başladıysa ve çok şiddetliyse
- Aktivite ile ağrınız kötüleşiyorsa
- Kolunuzda herhangi bir şekil bozukluğu varsa
- Ağrı geçmiyorsa veya kötüleşiyorsa
NOT:
Eğer ateşiniz varsa, sol kolun ağrıması bir tür enfeksiyondan kaynaklanıyor olabilir. Enfeksiyon şüphesi varsa nedeni belirlemek ve en uygun tedaviye başlamak için hastanede çeşitli testler yapılması gerekebilir.
Sol kol ağrısı nasıl geçer?
Sol kol ağrıları genellikle hayati tehlike oluşturmasa da özellikle geçmiyorsa doktorunuza muayene olmak önemlidir. Çünkü ciddi durumlarda tedaviyi erken almak dokuların ve kemiklerin iyileşmesine daha iyi katkı sağlayacaktır.
Doktor kontrolünün önemli olduğu bir diğer neden ise, kalp krizi riskidir. Çünkü bazen sol taraftaki ağrılar kalp krizinin bir belirtisi ise, acil müdahaleye ihtiyacınız var demektir.
Kalp krizi şüphesi ile acil servise gittiğinizde, acil müdahale ekipleri hemen harekete geçecektir. İlk olarak büyük olasılıkla elektrokardiyogram, göğüs röntgeni veya bilgisayarlı tomografi taraması yapacaklardır. Daha sonra ise sonuçlar göz önüne alınarak tedaviniz en kısa zamanda başlayacaktır.
Sonuç olarak
Sol kolun ağrıması her zaman kalp krizi gibi ciddi durumların belirtisi olmasa da yine dikkatli olmalı ve diğer semptomlarınızı gözlemlemelisiniz. Sol kolda ağrıyla birlikte nefes darlığı, mide bulantısı, sol göğüs ağrısı ve baş dönmesi yaşıyorsanız, acil olarak tıbbi yardım almanız gerekir.
Kalp hastalığı belirtileri yaşayan insanlar felç gibi çeşitli komplikasyonlardan kaçınmak için önlemler almadırlar. Alınabilecek önlemler arasında sağlıklı beslenme alışkanlığı, sigaradan kaçınmak, ilaç tedavisi ve gerekirse ameliyat vardır. Bu alışkanlıkları edinmek ilk başta zor gelebilir, ancak zamanla alışacaksınızdır.