Ortopedi ve Travmatoloji

Sol Omuz Ağrısı Nedenleri

Sol omuz ağrısı hakkında

Sol omuz ağrısı, tendinit veya bursit durumunda olduğu gibi, omuz bölgesindeki tendonların veya bursaların iltihaplanması nedeniyle yaygın karşılaşılan çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Sol omuz ve kol ağrısı bazen de boyun bölgesindeki sinirlerin sıkışması nedeniyle ortaya çıkabilir. Ayrıca, romatoid artrit ve kireçleme gibi durumlar da omuz ve kol ağrılarına neden olabilir.

Ek olarak, sol omuz ağrısı, örneğin kalp krizi veya anjina gibi ciddi bir sorunun işareti de olabilir. Kalple ilgili bu gibi durumlardan kaynaklanan sol omuz ve kol ağrısına; göğüs ağrısı ve kolda karıncalanma veya uyuşma hissi gibi başka semptomlar da eşlik edebilir. Kalple ilgili semptomların varlığında doktora görünmek önemlidir.

Sol omuz ağrısı varlığında, bir ortopedist veya aile hekimine danışmak, ağrının özelliklerini, neden olabileceğini ve diğer semptomların varlığını değerlendirmenize yardımcı olacaktır. Doktorunuz ağrınıza tam bir teşhis koyduktan sonra ise size en uygun tedaviyi başlatacaktır.

Sol omuz ağrısı nedenleri

1- Kalp krizi

Kalp krizi, kalbe giden kan akışının aniden kesilmesi ve etkilenen bölgedeki kalp hücrelerinin ölümüne neden olabilecek ciddi bir durumdur. Kalp krizinde hissettiğiniz sol omuz ağrısı boyna, çeneye, koltuk altına, sırta, kola ve hatta sağ kola bile yayılabilir. Göğüs, omuz ve koldaki bu ağrıya baş dönmesi, halsizlik, mide bulantısı, soğuk terleme veya solgunluk gibi diğer semptomlar eşlik edebilir.

Yapılması gerekenler:

Hayatı tehdit edebilecek ciddi bir durum olduğundan, kalp krizi belirtileri ortaya çıkarsa hemen tıbbi yardım almak için harekete geçmelisiniz. Bu sayede kalbe giden kan akışını düzenlemek ve komplikasyonları önlemek için ilaç, kateterizasyon veya anjiyoplasti ile tedaviye hemen başlamak mümkün olacaktır.

2- Anjina

Anjina, kalbe oksijen sağlayan atardamarlarda kan akışının azalması durumudur. Bu durumda sol omuz ve kalp ağrısı, kol veya boyuna yayılabilen göğüs ağrısı veya sıkışması yaşayabilirsiniz. Anjina genellikle kalp atardamarlarında yağ birikmesi olan aterosklerozdan kaynaklanır. Anjina; şeker hastalığı, yüksek tansiyon veya yüksek yağlı yiyecek tüketenlerde daha sık görülür.

Yapılması gerekenler:

Anjina tedavisi bir kalp doktorunun (kardiyalog) rehberliğinde yapılmalıdır. Anjinanın tedavisi, türüne bağlı olarak değişecektir. Tedavi, antikoagülan ve antiplatelet ilaçları, vazodilatörler veya beta-blokerlerin kullanımını içerebilir.

3- Tendinit

Sol omuz ağrısı, kasın kemiğe bağlanan son kısmı olan tendonda iltihaplanma olan tendinit nedeniyle ortaya çıkabilir. Tendinit, sol omuz ve kol ağrısına ek olarak kramplar, kolu hareket ettirmede zorluk, kolda güçsüzlük gibi diğer semptomlara da neden olabilir. Omuzdaki tendinit genellikle basketbol, ​​voleybol veya tenis gibi yoğun fiziksel aktivite yapan kişilerde görülür.

Yapılması gerekenler:

Tendon iltihabını azaltmak ve böylece ağrı ve rahatsızlığı gidermek için tekrarlayan çabalardan kaçınarak eklem dinlendirilmelidir. Ayrıca günde iki kez 20 dakika ağrıyan bölgeye buz torbası uygulayabilirsiniz. Bazı durumlarda doktorunuz fizik tedavi, iltihap önleyici ilaçlar veya ameliyat önerebilir.

4- Bursit

Bursa, iki kemik ve eklem arasında bulunan ve içinde kaygan sıvı olan kapalı keselerdir, Bursa, iki eklemin ve kemiğin birbirine sürtünmesini engeller ve hareketi kolaylaştırır. Bursit, bu keselerin iltihaplanmasıdır. Sol omuzdaki bursit, sporcularda veya boyacılık, marangozluk veya temizlikle uğraşan kişilerde sık görülür. Bir bursiti, iltihaplı romatizma, lupus veya gut hastalığı da tetikleyebilir.

Yapılması gerekenler:

İnflamasyonu azaltmak için günde 1 veya 2 kez omza ve kola yaklaşık 20 dakika buz torbası uygulayabilirsiniz. Doktorunuz, analjezik veya antienflamatuar ilaçlar, fizik tedavi, kortikoid enjeksiyonu gibi tıbbi tedavileri de uygun görebilir.

5- Çıkık

Sol omuz ağrısı, genellikle düşme, spor yaralanması veya ağır bir nesneyi yanlış kaldırma gibi kazalar nedeniyle, omuz kemiği ekleminin doğal pozisyonundan dışarı çıktığı bir yaralanma olan çıkık nedeniyle olabilir. Çıkığın neden olduğu sol omuz ve kol ağrısı yoğundur ve genellikle boyna kadar yayılır. Ayrıca, kolu hareket ettirmede zorluk, sol omuz arkası ağrısı, şişlik ve boyun uyuşması olabilir.

Yapılması gerekenler:

Omuz çıkığı tedavisi, çıkığın ciddiyetine göre belirlenir. Doktorunuzun öncelikle omzu yerine oturtacaktır. Daha sonra ise ilaç reçete edebilir veya fizik tedavi almanızı isteyebilir. Daha ciddi durumlarda ise ameliyat olmanız gerekebilir.

6- Kireçlenme

Osteoartrit olarak da bilinen kireçlenme, omuz kıkırdağının yıpranmasına neden olan, bu kıkırdağın kalitesini, miktarını ve kalınlığını azaltan bir durumdur. Kireçlenme varsa, sol omuzda kolunuzu hareket ettirdiğinizde sürekli ve daha şiddetli olabilen kronik ağrınız olabilir. Kireçlenme, 50 yaş üzeri kişilerde, aşırı kilolu olanlarda ve omuz kasları zayıf olanlarda daha sık görülür.

Yapılması gerekenler:

Kireçlenmeden şüpheleniyorsanız ilk işiniz bir ortopedi uzmanına muayene olmak olmalıdır. Doktorunuz muhtemelen ilk tedavi olarak size çeşitli ilaçlar reçete edecektir. Bazen fizik tedavi seansları da alabilirsiniz veya doktorunuz kortikoid veya hyaluronik asit enjeksiyonları yapabilir.

7- Romatoid artrit

Romatoid artrit, eklemlerde sertliğe, ağrıya ve şişmeye neden olan ve sol omzu etkileyebilen iltihaplı romatizma hastalığıdır. Romatoid artrit omuzda uzun süreli ağrıya, omuzu ve sol kolu hareket ettirmede zorluğa ve hatta eklemde şekil bozukluğuna bile neden olabilir. Romatoid artrit, otoimmün hastalığı olarak bilinen bir hastalık sınıfına aittir.

Yapılması gerekenler:

Romatoid artrit tedavisi uzman bir romatolog tarafından yapılmalıdır. Olası tedaviler arasında eklemlerdeki ağrı ve şişliği azaltmak için çeşitli iltihap önleyici ilaçlar, beslenme değişiklikleri ve bazen de fizik tedavi vardır.

Sol omuz ağrısıyla ilgili video

Sonuç olarak

Sol omuz ağrısı birçok neden dolayı ortaya çıkabilir. Hafif nedenlerden kaynaklanan sol omuz ve kol ağrısı kendi başınıza aldığınız önlemlerle kısa süre içerisinde iyileşirken, bazıları ise tıbbi tedavi gerektirebilir. Özellikle ağrınız geçmiyorsa, ağrınıza başka semptomlar da eşlik ediyorsa doktora görünmek önemlidir. Ağrıdan başka semptomunuz olmasa da sizi endişelendiren bir durumda yine doktora görünmeniz önerilir.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
Dor no ombro esquerdo: o que pode ser e o que fazer

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu