İç Hastalıkları

Strese Bağlı Şeker Hastalığı Olur mu?

Strese bağlı şeker hastalığı birçok insanın merak ettiği bir konudur. Çünkü stres, yüksek kan şekeri seviyeleri de dahil olmak üzere çeşitli fiziksel ve zihinsel etkilere neden olabilen bir reaksiyondur. Stres tek başına şeker hastalığına neden olmaz, ancak aşırı ve kronik stresin şeker hastalığı geliştirme riskini artırabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.

Stres yaşamak ayrıca şeker hastalığı yönetimini daha zor hale getirebilir ve diyabet hastası olmak stres düzeylerinin yükselmesine katkıda bulunabilir.

Bu yazıda stres ve diyabet arasındaki bağlantıyı ve stresin şeker hastalığı üzerindeki etkilerini öğreneceğiz.

Stres ve şeker hastalığı arasındaki bağlantı

Bilimsel bir inceleme, stres yaşayan kişilerin şeker hastalığı geliştirme riskinin daha yüksek olduğunu bulmuştur.
Stresle ilişkili artan şeker hastalığı riskiyle bağlantılı faktörler şunlardır: [1]

  • Kızgınlık
  • Duygusal rahatsızlık
  • Uyku sorunları
  • Stresli yaşam olayları
  • Travmatik deneyimler
  • İşle ilgili stresler

Hormonlar, stres ve şeker hastalığı

Stres, yüksek kan şekeri seviyelerine katkıda bulunabilen adrenalin ve kortizol hormonlarının salınmasına neden olur. Bilimsel kanıtlar, algılanan stres düzeylerinin tip 2 diyabet için önemli bir risk faktörü olduğunu göstermektedir. [2]

Yaşam tarzı faktörleri, stres ve şeker hastalığı

Stresin şeker hastalığına direkt etkilerine ek olarak, yüksek stres seviyeleri dolaylı olarak şeker hastalığı başlangıcıyla da bağlantılı olabilir. Daha yüksek stres düzeyine sahip kişilerin, kötü beslenme, yüksek düzeyde alkol tüketme ve sigara içme dahil olmak üzere şeker hastalığıyla bağlantılı diğer davranışlarda bulunma olasılığı daha yüksek olabilir.

Örneğin, bilimsel araştırmalar, stresli kişilerin düzenli egzersiz yapma olasılığının daha düşük olabileceğini, bunun da obezite ve diğer metabolik problemler riskini artırdığını gösteriyor. [3]

Şeker hastalığı geliştirme riskini artırabilecek diğer faktörler şunlardır:

Şeker hastası olduğunu öğrenenler için, durumu yönetmeyi öğrenmenin ilk günleri özellikle stresli olabilir. Ne yediğinize çok dikkat etmek, kan şekeri düzeylerini kontrol etmek ve kendinize insülin enjeksiyonları yapmak zorlayıcı olabilir ve stres seviyenizi artırabilir. Ancak bu süreç geçicidir ve doktorunuzun önerdiği tedavileri uygulayarak, stres seviyeniz kısa süre içince azalacaktır.

Stres için kendi kendine test

Stresin sağlığınızı etkileyip etkilemediğini belirlemenin bir yolu, bir öz değerlendirme testi yapmaktır.
Algılanan stres düzeyleriniz hakkında kendinize aşağıdaki soruları sorun:

  • Kendinizi sık sık beklenmedik olaylar karşısında üzülürken buluyor musunuz?
  • Son zamanlarda stresli, endişeli veya gergin hissediyor musunuz?
  • Sık sık hayatınızdaki olayları kontrol edemediğinizi hissediyor musunuz?
  • Son zamanlarda hayatınızda olan her şeyle başa çıkamayacağınızı hissettiğiniz deneyimleriniz oldu mu?
  • Hayatın günlük zorlukları ve rahatsızlıklarıyla başa çıkmakta zorlanıyor musunuz?

Yukarıdaki soruların birçoğuna veya çoğuna ‘evet’ yanıtı verdiyseniz, bu stres seviyenizin yüksek olduğunun bir işareti olabilir. Stresinizi azaltmanın ve onunla etkili bir şekilde başa çıkmanın yollarını bulmak, fiziksel sağlığınızı ve zihinsel sağlığınızı korumanın önemli bir yolu olabilir.

Stresle başa çıkma ipuçları

İnsanların stresi yönetmek, şeker hastalığı geliştirme riskini azaltmak veya şeker hastalığı varsa stres semptomlarını yönetmek için yapabilecekleri birkaç şey vardır.
Stres azaltmayla ilgili yararlı olabilecek bazı yaşam tarzı ipuçları şunları içerir:

  1. Egzersiz yapmak:
    Egzersiz, stres düzeylerini düşürmeye ve genel sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca kan şekeri düzeylerini düşürerek ve insülin duyarlılığını artırarak şeker hastalığını yönetmenize yardımcı olabilir.
  2. Gevşeme ve rahatlama yöntemleri:
    Yoga, meditasyon ve derin nefes alma gibi uygulamalar rahatlamanıza ve stresi yönetmenize yardımcı olabilir.
  3. Sağlıklı beslenme:
    Sağlıklı bir beslenme düzeni, stresi azaltmaya ve genel sağlığı iyileştirmeye yardımcı olabilir.

YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
1- Does emotional stress cause type 2 diabetes mellitus? A review from the European Depression in Diabetes (EDID) Research Consortium2- The Nexus Between Diabetes and Depression: A Narrative Review3- Stress and Type 2 Diabetes: A Review of How Stress Contributes to the Development of Type 2 Diabetes

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu