Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları

Su Gibi Burun Akıntısı Nasıl Geçer, Neden Olur? (6 Önemli Neden)

Su gibi burun akıntısı

Neredeyse hepiniz hayatınızın bir noktasında su gibi burun akıntısı yaşamışsınızdır. Aslında burun akıntısı çoğu zaman hafif hastalıklardan kaynaklanır ve bunları geçici şeylerdir. Kısa bir süreliğine yanınızda mendil taşıyarak bu sorunun üstesinden kolaylıkla gelebilirsiniz.

Ancak bazı durumlarda su gibi burun akıntısı, altta yatan daha ciddi hastalıklardan kaynaklanabilir. Böyle bir durumda amaç, doktor muayenesiyle birlikte altta yatan hastalığı tedavi etmek olacaktır.

Su gibi burun akıntısı neden olur?

Burun akıntısının potansiyel nedenleri bir hayli fazla olabilse de burun akıntısının yaygın nedenleri çok daha azdır.
Aşağıda, su gibi burun akıntısının en yaygın nedenlerini bulacaksınız.

1- Viral enfeksiyonlar

Viral enfeksiyonlar, virüs yoluyla vücudunuzda başlayan hastalıklara verilen genel bir isimdir.
Çeşitli virüsler aşağıdaki gibi mevsimsel hastalıklara neden olarak su gibi burun akıntısına neden olabilir:

  • Soğuk algınlığı:
    Genellikle burun ve boğazdaki mukus zarlarının viral bir enfeksiyonundan kaynaklanır.
    Burun akıntısı, soğuk algınlığının hemen hemen herkes tarafından yaşanan bir belirtisidir. Çünkü bu durumda burnunuz akıntı üreterek virüsten kurtulmaya çalışacaktır.
  • Grip:
    Grip de soğuk algınlığına benzer şekilde su gibi burun akıntısına neden olabilir. Çünkü grip de mevsimsel ve virüs kaynaklı bir hastalıktır ve vücut, virüsten kurtulmak için sürekli burun akıntısı (sıvısı) üretebilir.

2- Sıcaklık dalgalanmaları

Burnunuz, ciğerlerinize giren havayı filtrelemeye, nemlendirmeye ve ısıtmaya yardımcı olur. Bu, mukozanızı veya burnunuzun içini kaplayan nemli dokuyu içeren bir sistem aracılığıyla olur. Mukus olarak da bilinen bu nemli dokuyla beraber burun kıllarınız bakteri ve virüs gibi mikropları hapsederek içeriye girmelerini engeller.

Eğer çok soğuk bir ortamdan sıcak bir ortama giriş yaptıysanız, soğuk ortamda katılaşan burun mukusunuz sıcağa girdiğinde aniden yumuşadığı için su gibi burun akıntısı yaşayabilirsiniz. Bu tamamen doğal ve normal bir süreçtir.

3- Çeşitli alerjiler

Vücudunuzun alerjilere tepkisi, soğuk algınlığı veya başka bir enfeksiyon geçirdiğinizde gösterdiği tepkiye oldukça benzer olabilir. Vücudunuz, alerjilerden kurtulmaya çalışmak için daha fazla burun sıvısı üretir.

Çevresel alerjiler, genellikle burun akıntısı, hapşırma ve burun tıkanıklığıyla sonuçlanan burun iltihabına da neden olabilir. Alerji durumunda, bağışıklık sisteminiz, bağışıklık hücrelerini alerjenin olduğu yere (yani burna) göndererek kendisini iyileştirmeye çalışır.

4- Sinüzit

Sinüzit, burun boşluğunuzun etrafındaki hava dolu kesecikler olan sinüslerin iltihabı veya enfeksiyonudur. Sinüzit ortaya çıktığında, burun sıvısı burunda birikmeye başlar. Burunda biriken sıvı ise bir süre sonra boşalmaya başlar. Biriken bu sıvı nadiren su gibi burun akıntısı olarak ortaya çıkarken, genellikle koyu bir kıvamda ve farklı renklerde ortaya çıkmaktadır.

5- COVID-19

Su gibi burun akıntısı aynı zamanda COVID-19 enfeksiyonun da yaygın bir belirtisidir. Bu enfeksiyonun diğer belirtileri arasında yüksek ateş, öksürük, tat ve koku kaybı ve yorgunluk bulunur. Eğer COVID-19 enfeksiyonuna yakalandığınızı düşünüyorsanız, yetkili bir sağlık tesisine gitmeniz ve test olmanız gerekir.

6- Burun spreylerinin aşırı kullanımı

Burun spreylerinin aşırı kullanımı da burun akıntısının yaygın bir nedenidir. Burun spreyleri çoğu zaman burundaki tıkanıklıkları gidermek için kullanılır, yani burunda tıkanmış sıvının bir nevi boşalmasını sağlar. Ancak bu ürünlerin ve ilaçların sürekli kullanımı, ihtiyacınız olmadığı zamanlarda bile su gibi burun akıntısını tetikleyebilir. Bu yüzden burun spreyleri sadece kısa süreli ve doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

Su gibi burun akıntısı nasıl geçer?

Su gibi burun akıntısının çoğu zaman ekstra bir tedaviye ihtiyacı yoktur. Çünkü kısa bir süre sonra kendiliğinden geçecektir.
Ancak burun akıntınız sizi rahatsız ediyorsa, aşağıdakiler gibi yapabileceğiniz birkaç şey vardır.

  1. Burun spreyleri:
    Eğer burun akıntınızın alerjiler gibi hafif nedenlerden kaynaklandığını düşünüyorsanız burun spreyleri işinize yarayabilir. Burun spreyini doktorunuza veya eczacınıza danışarak alabilirsiniz. Doktorunuza veya eczacınıza burun spreyini nasıl ve ne kadar kullanmanız gerektiğini sormalısınız. Çünkü burun spreylerini fazla kullanmak ters etki yapabilir.
  2. Tuzlu su:
    Burnunuzdaki tüm akıntıyı dışarı çıkarmak ve rahatlamak için tuzlu su kullanabilirsiniz. Bu tedavi şeklini uygulamak için hafif tuzlu suyu burnunuzdan hızla çekebilir ve daha sonra sümkürebilirsiniz. Bu şekilde burnunuzdaki tüm akıntı temizlenecektir.
  3. Bol su içmek:
    Günde en az sekiz bardak su içmeye özen gösterin. Yeteri kadar su içmek ve vücudu susuz bırakmamak, vücudun alerjenlerden ve hastalıklardan daha kolay kurtulmasını sağlayacaktır. Çünkü yeteri kadar su içtiğinizde vücudunuz mikrop ve diğer fazlalıklarının da dışarı atılmasını kolaylaştıracaktır.
  4. Buhar solumak:
    Buhar solumak burnunuzu rahatlatacak ve yumuşamasını sağlamaktır. Özellikle kuru ortamlarda burun akıntınız olmasa bile buhar solumak oldukça faydalıdır. Çünkü buhar hava yollarınızı nemlendirerek daha rahat nefes almanızı sağlar.

Su gibi burun akıntısı için ne zaman doktora görünmeli?

Burun akıntısı çoğu zaman endişelenmek ve doktora görünmek için bir neden değildir. Ancak burun akıntınız özellikle geçmiyorsa ve gittikçe şiddetleniyorsa doktora görünmeniz gerekir.

Eğer burun akıntınız sizi endişelendiriyorsa veya burun akıntısına başka semptomlar da eşlik ediyorsa, yine doktora görünmeniz gerekir.

Bu gibi durumlarda doktorunuz sizi muayene edecek ve doğru bir teşhisin ardından sizin için en uygun tedaviyi başlatacaktır.

Burun akıntısı: Video


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
Runny Nose Causes, Treatments, and Prevention

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu