Sürekli Baş Ağrısı ve Halsizlik: Mutlaka Bilmeniz Gereken En Önemli 15 Neden
Sürekli baş ağrısı ve halsizlik neden olur? Ciddi bir durum mudur? Ne zaman doktora görünmek gerekir? Geçmesi için ne yapılmalıdır? Tıbbi tedavi gerekli midir? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.
Sürekli baş ağrısı ve halsizlik ciddi midir?
Sürekli baş ağrısı ve halsizlik yaşıyorsanız, bir doktora görünmenizin zamanı gelmiş olabilir. Baş ağrısı, migren, uyku bozukluğu, dehidratasyon veya diğer birkaç kronik hastalığın belirtisi olabilir. Sürekli baş ağrısı ve halsizlik, depresyon, uyku hastalığı ve kronik yorgunluk sendromu gibi birçok durumun ortak bir belirtisidir. Yorgunluk ve enerji eksikliği de migren tipi baş ağrılarından etkilenen ve halsizlik yaşayan kişilerde sık görülen bir şikayettir.
Şimdi, sürekli baş ağrısı ve hâlsizlik nedenlerine daha yakından bakalım.
Sürekli baş ağrısı ve halsizlik neden olur?
Sürekli baş ağrısı ve halsizlik birçok durumun ortak belirtileridir. Bu koşulların tümü ciddi olarak kabul edilmez. Ancak, nedenlerin bazıları yaşam tarzı değişiklikleri veya tıbbi tedavi gerektirebilir. Sürekli baş ağrısı ve halsizlik yaşamanızın nedenlerini düşünürken, uyku düzeniniz, beslenme düzeniniz ve şu anda almakta olduğunuz ilaçlar dahil yaşam tarzınızı düşünmeyi unutmamalısınız.
İşte sürekli baş ağrısı ve halsizlik ile ilişkili 16 olası durum:
1. Migren
Migren, sık sık şiddetli baş ağrılarına neden olan nörolojik bir durumdur. Migren semptomları, baş ağrısının kendisinden bir ila iki gün önce başlayabilir. Buna “prodrom” aşaması denir. Bu aşamada, birçok insan yorgunluk, depresyon ve enerji eksikliğinden şikâyet eder.
Migrenin diğer belirtileri aşağıdakileri içerir:
- Mide bulantısı
- Kusma
- Baş dönmesi
- Baş ağrısı
- Işığa ve sese duyarlılık
Baş ağrısı azaldığında, kendinizi yorgun ve kayıtsız hissedebilirsiniz. Baş ağrıları günlük hayatınızı etkilemeye başlarsa bir doktora muayene olmanız önerilir.
2. Dehidrasyon (vücudun susuz kalması)
Pek çok insan yeterince su içmediğinde baş ağrısı çeker. Dehidrasyonun diğer yaygın semptomları arasında yorgunluk ve uyku hali bulunur. Dehidrasyona bağlı baş ağrıları genellikle su içtikten birkaç saat sonra geçer. Susuz kalmanın neden olduğu sürekli baş ağrısı ve halsizlik durumunu önlemek için günde en az 8 ila 10 bardak su içmeyi hedeflemelisiniz. Daha fazla bilgi için “günlük olarak ne kadar su içmeliyiz?” yazımızı okuyabilirsiniz.
3. İlaçlar
Sürekli baş ağrısı ve halsizlik, birçok farklı ilaç türünün ortak bir yan etkisidir. Yüksek tansiyon ilaçları gibi bazı ilaçlar sizi susuz bırakabileceğinden baş ağrısına ve halsizliğe neden olabilir. Bunların dışında diğer ilaçlar da uyku düzeninize müdahale edebilir ve buna bağlı olarak baş ağrısı ve yorgunluk yaşayabilirsiniz.
4. Kafein
Kafein merkezi sinir sistemi uyarıcısıdır. Kafein tükettikten hemen sonra uyanık hissetmeye ve yorgunluğu azaltmaya neden olmasına rağmen, çok fazla tüketirseniz uykunuzu da etkileyebilir. Kötü uyku düzeni de yorgunluk ve baş ağrısına neden olabilir. Günlük olarak kafeinli içecekler içme eğilimindeyseniz, vücudunuz kafeine bağımlı hale gelir. Hayatınızdan kafeini bir anda çıkarmaya karar verirseniz, muhtemelen hem baş ağrısı hem de halsizlik gibi yoksunluk belirtileri yaşayacaksınız.
5. Kronik yorgunluk sendromu
Kronik yorgunluk sendromunun ana semptomu, en az 4 ay süren ve dinlenme ile düzelmeyen şiddetli ve engelleyici yorgunluktur. Diğer semptomlar arasında sık görülen baş ağrıları, kas ağrısı, eklem ağrıları, uyku sorunları ve konsantrasyon güçlüğü sayılabilir.
6. Uyku bozuklukları
Uykusuzluk hastalığı, huzursuz bacak sendromu, bruksizm (geceleri diş gıcırdatma) ve uyku apnesi gibi uykunuzu etkileyen herhangi bir bozukluk sürekli baş ağrısına ve halsizlik sorununa neden olabilir. Uyku bozuklukları migren tipi baş ağrıları ile de ilişkilidir. Uyku eksikliği, vücutta stres hormonu olan kortizol seviyelerinin yükselmesine neden olur ve bu da ruh halini olumsuz etkileyebilir. Yüksek kortizolün diğer semptomları arasında kilo alımı, sinirlilik, akne (sivilce), baş ağrısı ve yorgunluk bulunur.
7. Beyin sarsıntısı
Beyin sarsıntısı, geçici bir beyin hasarıdır ve genellikle kafada meydana gelen bir yaralanma veya darbenin sonucudur. Kafa travması geçirdiyseniz ve beyin sarsıntısı geçirebileceğinizi düşünüyorsanız hemen tıbbi yardım almalısınız. Sürekli baş ağrısı ve halsizlik haricinde, beyin sarsıntısının diğer belirtileri şunlardır:
- Bilinçsizlik
- Hafıza sorunları
- Sürekli kusma
- Davranış değişiklikleri
- Bilinç düzeyinde değişiklikler
- Bulanık görme
8. Akşamdan kalma
Akşamdan kalma, çok fazla alkol içmenin bir sonucudur. Alkol vücut üzerinde dehidrasyon etkisine sahip olduğu için baş ağrısına neden olabilir. Alkol içmek aynı zamanda baş ağrılarıyla da ilişkili olan kan damarlarınızın genişlemesine (vazodilatasyon) neden olur. Alkol ayrıca uykunuzu bölebilir ve bu da ertesi gün uykulu ve yorgun hissetmenize neden olabilir.
9. Soğuk algınlığı ve grip
Sürekli baş ağrısı ve halsizlik, her ikisi de virüslerin neden olduğu grip ve soğuk algınlığının yaygın semptomlarıdır. Çoğu zaman baş ağrısı ve yorgunluğa ateş, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve öksürük gibi diğer semptomlar da eşlik eder.
10. Anemi (kansızlık)
Anemi, vücudunuzdaki sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin sayısı çok düşük olduğunda ortaya çıkar. Bu olduğunda, vücudunuzun dokuları yeterince oksijen alamaz. Aneminiz varsa, kendinizi muhtemelen yorgun ve bitkin hissedeceksiniz. Ayrıca baş dönmesi ve nefes darlığı hissedebilir, solgun bir cilde ve kırılgan tırnaklara sahip olabilirsiniz. Baş ağrıları, özellikle demir eksikliği anemisi olmak üzere, aneminin diğer yaygın belirtisidir.
11. Adet dönemi
Adet dönemi öncesi ve adet sırasındaki hormonal değişiklikler hem baş ağrısına hem de yorgunluğa neden olabilir. Bazı kadınlar adet sırasında migren yaşarlar. Çoğu kadın, baş ağrısına da neden olabilen adet döneminden hemen önce bir tür adet öncesi sendromu yaşamıştır.
Adet öncesi sendromunun yaygın semptomları aşağıdakileri içerir:
- Duygusal patlamalar
- Meme ağrısı
- Yorgunluk
- Baş ağrısı
- Yeme dürtüsü
- Uyku düzenindeki değişiklikler
12. Dijital göz yorgunluğu
Bütün gün bir bilgisayara, tablete veya cep telefonu ekranına bakmak okul veya iş için gerekli olabilir, ancak gözleriniz için inanılmaz derecede streslidir. Gözleriniz yoruldukça baş ağrınız başlayabilir. Dijital göz yorgunluğunun bir başka belirtisi de genel yorgunluk veya halsizliktir. Ayrıca konsantre olmakta zorluk çekebilir veya uyku sorunları yaşayabilirsiniz, bu da daha yorgun ve daha halsiz hissetmenize neden olabilir. Göz yorgunluğuyla mücadele etmek için her 20 dakikada bir ekranınızdan en az 6 metre uzaktaki bir şeye en az 20 saniye bakmaya çalışmak faydalı olacaktır.
13. Hamilelik
Sürekli baş ağrısı ve halsizlik, hamileliğin birçok belirtisinden sadece ikisidir. Yorgunluk, progesteron hormonunun yüksek seviyelerinin bir sonucudur. Benzer şekilde, hamilelik sırasında hormonal değişiklikler ve kan hacmindeki değişiklikler de çeşitli baş ağrılarına da neden olabilir.
14. Kelebek hastalığı (lupus)
Kelebek hastalığı (lupus), kronik ve otoimmün bir hastalıktır. Bir otoimmün hastalık, sisteminiz yanlışlıkla kendi vücudunuza saldırdığında ortaya çıkar.
Lupus belirtileri çok çeşitlidir ancak yaygın semptomlar aşağıdakileri içerir:
- Şiddetli yorgunluk
- Baş ağrısı
- Yanaklarda ve burunda “kelebek” döküntüsü
- Eklem ağrısı ve şişme
- Saç kaybı
- Parmakların beyaza veya maviye dönmesi ve üşüdüğünde karıncalanma (Raynaud fenomeni)
Yukarıdaki lupus belirtilerden herhangi biriyle birlikte sürekli baş ağrısı ve halsizlik yaşıyorsanız bir doktora görünmeniz önerilir. Doktor, muhtemelen uygun teşhis ve tedavi için birkaç test yapacaktır.
15. Depresyon
Depresyon, duygusal ve fiziksel olarak tükenmiş hissetmenize neden olabilir. Ayrıca uykunuzu etkileyerek hem baş ağrısına hem de yorgunluğa neden olabilir. Diğer belirtiler arasında şiddetli üzüntü, sosyal geri çekilme, vücut ağrıları, iştah değişiklikleri ve kendini değersiz hissetme sayılabilir. Bir psikolog veya psikiyatr, yeniden kendiniz gibi hissetmeye başlayabilmeniz için depresyon için en iyi tedaviyi bulmanıza yardımcı olabilir.
Sonuç olarak
Baş ağrısı ve halsizlik, çoğu zaman ciddi olmayan nedenlerden kaynaklanır ancak ender de olsa bazen ciddi nedenlerden de kaynaklanabilir. Kafein yoksunluğu ve soğuk algınlığı kaynaklı bazı durumlarda baş ağrısı ve yorgunluk kendi kendine kaybolurken, diğerleri uzun vadeli tedavi gerektirebilir. Baş ağrınız ve yorgunluğunuza ilaçlar neden oluyorsa, doktorunuz sizi farklı bir ilaca geçirmek veya doz ayarlaması yapmak isteyebilir. Baş ağrınız ani ve şiddetliyse veya ateş, boyun tutulması, kafa karışıklığı, kusma, davranış değişiklikleri, görme değişiklikleri, uyuşukluk veya konuşma güçlüğü yaşıyorsanız, vakit kaybetmeden doktora görünmeniz önerilir.