Sağlık Rehberi

Sürekli Mide Bulantısı ve Halsizlik Nedenleri: Bilmeniz Gereken 7 Önemli Sebep

Sürekli mide bulantısı ve halsizlik neden olur? Ciddi bir durum mudur? Nasıl geçer? Doktora görünmek gerekir mi? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.

Sürekli mide bulantısı ve halsizlik ciddi midir?

Sürekli mide bulantısı ve halsizlik hissediyor ama nedenini bilmiyor musunuz? Mide bulantısı, midenizden bir çıkacakmış (kusmak) gibi rahatsız edici bir histir. Halsizlik, kendinizi gerçekten yorgun hissettiğiniz ve normal aktiviteler yapmak için ihtiyaç duyduğunuz enerjiden yoksun olduğunuz zamandır.

Mide bulantısı ve halsizlik genellikle ayrı ayrı olur, ancak bazen ikisi de aynı anda olabilir. Bu, beslenme düzeniniz, yaşam tarzınız, duygusal ve zihinsel (psikolojik) faktörler veya tıbbi bir durum dahil olmak üzere birçok şeyden kaynaklanabilir.

Sürekli mide bulantısı ve halsizlik ile ilgili birçok neden tedavi edilebilir ve neden tedavi edildikten sonra semptomlar hızla iyileşir. Ancak bazen mide bulantısı ve halsizliğin aynı anda olması tıbbi müdahale gerektiren daha ciddi bir durumun işareti olabilir.

Sürekli mide bulantısı ve halsizlik neden olur?

1. Yaşam tarzı faktörler

Motorlu araçlarla yapılan seyahatler, öğün atlama, yeterince uyumama ve çok fazla veya çok az egzersiz yapmak da sürekli mide bulantısı ve halsizlik hissetmenize neden olabilir. Bu nedenle, kendinizi hasta ve çok yorgun hissediyorsanız, beslenme düzeninize, yaşam tarzınıza ve en son neler yaptığınıza yakından bakmanız gerekebilir.

2. Gastroenterit (bağırsak enfeksiyonu)

Bağırsak enfeksiyonu (gastroenterit), bakteri veya virüs gibi mikrobiyolojik ajanların veya parazitlerin neden olabildiği bir hastalık türüdür.¹ Gastroenterite neden olan bakteri ve virüsler genellikle enfekte bir kişiyle yakın temastan veya kontamine yiyeceklerden bulaşır. Bu nedenle kimlerle temasta olduğunuza ve son zamanlarda ne yediğiniz veya içtiğinize dikkat edin.

3. Depresyon

Depresyon herkesi farklı şekilde etkiler, ancak belirtiler arasında düşük enerji, umutsuz ve çok yorgun hissetmenin yanı sıra uyumakta güçlük çekme yer alır. Kulağa ilginç gelse de depresyonda olduğunuzda sürekli mide bulantısı ve halsizlik hissedebilirsiniz. Depresyon tedavisi, konuşma terapilerinden ilaçlara kadar uzanır. Depresyonda olabileceğinizi düşünüyorsanız bir doktora görünün.

4. Kronik yorgunluk sendromu

Kronik yorgunluk sendromu, kişinin herhangi bir hastalık şikayetinin olmadığı, 6 aydan fazla süredir devam eden sürekli yorgunluk hissine verilen tıbbi bir isimdir.² Kronik yorgunluk sendromu sürekli mide bulantısı ve halsizlik hissinin de potansiyel bir nedeni olabilir. Kronik yorgunluk sendromunun diğer belirtileri arasında beyin sizi, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, saç dökülmesi ve huzursuzluk vardır.

5. Hamilelik

Hamile olduğunuzda vücudunuzda birçok değişiklik meydana gelir. Karnınızın büyüdüğünü, kilo aldığınızı ve memelerinizin büyüdüğünü fark edebilirsiniz. Bunların yanı sıra, hamilelikte sürekli mide bulantısı ve halsizlik, endişe, sabah rahatsızlıkları, duygu dalgalanmaları gibi birçok semptom da yaşayabilirsiniz. Eğer hamileyseniz ve herhangi bir semptom sizi endişelendiriyorsa, doktorunuza görünmeniz gerekir.

6. Nörolojik sorunlar

Aşağıdakiler gibi, sinir sisteminizdeki bazı problemler sürekli mide bulantısı ve halsizlik şikayetine neden olabilir:

  • Migren:
    Migreniniz varsa, baş ağrısı, hastalık hissi, ışığa ve sese karşı hassasiyet gibi ek semptomlar fark edebilirsiniz. Migren, geçtikten sonra bile yorgun ve halsiz hissetmenize neden olabilir.
  • Beyin sarsıntısı:
    Yakın zamanda kafanıza bir darbe aldıysanız, beyin sarsıntısı gelişebilir. Bu olursa, sadece kendinizi hasta hissetmekle kalmazsınız, aynı zamanda başınız ağrıyabilir, baş dönmesi hissedebilir ve bazı şeyleri hatırlamakta güçlük çekebilirsiniz.
  • Beyin tümörü:
    Nadir olmakla birlikte, beyin tümörü sürekli mide bulantısı ve yorgunluk şikayetine neden olabilir. Ayrıca baş ağrısı, hafıza sorunları, nöbetler ve davranış değişikliği gibi diğer semptomlara da neden olabilir.

7. Hormon ve mineral dengesizlikleri

Bazen sürekli mide bulantısı ve halsizlik, vücudunuzdaki belirli hormonların veya minerallerin olması gerekenden daha yüksek veya daha düşük olduğunun bir işareti olabilir. Bu dengesizliklere örnek olarak şunlar verilebilir:

  • Hiperparatiroidizm:
    Hiperparatiroidizm, paratiroid bezinin aşırı aktivite göstermesidir. Paratiroid bezlerinden bir veya daha fazlası kandaki kalsiyum seviyeleriyle ilişkisiz olarak aşırı miktarda hormon üretir.³
  • Hiperkalsemi:
    Hiperkalsemi, kandaki kalsiyum seviyesinin normalin üstünde olması anlamına gelmektedir. Hiperkalsemi semptomlara neden olduğunda yorgunluk, mide bulantısı, kas zayıflığı, çok susamış hissetme ve normalden daha fazla idrar çıkışı olabilir.
  • Addison hastalığı:
    Addison hastalığı, adrenal bezlerin vücuttaki çeşitli işlemler için gerekli olan hormonları yeterince üretemediğinde ortaya çıkar. Sürekli mide bulantısı ve halsizlik, iştah kaybı, yorgunluk ve kilo kaybı Addison hastalığı belirtileri arasındadır.

Sürekli mide bulantısı ve halsizlik için ne zaman doktora görünmeli?

Mide bulantısı ve yorgunluk genellikle ciddi bir şeyin belirtileri olmasa da bazen altta yatan ve acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumunuz olduğunu düşündürebilir – özellikle de başka semptomlar fark ederseniz.

Sürekli mide bulantısı ve halsizlikle beraber aşağıdaki durumlar da varsa, doktorunuza muayene olmanız gerekir:

Aşağıdakilerle birlikte sürekli mide bulantısı ve yorgunluk yaşıyorsanız, vakit kaybetmeden doktorunuza gitmeniz gerekir:

  • Nedensiz kilo kaybı
  • Yüksel ateş
  • Gece terlemeleri
  • Lenf bezi şişmesi
  • Kas güçsüzlüğü ve/veya ağrısı
  • Geçmeyen halsizlik/hastalık hissi
  • Semptomlarınızın günlük hayatınızı etkilemesi

Sürekli mide bulantısı ve halsizlik: Video


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
1234

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu