Tarçının Faydaları Nelerdir? Az Bilinen 10 Faydası
Tarçın, dünya üzerinde binlerce yıldır tıbbi olarak kullanılan güçlü bir baharattır ve tarçının faydaları da bir hayli fazladır. Belirgin tadı ve kokusuyla birlikte, içeriğindeki faydalı bileşikler sayesinde gerek yemek tariflerinde gerekse tıbbi yöntemlerde oldukça sık kullanılan bir baharat olmuştur. Günümüzde tarçının faydaları, birçok kültürde hala günlük olarak kullanılmaktadır.
Araştırmacılar, içerdiği koruyucu antioksidan seviyeleri açısından bu baharatın dünyadaki en popüler 26 bitki ve baharat arasında 1 numara olduğunu bulmuşlardır. Tarçın ayrıca antibakteriyel, antifungal ve anti-diyabetik özellikler de dahil olmak üzere çok çeşitli diğer sağlık yararlarına sahiptir.¹
1- Tarçının şeker hastalığına faydaları
Günlük tarçın tüketmenin belki de en şaşırtıcı faydası, tip 2 diyabet üzerindeki etkisidir. Kan basıncını düşürerek ve insülin duyarlılığını artırarak, bu hastalığın yönetilmesine yardımcı olabilir. Tarçının içindeki bazı bileşikler, insülinin etkilerini taklit edebilir ve şeker hastaları için çok önemli olan kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilir.
2- Tarçının kolesterole faydaları
Devam eden araştırmalar tarçının LDL (kötü kolesterol) düzeylerini düşürmeye ve HDL (iyi kolesterol) düzeylerini yükseltmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Özellikle tarçındaki bir bileşik olan sinnamat, kolesterol yapan bir enzimin aktivitesini azaltabilir, böylece kandaki yağ asitlerinin miktarını azaltabilir.²
3- Tarçının cilde faydaları
Tarçın, akneye neden olan bakterilerin oluşumunu engelleyerek, daha güzel bir cilt görünümüne katkıda bulunabilir. Bu faydasından yararlanmak için tarçını maske olarak kullanabilirsiniz. Tarçınlı sivilce maskesi yapmak için; 3 yemek kaşığı bal ile 1 yemek kaşığı tarçını karıştırarak macun kıvamına getirin. 10 dakika cildinizde bekletin, ardından yıkayın ve tazelenmiş yüzünüzün keyfini çıkarın. Bu işlemi haftada birkaç defa yapabilirsiniz.
4- Tarçının inflamatuar hastalıklara faydaları
Sinnamaldehit, tarçına koku ve lezzet veren bir organik bileşiktir. Bu bileşik şişmeyi (ödem) azaltabilir ve kan trombositlerinin (kan pulcuklarının) bir araya toplanmasını önleyebilir. Bu harika bileşiğin antienflamatuar (iltihap önleyici) nitelikleri burada da bitmez. Sinnamaldehit anormal hücre büyümesiyle ilişkili belirli maddeleri bloke edebilir ve böylece hastalık riskini önemli ölçüde azaltabilir.
5- Tarçının ağız kokusuna faydaları
Tarçının nefes tazeleyici gücü, ağız kokusunu ve ağızda oluşan acı tadı rahatlıkla önleyebilir. Sinnamaldehit burada da devreye girerek, ağızda oluşan bakterileri öldürür ve ağız sağlığına katkıda bulunur. Daha ferah bir nefes almak için; tarçınlı sakız çiğneyebilir ya da 5 çubuk tarçını, 1 bardak suda 5 dakika kaynatarak kendi gargaranızı yapabilirsiniz. Bu doğal karışımı ihtiyacınız olduğu her an, normal bir gargara gibi kullanabilirsiniz.
6- Tarçının antioksidan olarak faydaları
Antioksidanlar vücudumuz için oldukça önemlidir. Çünkü bu maddeler, vücudun hücrelere zarar verdiği ve yukarıda bahsedilen tip 2 diyabet de dahil olmak üzere, hemen hemen her kronik hastalığa katkıda bulunduğu kanıtlanmış olan oksidatif stresin azalmasına yardımcı olurlar. Şaşırtıcı bir şekilde, tarçının içerdiği antioksidan miktarı, birçok iyi bilinen gıdadan üstündür!
7- Tarçının dudak dolgunlaştırıcı etkisi
Tarçın, cilt yüzeyindeki kan akışını iyileştirdiğinden, dudaklarınızın dolgunlaşmasını sağlayabilir. Herhangi bir enjeksiyon gerektirmeyen bu doğal dudak dolgunlaştırıcısını yapmak için; 1/2 (yarım) çay kaşığı kadar toz tarçını biraz vazelin veya birkaç damla yağla karıştırın.
Yağ olarak; E vitamini, Hindistancevizi yağı ve hatta zeytinyağı bile kullanabilirsiniz. Malzemelerin iyice karıştığından emin olduktan sonra, elde ettiğiniz karışımı dudağınıza uygulayın ve birkaç dakika bekletin. Sonrasında dudaklarınızı yıkayıp, tarçının yarattığı etkiyi görebilirsiniz.
8- Tarçının yaşlanma karşıtı etkisi
Cildimiz yaşlandıkça, vücudumuz cildimizi pürüzsüz ve esnek tutmaya yardımcı olan proteinler olan elastin ve kolajeni daha az üretmeye başlar. Pek çok losyon ve krem, bu proteinlerin üretimini artırmaya yardımcı olduğunu iddia eder, ancak tarçın ve içerdiği özler, ekstra kimyasalların yardımı olmadan bu işi tek başına yapabilir.
9- Tarçının antibakteriyel faydaları
Tarçın yağının, Streptokok, MRSA (Metisilin Dirençli Stafilokok Aureus), Stafilokok ve E. coli gibi bir dizi yaygın ve hastane kaynaklı enfeksiyonu öldürdüğü görülmüştür. Evde hazırlayacağınız doğal el dezenfektanının içine tarçın yağı ekleyerek, bu faydasını etkili bir şekilde kullanabilirsiniz.
10- Tarçının saça faydaları
Kesin bir çalışma bulunmamakla birlikte, bazı bilim insanları tarçının saç büyümesine yardımcı olabileceğini ileri sürmektedir. Bunu, saç köklerine kan akışını teşvik ederek ve saçınızın büyümesi için gereken dolaşımı hızlandırarak yapmaktadır.
Tarçının saça olan faydalarından yararlanmak için; 1 yemek kaşığı toz tarçını, 1 yemek kaşığı balı ve yaklaşık bir fincan zeytinyağı veya hindistancevizi yağını karıştırarak macun haline getirin. Bu karışımı saç derinize uygulayın, 10 dakika bekletin, ardından yıkamak için hafif bir şampuan kullanın.