Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları

Tek Taraflı Boyun Lenf Bezi Şişmesi Ciddi midir? Boyunda Lenf Bezi Şişmesi

Tek taraflı boyun lenf bezi şişmesi neden olur? Boyunda lenf bezi şişmesi nasıl anlaşılır? Ciddi bir durum mudur? Doktora görünmek gerekir mi? Geçmesi için ne yapmalıyız? Ne iyi gelir? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.

Tek taraflı boyun lenf bezi şişmesi nedir?

Tek taraflı boyun lenf bezi şişmesi, boynun sağında veya solunda, çene altında şişmiş lenf bezleridir. Lenf bezleri, vücudun bağışıklık sisteminin bir parçası olarak işlev gören çok küçük bağışıklık hücresi kümeleridir.

Vücutta 600’den fazla lenf bezi vardır, ancak lenf bezi şişmesi en çok boyun, çene altı, koltuk altı ve kasıkta ortaya çıkmaktadır.

Boyunda lenf bezi şişmesi, herhangi bir yaş grubunda veya popülasyonda ortaya çıkabilir, ancak genellikle çocuklarda görülür.

Vücudunuz mikroplar, enfeksiyonlar ve kanser hücreleri gibi anormal maddelerle savaşmak için lenf sistemine güvenir. Lenf bezleri vücudunuzun bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır.

Viral bir enfeksiyondan kaynaklı boyunda bulunan lenf bezinin şişmesi genellikle tedavi olmaksızın iyileşir. Bununla birlikte, bakteri veya diğer patojenlerden kaynaklanan bazı enfeksiyonlar tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyar.

Lenf bezleriniz iki haftadan uzun süredir şişmişse veya kırmızı, hassas, sert veya huzursuz hissetmenize neden oluyorsa, doktora görünmeniz gerekir.

boyunda lenf bezi şişmesi

Tek taraflı boyun lenf bezi şişmesi neden olur?

Tek taraflı boyun lenf bezi şişmesinin en yaygın nedeni, soğuk algınlığı ve grip gibi viral bir enfeksiyondur. Lenf bezi şişmesine neden olabilen bakteriyel enfeksiyonlar, enfekte diş ve boğaz ağrısını içerir. Bağışıklık sistemi bozuklukları ve bazı kanser türleri de boyundaki lenf bezinin şişmesine yol açabilir.

Bulaşıcı nedenler

Boyunda lenf bezi şişmesinin daha yaygın enfeksiyöz nedenleri arasında viral ve bakteriyel enfeksiyonlar bulunur. Tedavi edilmediği takdirde, bu hastalıklardan bazıları ciddi komplikasyonlara ve ikincil hastalıklara yol açabilir.

Genellikle boyundaki lenf bezinin şişmesine neden olan enfeksiyonlar aşağıdakileri içerir:

Diğer enfeksiyöz nedenler

Daha az yaygın olsa da boyundaki lenf bezinin şişmesine neden olabilen ve ciddi olabilen bulaşıcı hastalıklar aşağıdakileri içerir:

  • HIV – AIDS
  • Kedi tırmığı hastalığı (bakteri taşıyan bir kedi tarafından çizilmekten veya ısırılmaktan kaynaklanan bakteriyel enfeksiyon)
  • Selülit (bakteriyel cilt enfeksiyonu)
  • Enfekte olmuş yara
  • Frengi (bakterilerin neden olduğu cinsel yolla bulaşan hastalık)
  • Toksoplazmoz (paraziter enfeksiyon)
  • Tüberküloz (akciğerleri ve diğer organları etkileyen ciddi enfeksiyon)

Bulaşıcı olmayan nedenler

Boyunda lenf bezi şişmesi, aşağıdakiler gibi bulaşıcı olmayan bozukluklardan da kaynaklanabilir:

  • Kronik yorgunluk sendromu
  • Lenfatik obstrüksiyon (lenf sisteminde tıkanıklık)

Otoimmün nedenler

Boyunda lenf bezi şişmesi, aşağıdakiler gibi otoimmün hastalıklardan (bağışıklık sisteminin yanlış çalışması) da kaynaklanabilir:

Tetikleyici olarak kanser

Aşağıdakiler gibi, tek taraflı boyun lenf bezi şişmesine neden olabilen ciddi kanserler de vardır:

  • Lenfoma
  • Hodgkin hastalığı
  • Lösemi
  • Lenf bezlerine metastaz yapmış (yayılmış) kanser
  • Ağız veya gırtlak kanseri

Tek taraflı boyun lenf bezi şişmesi belirtileri nelerdir?

Boyunda lenf bezinin şişmesi, sıklıkla altta yatan hastalığa, bozukluğa veya duruma bağlı olarak şiddeti değişen farklı semptomlarla birlikte ortaya çıkar.

boyun lenf bezi şişmesi

Olası belirtiler

Boyunda lenf bezi şişmesi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli semptomlarla ortaya çıkabilir:

Ciddi belirtiler

Bazı durumlarda, tez vakitte değerlendirilmesi gereken ciddi veya yaşamı tehdit edebilecek bir durumu gösterebilecek diğer semptomlarla birlikte boyunda lenf bezi şişmesi ortaya çıkabilir. Bu nedenden ötürü, aşağıdaki belirtiler ortaya çıktığında tıbbi olarak muhakkak değerlendirilmesi gerekir:

Tek taraflı boyun lenf bezi şişmesinin olası komplikasyonları

Boyunda lenf bezinin şişmesine neden olan viral enfeksiyonlar genellikle evde kendi kendine bakım önlemleri ile tedavi edilebilir ve vücudunuz enfeksiyonla savaşırken şişlik ortadan kalkar. Kişisel bakım önlemleri arasında dinlenme, bol sıvı içme ve sıcak su torbaları bulunur. Kalıcı veya kronik şişlik, kızarıklık ve ağrı için tıbbi yardım almak önemlidir; çünkü bunlar olası bir bakteriyel enfeksiyonun belirtileridir.

Bakteriyel enfeksiyonların doktorunuz tarafından tasarlanmış bir tedavi planıyla tedavi edilmesi gerekecektir. Tedavi edilmediği takdirde, lokalize bir bakteriyel enfeksiyon kana yayılabilir ve hızla yaşamı tehdit edebilir. Ayrıca tedavi edilmeyen veya kötü kontrol edilen lenfoma, lösemi ve diğer kanser türleri yayılabilir ve can kaybına yol açabilir.

Zamanla, tedavi edilmeyen ve/veya teşhis edilmeyen tek taraflı boyun lenf bezi şişmesi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere ciddi komplikasyonlara yol açabilir:

  • Apse oluşumu
  • Romatizmal ateş (boğaz ağrısının bir komplikasyonu olarak gelişebilen hastalık)
  • Kızıl hastalığı (strep enfeksiyonlarının neden olduğu döküntü)
  • Kanserin yayılması
  • Enfeksiyonun kana yayılması (septisemi veya bakteriyemi)
  • Toksik şok sendromu

Boyunda lenf bezi şişmesiyle ilgili video


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
Swollen Neck Lymph Nodes

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu