Tek Taraflı Burun Tıkanıklığı Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Burun tıkanıklığı neyin belirtisidir? Tek taraflı burun tıkanıklığı nedenleri nelerdir? Ne zaman ciddiye almak gerekir? Geçmesi için yapılabilecek bir şey var mıdır? Ne gibi durumlarda doktora danışmak gerekir? Burun tıkanıklıkları nasıl geçer? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.
Tek taraflı burun tıkanıklığı: Önemli bilgiler
Tek taraflı burun tıkanıklığı da dahil olmak üzere burundaki tıkanıklıklar, solunum yolu enfeksiyonu ve alerji durumlarında çok sık karşılaşılan şikayettir. Çünkü bu durumlar burun mukozasının ve kan damarlarının iltihaplanmasına neden olarak mukus üretimini arttırır ve bu da nefes almayı zorlaştırabilir.
Burun tıkanıklıklarına horlama, uyku apnesi, öksürük, ateş ve boğaz ağrısı gibi semptomlar eşlik edebilir. Çift veya tek tarafı burun tıkanıklığını bebekler de yaşayabilir ve bu durum bebeklerin süt emmesini zorlaştırabilir.
İster tek ister çift taraflı olsun; geçmeyen burun tıkanıklığı durumunda doktora başvurulması önemlidir. Çünkü nadir de olsa bazı durumlarda burundaki tıkanmanın ardındaki neden ciddi olabilir ve doktorunuzun tedavi etmesi gerekebilir.
Tek taraflı burun tıkanıklığı: Belirtiler
Burun tıkanıklığı herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir ve nefes almada zorluk ve horlama gibi semptomlara neden olabilir. Burundaki tıkanıklık ayrıca uyku sırasında nefesin anlık durmasına neden olan uyku apnesi gibi bazı semptomları da tetikleyebilir.
Tek taraflı burun tıkanıklığının nedenine bağlı olarak; ateş, boğaz ağrısı, öksürük, hapşırma, burun akıntısı, baş ağrısı, vücut ağrısı ve aşırı yorgunluk gibi başka semptomların da olması mümkündür.
Tüm bu nedenlerden dolayı, burun tıkanıklığı ve ilişkili semptomların varlığında, semptomların değerlendirilmesi ve nedenin belirlenmesi için doktor kontrolü gerekmektedir.
Tek taraflı burun tıkanıklığı: Nedenler
Burun tıkanıklığı, burun mukozasının, burnun iç yapılarının ve bu bölgedeki kan damarlarının iltihaplanması nedeniyle oluşur. Bu gerçekleştiğinde, burun şişebilir ve mukus üretimi artabilir, bu da nefes almada zorluğa neden olur.
Tek taraflı burun tıkanıklığının başlıca nedenleri şunlardır:
- Grip, soğuk algınlığı, zatürre ve boğmaca gibi üst solunum yollarını etkileyen enfeksiyonlar
- Örneğin hayvan kılı, polen ve toza karşı alerji gibi solunum alerjileri
- Nazal dekonjestanların uzun süreli ve sık kullanımı
- Nazal polipler gibi burundaki değişiklikler
- Astım
Ayrıca çevre kirliliği, kuru hava ve ani sıcaklık değişiklikleri gibi bazı durumlar da burnunuzun tıkanmasına neden olabilir.
Tek taraflı burun tıkanıklığı: Tedavi
Burun tıkanıklığı tedavisi evde alınan önlemlerle veya doktorunuzun önerdiği ilaçlarla gerçekleştirilir. Bu nedenle aile hekiminiz veya kulak burun boğaz uzmanına danışılarak değerlendirme yapılması ve en uygun tedavinin başlatılması önemlidir.
Tıbbi tedavi
İlaçlarla tedavi, tek taraflı burun tıkanıklığının nedenine ve buna bağlı semptomlara göre değişebilmektedir. Burundaki kan damarlarının normal boyutlarına dönmesi için vazokonstriktör ilaç kullanımı gerekli olabilir. Bu ilaç, burundaki tıkanıklığı çözerek nefes almayı kolaylaştırabilir.
Tek taraflı burun tıkanıklığı tedavisi için bazı ilaçlar Fenilefrin, Oksimetazolin veya Psödoefedrin’dir. Nazal dekonjestanlar (burun spreyleri gibi), yan etkiler nedeniyle oral dekonjestanlardan daha fazla kullanılır. Çünkü bu tür ilaçların oral kullanımı kalp hızında ve artan kan basıncında değişikliklere neden olabilir.
Hipertiroidi, yüksek tansiyon, diyabet, kalp hastalığı olanlarda ve monoamin oksidaz inhibitörü (MAOI) ilaçları alan kişilerde dekonjestan kullanımı önerilmez. Bu nedenle başka herhangi bir hastalığınız ve kullandığınız başka ilaçlar varsa veya hamileyseniz, bunu doktorunuza bildirmeniz önemlidir.
Ayrıca burun tıkanıklığı herhangi bir enfeksiyonla ilişkilendirilmişse veya alerjiye bağlı tıkanıklık durumunda antihistaminik kullanımına ek olarak antibiyotik veya antiviral kullanımı ve analjezik ve/veya antipiretik ilaç kullanımı gerekli olabilir.
Unutmayın, hangi ilacı ne şekilde alacağınıza doktorunuz karar vermelidir.
Evde tedavi
Tek taraflı burun tıkanıklığı için doktor tarafından belirtilebilecek başlıca ev tedavileri, burnunuza hafif düzeyde tuzlu su çekmek, buhar solumak ve bolca su içmektir. Ek olarak doktorunuz, bazı durumlarda, antienflamatuvar ve antialerjik özelliklere sahip olduğu için deniz suyu solüsyonlarının kullanılmasını önerebilir.
Tek taraflı burun tıkanıklığı: Komplikasyonlar
Burun tıkanıklığı, doğru tedavi edilmediğinde veya tedaviye geç başlandığında komplikasyonların gelişmesine neden olabilir. Bu nedenle, uygun tedaviye geç başlandığında tek taraflı burun tıkanıklığının bir sonucu olarak, baş ağrısı, burun akıntısı ve kafada/yüzde ağırlık gibi semptomlar gelişebilir.
Çocuklarda ana komplikasyon, burun yapıları kulağın yapılarına bağlı olduğu için işitme kapasitesindeki azalmadır. Bu nedenle burundaki herhangi bir iltihap ses algısında değişikliğe neden olabilir ve daha ciddi vakalarda konuşma gelişimi gecikebilir.