Üroloji

Testis Torsiyonu Nedir? Testis Torsiyonu Belirtileri Nelerdir?

Testis torsiyonu, testise kan akışının kesildiği ciddi ve hemen müdahale edilmesi gereken bir testis sorunudur. Kan testiste hızlı bir şekilde, en fazla altı saat içinde tekrar dolaşıma sokulmazsa, testis ameliyat yoluyla çıkarılabilir ve etkilenen erkek testisini kaybedebilir. Aşağıda daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

Testis torsiyonu: Çok önemli bilgiler

Testis torsiyonu, ciddi bir durum olan testisin bükülmesi ve testise giden kan akışının kesilmesi durumudur. Testis torsiyonu; testis ağrısı, testiste şişlik, mide bulantısı, kusma ve baş dönmesine neden olur. Testis torsiyonu ayrıca testis iskemisi veya testis burulması olarak da bilinir. Testis torsiyonunun en yaygın nedeni yaralanmadır, ancak belirgin bir neden olmadan da ortaya çıkabilir. Testis torsiyonu en çok çocukları ve genç yetişkinleri etkileme eğilimindedir.

Testis torsiyonu, testis içindeki spermatik kord, testis ve testis torbasındaki kan damarlarının etrafında büküldüğünde, kan akışını keserek ve potansiyel olarak geri dönüşü olmayan hasara neden olduğunda gelişir. Testis bükülmesi ve neticesinde testisteki kan akışının kesilmesi, acil müdahale edilmesi gereken bir durumdur.

Testis bükülmesinin ne gibi etkileri olduğu bireyler arasında değişse de semptomlar hızla ortaya çıkma eğilimindedir. Bazı erkek çocuklar ve yetişkin gençler şişlik ve ağrıdan şikâyet ederken, bazıları da sersemlik, mide bulantısı ve spermindeki kandan şikâyet eder. Semptomların şiddeti ne olursa olsun, tüm vakalar kalıcı hasar riski taşır.

Neyse ki testis bükülmesine semptomların başlamasından sonraki altı saat içinde müdahale edilirse genellikle başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Sorunun ameliyatsız veya ameliyat yoluyla düzeltilmesi ve hızlı bir şekilde düzeltilmesi komplikasyon riskini en aza indirir.

Testis torsiyonu: Belirtiler

Testis torsiyonu, testis torbası içinde kan akışının kesilmesine neden olur ve bu olduğunda aşağıdakiler gibi birtakım semptomlar ortaya çıkar.

Yaygın görülen belirtiler

Testis torsiyonunun yaygın görülen belirtileri şunları içerir:

  • Sağ veya sol testisin anormal pozisyonu
  • Kısa süreli ağrı atakları ve ardından rahatlama
  • Sersemlemiş hissetmek
  • Karnın alt kısmında ağrı veya kasık ağrısı
  • Mide bulantısı ve/veya kusma
  • Testisin bir tarafında şiddetli ağrı
  • Testis torbasında şişlik

Ciddi bir durumu gösterebilecek belirtiler

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere her durumda testis bükülmesi, hemen müdahale edilmesi gereken ciddi bir durumdur.

  • Sürekli kusma
  • Testiste tek taraflı ağrı
  • Testis torbasında ani şişlik

Testis torsiyonu: Doktor kontrolü

Ani veya şiddetli testis ağrısı için acil yardım almalısınız. Eğer testisiniz bükülmüşse, acil tedavi ciddi hasarı veya testis kaybını önleyebilir. Ayrıca tedavi olmadan ortadan kaybolan ani testis ağrınız varsa da tıbbi yardım almanız gerekir. Çünkü bu, bir testis bükülür ve daha sonra kendi kendine açılırsa ortaya çıkabilir. Sorunun tekrar olmasını önlemek için çoğu zaman ameliyat gerekir.

Testis torsiyonu: Nedenler

Testis torsiyonu, testis büküldüğünde veya döndüğünde meydana gelir ve bu durumda da testislere kan akışını keser. Testis birkaç kez dönerse, kan akışı tamamen bloke olabilir ve daha hızlı hasara neden olarak ciddi sonuçlara sebebiyet verebilir. Testis bükülmesi hakkında çok şey bilinse de ve tedavisi olsa da nedeni hala tam olarak bilinmemektedir.

Testisi bükülen erkeklerin çoğunda, testisin testis torbası içinde serbestçe dönmesine izin veren kalıtsal bir özellik vardır. Bu kalıtsal özellik sıklıkla her iki testisi de etkiler. Ancak, kalıtsal durumu olan her erkek bu duruma yakalanacak diye bir kural yoktur.

Testis bükülmesi genellikle şiddetli aktiviteden birkaç saat sonra, testislerde küçük bir yaralanmadan sonra veya uyurken meydana gelir. Ergenlik döneminde soğuk-sıcaklık gibi ani ısı değişimleri veya testisin hızlı büyümesi de bu durumun ortaya çıkmasında rol oynayabilir.

Testis torsiyonu: Risk faktörleri

testis torsiyonu belirtileri
Genetik olmak üzere çeşitli faktörler testisinizin bükülmesi riskini artırır.

Bir dizi faktör testis torsiyonu geliştirme riskini artırsa da risk faktörleri olan tüm erkek ve erkeklerde testis torsiyonu olmaz.

Aşağıdaki gibi bir dizi faktör, testis bükülmesi ile yakından ilişkilidir:

  • Yaş (en yaygın olarak 10 ila 25 yaş arasındaki erkekler)
  • Genetik yatkınlık (bir aile üyesinde veya akrabada aynı sorunun olması)
  • Yaralanma veya travma (testise alınan darbe gibi)
  • Parapleji (omurilik felci)
  • Daha önce aynı sorunun yaşanması
  • Yorucu fiziksel aktiviteler ve egzersizler yapmak
  • Kış sezonu (testis bükülmesi kışın daha yaygın olarak görülür)

Riskinizi azaltmak

Testis bükülmesi riskinizi şu şekilde azaltabilirsiniz:

  • Potansiyel risk faktörlerinin ve aile sağlığı geçmişinizin farkında olmak
  • Yüksek riskli faaliyetlerde bulunurken koruyucu giysiler giymek

Testis torsiyonu: Tanı

Doktorunuz, belirtilerinizin testis torsiyonundan veya başka bir şeyden kaynaklandığını doğrulamak için size sorular soracaktır. Daha sonra ise doktorunuz genellikle testis torbası, testisler, karın ve kasıkların fiziksel muayenesi sayesinde testisinizin bükülüp bükülmediğini tespit edebilir.

Bazen bir tanıyı doğrulamak veya semptomlarınız için başka bir nedeni tanımlamaya yardımcı olmak için aşağıdakiler gibi tıbbi testler gerekebilir:

  1. İdrar tahlili:
    İdrar tahlili bir enfeksiyona yakalanıp yakalanmadığınızı tespit etmeye yardımcı olur.
  2. Ultrason:
    Ultrason kan akışında bir anormallik olup olmadığını kontrol etmek için kullanılır.
  3. Ameliyat:
    Semptomlarınızın testis bükülmesinden veya başka bir durumdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek için ameliyat gerekebilir.

Birkaç saat boyunca ağrınız varsa ve fizik muayeneniz testisinizin büküldüğünü gösteriyorsa, herhangi bir ek test yapmadan doğrudan ameliyata alınabilirsiniz. Çünkü ameliyatı geciktirmek testis kaybına neden olabilir.

Testis torsiyonu: Tedavi

Testis torsiyonu tedavisi, acil bir şekilde gerçekleşeceği için muhtemelen acil serviste yapılacaktır. Testisinizin bükülmüş olup olmadığını belirlemek için doktorunuz size çeşitli sorular soracak, testisinizi inceleyecek ve muhtemelen kan akışını değerlendirmek için ultrason adı verilen görüntüleme muayenesi uygulayacaktır.

Testis bükülmesi tedavisinin amacı, sorunu hemen çözmek, iltihabı azaltmak ve ağrı ve şişlik gibi semptomları hafifletmektir. Testis bükülmesi bazen manuel manipülasyon (elle düzeltme) ile çözülebilir, ancak yaygın olarak ameliyat tercih edilmektedir.

Yeni doğan bebeklerin ve çocukların tedavisi

Testis bükülmesi yeni doğan bebeklerde ve çocuklarda da ortaya çıkabilir, ancak nadirdir. Böyle bir durumda bebeğinizin testisi sert ve şişmiş veya daha koyu bir renge sahip olabilir. Ultrason bebeğinizin testis torbasına azalmış kan akışını tespit etmeyebilir, bu nedenle teşhisi doğrulamak için ameliyat gerekebilir.

Aslında bebeklerde testis bükülmesinin tedavisi tartışmalı bir konudur. Bir bebek testisi bükülmüş halde dünyaya gelirse, ameliyat için çok geç demektir ve ayrıca bebeklerde genel anesteziyle ilgili riskler de vardır. Ancak acil bir şekilde gerçekleştirilen ameliyat testisi kurtarabilir ve sorunun tekrar ortaya çıkmasını önleyebilir. Bebeklerde ve çocuklarda başarılı bir tedavi, erkeklik hormonu üretimi ve doğurganlıkla ilgili gelecekteki olası sorunları önleyebilir.

Testis torsiyonu: Potansiyel komplikasyonlar

Tedavi edilmeyen testis bükülmesinin komplikasyonları ciddi olabilir. Ancak, doktorunuzun size uygun gördüğü tedavi planını aksatmayarak komplikasyon riskinizi en aza indirebilirsiniz.

Testis bükülmesinin potansiyel komplikasyonları şunları içerebilir:

  • Tedavinin olumsuz yan etkileri
  • Etkilenen testisin işlevini yitirmesi
  • Doğurganlık sorunları, kısırlık
  • Orşit (testis iltihabı)
  • Tekrarlayan testis bükülmesi
  • Testis kaybı

YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
123

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu