Tiroid Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?
Bu yazımızda, tiroid hastalıklarının genel belirtilerine kısaca göz atacağız ve olası tiroid sorunlarınız için hangi bölüme/doktora gitmeniz gerektiğini söyleyeceğiz.
Tiroid hastalığınız olup olmadığını doktor kontrolü olmadan söylemek zordur. Ancak tiroidle ilgili bir sorununuz varsa, kendinizi bitkin ve yorgun hissedebilir veya “beyin sisi” olarak bilinen duruma sahip olabilirsiniz.
Ayrıca, anormal bir şekilde kilo alıyor olabilirsiniz veya saç dökülmesi yaşayabilirsiniz. Tiroid sorunları olan bazı insanları ise kendisini endişeli hissedebilir veya aşırı terleme yaşayabilirler. Bunların hepsi tiroid bozukluklarının yaygın belirtileridir.
Tiroid bezi birçok vücut sürecini düzenler. Özellikle kadınların, temel hormonlar üreten bu bezin işlevini etkileyen bozuklukları olması muhtemeldir. Bu koşulları tanımak ve tedavi etmek, sağlığınızı korumanıza ve uzun vadeli sağlık sorunlarını önlemenize yardımcı olacaktır.
Tiroid bezi nedir?
Tiroid bezi boynunuzun önünde bulunur, bir kelebeğe benzeyen sağ ve sol lobları vardır. Tiroid bezi, metabolizmanızı kontrol etmeye yardımcı olan hormonlar üretir, esasen bu da vücudunuzun enerjiyi nasıl kullandığıyla ilgilidir. Tiroid fonksiyonunu etkileyen bozukluklar, çok çeşitli semptomlara yol açabilen metabolik süreçleri hızlandırabilir veya yavaşlatabilir.
Tiroid hastalığının belirtileri
1. Vücut ağırlığıyla ilgili belirtiler
Kilodaki değişiklikler, tiroid bezinin anormal fonksiyonuna işaret edebilir. Düşük tiroid hormon seviyeleri (hipotiroidi) kilo alımına neden olabilirken, beklenmedik kilo kaybı çok fazla tiroid hormonu üretildiğinin (hipertiroidi) sinyalini verebilir. Hipotiroidi, hipertiroididen çok daha yaygındır.
2. Boyun şişmesi
Boyun şişmesi tiroid hastalığını gösterebilir. Bazen boyun şişmesinin nedeni guatr denilen hastalıktır. Guatr, tiroid bezinin büyümesidir. Büyümüş bir tiroid bezi, boynun ön kısmında şişlik olarak görülebilir. Farklı tiroid hastalıkları guatr denilen tıbbi duruma neden olabilir. Guatr bazen tiroid içinde gelişen tümörler veya nodüllerden de kaynaklanabilir.
3. Kalp atış hızındaki değişiklikler
Tiroid bezinde üretilen hormonlar, kalp de dahil olmak üzere vücuttaki hemen hemen her organı etkiler. Hipotiroidi kalbin daha yavaş atmasına neden olabilirken, hipertiroidi kalbin hızlı atmasına neden olabilir. Yüksek tiroid hormon seviyeleri ayrıca kan basıncında artışa (yüksek tansiyon) ve kalbinizin çarptığı hissine (çarpıntı) neden olabilir.
4. Ruh halindeki değişikşikler
Tiroid bozuklukları duyguları, enerjiyi ve ruh halini etkileyebilir. Hipotiroidi, depresyon, yorgunluk ve halsizlik gibi semptomlara neden olabilir. Hipertiroidi ise uyku bozuklukları, sinirlilik, anksiyete bozukluğu ve huzursuzluk ile ilişkilidir. Bu gibi ruh hali durumları hayatınızı olumsuz etkileyebileceğinden, şüphe durumunda doktora görünmeniz önemlidir.
5. Saç dökülmesi
Hormonlarımız hayatımızın ve sağlığımızın birçok alanında önemli olduğu gibi, saçlarımız için de önemlidir. Çünkü saç dökülmesi de tiroid probleminin yaygın bir belirtisidir. Hem çok yüksek hem de çok düşük tiroid hormon seviyeleri saç dökülmesine neden olabilir ve saçınızı daha kırılgan yapabilir. Ancak merak etmeyin, altta yatan koşul tedavi edildikten sonra saçlarınız tekrar uzayacaktır.
6. Vücut ısısı
Tiroid bezi vücut sıcaklığının düzenlenmesini de etkiler, bu nedenle hipotiroidi problemi olanlar sıklıkla normalden daha fazla üşümekten şikâyet ederler. Buna karşılık, hipertiroidi problemi olan kişilerde aşırı terleme vardır ve sıcaklığa karşı toleransları oldukça azdır. Aşırı üşümekten veya sıcaklamaktan şikâyetçi iseniz, belki de artık doktora görünme vakti gelmiştir.
Tiroid hastalıkları için ne zaman doktora görünmeli?
Doktorunuz, tiroid hastalığı için semptomlarınız veya risk faktörleriniz varsa size çeşitli testler önerebilir. Hem hipotiroidi hem de hipertiroidi en çok 60 yaşın üzerindeki kadınlarda görülür, bu yüzden kadınsanız ve yaşınız ilerlemiş ise, doktora görünmeniz daha fazla önem arz eder. Ailede tiroid hastalığı varsa, genetik olarak sizin de tiroid sorunları geliştirme riskiniz artar.
Tiroid hastalıklarına hangi bölüm bakar?
Tiroid hastalıklarına bakan bölüm dahiliye olarak da bilinen iç hastalıkları polikliniğidir. Dahiliye uzmanı gerek görürse, sizi endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları bölümüne de yönlendirebilir.