Uyurken Ağızdan Salya Akması Nasıl Geçer? Yetişkinlerde Uyurken Ağızdan Su Gelmesi
Uyurken ağızdan salya akması neden olur? Uyurken salya akıntısı için ne yapmak gerekir? Yetişkinlerde uyurken ağızdan su gelmesi neyin belirtisidir? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.
Uyurken ağızdan salya akması: Önemli bilgiler
Uyurken ağızdan salya akması, geceleyin ağzınızdan çıkan aşırı tükürüktür. Uyurken ağızdan su gelmesi rahatsız edici olabilse de birçoğumuz özellikle uyku sırasında arada bir salya akıtırız. Geceleri yutma refleksleriniz, yüzünüzdeki diğer kaslar gibi gevşer. Bu, tükürüğünüzün birikebileceği ve bir kısmının ağzınızın kenarlarından kaçabileceği anlamına gelir. Uyurken çok fazla salya akıtmanın tıbbi terimleri siyalore ve hipersalivasyondur.
Uyurken ağızdan salya akması oldukça yaygın olsa da bazen salya, nörolojik bir durumun, uyku bozukluğunun veya başka bir sağlık durumunun belirtisidir. İnme gibi bir sağlık olayından sonra ya da serebral palsi veya multipl skleroz (MS hastalığı) sonucu daha fazla salyanız akabilir. Uyurken neden salya aktığını ve bunu durdurmanın yollarını öğrenmek için okumaya devam edin.
Uyurken ağızdan salya akması: Nedenler
1- Uyku pozisyonu
Uyurken ağızdan su gelmesinin en yaygın nedeni o kadar basittir ki, bunu hiç düşünmemiş olabilirsiniz ve bunun yerçekimi ile çok yakından ilgisi vardır. Uyuduğunuz pozisyon genellikle ağzınızda salya birikmesine neden olur. Yan ya da yüzüstü uyuyan kişilerin uyurken salyalarının akması daha olasıdır. Özellikle ağzınızdan nefes almaya meyilliyseniz veya sinüs pasajlarınız darsa, biriken salyalar nefes almak için açıldıklarında ağzınızdan salya akmaya başlayabilir.
2- Burun tıkanıklığı
Soğuk algınlığı veya enfeksiyon nedeniyle burun tıkanıklığınız varsa, gece uyurken normalden daha fazla salya aktığını görebilirsiniz. Sinüs pasajlarınız sürekli iltihaplanıyor, tıkanıyorsa veya sinüsleriniz diğer insanlardan daha darsa, kendinizi sürekli salyanız akarken bulabilirsiniz. Tıkanmış sinüsler, uyurken ağzınızdan nefes almanızı daha olası hale getirir ve bu durum ağzınızdan daha fazla salya kaçmasına neden olur.
3- Reflü hastalığı
Gastrointestinal refleks bozukluğu (GERD) olarak da bilinen asit reflü, midenizin içeriğinin yemek borunuza geri aktığı ve yemek borunuzun kaplamasına zarar verdiği bir sindirim durumudur. Asit reflü disfajiye (yutma güçlüğü) neden olabilir veya boğazınızda bir yumru varmış gibi hissetmenize neden olabilir. Bu his bazı yetişkinlerde uyurken ağızdan salya akmasına neden olur.
4- İlaç yan etkileri
Bazı ilaçlar sizi salyaya daha yatkın hale getirebilir. Yapılan bazı bilimsel araştırmalarda, özellikle antipsikotik ilaçlar (özellikle klozapin) ve Alzheimer tedavisinde kullanılan ilaçların aşırı salyaya neden olduğu gösterilmiştir. Bazı antibiyotikler de yetişkinlerde uyurken ağızdan su gelmesi ile sonuçlanabilir.
5- Yutma sorunları
Disfaji, yutma güçlüğü yaratan herhangi bir durum için kullanılan terimdir. Aşırı derecede salyanız varsa, bu durum bir uyarı belirtisi olabilir. Multipl skleroz (MS hastalığı), Parkinson, kas distrofisi ve hatta bazı kanser türleri yutma güçlüğüne neden olabilir. Bu durum tükürüğünüzü yutarken zorluk hissetmenize de neden olabilir.
6- Uyku apnesi
Uyku apneniz olduğunda, vücudunuz gece boyunca ara sıra nefes almayı bıraktığı için uykunuz kesilir. Uyurken ağızdan salya akması, uyku apnesi için bir risk faktörü olabilir. Uyku apnesi çok ciddi olabilir, bu nedenle doktorunuz tarafından uygun bir teşhis konulmalıdır. Geceleri uyurken ağızdan su gelmesi çok fazlaysa, kendinize burada bahsedilen uyku apnesinin belirtilerinden herhangi birine sahip olup olmadığınızı sormanız gerekir.
Uyurken ağızdan salya akması: Tedavi
1- Uyku pozisyonu
Uyurken salya akması için denenecek ilk şey uyku pozisyonunuzu değiştirmektir. Sırt üstü yatarak, tükürüğünüzün akışını daha iyi kontrol edebileceksiniz, böylece salyanız akmayacak veya yastığınızı ıslatmayacaktır. Sırt üstü uyumakta güçlük çekiyorsanız, bunun nedeni yeni bir pozisyondayken nefes almanızın zorlaşması olabilir. Sırt üstü uyumaya çalışırken kendinizi “havasız” hissedip hissetmediğinizi kontrol edin. Sadece uykuya dalarken nasıl hissettiğinize dikkat etmek, daha derin bir sorun olup olmadığını anlamanın anahtarı olabilir.
2- Ev ilaçları
Ağzınızda sağlıklı bir tükürük dengesi sağlamak önemlidir. Tükürük, vücudunuzu enfeksiyondan korumada hayati bir rol oynar. Ancak özellikle uyku esnasında daha az salya akıtmaya çalışıyorsanız, uyumadan önce bir dilim limon tüketmek de işe yarayabilir. Çünkü bazı insanlar limonun tükürüğünüzü inceltebileceğine, bunun da tükürüğün birikme olasılığını azaltabileceğine ve dolayısıyla uyurken salya akmasını azaltacağına inanır.
3- Mandibular cihaz
Mandibular cihaz, oral bir cihazdır ve daha rahat uyumanızı sağlamayı amaçlar. Bu cihaz, salya ve horlamayı azaltmak için ağzınıza bir (ağız koruyucusu gibi) koyduğunuz bir şeydir. Bu tür cihazları medikal ürün satan mağazalarda bulabilirsiniz.
4- CPAP makinesi
Uyurken ağızdan salya akması uyku apnesinin bir göstergesiyse, tedavi görmeniz gerekir. Uyku apnesi için en çok önerilen tedavi, sürekli pozitif hava yolu basıncı (CPAP) makinesi adı verilen bir şeydir. CPAP cihazı sadece daha derin bir uyku çekmenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda güvenli bir şekilde uyku pozisyonu almanızı ve geceleri düzgün nefes almanızı sağlar. CPAP makinesi kullanırken de uyurken ağızdan su gelmesi sorunu yaşıyorsanız bir uyku apnesi uzmanına danışmanız gerekebilir.
5- Botoks enjeksiyonları
Bazı insanlar uyurken ağızdan salya akmasından o kadar rahatsız olur ki daha agresif tedavileri seçebilir. Bununla ilgili bir tedavi, ağzınızı çevreleyen tükürük bezlerine botoks enjekte etmektir. Bu, tükürük bezlerinin aşırı tükürük üretmesini önler. Bu tedavi kalıcı değildir, çünkü sonunda botoks etkisini yitirecek ve bezleriniz tekrar işlevsel hale gelecektir.
6- Ameliyat
Doktorların tükürük bezlerinin alınmasını önerdiği durumlar da vardır. Tükürük bezlerinin alınmasına ihtiyaç duyan insanlar genellikle uykularında salya akıtmaktan çok daha ciddi nörolojik sorunlara sahiptir. Bu ameliyatlar genellikle uyurken ağızdan su gelmesi konusunda engellemede başarılıdır. Ancak bu semptom için ameliyat olmayı düşünen kişilere önce diğer tedavileri denemeleri tavsiye edilir.
Uyurken ağızdan salya akması: Video
Sonuç olarak
Çocuklarda veya yetişkinlerde uyurken ağızdan su gelmesi utanılacak bir şey değildir ve bu durumu tersine çevirmek için atabileceğiniz basit adımlar vardır. Uykunuzda ne kadar salya akıttığınız konusunda endişeleriniz varsa veya tükürüğünüzün başka bir sorunun işareti olduğuna inanmak için nedeniniz varsa, konuyu doktorunuza bildirmeniz gerekir. Geceleri sık sık uyanmak, asla dinlenmiş hissetmemek ve sık sık baş ağrısı ve diğer uyku sorunları yaşamak, ciddi bir şeyin olduğunu gösterebilir.