Vücutta Aniden Çıkan Kızarıklıklar: Döküntü Neden Olur? (Çok Önemli)
Vücutta aniden çıkan kızarıklıklar ve vücuttaki diğer kızarıklıklar genel olarak döküntü olarak adlandırılır. Kızarıklıklar vücudun farklı yerlerinde kırmızı noktalar ve kabarcıklar gibi birçok farklı şekillerde ortaya çıkabilir. İlk bakışta, döküntüyü diğer cilt reaksiyonlarından ayırt etmek kolay değildir. Çünkü deri döküntüsünün tek bir görünümü yoktur.
İlgili yazı: Vücutta döküntü neden olur?
Vücutta aniden çıkan kızarıklıklar: Döküntü hakkında önemli bilgiler
Döküntü, genellikle noktalar ve lekelerin yanı sıra kabarcıklar şeklinde görünen cildin kızarmasıdır. Döküntü akut (aniden) olabilir veya çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. İlk bakışta, deri döküntüsünü diğer deri reaksiyonlarından ayırt etmek kolay değildir.
Derideki döküntülerin tipik özellikleri cildin kaşınması ve vücutta aniden çıkan kızarıklıklardır. Döküntüler genellikle simetriktir, yani vücudun her iki tarafında da olur. Sadece birkaç durumda vücudun bir tarafıyla sınırlı döküntüler vardır.
Döküntü genellikle yanlışlıkla egzama olarak adlandırılır. Ancak, bu tamamen doğru değildir. Çünkü egzama temelde bir cilt iltihabı olsa da her kızarıklık bir iltihaplanmaya dayanmaz.
Vücutta aniden çıkan kızarıklıklar: Döküntü neden olur?
Döküntü birçok farklı nedene bağlı olabilir. Çoğu durumda neden, bağışıklık sisteminin bir reaksiyonuna dayanır.
Döküntü için olası tetikleyici nedenler şunları içerir:
- Bakteriyel veya viral enfeksiyonlar
- Alerjik reaksiyon
- Gıda hassasiyeti
- Kurdeşen gibi cilt hastalıkları
- İlaç yan etkileri
- Otoimmün hastalıklar
- Stres ve kaygı gibi zihinsel faktörler
Çeşitli nedenlerden dolayı vücutta aniden çıkan kızarıklıklara tanı koymak çoğu zaman kolay değildir. Bu nedenle, tetikleyici nedeni belirlemek için döküntünün ne zaman ve hangi bağlamda ortaya çıktığına çok dikkat etmeli ve bu bilgiyi doktorunuzla paylaşmalısınız.
Vücutta aniden çıkan kızarıklıklar: Çocuklarda döküntü olur mu?
Bebeklerde ve çocuklarda deri döküntüsü nadir değildir ve birçok nedeni olabilir. Temel olarak, vücut kısmına, döküntülerin görünümüne ve seyrine dikkat etmelisiniz. Döküntü bebek bezi bölgesindeyse, görülen kızarıklıklar pişikle ilgili olabilir. Öte yandan, döküntüye ek olarak iltihaplı cilt bölgeleri varsa bunun egzama olduğu varsayılabilir. Belirtileri doğru yorumlamak ve doğru teşhis için bir çocuk doktoruna başvurmak her zaman önemlidir.
Vücutta aniden çıkan kızarıklıklar: Döküntü nasıl tedavi edilir?
Tetikleyici neden belirlendikten sonra hedefe yönelik tedavi başlayabilir. Deri döküntüsünün tedavisi ilgili nedene bağlıdır – genel bir tedavi önerisi yoktur. Bakteriyel enfeksiyon için antibiyotikler reçete edilebilir ve mantar enfeksiyonu için antifungal ilaçlar kullanılabilir. Deri döküntüsünün tetikleyicisi bir alerji ise, kortizon reçete edilebilir. Maya enfeksiyonuna bağlı kaşıntılı döküntüler genellikle antienflamatuvar merhemler veya kremlerle tedavi edilir.
Vücutta aniden çıkan kızarıklıklar: Döküntü için ne zaman doktora görünmeli?
Genel bir kural olarak, doktorunuz bir döküntünün nasıl tedavi edileceğine dair en iyi yargıçtır. Özellikle deri döküntüsünü diğer reaksiyonlardan ayırt etmek zor olabileceğinden, her zaman bir doktora görünmeniz önerilir.
Vücutta aniden ortaya çıkan kızarıklıklarla beraber aşağıdakiler de varsa doktora görünmeniz gerekir:
- Bir ilacın yan etkisi olarak ortaya çıktıysa
- Net bir nedeni yoksa
- Şiddetli kaşıntı veya ağrıya neden olursa
- Aniden oluşur ve geçmezse
- Ciltte anormal değişiklikler varsa
- Diğer semptomlarla bağlantılı olarak ortaya çıkarsa (ateş veya nefes darlığı gibi)
- Bebek veya çocukta meydana gelirse
- Tedaviye rağmen devam ederse
- Tedaviye rağmen yayılmaya devam ediyorsa
Vücutta aniden çıkan kızarıklıklar: Döküntüler nasıl önlenir?
Cilt hastalıklarını önlemeye yardımcı olmak için çok şey yapabilirsiniz. Örneğin, kapsamlı kişisel hijyen kızarıklığı önleyebilir. Alerjen veya diğer tahriş edici maddeler içeren ürünlerden de uzak durmanız gerekir.
Sağlam bir bağışıklık sistemi, sunduğu birçok faydanın yanı sıra patojenlerle savaşmaya yardımcı olur ve böylece deri döküntülerini önleyebilir. Özellikle dengeli beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak da sağlığınızı destekler. Ayrıca, alerji hastaları kızarıklık riskine girmemek için bilinen tetikleyicilerden bilinçli olarak kaçınmalıdır.