Deri ve Zührevi Hastalıklar

Vücutta Beyaz Lekeler Neden Oluşur? Ciltteki Beyaz Lekeler Kanser Olabilir mi?

Bu yazıda, vücutta beyaz lekelerin ne olduğunu, neden kaynaklandığını ve bu durumda ne yapmanız gerektiğini öğreneceksiniz.

Vücutta beyaz lekeler: Önemli bilgiler

Vücutta beyaz lekeler; mantar enfeksiyonlarından, dermatit (egzama) gibi cilt rahatsızlıklarından, hipomelanoz veya vitiligo gibi ciltteki pigmentasyon bozukluklarından kaynaklanan birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Cildinizde bir nokta veya leke göründüğünde; büyüklüğünü, yerini, ne zaman ortaya çıktığını ayrıca kaşıntı, kuruluk veya soyulma gibi başka semptomlarınız olup olmadığını not almalısınız. Daha sonra gerekli değerlendirme için bir dermatoloji uzmanından randevu almanız ve uygunsa tedaviye başlamanız gerekir.

Vücutta beyaz lekeler: Nedenler

1. Tinea versikolor (pityriasis)

Vücutta beyaz lekelerin en yaygın nedenlerinden biri, pityriasis versicolor veya tinea versicolor olarak da bilinen bir mantar enfeksiyonudur. Bu lekeler çok kaşıntılı olabilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Cilt güneşten dolayı bronzlaştığında beyaz noktalar daha belirgin hale geldiğinden, halk arasında samyeli mantarı olarak adlandırılır. Bu enfeksiyona neden olan mantar aslında ciltte doğal olarak bulunur, ancak aşırı çoğalarak boyun, gövde veya sırtta lekeler oluşturabilir.

Yapılması gerekenler:
Bir dermatolog tarafından reçete edilen mantar önleyici merhemi söylendiği gibi sürün. Tedaviyi desteklemek için kullanılması uygun olan şampuan, sabun ve jeller de belirtilebilir. Evdeki diğer insanları enfeksiyondan korumak için, her kişi kendi banyo havlusunu kullanmalı ve kıyafetleri paylaşmaktan muhakkak kaçınılmalıdır.

2. Güneşe maruz kalma

Daha açık renkli veya buğday tenli kişilerin plajda veya havuzda bir gün geçirdikten sonra bronzlaşması normaldir, ancak aşırı güneşe maruz kalma durumunda cilt birkaç gün sonra soyulabilir. Soyulan cilt, özellikle kollar, göğüs ve sırt bölgelerinde ciltte küçük beyaz lekelerin oluşmasına neden olabilir.

Yapılması gerekenler:
Cildinizi günlük olarak nemlendirmeniz ve güneşe çıkmadan önce mutlaka güneş kremi sürmeniz önemlidir. Daha hassas olan ciltlerde güneş yanığı riski daha yüksektir. İdeal olarak, güneşlenmeden önce yaklaşık 10 gün boyunca cildinizi iyice nemlendirmelisiniz. A vitamini yüksek gıdalar (havuç, domates, haşlanmış yumurta, papaya ve mango gibi) da güneş yanıklarını önlemeye yardımcı olabilir. Cilt ne kadar nemli olursa, soyulma ve lekelenme riski o kadar düşük olur.

3. Atopik dermatit (egzama)

Atopik dermatit çoğunlukla bebeklerde görülen bir cilt iltihabıdır, ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Dermatit genellikle kırmızı lekelere, şişliklere veya topaklara neden olur, ancak bunlar ortadan kalktıklarında cilt bölgesinin daha beyaz görünmesine neden olabilir.

Yapılması gerekenler:
Genel tedavi prosedürü, bir dermatolog tarafından günde iki kez reçete edilen steroid ilaç kullanımını içerir. Cilt ayrıca nemli tutulmalıdır ve herhangi bir kaşıntıyı gidermek için antihistaminik (alerji önleyici kimyasal ajanları içeren madde) bir ilaç önerilebilir.

4. Beyaz çiller

Açık tenli kişilerde özellikle 40 yaşın üzerinde; ellerde, kollarda veya bacaklarda görülebilen birkaç küçük beyaz çil gelişebilir. Bu durum genellikle açık tenli veya uzun yıllar güneş kremi kullanmadan güneşe maruz kalan kişilerde olur.

Yapılması gerekenler:
Plaja veya havuza gittiğinizde veya güneşte 15 dakikadan fazla zaman geçirdiğinizde daima güneş kremi kullanarak cildinizi güneşten korumanız önerilir. Şapka takmak ve eldiven giymek de güneş ışınlarının cilt lezyonlarına neden olmasını önlemede yardımcı olabilir.

5. Vitiligo

ciltte beyaz lekeler
Vitiligo hastalığı olanların ciltlerinde beyaz lekeler olur.

Bu hastalık, ciltte ve hatta ağız içinde büyük beyaz lekelerin ortaya çıkmasına neden olan tıbbi bir durumdur. Nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak genetik bir mutasyon veya vücudunuzun kendi melanositlerine (deriye renk veren hücreler) saldırmaya başladığı bir otoimmün bozukluk nedeniyle oluştuğuna inanılmaktadır.

Yapılması gerekenler:
Doktorunuz, fototerapi gibi tedavileri veya kortikosteroidler (hormonlara benzer ilaçlar), immünosupresanlar (bağışıklık sistemi baskılayıcılar) gibi ilaçları size reçete edebilir. Verilebilecek ilaçlar, cilt tonunu eşitlemek için melanosit ve melanin üretimini uyaran etken maddeleri içerir.

6. Hipomelanoz

Hipomelanoz, vücudun bazı bölümlerinin kişinin genel cilt tonundan daha açık olduğu bir cilt durumudur ve bu yüzden vücutta beyaz lekelerin olası bir açıklamasıdır. Etkilenen cilt güneşe maruz kalarak iyileşebilir, ancak genellikle vücudun geri kalanından daha açık renkte olacaktır. Bu cilt değişikliği, alerjisi olan kişilerde daha sık görülür.

Yapılması gerekenler:
Herhangi bir özel tedaviye ihtiyacınız olmasa da sabahın erken saatlerinde veya öğleden sonra geç saatlerde güneşlenmek cilt tonunuzu eşitlemenize yardımcı olabilir.

7. Tuberoskleroz

Bourneville hastalığı olarak da bilinen tuberoskleroz, vücuda dağılmış beyaz lekelerin görünümü ile karakterize edilir. Vücutta en sık olarak gövde çevresinde bulunurlar. Bu lekeler genellikle ilk olarak bebeklerde veya 6 yaşına kadar olan çocuklarda görülür ve vücutta çeşitli miktarlarda yani sadece bir ya da yüzün üzerinde sayıda ortaya çıkabilirler.

Yapılması gerekenler:
Herhangi bir komplikasyondan kaçınmak, teşhisi doğrulamak ve tedaviye başlamak için bir dermatoloji uzmanına görünmelisiniz.

Beyaz lekeler kanser olabilir mi?

Düz olmayan kenarları ve farklı dokuları veya renkleri olan beyaz lekeler, melanom dışı cilt kanserinin bir işareti olabilir. Herhangi bir endişeniz varsa, değerlendirme ve olası tedavi için en kısa sürede bir dermatoloğa danışmalısınız.

Sonuç olarak

Vücutta beyaz lekelerin oluşumunda birden fazla faktör rol oynamaktadır. Bu olası faktörlerin bazıları hafif rahatsızlıklar olabiliyorken, bazıları mantar enfeksiyonları, cilt rahatsızlıkları gibi ciddi durumlardan kaynaklanabilir. Cildinizi düzenli olarak nemlendirmek, temiz tutmak, güneşin zararlı etkilerine karşı korumak gibi küçük ancak önemli adımlar atarak olası rahatsızlıkların önüne geçebilirsiniz. Ayrıca cildinizin herhangi bir yerinde beyaz lekeler, kırmızı noktalar, lezyonlar, kabarıklık veya sivilce gibi semptomlar beliriyorsa bu oluşumları takip etmeli ve bir hafta içerisinde geçmiyorsa muhakkak bir doktora görünmelisiniz.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
tuasaude.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu