Deri ve Zührevi Hastalıklar

Vücutta İğne Ucu Kadar Kırmızı Noktalar Neden Olur?

Vücutta iğne ucu kadar kırmızı noktalar: Önemli bilgiler

Vücutta iğne ucu kadar kırmızı noktalar çok yaygın bir şikâyettir ve cildiye polikliniklerinde hastaların başlıca şikâyetleri arasındadır. Böyle bir durum bazen alerji gibi basit bir şeyi gösterirken bazen de daha ciddi tıbbi bir durumu gösterebilir. Bu yüzden, altında yatan olası nedenleri bilmek, durumunuzu değerlendirmenize yardımcı olacaktır.

Vücutta iğne ucu kadar kırmızı noktalar: Nedenler

1- Mikozlar

Bunlara farklı mantar türleri neden olur ve kırmızı noktalar kasık, koltuk altı, skrotum ve ayak parmakları gibi vücudun en nemli yerlerinde ortaya çıkma eğilimindedir. Bazı durumlarda kabarma, pullanma, kaşıntı ve ağrı olabilir. Mikozların tedavisi genellikle merhem, krem ​​veya jel şeklinde kullanılabilen ilaçları içerir. Eğer mantar tırnakta ise lazer tedavisi de gerekebilir.

2- Yılancık hastalığı

Bacakların lenfatik dolaşımını etkileyen, yaralardan, çatlaklardan veya ayak parmakları arasındaki yaygın mantar lezyonlarından deriye nüfuz eden Streptococcus pyogenes bakterisinin neden olduğu bir enfeksiyondur. Bu durumda bacak bölgesi genellikle kırmızımsı, ağrılı ve ateşli olabilir. Yılancık hastalığı genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir. Bazen ise hastaneye yatış gerekebilir.

3- Kızamıkçık veya suçiçeği

Bu iki hastalık, vücutta iğne ucu kadar kırmızı noktalara neden olabilen virüs kaynaklı enfeksiyonlardır. Varicella-zoster virüsü tarafından bulaşan suçiçeğinde, beneklere, kesecik adı verilen ve yırtılıp kabuk oluşturan berrak sıvı içeren küçük lezyonlar eşlik eder. Kızamıkçık benzer bir görsel görünüme sahiptir, ancak yüzde ve kulak arkasında lekelerle başlar ve kısa sürede tüm vücuda yayılır.

4- Uyuz hastalığı

Uyuz hastalığı, özellikle geceleri ciltte kızarıklık ve aşırı kaşıntıya neden olan bir hastalıktır. Bulaşıcıdır ve giysiler, havlular, çarşaflar gibi kontamine olmuş nesnelerle ve hastalığı olanlarla doğrudan temas yoluyla bulaşabilir. Bir akardan kaynaklanır ve koltuk altlarını, cinsel organları, parmakları ve bilekleri etkiler. Uyuz hastalığı tedavisi genellikle merhemlerle ve ivermektin ile yapılır.

vücutta iğne ucu kadar kırmızı noktalar

5- Lupus (kelebek hastalığı)

Kelebek hastalığı olarak da bilinen lupus, organlarda ve ciltte kırmızı lekeler bırakan otoimmün bir hastalıktır. Lupus en çok yüz, kollar, kulaklar ve boyun gibi güneş ışığına maruz kalan bölgeleri etkiler. Burunda ve yanakta kelebeği andıran beneklerin olması da yaygındır. Lupus tedavisi genellikle kortikosteroidler ve immün baskılayıcılarla yapılır.

6- Sedef hastalığı

Sedef hastalığı da vücutta iğne ucu kadar kırmızı noktalar yapabilecek bir durumdur. Sedef hastalığı, cildi kırmızı yapabilen, pul gibi dökebilen ve çatlatabilen, çok fazla kaşınmaya ve hatta kanamaya neden olabilen kronik bir hastalıktır. Hastalar, soğuk hava ve stresten de kaçınmalıdır. Tedavide, kortikoid merhemlere ek olarak D vitamini ve retinol içeren güçlü nemlendirici kremler kullanılabilir.

7- Skleroderma

Skleroderma, kolajen fazlalığı nedeniyle ciltte gerginliğe neden olan otoimmün bir hastalıktır. Skleroderma eklemleri, kasları ve kan damarlarının yanı sıra akciğeri ve kalp gibi iç organları da etkileyebilir. Bu nedenle, hastalığın şüphesi durumunda doktor kontrolü aksatılmamalıdır. Sklerodermanın cilt tedavisi çoğu zaman oral veya krem ​​​​kortikoidlerin kullanılmasını içerir.

8- Atopik dermatit (egzama)

Atopik dermatit; kabuklanma, kızarıklık ve kaşıntıya neden olan kronik ve sıklıkla genetik bir hastalıktır. Kaşıdığınız yerin iltihaplanması ve siz daha fazla kaşıdıkça çatlama ve kanama noktasına kadar kuruması mümkündür. Stres durumu daha da kötüleştirebilir. Tedavi, sabun ve diğer tahriş edici maddelerden kaçınmayı içerir; kremler veya merhemler kaşıntıyı hafifletebilir.

Vücutta iğne ucu kadar kırmızı noktalar: Diğer nedenler

Metal aksesuarlar, kozmetikler, parfümler, ayakkabılar, yiyecekler ve cilt ilaçları gibi çeşitli şeylerin tetiklediği kontakt dermatit, seboreik dermatit, kurdeşen, gül hastalığı ve alerjiler de kırmızımsı lekelere neden olabilir.

Bu lekelerin ortaya çıkmasıyla ilgili duygusal faktörler de vardır. Bunun nedeni, stres, anksiyete, depresyon ve diğer psikolojik bozuklukların akne, vitiligo, sedef hastalığı, atopik dermatit, gül hastalığı ve uçuk gibi sorunların kötüleşmesi ile ilişkili olabilmesidir.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
Manchas vermelhas na pele: conheça 11 causas comuns e quando é grave

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu