Vücutta Karıncalanma Neden Olur? 12 Önemli Neden
Vücutta karıncalanma hissi genellikle bölgedeki sinirin sıkışması, oksijen eksikliği veya merkezi sinir sistemi ile ilgili problemler nedeniyle oluşur. Genellikle bu semptom geçicidir, uzuv hareketi veya dolaşımı iyileştiren bölgesel masajlarla düzelir.
Ancak dolaşım bozukluğu, felç, bel fıtığı ve şeker hastalığı gibi sorunların varlığına da işaret edebilir. Bu nedenle dakikalar içinde geçmiyorsa, doğru nedeni belirlemek için bir hekime başvurmalı veya hastaneye gitmelisiniz.
1. Yanlış vücut pozisyonu
Uzun süre aynı pozisyonda oturmak, yatmak, ayakta durmak, özellikle bağdaş kurarak veya merkezi ağırlığın bir uzuv üzerine verilerek oturulması, lokal sinirde dolaşımın zayıflamasına ve sıkışmasına neden olarak, vücutta karıncalanma hissine yol açar.
Yapılması gerekenler:
Kan dolaşımını uyarmak için her zaman vücudunuzu hareket ettirmeye çalışmalı ve saatte en az 1 kez esneme hareketleri yapmalısınız. İş veya uzun uçak yolculukları sırasında, örneğin en az 2 saatte bir kısa yürüyüşler yapmak, tuvalete gitmek, su içmek veya bir fincan kahve içmek karıncalanmayı önlemek açısından önemlidir.
2. Fıtıklaşmış disk
Fıtıklaşmış bir disk de vücutta karıncalanmaya neden olabilir. Omurilik eklemindeki aşınma ve yıpranma, omurgadan kalçaya ve bacaklara giden sinirde baskı oluşturur. Bu durum omurgadan bacaklara ve ayak parmaklarına kadar yayılabilen ağrı ve uyuşmaya neden olur.
Yapılması gerekenler:
Fıtık semptomlarının ortaya çıkmasını önlemek için; iltihap önleyici, kas gevşetici ve analjezik gibi ilaçlar kullanılarak kişi doktor kontrolünde tedavi edilmelidir.
3. Diyabet
Diyabet, özellikle el ve ayak gibi vücudun uç bölgelerinde zayıf kan dolaşımı da vücutta karıncalanma hissine neden olabilir. Bu durumdaki uyuşukluk, etkilenen bölgede yara veya ülser gelişiminin başladığının bir işareti olabilir.
Yapılması gerekenler:
Kan şekerini kontrol altında tutmak, kanın iyi dolaşımını sağlamanın ve vücudun tüm bölgelerini düzgün bir şekilde beslemenin en iyi yoludur. Ayrıca günde en az 30 dakika yürümek, kan akışını iyileştirmeye ve kan şekerini düşürmeye yardımcı olur.
4. Karpal tünel sendromu
Karpal tünel sendromu, el bileğinin ortasından geçen bir sinir olan median sinirinin baskılanmasına neden olan sendromdur. Karpal tünel sendromu, özellikle geceleri el ve parmaklarda uyuşma ve karıncalanma hissine neden olan bir hastalıktır.
Yapılması gerekenler:
Bileğinizi aktif hale getirmek için özellikle uyurken, ortopedik bir bileklik veya gece istirahat bilekliği takabilirsiniz. Ellerinizi esnetecek egzersizlerin yanında, doktorunuzun reçete ettiği iltihap önleyici ya da kortikosteroid ilaçları kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, şiddetli vakalarda fizik tedavi ve hatta ameliyat da gerekli olabilir.
5. İnme ve kalp krizi
İnme, vücudun bir tarafında genellikle karıncalanma, konuşma güçlüğü ve baş dönmesiyle birlikte kas güçsüzlüğü belirtilerine neden olur. Kalp krizinde ise diğer semptomlarla birlikte göğüs, kol veya sırt ağrısı, halsizlik ve mide bulantısı eşlik eder. İnme ve kalp krizi öncesinde vücutta karıncalanma hissi yaygın bir semptomdur. Dolayısıyla sık sık karıncalanma hissi yaşıyorsanız, bir hekime görünerek olası inme ve kalp krizi riskinizin önüne geçebilirsiniz.
Yapılması gerekenler:
Bu semptomların varlığında hastanın bir an önce tedavi edilmesi ve bu problemlerin yol açacağı ciddi komplikasyonların önüne geçilmesi için de doktora başvurulmalıdır.
6. B12 vitamini, kalsiyum, potasyum veya sodyum eksikliği
Vücutta bazı vitamin ve minerallerden herhangi birinin eksikliği; dolaşım sorunlarına, kansızlığa ve sinir uyarılarının iletilmesinde zorluğa neden olarak uyuşukluk hissine neden olabilir. Potasyum eksikliği veya potasyum yüksekliği de vücutta çeşitli problemlere neden olabilir.
Yapılması gerekenler:
Günde en az 2 bardak süt veya yoğurt, 3 dilim meyve ve ana öğünlerde sebze içeren, bir beslenme düzenine sahip olmalısınız. Böylece günlük olarak almanız gereken vitamin ve mineralleri, ek takviyeye ihtiyaç duymadan doğal yollarla temin edebilirsiniz.
7. Sinir sistemi hastalıkları
Multipl skleroz gibi sinir sistemini etkileyen hastalıklar, aynı anda vücudun bir organını etkileyen tekrarlayan vücutta karıncalanma semptomlarına neden olur. Ayrıca gözlerde ağrı, görme kaybı, baş dönmesi ve titreme görülür.
Yapılması gerekenler:
Sorunun nedenini belirlemek için doktora başvurmalı ve uygun tedaviye başlamalısınız. Multipl skleroz durumunda fizik tedaviye ek olarak kortikosteroidler, kas gevşeticiler ve diğer ilaçlar, doktorunuzun tavsiyesine göre alınmalıdır.
8. Kaygı ve stres
Aşırı kaygı veya stresten kaynaklanan karıncalanma; elleri, kolları ve dili etkileyebilir. Ayrıca panik sendromunda bu belirtiye ek olarak genellikle soğuk ter, kalp çarpıntısı, göğüs veya karın ağrısı eşlik eder.
Yapılması gerekenler:
Bu durumlarda sakin bir yer aramalı, birkaç derin nefes almalısınız. Nefesinizi düzenlemeye ve kan dolaşımını iyileştirmeye konsantre olmalısınız. Ayrıca yoga ve pilates gibi aktiviteler yapmak, stres ve kaygıyı gidermeye yardımcı olur.
9. Guillain-Barré sendromu
Genellikle grip, dang humması veya zika virüs hastalığı geçirdikten sonra ortaya çıkan Guillain-Barré sendromunda; ayaklarda başlayan uyuşma hissi gövdeye ve kollara ulaşana kadar yükselir, buna bacaklarda güçsüzlük ve ağrı eşlik eder.
Tüm vücuda ulaşana ve hastayı geçici olarak felçli bırakana kadar, hastalık gelişme gösterir. Guillain- Barre sendromu, 100.000’de 1 veya 2 kişide görülebilen nadir bir hastalıktır.
Yapılması gerekenler:
Guillain-Barré şüphesi durumunda, hastalık akciğerlere ulaşıp nefes almayı engelleyebileceğinden en kısa sürede acil servise gitmelisiniz. Hastaların %85’inde, 6 ila 12 ay içerisinde tam iyileşme görülmektedir. Ayrıca hastalığın geri gelme olasılığı çok düşüktür.
10. Bazı ilaçların kullanımı
Kemoterapi ilaçları, AIDS ilaçları veya metronidazol gibi antibiyotik bazı ilaçların yan etkilerden biri olarak vücutta karıncalanma meydana gelebilir.
Yapılması gerekenler:
İlaç değiştirme olasılığını değerlendirmek veya ilacın yan etkilerini azaltmak için ne yapılması gerektiği konusunda, size rehberlik etmesi için doktorunuzla konuşmalısınız.
11. Aşırı alkollü içecekler
Sürekli ve çok miktarda alkol alımı, vücudun ekstremitelerinde bulunan sinirlere zarar vererek, özellikle el ve ayaklarda karıncalanma veya kramplara neden olabilir.
Yapılması gerekenler:
Belirtileri hafifletmek için alkol almayı bırakmalısınız. Karaciğer sorunları ve safra taşları gibi vücutta aşırı alkolün neden olduğu diğer hastalıkların varlığını değerlendirmek için ise bir doktora görünmelisiniz.
12. Hayvan ısırıkları
Köpek, kedi, yılan ya da örümcek gibi bazı hayvanların ısırması ya da sokması, ısırılan yerde karıncalanmaya neden olabilir. Bununla birlikte, enfeksiyon veya kuduz gibi hastalıkların varlığına işaret edebileceğinden, bölgede ateş, yanma, şişlik, titreme ve irin gibi diğer semptomların ortaya çıkıp çıkmadığı kontrol edilmelidir.
Yapılması gerekenler:
Zehirli bir hayvan, kuduz belirtileri gösteren bir köpek veya yukarıda belirtilen belirtilerden herhangi birinin ortaya çıkması durumunda, yaralanmaya neden olan hayvanı belirlemeye çalışın, bölgeyi iyice yıkayın ve en kısa sürede bir doktora görünün.