Deri ve Zührevi Hastalıklar

Vücutta Kırmızı Noktalar Neden Olur? 8 Önemli Neden

Vücutta kırmızı noktalar: Önemli bilgiler

Enfeksiyon, cilt tahrişi veya alerji gibi birçok nedenden dolayı cildinizde kırmızı görünen lekeler ortaya çıkar. Vücutta kırmızı noktalar veya ciltteki kırmızı lekelerin bazıları kendi kendine geçer, ancak bazılarının tedaviye ihtiyacı olabilir.

Bazen bir cilt rahatsızlığının altında yatan nedeni belirlemek zor olabilir. Bu nedenle doktorunuzdan veya bir dermatologdan (cilt, saç ve tırnak bozuklukları konusunda uzmanlaşmış bir doktor) teşhis almanız en doğru sonucu verir.

Vücutta kırmızı noktalar: Potansiyel nedenler

1. Isı döküntüsü (miliaria)

Isı döküntüsü tıptaki adıyla miliaria, halk arasında ise isilik olarak adlandırılır ve vücutta kırmızı noktalar oluşmasının olası bir nedenidir. İsilik; cilt altındaki ter bezleri tıkandığında, kaşıntılı veya ağrılı olabilen küçük, kırmızı ve dikenli şişliklere neden olur. Genellikle deri kıvrımlarında veya koltuk altı, göğüs, sırt, kollar ve kasık gibi terin biriktiği ve terleme yapan cilt bölgelerinde görülür.

Sıcak iklimlerde yaşayan, çok terleyen veya uzun süreli yatak istirahatinde bulunan kişiler, ısı döküntülerine daha yatkındır. Isı döküntüsünün tedavisi; cildi soğutmak için soğuk kompresler, bol giysiler giymek ve ısıyı hapseden yoğun nemlendiricilerden kaçınmak gibi ev ortamında yapılacak uygulamaları içerir.

Isı döküntüsü genellikle birkaç gün içinde kendi kendine düzelir. Ancak kızarıklık geçmiyor ve daha da artıyorsa, ateş, bitkinlik, şişkinlik gibi semptomlar da baş gösteriyorsa bu durumda doktora başvurmanız gerekmektedir.

Bu belirtilerle beraber iltihaplanma veya cilt yaralanması meydana gelirse ciddi bir ikincil enfeksiyona yol açabilir ve tıbbi müdahale gerektirebilir. Şiddetli vakalarda, ağrı ve rahatsızlığı gidermek için oral veya bölgesel antibiyotikler kullanılabilir.

Kızarıklık üzerinde beyazımsı bir renklenme, deride pullanma veya irin benzeri bir akıntı da dahil olmak üzere, herhangi bir enfeksiyon belirtisi fark ederseniz, muhakkak doktorunuza görünmeniz gerekmektedir.

ÖZET:

Isı döküntüsü, kaşıntılı veya ağrılı olabilen küçük, kırmızı, dikenli şişliklere neden olur. Isı döküntüsü, çoğunlukla cilt kıvrımlarında ve vücudun terli kısımlarında olmak üzere, ter bezleri tıkandığında meydana gelir. Isı döküntüsü genellikle soğuk bir banyodan başka bir tedavi gerektirmez.

2. İlaç kaynaklı deri döküntüsü (ilaç alerjileri)

Vücudunuz bir ilaca alerjik reaksiyon gösterdiğinde, cildinizde deri döküntüsü oluşur. Ayrıca bu reaksiyon, ilaca karşı aşırı duyarlılıktan veya bir ilacın yan etkisinden kaynaklanabilir. İlaç alerjileri; kurdeşen, döküntü veya kabarcık olarak ortaya çıkabilir. Deri döküntüsünden etkilendiyseniz, vücutta küçük kırmızı kan noktaları veya lekeleri görebilirsiniz.

İlaç kaynaklı deri döküntüleri hafif ila şiddetli arasında değişebilir. Bazı vakalar acil tıbbi bakım gerektirebilir. Reaksiyona bağlı olarak, deri döküntüleri tüm vücudu veya vücudun yalnızca belirli kısımlarını etkileyebilirler.

İlaç kaynaklı deri döküntüsünü teşhis etmek için, doktorunuz şu anda almakta olduğunuz tüm ilaçları ve takviyeleri gözden geçirecektir. İlacı kullanmayı bıraktıktan sonra durum düzelmezse, doktorunuz şişlik ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olmak için steroidler veya antihistaminikler (alerjinin yan etkilerini baskılayan ilaçlar) gibi başka tedaviler reçete edebilir.

Alerjik reaksiyonlar ciddi ve bazen yaşamı tehdit edici olabilir. Yeni bir ilacın alınmasından saatler sonra veya günler içerisinde bir kızarıklık meydana gelirse, derhal doktorunuza görünmelisiniz.

ÖZET:

İlaç döküntüsü, aldığınız bir ilacın sonucu olarak ortaya çıkan herhangi bir cilt reaksiyonudur. Görünümü değişebilir ve reaksiyon hafiften şiddetli düzeye kadar değişkenlik gösterebilir. Deri döküntünüz şiddetli ise, doktorunuz tarafından kortikosteroidler veya antihistaminikler reçete edilebilir.

vücutta kırmızı noktalar

3. Kontakt dermatit (temas dermatiti)

Kontakt dermatit, cildinizin tahriş edici veya alerjiniz olan bir şeyle temas ettiğinde ortaya çıkan yaygın bir durumdur ve vücutta kırmızı noktaların ve lekelerin potansiyel bir suçlusudur. Genellikle kabartılarla birlikte kaşıntılı kırmızı bir deri döküntüsü olarak görünür, ancak vücudun herhangi bir yerinde şişmiş, kuru, pul pul dökülmüş bir cilt görünümünü de içerebilir.

Kontakt dermatitin iki türü vardır:

  • Tahriş edici kontakt dermatit, cildin koruyucu bariyeri zayıfladığında ve cilt bir madde tarafından tahriş olduğunda ortaya çıkar.
  • Alerjik kontakt dermatit, bağışıklık sistemi alerjen adı verilen, alerjiye neden olan bir maddeye anormal tepki verdiğinde ortaya çıkar.

Bazen reaksiyona tam olarak neyin neden olduğunu bilebilirsiniz. Ancak diğer zamanlarda, bu durum net olmayabilir. Doktorunuz, deri döküntüsünün nedenin alerjik olup olmadığını belirlemek için bir deri yama testi önerebilir.

Kontakt dermatit, reaksiyona neden olan maddeden kaçındığınız sürece, genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Tedavi, nedene bağlı olarak değişecektir, ancak kaşıntıyı hafifletmek için reçeteli veya reçetesiz alınabilen ilaçlar mevcuttur.

Not: Nefes almada zorluk, ağız, dudak veya boğazın şişmesi gibi şiddetli alerjik reaksiyon belirtileri varsa derhal tıbbi tardım almanız gerekmektedir.

ÖZET:

Kontakt dermatit, tahriş edici bir şey veya bir alerjen cilt ile temas ettiğinde ortaya çıkar ve kaşıntılı, kırmızı kabarıklara neden olur. Kontakt dermatit genellikle kendi kendine geçer, bazen doktorunuz kaşıntı önleyici bir krem veya oral antihistamin reçete edebilir.

4. Atopik dermatit (egzama)

Halk arasında egzama olarak da bilinen atopik dermatit, yaygın ve kronik bir cilt hastalığıdır. Genellikle dirsekler, boyun, bilekler gibi deri kıvrımlarında veya diz ve kulak arkasında kırmızı, kaşıntılı, pullu deri döküntülerine neden olur. Egzama kaşıntı yapabilir ve vücutta kırmızı noktalara ve lekelere neden olabilir.

Egzama genellikle beş ve altı yaş civarı çocuklarda görülebilir. Egzama, fiziki muayene ile teşhis edilir. Tedavi; bölgesel steroid kremleri, antihistaminikler veya oral steroidleri (daha ciddi vakalar için) içerebilir. Uzmanlar ayrıca derideki alevlenmeleri azaltmak için cildin nemli tutulmasını tavsiye etmektedir.

ÖZET:

Egzama olarak da bilinen atopik dermatit; genellikle dirsekler, boyun, kulaklar, dizler veya bileklerin deri kıvrımları çevresinde kırmızı, kaşıntılı, pullu döküntülere neden olan kronik bir cilt durumudur. Semptomları hafifletmeye yardımcı olmak için nemlendiriciler, antihistaminikler veya topikal (bölgesel sürülen) steroid kremler reçete edilebilir.

5. Sedef hastalığı (psoriasis)

Sedef hastalığı; stres, ilaç reaksiyonları, enfeksiyon, yaralanma veya çevresel faktörler tarafından tetiklenebilen bir otoimmün cilt bozukluğudur. Sedef hastalığına bağlı deri döküntüsü; çoğunlukla dirseklerde, dizlerde meydana gelen ve gümüşi renkte pullarla kaplı, kaşıntılı ve kırmızı lekelerden oluşmaktadır.

Doktorunuz, sedef hastalığını görünümüyle ve bazen de cilt biyopsisi ile teşhis edebilir. Tedavi, lezyonların şiddetine göre değişir. Tedaviler; bölgesel steroid kremler, bağışıklık baskılayıcı ilaçlar ve UV (ultraviyole) ışık tedavisini içerebilir. Soğuk kompresler, nemlendiriciler ile köpük ve losyonlarla banyo yapmak da kaşıntıyı azaltabilir.

ÖZET:

Sedef hastalığı, çoğunlukla dirseklerde, dizlerde veya kafa derisinde gümüşi pullarla birlikte kaşıntılı, kırmızı döküntülere neden olan otoimmün bir hastalıktır. Döküntünün ciddiyetine bağlı olarak tedavi nemlendiriciler, topikal (bölgesel sürülen) steroid kremler, UV ışık tedavisi (fototerapi) ve immünsupresif (bağışıklık baskılayıcı) ilaçları içerebilir.

6. Kiraz anjiyom (kırmızı benler- Morgan lekesi)

Kiraz anjiyomu veya morgan lekesi; kan damarlarından oluşan yuvarlak kırmızı veya mor bir nokta olarak görünen küçük, kanserli olmayan bir cilt büyümesi. Bunlara halk arasında kırmızı ben de denir. Ciltte görünümü tümsek veya düz şekilde oluşabilir, 30 yaş ve üstü yetişkinlerde yaygındır.

Kırmızı benler, genellikle gövdede ortaya çıksa da kollarda, bacaklarda ve kafa derisinde de gelişebilirler. Kiraz anjiyomları genellikle vücutta kırmızı lekeler olarak kendini göstermektedir.

Kiraz anjiyomları görsel bir muayene ile teşhis edilir ve genellikle tedavi gerektirmez. Bununla birlikte, görünümleri sizi rahatsız ediyorsa veya tekrarlayan kanamalar oluşuyorsa lekelerin uzman eşliğinde çıkarılması gerekebilir.

Doktorunuz, lazer tedavisi veya sıvı (azot) nitrojen kullanarak (kriyoterapi) nispeten ağrısız bir çıkarma prosedürü önerebilir.

Kırmızı benlerin büyümesi veya ara sıra kanaması alışıldık bir durumdur. Bunun normal olduğunu ve endişelenecek bir durum olmadığını unutmayın.

ÖZET:

Kiraz anjiyomu, küçük bir kan damarı kümesinden oluşan küçük, iyi huylu bir cilt büyümesidir. Tedavi gerektirmezler, ancak fiziki görünüm nedeniyle veya kanamaya yatkınlarsa uygun prosedürlerle çıkarılabilirler.

vücutta kırmızı noktalar resmi

7. Peteşi

Peteşi, döküntü gibi görünen küçük kırmızı noktalardır. Peteşi, vücutta iğne ucu kadar kırmızı noktalar olarak kendini gösterebilir. Genellikle kollarda, bacaklarda, gövdede ve kalçalarda aniden ortaya çıkarlar. Oluşan noktalar genellikle kaşınmaz ve kabarmaz, ancak vücudun farklı bölgelerine yayılabilir ve daha büyük deri yamaları oluşturabilir.

Peteşi aslında tıbbi bir durum olmayıp, daha büyük bir enfeksiyon, travma, kanama bozukluğu veya alerjinin bir belirtisidir. Derinin altındaki küçük kan damarları patladığında ortaya çıkarlar. Peteşi, kiraz anjiyomlarından daha küçük ve daha yaygın olma eğilimindedir.

Strep boğaz enfeksiyonu ve kızıl hastalığı gibi mantar, viral veya bakteriyel enfeksiyonların bazı insanlarda peteşilere neden olduğu bilinmektedir.

Enfeksiyon veya daha fazla yayılma belirtisi yoksa tedaviye gerek olmayabilir. Peteşiyle birlikte yüksek ateş oluşursa bu, acil tedavi gerektiren ciddi bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Bu duruma sahipseniz en kısa sürede bir doktora görünmenizde fayda vardır.

ÖZET:

Peteşi, derinin altındaki küçük kan damarları patladığında ortaya çıkan, tipik olarak dağınık ve kaşıntılı olmayan vücutta kırmızı noktalardır. Peteşi bir durumdan ziyade bir semptomdur. Tedavi altta yatan nedene göre değişir.

8. Vücut mantarı (tinea corporis)

Vücut mantarı veya diğer bir adıyla tinea korporis, halk arasında cilt mantarı olarak da adlandırılır. Kenarları kabarık kırmızı, lekeli, dairesel bir döküntüye neden olan yaygın bir cilt mantar enfeksiyonu‘dur.

Bu cilt mantarı, vücutta kırmızı noktalardan ziyade vücutta kırmızı lekeler olarak göze çarpar. Vücut mantarı bazen dökülmeye ve soyulmaya neden olabilir, ancak genellikle ağrılı değildir. Vücut mantarı, vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilmesine rağmen, genellikle kollarda ve bacaklarda görülür.

Cilt mantarı oldukça bulaşıcıdır ve ciltten cilde temas yoluyla, kontamine (enfekte olmuş) nesneler veya yüzeyler yoluyla kolayca yayılır. Evcil hayvanlar da mantarı bulaştırabilir.

Vücut/cilt mantarı tipik olarak doktorunuz tarafından görünümüne göre teşhis edilir ve ardından reçetesiz veya reçeteli mantar önleyici kremle tedavi edilir. Düzgün tedavi edilmezse, saç derisine yayılıp saçkırana neden olabilir ve oral antifungal (mantar enfeksiyonu önleyici sentetik ilaçlar) ilaçlar gerektirebilir.

ÖZET:

Vücut (cilt) mantarı; kenarları kabarık, kırmızı, kaşıntılı, halka şeklinde bir döküntüye neden olan oldukça bulaşıcı bir mantar enfeksiyonudur. Tipik olarak topikal (bölgesel sürülen) antifungal kremlerle tedavi edilir.

Vücutta kırmızı noktalar: Doktor kontrolü

Ciltte veya vücutta kırmızı noktalar için doktorunuza bir ziyaret gerektirip gerekmediğinin belirlenmesi, kızarıklığın görünümüne ve ciddiyetine, kişisel tıbbi geçmişinize ve altta yatan koşullara bağlı olacaktır.

Ancak genel olarak olası bir enfeksiyonu gösteren, doktor kontrolü gerektiren kırmızı noktaların belirtileri aşağıdakileri içerir:

  • Ateş
  • Tükenmişlik
  • Nefes almada zorluk
  • Şiddetli ağrı veya şişlik
  • Döküntüden sızan irin

Vücutta kırmızı noktalar: Özet

Ciltte veya vücutta kırmızı noktaların ve lekelerin meydana gelmesinin birçok nedeni vardır. Bazıları kendi başına geçerken, diğerleri ciddi olabilir ve bir dermatolog veya başka bir doktor tarafından tedavi gerektirebilir. Bu yüzden özellikle semptomlarınız geçmiyorsa veya gittikçe şiddetleniyorsa, doktorunuza muayene olarak uygun tanı ve tedavi almanız gerekir.

Vücutta kırmızı noktalar veya lekelerle ilgili video


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
verywellheath.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu