Vücutta Sivilce Gibi Kabarcıklar Neden Olur, Nasıl Geçer?
Vücutta sivilce gibi kabarcıklar
Vücutta sivilce gibi kabarcıklar genellikle ciddi bir durumdan kaynaklanmaz. Yetişkinlerde veya çocuklarda görülebilen kabarcıklar, genellikle keratosis pilaris, sivilce, kıl dönmesi veya cilt alerjisi gibi basit nedenlerden kaynaklanır.
Ek olarak, bu tür kabarcıklara özellikle yoğun kaşıntı ve sindirim sistemiyle ilgili semptomlar eşlik ediyorsa, kabarcıkların varlığı glüten intoleransının bir işareti olabilir.
Vücudunuzdaki kabarcıklar doktora görünmek önemlidir. Doktorunuz kabarcıkların özelliklerini, ortaya çıktıkları yeri ve diğer semptomların eşlik edip etmediğini tespit edecek ve teşhis koyacaktır. Teşhisten sonra ise doktorunuz sizin için en uygun tedaviye başlayacaktır.
Vücutta sivilce gibi kabarcıklar neden olur?
1- Keratozis pilaris
Keratozis pilaris tavuk derisi görünümü olarak da bilinir. Keratozis pilaristen kaynaklanan kabarcıklar, cilt tarafından aşırı keratin üretimi nedeniyle esas olarak kolların yanlarında, arkasında veya kalçalarda görülür.
Bu değişiklik genetik bir özelliktir doktor tarafından tıbbi tedavi gerektirir. Uygun şekilde tedavi edilmediğinde, kirli ellerle lezyonlarla uğraşıyorsanız iltihaplanabilir ve cildin bazı bölgelerinin kararmasına neden olabilir.
Yapılması gerekenler:
Vücutta sivilce gibi kabarcıklar, terleme ve dar giysiler giyme nedeniyle yaz aylarında daha sık görülür. Bu nedenle, durumu kötüleştirebilecekleri için cildin nefes almasına izin veren pamuklu giysiler giymeniz önerilir. Üre, glikolik asit veya salisilik asit bazlı vücut nemlendiriciler, ölü hücrelerin üretimini kontrol etmek ve gerekli hidrasyonu sağlamak için kullanılabilir.
2- Sivilce veya siyah noktalar
Sivilceler ve siyah noktalar, kırmızımsı kabarcıklar şeklinde görünebilir ve sivilce veya siyah nokta olduğu anlaşılmayabilir. Sivilce ve siyah noktalar çoğunlukla ergenler ve gençleri, özellikle yaz aylarında etkiler. Özellikle vücut aşırı terlediğinde sivilce ve siyah noktalar kaşıntıya neden olabilir.
Yapılması gerekenler:
İlk yapmanız gereken şey bölgeyi yıkamanız ve temiz tutmanızdır. Sebum üretimini ve sivilcelerin büyümesini ve iltihaplanmasını önlemek açısından akneye meyilli ciltler için uyarlanmış ürünler kullanmanız önerilir. Siyah noktalarla ilgili olarak, sıkma dürtüsüne direnmelisiniz, çünkü bu alışkanlık daha sonra geçmesi zor olan küçük yara izleri oluşturabilir.
3- Folikülit (kıl dönmesi)
Kıl dönmesi olarak da bilinen folikülit, kollarda, kasıklarda, bacaklarda ve koltuk altlarında ortaya çıkar. Vücudun kıl olan bölgelerinde çoğu zaman jiletle veya ağdayla kılları almaya bağlı olarak ortaya çıkar ve genellikle vücutta sivilce gibi kabarcıklar olarak görülür.
Kıl dönmesinin başka bir yaygın nedeni ise çok sıkı kıyafetler giymekle ilgilidir.
Yapılması gerekenler:
Özellikle ağdadan veya jiletle tıraştan önce cildinizi temizlemeli ve tıraş olurken nazik olmalısınız. Her zaman çok sıkı olmayan bol giysiler tercih etmelisiniz. Bölgenin enfekte olduğundan şüphelenildiğinde, doktorunuz 7 ila 10 gün boyunca uygulanacak bir antibiyotik merhem reçete edebilir.
4- Cilt alerjileri
Cilt alerjisi, yoğun kaşıntıya, deride küçük kabukların oluşmasına veya cildin yaralanmasına neden olabilir. Bazı yiyecekler, hayvan kılı, giysi kumaşı, farklı kozmetik ürünler veya deri ile temas eden bir hayvan alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Yapılması gerekenler:
Doktorunuz, hidroksizin veya setirizin gibi antialerjik ilaç reçete edebilir. Daha hafif vakalarda alerjene maruz kalan bölgenin yıkanmasını önerebilir. Daha ciddi durumlarda, enjekte edilebilir ilaçların kullanılması gerekebilir.
5- Zona hastalığı
Zona hastalığı da vücutta sivilce gibi kabarcıklara neden olabilir. Zona, su çiçeğine de neden olan herpes zoster virüsünün tetiklediği bir cilt hastalığıdır.
Zonanın ana semptomu ciltte, özellikle göğüste, sırtta ve karında kırmızı, içi sıvı dolu kabarcıkların ortaya çıkmasıdır. Bir diğer belirgin semptomu ise, kabarcıklar çıkmadan önce vücutta hissedilen yoğun ağrıdır.
Yapılması gerekenler:
Tanının kesinleşmesi için aile hekimi, dermatolog veya enfeksiyon hastalıkları uzmanına danışılması önemlidir. Kabarcıkların neden olduğu ağrıyı gidermek ve virüsün aktivitesini azaltmak için muhtemelen antiviral ilaç kullanmanız gerekecektir.
6- Gluten intoleransı
Sindirim sistemiyle ilgili semptomlara ek olarak, glüten intoleransı, vücutta çok kaşıntılı kabarmalar görebileceğiniz cilt değişiklikleridir. Gluten intoleransında kabarcıkların olduğu bölgelerde yanma hissi de olabilir.
Yapılması gerekenler:
Doktorunuz, semptomları hafifletmek için kabarcıkların olduğu bölgeye sürmeniz için merhem veya kremler reçete edebilir. Ayrıca yeme alışkanlıklarınızı değiştirmenizi, buğday, çavdar ve arpa gibi bileşiminde glüten içeren gıdalardan kaçınmanızı önerebilir.
Sonuç olarak
Vücutta sivilce gibi kabarcıklar birçok farklı durumdan kaynaklanabilir. Bunlardan bazıları hafif nedenlerdir ve kişisel bakım önlemleriyle kısa sürede geçer. Ancak bazı durumlarda kabarcıkların arkasındaki neden daha ciddi olabilir. Bu nedenle, kabarcıklar geçmiyorsa doktora görünmeniz ve uygun tanı/tedavi almanız gerekir.