Yeşilimsi Siyah Kaka Neden Olur? 5 Önemli Neden
Yeşilimsi siyah kaka
Yeşilimsi siyah kaka, çok fazla yeşil gıda yemekten, antibiyotik almaktan, huzursuz bağırsak sendromu ve bazı enfeksiyonlar gibi bağırsak rahatsızlıklarından kaynaklanabilir.
Dışkı rengine ek olarak, doktorunuzun doğru tanıyı belirlemesine yardımcı olabilecek mide ağrısı, karın şişmesi, kusma veya yorgunluk gibi diğer semptomların da farkında olmak önemlidir.
Yeşilimsi siyah kaka 2 veya 3 günden fazla sürdüğünde veya diğer semptomlarla birlikte görüldüğünde, nedeni belirlemek ve en uygun tedaviye başlamak için doktora danışmak önemlidir.
Yeşilimsi siyah kaka neden olur?
1- Yeşil gıda tüketimi
Örneğin ıspanak, brokoli veya marul gibi yeşil gıdaların veya yeşil gıda boyası içeren ürünlerin tüketimi yeşilimsi dışkı görünümüne neden olabilir. Yemek yemeye bağlı olarak dışkıda yeşil renklenme hem yetişkinlerde hem de çocuklarda olabilir.
Yapılması gerekenler:
Eğer yeşil dışkı yeşil gıdaların tüketimi ile ilgili ise dışkıyı normal rengine döndürmenin en iyi yolu bu gıdaların tüketimine en azından bir süre ara vermektir. Vücut bu besinleri ortadan kaldırdığında dışkı rengi normale döner.
2- Bağırsak enfeksiyonu
Salmonella gibi bakteriler veya Giardia lamblia gibi parazitler tarafından ortaya çıkan bağırsak enfeksiyonları, yeşil veya siyah tonlarda dışkı oluşumuna yol açabilir. Bunun nedeni, bağırsak enfeksiyonlarının bağırsak geçişini hızlandırması ve sindirim süresini kısaltmasıyla ilgilidir.
Yapılması gerekenler:
Bağırsak enfeksiyonundan kaynaklanan yeşilimsi siyah kaka şikâyetinde doktorunuz, dinlenme ve bol su içmeye ek olarak enfeksiyona neden olan mikroorganizmaya göre ilaç kullanımını önerebilir.
3- Huzursuz bağırsak sendromu
Huzursuz bağırsak sendromu veya diğer adıyla irritabl bağırsak sendromu (İBS), özellikle kalın bağırsağı etkileyen, kronik bir sindirim bozukluğudur. Tedavisi zor olabilen bu hastalık, karın ağrısı, ishal, kabızlık gibi sorunlarla karakterizedir.
Yapılması gerekenler:
Huzursuz barsak sendromu tedavisi temel olarak alışkanlıkları değiştirmekle ilgilidir. Stresi azaltabilecek ve böylece semptomların kötüleşmesini veya ilerlemesini önleyebilecek aktiviteler yapmak ve beslenme uzmanından rehberlik almak önemlidir.
4- Antibiyotik kullanımı
Antibiyotikler, safranın işlenmesine müdahale eden bağırsak yolunda bulunan bakteri miktarını etkileyerek dışkı rengini değiştirebilir. Antibiyotiklere ek olarak, diğer ilaçlar, özellikle bileşiminde demir içerenler, safranın işlenmesini engelleyebilir ve yeşilimsi siyah kakaya neden olabilir.
Yapılması gerekenler:
İlaç kullanımı sona erdikten sonra dışkının yeşilimsi kalıp kalmadığına dikkat edilmelidir. Eğer dışkılamayla ilgili şikâyetleriniz devam ederse, örneğin probiyotik kullanımının belirtilmesi için doktora gitmek önemlidir.
5- Demir takviyesi kullanımı
Demir takviyelerinin kullanılması dışkı rengini değiştirerek dışkıyı daha koyu hale getirebilir, bu da vücudun demiri doğru bir şekilde emdiği anlamına gelir. Bununla birlikte, oral takviyelerle alınan demir, bağırsaktan tamamen emilmediğinde de yan etki olarak dışkıyı koyu yeşil veya siyaha çevirebilir.
Yapılması gerekenler:
Demir takviyesi alımından sonra yeşilimsi siyah kaka olması durumunda, takviyeyi reçete eden doktora danışmanız gerekir. Bu durum bazen normal olsa da en doğru bilgiyi doktorunuz verecektir.
Yeşilimsi siyah dışkı için ne zaman doktora görünmeli?
Yeşilimsi siyah kakaya ek olarak aşağıdakiler gibi başka belirtiler ortaya çıktığında doktora gitmeniz önerilir:
- İshal
- İştah kaybı
- Dışkıda kan
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
Ayrıca, koyu yeşil tonlarındaki dışkı geçmiyorsa veya yukarıdaki semptomlar haricinde sizi endişelendiren başka bir şey yaşıyorsanız da doktora görünmeniz önerilir.