Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Yumurtalık kanseri nedir?
Yumurtalık kanseri, kadın üreme sisteminin bir parçası olan yumurtalıklarda başlayan bir kanser türüdür. Yumurtalık kanserinde, kanserli hücreler yumurtalıklarda hızla gelişmeye başlayabilir ve daha sonra yumurtalık kanseri belirtileri ortaya çıkabilir.
Not: Dişi üreme sistemi, rahmin her iki yanında birer tane olmak üzere iki yumurtalık içerir. Her biri yaklaşık bir badem büyüklüğünde olan yumurtalıklar, östrojen ve progesteron hormonlarının yanı sıra hamile kalmak için gerekli olan yumurtalar da üretir.
Yumurtalık kanseri nedenleri ve risk faktörleri nelerdir?
Yumurtalık kanserinin kesin nedenleri bilinmemekle birlikte risk faktörlerinden bazıları şunlardır:
- Ailenizde yumurtalık kanseri geçmişi (kısaca genetik yatkın denilebilir)
- Ailede meme kanseri veya kolon kanseri geçmişi
- Anne veya babadan hasarlı genleri miras almak (BRCA 1 veya BRCA 2 geni gibi)
- İlerleyen yaş, yaşlılık
- Endometriozis gibi tıbbi durumları
- Sigara ve türevlerini içmek
- Aşırı kilo, obezite
Riskinizi azaltmak
Yumurtalık kanseri belirtileri geliştirme riskini azaltan bazı faktörler şunlardır:
- Doğumu tam zamanında yapmak (9. ayda)
- Oral kontraseptif hap kullanmak (doğum kontrol hapı)
- Tüplerinizi bağlattıktan sonra tip ligasyonu yaptırmak
Yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir?
Yumurtalık kanserinin erken bir aşamada teşhis edilmesi zor olabilir, çünkü büyük ölçüde semptomlar belirsiz olabilir ve diğer yaygın hastalıklara benzer olabilir.
Yumurtalık kanseri belirtileri kanserin evresine göre değişiklik gösterecektir. Erken evre yumurtalık kanseri olan birçok kadında herhangi bir belirti görülmeyebilir. Eğer erken evrede belirtiler ortaya çıkarsa, alt karın ağrısı hissedebilirsiniz veya yanlarınızda ağrı ve şişkinlik olabilir.
Geç evre yumurtalık kanseri belirtilerinden bazıları ise şunlardır:
- Sık idrara çıkma ihtiyacı, acilen idrar yapma ihtiyacı gibi idrar değişiklikleri
- Şişkinlik veya basınç hissi gibi karın rahatsızlığı
- Dışkılama alışkanlıklarında değişiklik
- İştah kaybı, çabuk tokluk hissi, hazımsızlık
- Cinsel ilişki esnasında ağrı
- Kanser ilerledikçe daha da şişkin karın
Kanser çok ilerlemişse ve vücudun diğer bölgelerine yayılmışsa, aşağıdaki yumurtalık kanseri belirtileri ortaya çıkabilir:
- İştah kaybı
- Mide bulantısı ve/veya kusma
- Kabızlık
- Yorgunluk
- Nefes darlığı
- Karın ve/veya kasık bölgesinde şiddetli acı
- Şiddetli karın şişkinliği
Yumurtalık kanseri nasıl teşhis edilir?
Doktorunuz, yaşadığınız yumurtalık kanseri belirtilerinden yola çıkarak aşağıdaki testlerle birlikte yumurtalık kanserini teşhis edebilir:
- Fizik muayene:
Doktorunuz alt karın veya kasık bölgesinde topaklar olup olmadığını kontrol edecektir. - Kan testleri:
Tümör belirteçleri olan çeşitli proteinleri aramak için kan testi gerekebilir. Bunlar, yumurtalık kanseri olan kadınlarda genellikle normalden daha yüksek olan proteinlerdir. - Görüntüleme testleri:
Ultrason, bilgisayarlı tomografi taraması, manyetik rezonans görüntüleme (MR) veya pozitron emisyon tomografisi (PET) taraması gibi testler gerekli olabilir. - Kolonoskopi:
Doktorunuz, semptomlarınızın bağırsak probleminden kaynaklanmadığından emin olmak için kolonoskopi testi isteyebilir. - Biyopsi:
Doktorunuz, doku örneği alarak bunu laboratuvarda test etmek isteyebilir. Biyopsi, yumurtalık kanseriniz olup olmadığını öğrenmenin tek kesin yolu budur.
Yumurtalık kanseri nasıl tedavi edilir?
Yumurtalık kanseri genellikle ameliyat sırasında teşhis edilir ve etkilenen yumurtalık veya yumurtalıklar aynı anda çıkarılır. Bazı durumlarda, sadece bir yumurtalık etkilenir ve ameliyattan sonra çocuk sahibi olmak yine de mümkündür. Diğer durumlarda, fallop tüpü ve rahim gibi üreme sisteminin parçaları da çıkarılabilir. Bazen apendiksi ve bağırsağın bir kısmını çıkarmak da gerekebilir.
Kemoterapi (anti-kanser ilaçları) genellikle ameliyat yoluyla çıkarılması gereken tümörü azaltmak veya ameliyattan sonra kalabilecek herhangi bir kanser hücresini öldürmek için kullanılır. Radyoterapi (kanser hücrelerini öldürmek için x-ışınlarının kullanılması) de bazen tedavi olarak işe yarayabilir.
Kanserli kişilerin tamamlayıcı veya alternatif tedaviler araması yaygındır. Geleneksel kanser tedavinizle birlikte bu tedaviler kullanıldığında, bunlardan bazıları kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir ve yaşam kalitenizi yükseltebilir. Bu konuda doktorunuza danışmalısınız.