Sağlıklı Yaşam

Yumurtanın Faydaları: Yumurtanın 10 Faydası, Besin Değeri, Vitaminleri ve Olası Zararları

Yumurtanın faydaları nelerdir? Yumurta hangi hastalıklara iyi gelir? Yumurtanın zararları var mıdır? Yumurtanın besin değeri nedir? Yumurtada hangi vitaminler vardır? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.

Yumurtanın faydaları var mıdır?

Yumurtanın faydaları elbette ki vardır ve bir hayli fazladır. Yumurta; selenyum, çinko, kalsiyum ve fosfor gibi minerallere ek olarak çok miktarda A vitamini, E vitamini ve B kompleksi vitaminleri içerir. Yumurta; şeker hastalığı, kemik erimesi ve kalp hastalıklarının önlenmesi ve bu gibi hastalıkların riskinin azaltılması gibi çeşitli sağlık yararları sunar.

Bıldırcın yumurtasının faydaları nelerdir?

Yumurtalar, iyi miktarda antioksidanlara ve serbest radikallerle savaşan bileşiklere sahip olduğu için erken yaşlanmayı önlemeye yardımcı olur. Ayrıca yumurta, protein açısından zengin olduğu için kas üretimine de yardımcı olarak kas kütlesi kazanımını destekler.

Yumurtanın faydaları nelerdir?

1. Kas kütlesini artırır

Yumurtanın faydaları kas kütlesini artırmaya yardımcı olur. Yumurtanın bu faydası, özellikle kaslı görünmek isteyen insanlar tarafından çok iyi bilinir. Yumurtalar, vücutta oksijenlenmeyi ve besin maddelerinin taşınmasını kolaylaştıran, kas kütlesi kazanımını destekleyen iyi miktarda demir ve B vitaminlerine ek olarak, vücuda enerji sağlayan proteinler açısından zengindir. Eğer kas kütlenizi artırmak istiyorsanız, düzenli olarak spor eşliğinde yumurta da muhakkak beslenme düzeninizin bir parçası olmalıdır.

2. Kilo vermeye yardımcı olur

Yumurtanın faydaları kilo vermek isteyen insanların da gözünden kaçmaz. Çünkü yumurta protein açısından zengin olduğu için tokluk hissinin uzamasına, gün boyu yemek yeme isteğinin azalmasına ve kilo verilmesine yardımcı olur. Yumurtalar karbonhidrat içermez ve bu nedenle, karbonhidrat tüketiminin azaltıldığı ve kilo kaybını teşvik eden bir beslenme tarzı olan düşük karbonhidratlı diyete dahil etmek için harika bir seçenektir. Zayıflamak istiyorsanız, yumurtayı diyetinize eklemeyi düşünmelisiniz.

Hızlı kilo verme yöntemleri nelerdir?

3. Bağışıkşık sistemini güçlendirir

Yumurtanın faydaları hususunda, yumurtanın birçok hastalığa iyi geldiğini zaten duymuşsunuzdur, ancak yumurtalar aynı zamanda bağışıklık sisteminizi güçlendirerek hasta olmanızın da önüne geçer. Yumurta, A vitamini, E vitamini içermesinin yanı sıra lutein ve zeaksantin gibi karotenoidler içerir. Tüm bunların yanı sıra antioksidan özelliklere de sahip olan yumurta, hücre fonksiyonlarını iyileştirir, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanser ve kardiyovasküler hastalık gibi sorunların önlenmesine yardımcı olur.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne yapmalı?

4. Kötü kolesterolü (LDL) azaltır

Yumurtanın faydaları kötü olarak bilinen LDL kolesterol seviyelerini düşürür. Yumurtalar, serbest radikallerle savaşan, yağ hücresi oksidasyonunu önleyen ve kandaki LDL kolesterol seviyelerini düşüren iki güçlü antioksidan olan lutein ve zeaksantin bakımından zengindir. Bu nedenle yumurta damar sertliği, kalp krizi ve felç gibi hastalıkların önlenmesinde önemli bir yardımcı olarak kabul edilir. Eğer kalp hastalıkları riski altındaysanız veya bu tür hastalıklara karşı genetik yatkınlığınız varsa, beslenme planınıza yumurta eklemeyi düşünmelisiniz.

5. Cilt sağlığını korur

Yumurtanın faydaları aynı zamanda cilt sağlığımıza da katkılar sağlar. Yumurta, kolajen emilimini artıran, cildi sıkı ve nemli tutan mineraller olan çok miktarda selenyum ve çinko içerir. Ayrıca yumurta, A vitamini, E vitamini ve lutein ve zeaksantin gibi aşırı serbest radikallerle savaşan ve kırışıklık ve sarkma oluşumunu önleyen antioksidan görevi gören karotenoidleri içerir. Eğer güzelliğe önem veren bir insansanız ve yaşlanmaktan korkuyorsanız, her sabah kahvaltınıza yumurta eklemeyi düşünebilirsiniz.

6. Kansızlığı önler

yumurtanın sağlığa faydaları
Yumurta, kansızlığı (anemi) önlemeye yardımcı olur.

Yumurtanın faydaları, kansızlık probleminin de önüne geçmeye yardımcı olur. Çünkü yumurta, içerisinde iyi miktarda demir, B12 vitamini ve folik asit bulundurarak kansızlığa karşı savaşmaya yardımcı olur. Çünkü bu besinler vücutta oksijenin taşınmasından sorumlu kırmızı kan hücrelerinin bir bileşeni olan hemoglobin oluşumuna katılır. Eğer kansızlık probleminiz varsa veya kan değerleriniz normalin altındaysa, doktorunuza danışarak yumurtayı beslenme düzeninize ekleyebilirsiniz.

7. Kemik sağlığını geliştirir

Yumurtanın faydaları, kemik sağlığını güçlendirir ve çeşitli kemik sorunlarının önüne geçer. Çünkü yumurtada yüksek miktarda bulunan D vitamini ve fosfor, kalsiyum emilimini artırır. Tüm bunlardan dolayı yumurta kemikleri güçlendirir, kemik erimesi (osteoporoz) ve düşük kemik yoğunluğu (osteopeni) gibi kemik hastalıklarını önler ve eğer bu hastalıklardan muzdaripseniz iyileşmenize katkıda bulunur.

8. Ruh ve akıl sağlığına iyi gelir

Yumurtanın faydaları, akıl ve ruh sağlığımız için de katkılar sağlar. Yumurtalar, beynin düzgün işleyişini sürdürmek, hafızayı ve öğrenmeyi geliştirmek için önemli bir nörotransmitter olan asetilkolinin oluşumuna katılan temel bir vitamin olan kolin bakımından zengindir. Ayrıca yumurtada bulunan kolin, Alzheimer ve Parkinson hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıkların önlenmesine de yardımcı olabilir.

9. Depresyonla savaşmaya yardımcı olur

Özellikle doğal beslenen tavuklardan elde edilen yumurtanın faydaları diğerlerine kıyasla daha iyidir. Çünkü açık havada ve yerde yetiştirilen veya omega 3 ile zenginleştirilmiş yemle beslenen tavuk yumurtalarının besin daha değeri daha yüksektir. Bu şekilde beslenen tavukların yumurtaları genellikle merkezi sinir sistemi hücrelerini koruyan, ruh hali ve esenlikten sorumlu maddelerin üretimini artıran çeşitli besinler içerir. Bu yumurtalar, serotonin ve dopamin üretimine katkıda bulunur ve bu sayede depresyon tedavisinde yardımcı olur.

10. Göz sağlığımız için faydalıdır

Yumurtanın faydaları, dünyanın nimetlerini bize gösteren gözlerimiz için de vazgeçilmezdir. Yumurtalar, gözlerde de bulunan ve serbest radikallerle savaşan güçlü antioksidanlar olan, büyük miktarda lutein ve zeaksantin içerir. Bu antioksidanlar katarakt ve görme kalitesini azaltan bir hastalık olan makula dejenerasyonu gibi durumları önlemeye yardımcı olarak göz sağlığımızı iyileştirir.

Yumurta tüketiminin faydalarını elde etmek için düzenli fiziksel aktivite ile bağlantılı sağlıklı ve dengeli beslenmenin de önemli olduğunu unutmamak önemlidir.

Yumurtanın zararları var mıdır?

Çoğu insan için yumurtanın zararlarından söz edilemez. Ama örneğin yumurtanın beyazında bulunan albümine hassasiyeti olan insanlarda alerjik reaksiyonu tetikleyebilir. Yumurta çoğu insanda kan kolesterolünü yükseltmese de yüksek kolesterolü olanlar ve yüksek kolesterole genetik yatkınlığı olanlar, yumurtayı ölçülü tüketmelidir. Çünkü yumurtanın aşırı tüketimi bu durumda kan kolesterol düzeylerinin yükselmesine neden olabilir.

Yumurtanın besin değeri ve içerdiği vitaminler

50 gram ağırlığında bir yumurtanın besin değeri ve içerdiği vitaminler aşağıdaki gibidir:

BESİNMİKTAR
Kalori77.5
Protein6.3 gr
Karbonhidrat0.56 gr
Kalsiyum25 mg
Demir0.595 mg
Magnezyum5 mg
Fosfor86 mg
Potasyum63 mg
Sodyum62 mg
Çinko0.525 mg
Bakır0.006 mg
E vitamini0.515 mg
B6 vitamini0.06 mg
B12 vitamini0.555 mcg
A vitamini74.5 mcg
E vitamini0.515 mg
D vitamini1.1 mcg
K vitamini0.15 mcg
Kaynak

Yumurta kabuğunun faydaları nelerdir?

Özet olarak yumurta kabuğunun faydaları aşağıdakileri içerir:

  1. İnsan sağlığına yararlı olan kalsiyum ile doludur.
  2. Kemikleri güçlendirir ve kemik erimesine iyi gelir.
  3. Eklem sağlığını iyileştirebilecek besinler içerir.
  4. Ağız ve diş sağlığını destekler ve korur.
  5. İltihap önleyici etkileri vardır.

UYARI!

Yaralanma veya enfeksiyon riskini önlemek için, yemeden önce yumurta kabukları kaynatılmalı ve toz haline getirilmelidir.

Yumurta nasıl tüketilir?

Yumurta pişirilebilir, karıştırılabilir, buğulanabilir veya kızartılabilir, saf olarak tüketilebilir veya fırınlanmış müstahzarlara, salatalara veya sandviçlere eklenebilir. Ayrıca yumurta sufle, kek, güveç, krep veya kek gibi yemeklerin hazırlanmasında kullanılabilir.

Yumurtanın faydaları: Video


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
tuasaude.comhealthline.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu