Yutkunurken Boğaz Ağrısı Neden Olur? 6 Önemli Neden
Yutkunduğunuz sırada, boğaz ye yemek borusundaki birçok kas ve sinir çalışmaya başlar. Bu kas ve sinirleri etkileyen birçok durum, yutkunurken boğaz ağrısı yaşamanıza neden olabilir. Boğaz ağrısı bazen hafif nedenlerden kaynaklanırken, bazen de daha ciddi nedenlerden kaynaklanabilir. Aşağıda daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Yutkunurken boğaz ağrısı ciddi midir?
Yutkunurken boğaz ağrısının birçok nedeni olabilir. Boğaz ağrısıyla birlikte diğer semptomlar da dikkate alındığında yutkunurken boğaz ağrısına neden olan şey genellikle çabucak belirlenebilir. Nedene bağlı olarak yutkunma esnasında boğaz ağrısıyla birlikte çenede, yemek borusunda ve göğüste de ağrı hissedebilirsiniz. Yutkunurken boğazın bir tarafında ağrı olabilir veya nefes aldığınızda ağrınız daha da kötüleşebilir. Boğaz ağrısına eşlik eden tüm semptomlar dikkate alınmalıdır.
Yutkunurken boğaz ağrısı neden olur?
Boğazda, ağızda veya yemek borusunda enfeksiyona, iltihaplanmaya ve tıkanmaya neden olan çeşitli hastalıklar ve durumlar, yutma rahatsızlığına neden olabilir. Nedene bağlı olarak boğaz ağrısına çeşitli semptomlar da eşlik edebilir.
Yutkunurken boğaz ağrısının potansiyel nedenleri ve semptomları aşağıdakileri içerir:
1. Boğaz enfeksiyonları
Boğaz enfeksiyonları, yutkunurken boğaz ağrısı rahatsızlığının en yaygın nedenlerin biridir. Boğaz enfeksiyonları genellikle streptokok bakterilerinin neden olduğu boğaz ağrısıyla fark edilir. Boğaz enfeksiyonu olan bir kişi ayrıca aşağıdaki semptomları da yaşayabilir:
- Boğazın bir veya iki tarafının şişmesi
- Lenf bezlerinin hassaslaşması
- Damakta ağrı ve/veya kırmızı lekeler
- Yüksek ateş
- Bademcik üzerinde beyaz lekeler
2. Bademcik iltihabı
Tonsilit olarak da bilinen bademcik iltihabı da yutkunurken boğaz ağrısının diğer bir yaygın nedenidir ve bulaşıcıdır. Çeşitli virüsler veya bakteriler bademcik iltihabına neden olabilir. Yutkunma sırasında hissedilen ağrı bademcik iltihabından kaynaklanıyorsa, aşağıdakileri de yaşamanız mümkündür:
- Bademcik şişmesi
- Bademcik üzerinde beyaz veya sarı lekeler
- Ağız kokusu
- Yüksek ateş
- Çene veya boyun hassasiyeti
3. Epiglottit
Epiglot, yiyeceklerin nefes borusuna gitmesini önleyen son derece önemli bir yapıdır, epiglottit ise bu yapının enfeksiyonudur. Epiglottitlerin en yaygın nedeni bakterilerdir. Epiglottitiniz varsa, yutkunurken boğaz ağrısına ek olarak aşağıdakileri de yaşayabilirsiniz:
- Yutma güçlüğü
- Yüksek ateş
- Salya akıntısı
- Rahatsızlığı azaltmak için öne eğilme isteği
4. Maya enfeksiyonu
Ağızda, boğazda ve yemek borusundaki çeşitli maya enfekyonları yutkunurken boğaz ağrısına neden olabilir. Maya, vücuttaki koşullar maya büyümesini teşvik edecek şekilde değişirse kontrolden çıkabilien bir mantar türüdür. Candida adı verilen bir bakteri, maya enfeksiyonlarının yaygın bir nedenidir. Maya enfeksiyonlarının diğer semptomları şunları içerir:
- Tat alamama
- Dilde beyaz lekeler
- Ağzın köşelerinde kızarıklık
5. Yemek borusu iltihabı
Özofajit olarak da adlandırılan yemek borusu iltihabı, yutkunurken boğaz ağrısının olası bir nedenidir. Yemek borusu iltihabına neden olan en yaygın şey, mide ekşimesi veya asit reflü olabilir. Yemek borusu iltihabının diğer nedenleri arasında kullanılan bazı ilaçlar ve alerjik reaksiyonlar bulunur. Yemek borusu iltihabının diğer semptomları aşağıdakileri içerir:
- Göğüs ağrısı
- Karın ağrısı
- Ses boğuklaşması
- Öksürme
- Göğüste yanma hissi
- Mide bulantısı
6. Boğaz yaralanması
Boğaz yaralanması nadir olarak yutkunurken boğaz ağrısına neden olur. Çok sıcak şeyler yemek veya içmek boğazınızı ve yemek borunuzu yakarak hafif bir yaralanmaya neden olabilir ve bu da bir şeyler yerken ve içerken boğaz ağrısına neden olabilir. Ayrıca, kenarı keskin olan cips veya kraker gibi yiyecekler de boğaz yaralanmasına neden olabilir. Yaralanmanın yeri ve boyutuna bağlı olarak, yutkunurken tek tarafta boğaz ağrısı hissedebilirsiniz ve boğaz ağrısının hissedildiği sağ veya sol taraf olabilir.
Yutkunurken boğaz ağrısı nedeni nasıl belirlenir?
Yutkunurken hissedilen boğaz ağrısını tedavi etmek için doğru bir tanı hayati önem taşır. Doktorunuz tanı koymak için çeşitli testler önerebilir. Doktorunuz muhtemelen ilk başta tıbbi geçmişinizi öğrenmek isteyecek ve fiziksel muayene yapacaktır. Ayrıca, doktorunuzun aşağıdaki testlere de ihtiyacı olabilir.
- Boğaz kültürü:
Boğaz kültürü, doktorunuzun pamuklu bir çubukla boğazınızdan aldığı mukus örneğidir. Boğaz kültürü alındıktan sonra mukusunuz enfeksiyona neden olabilecek bulgular açısından incelenecektir. - Kan testleri:
Beyaz kan hücresi sayımı da dahil olmak üzere kan testleri, doktorunuzun viral veya bakteriyel bir enfeksiyonunuz olup olmadığını belirlemesine yardımcı olur. - Baryum yutulması:
Baryum yutulması, yemek borusunu görüntülemek için özel bir prosedürdür. Röntgeni çekmeden önce doktorunuz sizden baryum içeren bir sıvı içmenizi isteyecektir. Daha sonra ise baryum yoluyla ağızdan mideye giden yolu tamamen inceleyecektir. - Bilgisayarlı tomografi:
Doktorunuz, boğazınızın görüntülerini oluşturmak için bilgisayarlı tomografi taramasına ihtiyaç duyabilir. Bu görüntüleme prosedürü, boğazınızdaki anormallikleri göstererek yutkunma sırasında boğaz ağrısına neyin neden olduğunu belirlemede yardımcı olur.
Yutkunurken boğaz ağrısı nasıl geçer?
Yutkunurken boğaz ağrısı tedavisi tetikleyici nedene göre değişiklik gösterecektir. İlaçlar, belirli enfeksiyon türleri için genellikle standart tedavidir. Mantar enfeksiyonu nedeniyle boğaz ağrısı yaşıyorsanız, mantar önleyici ilaçlar almanız gerekecektir. Boğaz ağrınız bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, bu durumda antibiyotik alacaksınızdır. Eğer bademcik iltihabınız varsa ve ilaçlar bu konuda size yardımcı olmuyorsa, doktorunuz bademciklerin çıkarılmasını önerebilir.
Yutkunurken boğaz ağrısına ne iyi gelir?
Yutkunurken boğaz ağrısına iyi gelen şeyler aşağıdakileri içerir:
- Reçetesiz ilaçlar almak:
Eczacınıza danışarak reçetesiz alınabilen ilaçlar kullanmak, iltihabı azaltabilir ve ağrınızı dindirebilir. - Boğaz spreyi kullanmak:
Yine eczacınıza danışarak reçetesiz alınabilecek boğaz spreyleri, boğazı uyuşturarak boğaz ağrısını hafifletecektir. - Tuzlu su ile gargara:
Tuzlu su ile gargara yapmak, boğazınızdaki iltihabı azaltır ve yutkunurken hissettiğiniz acıyı dindirir. Tuzlu su ile gargara yaparken tuzu ölçülü bir şekilde kullanmayı unutmamalısınız. - Sıcak çaylar içmek:
Bitki çayları yutkunurken boğaz ağrısını hafifletmenin harika bir yoludur. Ancak çayı yavaş ve yudum yudum içmelisiniz, aksi halde boğazınızı yakabilir. - Sıcak duş almak:
Sıcak suyla duş aldığınız zaman, sıcak sudan çıkan buhar ağrıyı hafifletecek ve ağrınızı bir nebze de olsa dindirecektir. - Alkol ve tütünden kaçınmak:
Alkol ve tütündeki maddeler, boğazınızla ilgili sorunları daha da kötüleştirebilir. Alkol ve tütünden uzak durarak hem sağlığınıza katkı sağlar, hem de boğazınızın daha erken iyileşmesini sağlarsınız.
Yutkunurken boğaz ağrısı için ne zaman doktora görünmeli?
Eğer soğuk algınlığı nedeniyle yutkunurken ağrı yaşıyorsanız, kısa süre içinde ağrınız geçecektir. Ancak bazı durumlarda nedenin belirlenmesi ve tıbbi tedavi almanız gerekebilir. Aşağıdaki koşullar sizin için geçerliyse doktorunuza görünmeniz gerekir:
- Yutkunurken boğaz ağrısının nedeni belli değilse
- Ağrı uzun süreden beri varsa
- Ağrı gittikçe daha da kötüleşiyorsa
- Boğazınızda beyaz lekeler varsa
Bazı durumlarda yutkunurken hissedilen boğaz ağrısı acil bir durumun işareti olabilir. Eğer aşağıdaki koşullar sizin için geçerliyse, acil olarak tıbbi yardım almanız gerekir:
- Boğazın ağrılı şekilde şişmesi
- Nefes almada zorluk yaşamak
- Ağzı hareket ettirirken ve kullanırken zorlanmak
- Olağan dışı salya akıntısı
Sonuç olarak
Ne kadar rahatsız edici olsa da, yutkunma esnasında boğaz ağrısı genellikle geçici bir durumdur. Nedene bağlı olarak hissettiğiniz boğaz ağrısı çoğu zaman birkaç gün içinde kendiliğinden geçecektir. Örneğin, ağrınız soğuk algınlığı nedeniyle oluyorsa, ortalama bir hafta içinde geçecektir. Ağrıya belirli bakteriler ve mantarlar neden oluyorsa, doktorunuz tarafından reçete edilen ilaçlar genellikle başarılıdır. Eğer boğaz ağrınız geçmiyorsa, sizi endişelendiriyorsa veya başka semptomlarınız da varsa, doktora görünmeniz gerekir.
Kaynak: