Deri ve Zührevi Hastalıklar

Yüze ve Cilde Zeytinyağı Sürmek: Zeytinyağının Cilde ve Yüze Faydaları Nelerdir?

Yüze ve cilde zeytinyağı sürmek güvenli midir? Zeytinyağının cilde ve yüze faydaları nelerdir? Zeytinyağı nelere iyi gelir? Zeytin yağı cilt için nasıl kullanılmalıdır? Cilde ve yüze zeytinyağı sürmek riskli midir? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.

Yüze ve cilde zeytinyağı sürmek güvenli midir?

Yüze ve cilde zeytinyağı sürmek birçok insanın merak ettiği bir konudur. Birçok insan zeytinyağının cilde faydalarından sadece birkaçını bilir, ancak zeytinyağının birçok insanın bilmediği faydaları da bir hayli fazladır. Yüze ve cilde zeytin yağı sürmek, size bir dizi faydaları sunabilir ve genellikle zararlı değildir. Ancak yine de özellikle ilk defa kullanıyorsanız, cildinizin nasıl tepki vereceğini bilmediğiniz için temkinli olmalısınız.

Zeytin yağının cilde ve yüze faydaları haricinde genel sağlığımıza da birçok katkısı vardır. Örneğin bir çalışma, kansere neden olabilecek ultraviyole ışınlarına maruz kalan farelerin cildine zeytinyağı uyguladığında, zeytinyağının aslında kansere neden olan hücrelerle savaşmak için çalıştığını bulmuştur. Cildine zeytinyağı sürülen farelerde tümör oranları önemli ölçüde azalmıştır.¹

Zeytinyağının yüze ve cilde faydaları nelerdir?

Zeytinyağının cilt ve yüz için potansiyel faydalarından bazıları şunlardır:

1. Zeytinyağının antioksidan etkileri vardır

Zeytinyağı, oksidasyonu önleyen bir madde olan antioksidan görevi görür. Oksidasyon, hücrelere potansiyel olarak zarar verebilecek ve kanser gelişimine katkıda bulunabilecek kimyasallar olan serbest radikaller üretebilen bir süreçtir. Zeytinyağı gibi antioksidanlar, cildin erken yaşlanmaasını önleyebilir. Ayrıca, bazı araştırmalar güneşe maruz kaldıktan sonra da cilde zeytinyağı sürmenin kansere neden olan hücrelerle savaşabileceğini öne sürmektedir.²

2. Zeytinyağının besin ve vitamin değeri yüksektir

Zeytinyağı, yağda çözünen A, D, E ve K vitaminleri açısından zengindir ve bu bazı cilt tipleri için faydalı olabilir. Örneğin, insanlar tarih boyunca sedef hastalığı ve egzama gibi çeşitli cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için, zeytinyağında da bulunan E vitamini yağını topikal olarak (hastalıktan etkilenen bölgelerde) kullanmışlardır ve bundan bir hayli yarar görmüşlerdir. Yine de emin olmak için daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç var gibi görünmektedir.³

3. Zeytinyağı antibakteriyel yararlar sağlar

Zeytinyağının antibakteriyel özelliklere sahip olduğu bilimsel bir gerçek gibi görünse de zeytinyağının ciltteki bakterileri kontrol etme yeteneği konusunda çok az çalışma vardır. Bu konu hakkında yapılan küçük bir çalışma, zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağı kullanmanın etkilerini incelemiştir. Sonuçlar, her iki yağın da antibakteriyel özellikler sergilediğini, ancak saf Hindistan cevizi yağının bakterileri yok etmede daha etkili olduğunu bulmuştur.

Hindistan cevizi yağının cilde faydaları nelerdir?

4- Zeytinyağının nemlendirici etkileri vardır.

Zeytinyağının cilde ve yüze faydalarından bir diğeri de nemlendirici özelliğidir. Yüze ve cilde zeytin yağı sürmek, cildimizin ihtiyaç duyduğu nemlendirici etkiyi sağlayarak cildimizi güzelleştirir. Zeytinyağı, uzun zamanlardan hem cildi hem de saçı yumuşatmak için sıklıkla kullanılan popüler bir doğal nemlendiricidir. Ancak yine de zeytinyağının nemlendirici etkinliği konusunda çok az bilimsel araştırma olduğunu ve bu konuda daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç olduğunu unutmamak gerekir.

Yüze ve cilde zeytinyağı sürmek nasıl olmalıdır?

zeytinyaginin cilde ve yuze faydalari
Zeytinyağını cildiniz ve yüzünüz üzerinde birçok şekilde kullanabilirsiniz.

Zeytinyağı, yüz yıkama, vücut yıkama, sabun ve losyonlar dahil birçok kişisel bakım ürününün bir bileşenidir.

Ciltte ve yüzde zeytinyağı kullanmanın diğer yolları şunlardır:

1. Nemlendirici ve güneş sonrası bakım için yüze ve cilde zeytinyağı sürmek

Bazı insanlar zeytinyağını, cildin kurumaması için banyodan sonra doğrudan cilde uygulayarak nemlendirici bir losyon olarak kullanırlar. Zeytinyağının yukarıda bahsettiğimiz antioksidan etkilerinin araştırılmasına dayanarak, zeytinyağı güneşe maruz kaldıktan sonra uygulandığında özellikle faydalı oluyor gibi görünmektedir.

2. Ölü deri hücrelerini temizlemek için yüze ve cilde zeytinyağı sürmek

Yüzdeki ve derideki ölü deriyi temizlemek ve kuru veya pullu cilt bölgelerini tedavi etmek için, yüze ve cilde zeytinyağı sürmek etkili sonuçlar verebilir. Bunun için zeytinyağını deniz tuzuyla karıştırmanız daha iyi sonuçlar verecektir. Hassas bölgelerde ince taneli tuz, hassas olmayan bölgelerde ise kalın taneli tuz kullanmanız önerilmektedir.

3. Göz makyajını temizlemek için zeytinyağı kullanmak

Zeytinyağı, göz makyajındaki suya dayanıklı tüm maddeleri parçalayarak daha kolay silinmelerini sağlar. Göz makyajını temizlemek için bir pamuk topuna birkaç damla zeytinyağı ekleyin ve göz bölgesini silin. Silerken nazik olmaya, cildinize fazla baskı uygulamamaya özen gösterin.

4. Yüz maskesi yapmak için zeytinyağı kullanmak

Zeytinyağlı yüz maskesi kullanan çoğu insan zeytin yağının cilde ve yüze faydalarını biliyordur çünkü zeytinyağı maske olarak da cildimize katkılar sağlar. Özellikle cilt kuruluğu sorunu olan insanlar, zeytinyağı bazlı bir yüz maskesi kullanabilirler. Zeytinyağıyla yüz maskesi yapmak için yumurta akı, bal veya öğütülmüş yulaf gibi malzemelerle zeytinyağını karıştırabilir ve bu karışımı hafifçe yüzünüze uygulayabilirsiniz.

5. Karışıklığı önlemek için yüze ve cilde zeytinyağı sürmek

Zeytinyağının cilde ve yüze faydaları kırışıklıkların da önüne geçebilir. Yüze ve cilde yüze zeytinyağı sürmek, içerdiği antioksidan özelliklerden dolayı erken yaşlanmanın önüne geçebilir ve kırışıklıkları azaltabilir. Güzelleştirici etkisi için zeytinyağı özellikle geceleri veya güneşe maruz kaldıktan sonra kullanılabilir.

Yüze ve cilde zeytinyağı sürmenin olası riskleri

Bazı araştırmalar zeytinyağının yüze ve cilde faydaları olduğunu göstermesine rağmen, özellikle hassas cilde sahip insanlarda zeytinyağı iyi bir tercih olmayabilir.

Yüzde ve ciltte zeytinyağı kullanmanın olası riskleri şunları içerir:

  1. Hasarlı cilt bariyeri:
    2013 yılında yapılan bir çalışmada, yetişkin ve bebeklerde cilt kuruluğu için zeytinyağı kullanımının faydalı olabileceğini gösterse de araştırmacılar bazı kişilerde cildin dış tabakasında kızarıklık ve hasara neden olabileceğini öne sürmektedir.
  2. Çocukluk çağı egzaması:
    2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre zeytinyağı, bir özellikle genetik yatkınlığı olan çocuklarda çocukluk çağı egzamasının gelişimine katkıda bulunabileceğini vurgulamaktadır.
  3. Gözenek tıkanması:
    Zeytinyağı, fazla kullanıldığında gözenekleri tıkayabilen ve bakterileri hapsedebilen ağır bir yağdır. Bu yüzden zeytinyağını az miktarda kullanmalı ve fazla yağı yumuşak bir bezle veya pamukla hemen silmelisiniz.
  4. Düşük kaliteli yağlar:
    Kaliteli zeytinyağı kullanmak önemlidir. Düşük kaliteli yağlar, cildi tahriş edebilecek veya zarar verebilecek katkı maddeleri veya kimyasallar içerebilir.

Her zaman karışımlar yerine saf zeytinyağı veya sızma zeytinyağı kullanmanız önerilir.

Sonuç olarak

Zeytinyağı, vitaminler, antioksidanlar ve anti bakteriyel etkiler dahil olmak üzere cilt ve yüz için bazı faydalar sağlayabilir. Ancak yine de zeytinyağının cilde ve yüze faydalarını inceleyen çalışmalar kısıtlıdır. Zeytinyağı nadir de olsa bazı insanlarda alerjik reaksiyonu tetikleyebilir. Bu yüzden özellikle ilk defa kullanacaksanız az miktarda denemeli ve test etmelisiniz. Deneme yapmak için dirseğinize birkaç damla yağ sürebilir ve bir reaksiyon olup olmadığını izleyebilirsiniz. 48 saat içinde hiçbir reaksiyon görünmezse, zeytinyağı muhtemelen sizin için muhtemelen güvenli demektir. Ayrıca, her zaman yalnızca yüksek kaliteli zeytinyağını tercih etmelisiniz.


Not: Konu hakkında ilgili videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz:

YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
123456

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu