Zoledronik Asit Nedir? Nasıl Kullanılır, Yan Etkileri Nelerdir?
Zoledronik asit nedir?
Zoledronik asit, menopozda olan kadınlarda kemik erimesini önlemek ve tedavi etmek için kullanılan bir ilaçtır. Ayrıca bu ilacı, kemik erimesini tetikleyebilecek ilaç kullanan (glukokortikoid gibi) erkekler de kullanmaktadır.
Zoledronik asit ayrıca Paget hastalığını (kemiklerin kolayca kırılabileceği bir hastalık) ve belirli kanser türlerinin neden olabileceği kandaki yüksek kalsiyum düzeylerini tedavi etmek için de kullanılır. Zoledronik asit, multipl miyelomun (plazma hücrelerinde başlayan kanser) veya başka bir bölgede başlayan kanserin neden olduğu kemik hasarını tedavi etmek için kemoterapiyle birlikte de kullanılabilir. [1]
Zoledronik asit nasıl kullanılır?
Zoledronik asit, bir damara enjekte edilecek bir çözelti (sıvı) olarak kullanılır. Genellikle bir doktor muayenehanesinde, hastanede veya klinikte bir doktor veya hemşire tarafından enjekte edilir.
Zoledronik asit enjeksiyonu, kanserin neden olduğu kandaki yüksek kalsiyum düzeylerini tedavi etmek için kullanıldığında, genellikle tek doz olarak verilir. Kandaki kalsiyumunun normal seviyelere düşmemesi veya normal seviyelerde kalmaması durumunda, ilk dozdan en az 7 gün sonra ikinci bir doz verilebilir.
Bu ilaç, kemik kanserinin veya kemiğe yayılmış herhangi bir kanserin neden olduğu kemik hasarını tedavi etmek için kullanıldığında, genellikle her 3 ila 4 haftada bir kullanılır
Zoledronik asit enjeksiyonu, erkeklerde kemik erimesini tedavi etmek veya glukokortikoid kullanan kişilerde kemik erimesini tedavi etmek veya önlemek için kullanıldığında, genellikle yılda bir kez kullanılır.
Bu ilaç, menopoza girmiş kadınlarda kemik erimesini önlemek için kullanıldığında, genellikle 2 yılda bir kullanılır. Paget hastalığını tedavi etmek için kullanıldığında, genellikle tek doz olarak kullanılır, ancak bir süre sonra ek dozlar verilebilir.
NOT!
Zoledronik asit almadan önce birkaç saat içinde en az 2 bardak su veya başka bir sıvı içmeniz önemlidir.
Doktorunuz tedaviniz sırasında almanız için kalsiyum takviyesi ve D vitamini içeren bir multivitamin reçete edebilir veya önerebilir. Bu takviyeleri her gün doktorunuzun önerdiği şekilde almalısınız. Tedaviniz sırasında bu takviyeleri alamamanız için herhangi bir neden varsa, bunu doktorunuza bildirmelisiniz.
Bir doz zoledronik asit enjeksiyonu aldıktan sonraki ilk birkaç gün içinde bir reaksiyon yaşayabilirsiniz. Bu reaksiyonun belirtileri arasında grip benzeri belirtiler, ateş, baş ağrısı, titreme ve kemik, eklem veya kas ağrısı sayılabilir. Bu semptomlar, enjeksiyonu aldıktan sonraki ilk 3 gün içinde başlayabilir ve 3 ila 14 gün sürebilir. Doktorunuz, bu semptomları önlemek veya tedavi etmek için ağrı kesici ve ateş düşürücü reçete edebilir.
Kemik erimesini önlemek veya tedavi etmek için zoledronik asit enjeksiyonu alıyorsanız, kendinizi iyi hissetseniz bile ilacı doktorunuzun belirttiği gibi almaya devam etmelisiniz.
NOT!
Bu ilaç diğer kullanımlar için de reçete edilebilir; daha fazla bilgi için doktorunuza veya eczacınıza danışınız. [1]
Zoledronik asit almadan önce alınması gereken önlemler nelerdir?
Zoladronik asit almadan önce alınması gereken önlemler şu şekildedir:
- Zoledronik asite veya içindeki herhangi bir bileşene alerjiniz olabileceğini düşünüyorsanız bunu doktorunuza bildirmelisiniz.
- Aldığınız veya almayı planladığınız reçeteli ve reçetesiz ilaçları, vitaminleri, besin takviyelerini ve bitkisel ürünleri doktorunuza söylemeniz gerekir. Birçok ilaç zoledronik asit ile etkileşime girebilir, bu nedenle aldığınız tüm ilaçlar hakkında doktorunuza bilgi verin. Doktorunuzun ilaçlarınızın dozlarını değiştirmesi veya yan etkiler açısından sizi dikkatle izlemesi gerekebilir.
- Doktorunuza böbrek hastalığınız olup olmadığını veya ağız kuruluğu, koyu renkli idrar, terlemede azalma, cilt kuruluğu ve diğer dehidratasyon belirtileri olup olmadığını belirtin. Ayrıca, kanınızda daha önce düşük bir kalsiyum düzeyi vardıysa bunu da doktorunuza bildirmeniz gerekmektedir.
- Geçmişte zoledronik asit ve diğer bifosfonatlar ile tedavi görmüşseniz doktorunuza söyleyiniz. Ayrıca, a’dan z’ye geçmişte yaşadığınız veya hâlâ devam eden bir sorun varsa bunu da doktorunuza bildirin.
- Hamileyseniz, hamile kalmayı planlıyorsanız veya emziriyorsanız bunları da doktorunuza söyleyiniz. Çünkü çoğu zaman zoledronik asit alırken hamileliği önlemek için güvenilir bir doğum kontrol yöntemi kullanmalısınız.
- Zoledronik asit enjeksiyonunun şiddetli kemik, kas veya eklem ağrısına neden olabileceğini bilmelisiniz. Bu ilacı ilk kez aldıktan sonra günler veya aylar içinde bu ağrıyı hissetmeye başlayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda şikayetlerinizi muhakkak doktorunuza bildirmelisiniz.
- Zoledronik asidin çene kemiği sorununa neden olabileceğini bilmelisiniz. İlacı kullanmaya başlamadan önce bir diş hekimi dişlerinizi muayene etmeli ve temizlik de dahil olmak üzere gerekli tedavileri yapmalıdır. Bu ilacı kullanırken herhangi bir diş tedavisi görmeden önce doktorunuza danışmanız gerekir.
NOT!
Doktorunuz aksini söylemedikçe normal beslenme düzeninize devam etmelisiniz. [1]
Zoledranik asit yan etkileri nelerdir?
Zoledronik asit yan etkilere neden olabilir. Aşağıdaki semptomlardan herhangi biri şiddetli ise veya geçmiyorsa durumu doktorunuza bildiriniz:
- Enjeksiyon aldığınız yerde kaşıntı, kızarıklık, ağrı veya şişlik varsa
- Gözlerde kızarıklık, kaşıntı, sulanma veya şişlik varsa
- Kabızlık yaşıyorsanız
- Mide bulantınız varsa
- Kusuyor iseniz
- İshal iseniz
- Karın ağrınız varsa
- İştah kaybı yaşıyorsanız
- Kilo kaybı varsa
- Göğüste ağrılı yanma hissi varsa
- Ağız yaraları varsa
- Aşırı endişe hissediyorsanız
- Depresif iseniz
- Uykuya dalma veya uykuda kalma zorluğu yaşıyorsanız
- Ateş, titreme, öksürük ve diğer enfeksiyon belirtileri varsa
- Ağızda beyaz lekeler varsa
- Vajinada şişme, kızarma, tahriş, yanma veya kaşınma varsa
- Beyaz vajinal akıntı varsa
- Ağız çevresinde veya el ve ayak parmaklarında uyuşma veya karıncalanma varsa
- Saçlarınız dökülüyorsa
Bazı yan etkiler ciddi olabilir. Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşarsanız, derhal tıbbi yardım almalısınız:
- Ciltte döküntü ve kaşıntı
- Gözlerin, yüzün, dudakların, dilin, boğazın, ellerin, kolların, ayakların, ayak bileklerinin veya alt bacakların şişmesi
- Ses kısıklığı
- Nefes alma veya yutma zorluğu
- Üst göğüs ağrısı
- Düzensiz kalp atışı
- Kas spazmları, seğirmeler veya kramplar
- Olağandışı morarma veya kanama
- Ağrılı veya şişmiş diş etleri
- Dişlerin gevşemesi
- Çenede uyuşma veya ağırlık hissi
- Ağızda veya çenede iyileşmeyen ağrı
NOT!
Zoledronik asit başka yan etkilere de neden olabilir. Bu ilacı kullanırken olağandışı bir sorununuz varsa doktorunuza bildirmelisiniz. [1]
Zoledranik asit içeren ilaçlar nelerdir?
Ülkemizde zoledronik asit içeren ilaçlar aşağıdakileri içerir: [2]
- Aclasta 5mg/100ml
- Bonedro 4mg/5ml
- Lusima 5mg/100ml
- Lusima 5mg/100ml
- Ossi 4mg/5ml
- Ostezolen 4mg/5ml
- Ronix 4mg/5ml
- Vertebzol 5mg/100ml
- Xendro 5mg/100ml
- Zodinasil 5mg/100ml
- Zoledrin 4mg/5ml
- Zolegen 4mg/5ml
- Zolenat 4mg/5ml
- Zoloporoz 5mg/100ml
- Zoltasta 4mg/5ml
- Zoltonar 5mg/100ml
- Zomebon 4mg/5ml
- Zometa 4mg
- Zoronic 4mg/5ml
Unutmayın, hangi ilacı ne şekilde alacağınıza doktorunuz karar verecektir.
Teşekkürler Emrah bey , Almanyadan selamlar
Dr. Ertal