İç Hastalıkları

Kıvrandıran Karın Ağrısı Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir?

Kıvran karın ağrısı

Kıvrandıran karın ağrısının çeşitli nedenleri olabilir; bunlardan bazılarını dinlenerek, ağır ve baharatlı yiyeceklerden kaçınarak, eczacınıza danışıp ilaç alarak veya ısıtma yastığı kullanarak çözebilirsiniz. Bununla birlikte, şiddetli bir şekilde hissettiğiniz karın ağrısının bazı nedenleri acil tıbbi yardım gerektirebilir.

Kıvrandıran karın ağrısı yapan ciddi nedenler

Kıvrandıran karın ağrıları, apandisit, bağırsak tıkanıklığı (ince veya kalın bağırsakta bir yerde gıda maddesinin tıkanması) veya bağırsak perforasyonu (bağırsaktan gıda maddesinin sızması) gibi yaşamı tehdit eden bir durumdan kaynaklanabilir. Bu acil durumlar genellikle çok belirgin ve genellikle dayanılmaz semptomlara neden olur.

Kıvrandıran karın ağrısı için ne zaman doktora görünmeli?

Aşağıdaki durumlarda karın ağrınız muhtemelen acil bir tıbbi sorunun işaretidir:

  • Hamileyseniz
  • Herhangi bir ameliyattan sonra ortaya çıktıysa
  • Endoskopiden sonra ortaya çıktıysa
  • Bağırsak veya karın bölgesinde bir ameliyat geçirdiyseniz
  • Ağrınız şiddetli karın travması (düşme veya şiddet görme gibi) yaşadıktan kısa bir süre sonra başladıysa
  • Karın bölgesinde renk değişimi varsa

Kıvrandıran karın ağrısıyla birlikte aşağıdaki belirtilerden herhangi bir varsa da yine ilk fırsatta doktor kontrolü şarttır.

NOT:

Yukarıdaki belirtilerden herhangi biri sizde mevcutsa, kesinlikle geçmesini beklememelisiniz veya ilaç almamalısınız. Vakit kaybetmeden tıbbi yardım almalı veya bir ambulans çağırmalısınız.

kıvrandıran karın ağrısı ne iyi gelir

Kıvrandıran karın ağrısı ne zaman acil bir durum değildir?

Çoğu durumda karın ağrısı kendi kendine çözülecektir. Kıvrandıran karın ağrısına genellikle kabızlık, gaz sıkışması veya yüksek sütlü bir yemek veya alışkın olmadığınız bir baharat gibi size iyi gelmeyen sorunlar neden olur.

Bunlar, acı verici karın ağrısına neden olsa, kısa süre içinde geçecektir. O yüzden bir süre geçmesini bekleyerek durumun ciddiyetine karar verebilirsiniz. Birkaç saat beklemek, dışkı yapmak veya gaz çıkarmak genellikle yardımcı olacaktır. Geçmiyorsa doktora gitmenizin zamanı gelmiş demektir.

Kıvrandıran karın ağrısı nasıl geçer, ne iyi gelir?

Daha rahat olabilmeniz ve ağrınız düzelirken semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır:

  1. Vücudun temizlenmesi için birkaç saat yemeyin ve içmeyin.
  2. Kusma ve/veya ishal yaşıyorsanız, hafif şeyler yemeye özen gösterin.
  3. Yağ oranı yüksek yiyecekler, kızarmış yiyecekler, baharatlı yiyecekler ve alkol veya kafein içeren içecekler gibi sindirim sistemini zorlayan yiyeceklerden kaçının.
  4. Eczacınıza danışarak reçetesiz alınabilen ürünler deneyin.
  5. Dışkı yapmaya çalışın. Bu konuda genellikle çiğ meyve, sebze, fasulye veya yüksek lifli tahıl yemek yardımcı olabilir.
  6. Sıcak su şişesi veya ısıtma yastığı kullanın. Bu, ağrınızı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Belirtileriniz bir ila iki gün içinde tamamen iyileşebilir. Eğer yukarıdaki tavsiyeye rağmen dayanılmayacak düzeyde karın ağrısı yaşıyorsanız ve geçmiyorsa, kesinlikle tıbbi yardım almanız önerilir.

Kıvrandıran karın ağrısıyla ilgili video

Sonuç olarak

Karın ağrısı çok yaygındır ve çoğu zaman bir süre sonra kendi kendine iyileşecektir. Şiddetli karın ağrısı endişe verici olabilir ve bunun için o kadar çok neden vardır ki, karın ağrınızın ciddi bir şeyden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak zor olabilir.

Çoğu zaman, yukarıdaki gibi diğer ilişkili semptomlarınız varsa veya ağrınız şiddetli ve kalıcıysa, bunlar ciddi bir durumun işareti olabilir. Karın ağrınızın ciddi olup olmadığından emin değilseniz, tıbbi yardım almak en iyisidir.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
verywellhealth.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu