Kadın Hastalıkları ve Doğum

Ay Ay Hamilelik

Hamile olan kadınlar ilk etapta en çok merak ettiği konuların başında ay ay hamilelik sürecinde onları ne beklediğidir. Hem kendi hamilelik süreçleri hem de içlerinde gelişmekte olan bebeğin gelişimi merak ederler. Bu sadece merak değil aynı zamanda tüm gelişmelerin zamanında ve sağlıklı olması için önemlidir. Bu doğrultuda anne adaylarının kendilerini bilgilendirmeleri, doktor randevularının düzenli gitmeleri ve normalin dışında gelişen durumlar için de doktorlarına başvurmaları elzemdir.

Ay Ay Bebek Gelişimi:

1. ayda bebeğiniz sadece 1 ila 2 mm arasındadır ve bu aşamada blastosit olarak adlandırılır. Hamileliğinizin üçüncü haftasında çocuğunuz tüm genetik materyalini geliştirmiştir ve cinsiyete çoktan karar verilmiştir.

Bebeğiniz 2. ayda yaklaşık 2 cm’dir. Kalbi atmaya başlar, beyni gelişmeye devam eder, tüm uzuvları, elleri ve ayakları gelişmiştir. Gözler tam olarak gelişmemiştir.

3. ayda bebeğiniz bir fetüs haline gelir ve 6-10 cm uzunluğundadır. İlk üç aylık dönemin sonunda tüm organlar mevcut hâle gelir ve tırnaklar da dahil olmak üzere gelişiyordur. Henüz hissetmeseniz de bebeğiniz kollarını ve bacaklarını da hareket ettirmeye başlar.

4. ayda bebeğiniz 9-12 cm uzunluğa ve 100 gr’a ulaşır. Bebeğin yüz hatları ve kalbi bu ayda olgunlaşır. Bebeğin gözlerinin açılması, parmak emmesi bu ayda başlar ve cinsel organ gelişimi tamamlanır.

Bebeğiniz 5. ayda yaklaşık 13-16 cm uzunluğunda ve 300 gr ağırlığındadır. Bebeğin saç ve göz kapağı gelişimi sonlanır. Bu ay parmak izleri ve kalıcı diş tomurcukları gelişir. Bebek tekme atmaya ve yer değiştirmeye başlar.

6. ayda bebeğiniz yaklaşık 25-30 cm uzunluğunda ve 800 gr ağırlığına ulaşır. Bebeğin esneme ve hıçkırık hareketlerinin farkında olursunuz. Bebeğin ses telleri çalışır hâle gelir ve diledikleri kadar yer değiştirebilirler.

7. ayda bebeğiniz derisinin altında yağ oluşturmaya başlar. Bebek 30-40 cm uzunluğunda ve 1000-1800 gr ağırlığındadır. Çocuğunuz artık görebilir, duyabilir ve tadabilir. Beyin ve sinir sistemi ise hızla gelişmeye devam eder.

Bebeğiniz 8. ayda 35-45 cm boya ve 2000-3000 gr ağırlığa sahiptir. Akciğerler ve beyin gelişmeye devam eder ve diğer vücut sistemleri yaşamaya hazır hâldedir. Bebek, rahmi daha fazla doldurduğundan esnemek için daha az alana sahiptir, bu yüzden hareketleri yavaşlar. Ayın sonunda bebek baş aşağıdır ve ten rengi kırmızıdan pembeye dönmeye başlar.

9. ayda bebek 45-50 cm boyunda ve 2700-3800 gr ağırlığındadır. Ağırlıkları sebebiyle karında çok az hareket görülür. Ciğerleri olgunlaşır, tırnakları uzamaya başlar ve göz renkleri gri, ten renkleri pembe olur. Bebek gelişimini tamamlar ve doğuma hazırdır. 38. haftaya girince doğum beklenmeye başlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu