Fibroadenom Nedir? Nedenler, Belirtiler, Teşhis, Tedavi
Fibroadenomlar yaygın olarak görülen iyi huylu (kanserli olmayan) bir meme rahatsızlığıdır. Bir fibroadenomda, memeyi destekleyen dokunun aşırı büyümesi ve memedeki süt kanallarını kaplayan hücrelerin aşırı büyümesi vardır. Aşağıda daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Fibroadenom nedir?
Fibroadenom; 15 ila 35 yaş arasındaki kadınlarda en sık görülen iyi huylu, kanserli olmayan meme tümörleridir. Bu tümör; sert, pürüzsüz, lastik gibi bir kıvamda olabilir ve genellikle kolaylıkla tanımlanabilir bir şekle sahiptir. Genellikle ağrısızdır, göğsünüzde bir topak gibi hissedilir ve cildinizin altında kolayca hareket edebilir. Göğsünüzde oluşan bu tümörlerin boyutu değişebilir, kendi başlarına büyüyebilir veya küçülebilirler.
Genç kadınlarda en sık görülen ve iyi huylu olan bu göğüs tümörlerinin tedavisi, boyut veya his değişikliklerini tespit etmek için izleme, yumruyu değerlendirmek için biyopsi veya çıkarmak için ameliyat gibi prosedürleri içerebilir. Kansere dönüşmeyen bu tümörler, bir kadının bir veya iki göğsünde, tek bir tane olabileceği gibi, birden fazla sayıda da olabilirler.
Fibroadenom türleri ve nedenleri
Bu göğüs kitlelerinin oluşum nedeni tam olarak bilinmemektedir, ancak bu kitlelerin üreme hormonlarıyla ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Bu tür göğüs kitleleri, kadınların üreme yıllarında daha sık görülür, hamilelik sırasında veya hormon tedavisiyle de birlikte büyüyebilirler. Ayrıca, hormon seviyelerinin düştüğü bir dönem olan menopozdan sonra bu kitleler küçülebilirler.
Fibroadenom türleri
Fibroadenomların birkaç farklı tür de vardır. Bunlar:
- Karmaşık fibroadenomlar:
Bu kitleler, hızlı büyüme potansiyeli olan ve (hücrelerin aşırı çoğalması) hiperplazi gibi değişiklikleri içerebilirler. Yaşlı kadınlarda görülme olasılığı daha fazladır. - Juvenil fibroadenomlar:
Bu yapılar, 10 ila 18 yaş arasındaki kızlarda ve ergenlerde bulunan, en yaygın meme tümörü türüdür. Bu tür bir meme tümörü büyüyebilir, ancak çoğu zaman küçülerek kaybolurlar. - Dev fibroadenomlar:
Bu tümörler, 5 cm’den daha büyük boyutlara ulaşabilirler. Diğer meme dokularına baskı yaptıkları için, ameliyatla çıkarılmaları gerekebilir. - Filloid tümör:
Genellikle iyi huylu olmasına rağmen, bazı filloid tümörler kanserli (malign) hale gelebilir. Doktorlar genellikle bu tümörlerin çıkarılmasını önermektedir.
Fibroadenom belirtileri
Fibroadenom genellikle katı veya sert olarak hissedilebilen göğüs tümörüdür. Aşağıdaki listelenen belirtileri de gösterebilir:
- Farklı, pürüzsüz kenarlara sahip ve yuvarlak şekildedir.
- Kolayca hareket eder.
- Sert veya lastik gibi bir yapıda olabilir.
- Birçok kadın fibroadenom ağrı yapar mı diye merak etse de bu tümörler ağrısızdır.
Fibroadenomlar büyür mü?
Bu tümörler, hormonal değişime duyarlıdır. Adet döngüsü sırasında yapıları sıklıkla değişebilir ve genellikle bir adet döneminden önce daha belirgin ve daha hassas hale gelirler. Bununla birlikte, bu tümörler hamilelik sırasında ve emzirme döneminde de büyüyebilirler. Ancak bir kadının emzirme yeteneğine müdahale etmezler.
Hiçbir tıbbi müdahale gerekmeden, kendi hallerinde bırakıldığında bu meme tümörlerinin yaklaşık üçte birinin, boyut olarak küçüleceği veya hatta tamamen kaybolacağı tahmin edilmektedir.
Ne zaman doktora görünmeli?
Aşağıdaki durumlarda, mutlaka doktorunuza görünün:
- Yeni bir göğüs yumrusu tespit ediyorsanız
- Göğüslerinizde başka değişiklikler fark ediyorsanız
- Daha önce kontrol ettiğiniz bir göğüs yumrusu büyümüşse, mevcut şekli değiştiyse ve çevresindeki göğüs dokusundan ayrı gibi görünüyorsa, mümkün olan en kısa sürede doktora gidip muayene olmalısınız.
Fibroadenom teşhisi
Klinik meme muayenesi sırasında doktorunuz her iki göğsünüzü, tümörler ve diğer problemler için kontrol edecektir. Bazı göğüs kitleleri hissedilemeyecek kadar küçüktür, bu nedenle sadece görüntüleme testlerinde keşfedilebilirler.
Hissedilebilecek kadar büyük bir kitleniz varsa, doktorunuz yaşınıza veya tümörün özelliklerine bağlı olarak belirli testler veya prosedürler önerebilir.
Göğüs kitlelerini değerlendirmek için testler
- Mamografi:
Göğüs dokunuzdaki şüpheli alanların bir görüntüsünü üretmek için X-ışınlarını kullanan bir görüntüleme işlemidir. Mamografi; meme dokusunun çevresinde farklı, pürüzsüz, yuvarlak kenarlı bir göğüs kütlesi olarak görünebilen bu tümörleri kolaylıkla görüntüleyebilir. - Meme ultrasonu:
Bu teknoloji, meme dokusunun görüntülerini üretmek için ses dalgalarını kullanır. Doktorunuz, yoğun meme dokunuz varsa, memedeki kitleleri daha iyi değerlendirmek için mamografiye ek olarak, bir meme ultrasonu isteyebilir. Göğüs kitleleri olan 30 yaşından küçük kadınlar için de doktor muhtemelen kitleyi değerlendirmek ve hastayı radyasyona maruz bırakmamak için, önce bir meme ultrasonu isteyecektir. Meme ultrasonu, doktorunuzun bir göğüs tümörünün katı veya sıvı ile dolu olup olmadığını belirlemesine yardımcı olabilir. Katı bir kitle fibroadenom, sıvı dolu bir kitle ise muhtemelen bir kisttir.
Mamografide, bir kadının göğsünde tümör veya başka bir anormallik olduğu görülürse, hastanın durumunun daha iyi değerlendirilmesi için, meme ultrasonu da kullanılabilir.
Göğüs kitlelerini değerlendirme prosedürleri
- İğne aspirasyon biyopsisi:
Göğsünüze yerleştirilen ince bir iğne ile doktorunuz, göğüs kitlelerinin içeriğini iğneye çekmeye çalışır. İğneye çekilen doku sıvı ise, kitle muhtemelen bir kisttir. - Çekirdek iğne biyopsisi:
İğne aspirasyon biyopsisinde kullanılan iğneden daha büyük bir iğne kullanılan bu prosedürü, bir radyolog veya cerrah uygulamaktadır. Doktor, memeyi lokal anestezi ile uyuşturduktan sonra, kitleden doku örnekleri toplamak için, iğneyi kullanır ve alınan doku örnekleri laboratuvarda incelenir. Her iki yöntem de hastada herhangi bir rahatsızlık ve yara izi bırakmadan sonuçlanır.
Fibroadenom tedavisi
Çoğu durumda, bu göğüs tümörleri tedavi gerektirmez. Bununla birlikte, bazı kadınlar olası durumları önlemek ve psikolojik olarak rahatlamak için, kitlelerin cerrahi olarak çıkartılmasını tercih edebilirler.
Cerrahi tedavi gerektirmeyen koşullar
Doktorunuz; meme kitlenizin fibroadenom olduğundan, yapılan klinik meme muayenesi, görüntüleme testleri ve biyopsi sonuçlarına dayanarak, net bir şekilde eminse, durumunuz ameliyat gerektirmeyebilir. Bununla birlikte ameliyat olmayı istememeniz için aşağıdaki gibi nedenlere sahip olabilirsiniz:
- Ameliyat, memenin şeklini ve dokusunu bozabilir
- Bu göğüs kitleleri bazen kendi başlarına küçülür veya kaybolurlar
- Memenin stabil gibi görünen birden fazla göğüs kitlesi olabilir
Ameliyat olmamayı seçtiğiniz takdirde, kitlenin görünümünü takip etmek veya boyutundaki değişiklikleri tespit etmek için, doktorunuzu düzenli olarak ziyaret etmek oldukça önemlidir. Daha sonra bu göğüs tümörleri hakkında endişelenirseniz, çıkarılması için ameliyatı yeniden düşünebilirsiniz.
Cerrahi tedavi
Yaptığınız testlerden birinde (klinik meme muayenesi, görüntüleme testleri veya biyopsi) meme dokunuz anormalse veya mevcut kitle aşırı büyükse, semptomlara neden oluyorsa, doktorunuz göğüs tümörünü çıkarmak için ameliyat önerebilir.
Bu tür bir göğüs tümörünü çıkarmak için uygulanan prosedürler aşağıdakileri içerebilir:
- Lumpektomi diğer adıyla eksizyonel biyopsi):
Bu prosedürde cerrah, memeyi dokusunu koruyarak ilgili kitlenin tamamını çıkarır ve kitlenin kanserli olup olmadığını kontrol etmek için laboratuvara gönderir. - Kriyoablasyon:
Doktorunuz, cildinizden göğsünüzde bulunan fibroadenoma uzanan ince, değnek benzeri bir cihaz olan kriyoprobu yerleştirir. Daha sonra ilgili kitleye uzanan iğnenin içinden Argon gazı verilir, ardından gazın basıncı aniden düşürülerek iğne ucunda donması sağlanır. Bu donma, kitlede 40-80 derecelik bir soğumaya neden olarak, doku ölümüne yol açar. Böylece tümörler dondurularak yok edilir.
Bir göğüs tümörü çıkarıldıktan sonra, bir veya daha fazla sayıda yeni göğüs tümörünün gelişmesi mümkündür. Yeni oluşan meme tümörlerinin, fibroadenom olup olmadığını veya kanserli hale gelip gelmeyeceklerini belirlemek için, mamografi, ultrason ve muhtemelen biyopsi ile değerlendirilmeleri gerekir.
Fibroadenom komplikasyonları
Basit yapıdaki bir fibroadenom, meme kanseri olduğunuz anlamına gelmez. Bununla birlikte, karmaşık türde veya filloid yapıda bir tümörünüz varsa, bu durum meme kanseri olma ihtimalinizi artırabilir. Dolayısıyla ayda bir kez göğüslerinizi evde kendi kendinize muayene etmeli, şüphelendiğiniz bir konuda doktorunuza başvurmalısınız. Ailede meme kanseri öyküsü varsa, yılda bir kez mamografi çektirmelisiniz.