Sağlık Rehberi

Fibrinojen Nedir? Fibrinojen Yüksekliği ve Düşüklüğü

Fibrinojen nedir?

Fibrinojen karaciğer tarafından üretilir ve kanın pıhtılaşması için önemlidir. Vücudunuzun neresinde olursa olsun kanama yerinde pıhtı oluşturarak kanamayı durdurmaya ve yara iyileşmesini desteklemeye yardımcı olan bir proteindir.

Fibrinojen testi nedir?

Fibrinojen kan testi, pıhtılaşma faktörü 1 olarak da adlandırılan fibrinojen adlı proteinin kanda ne kadar iyi performans gösterdiğini değerlendirmek ve kanınızdaki seviyelerini ölçmek için kullanılır.

İki tür fibrinojen kan testi vardır:

  1. Fibrinojen aktivite testi:
    Bu test, bir kan pıhtısının oluşmasının ne kadar sürdüğüne bakarak fibrinojeninizin ne kadar iyi işlev gördüğüne bakar. Çok uzun sürerse, fibrinojeninizin iyi çalışmadığı veya seviyelerinin olması gerekenden düşük olduğu anlamına gelebilir.
  2. Fibrinojen antijen testi:
    Bu test, kanınızdaki fibrinojen seviyesini ölçmek için kullanılır.

Fibrinojen testi ne zaman gereklidir?

Doktorunuz, kanama bozukluğunuz veya kan damarınızda kanın serbestçe akmasını engelleyen bir kan pıhtısı olduğunu düşünürse, genellikle bu kan testini önerecektir.

Bazen kalp hastalığına yakalanma olasılığınızın olup olmadığını öğrenmek için de bu test kullanılır. Bunun nedeni, yüksek bir fibrinojen seviyesinin kalp hastalığı ve felç geçirme riskini artırabilmesidir.

Genel olarak aşağıdaki problemlere sahipseniz doktorunuz sizden bu testi yaptırmanızı isteyecektir:

  • ‌Aşırı kanama belirtileri gösteriyorsunuz, örneğin kolayca morarıyorsanız veya sık sık burun kanaması ya da diş eti kanaması yaşıyorsanız
  • ‌Ailenizde kanama bozuklukları veya pıhtılaşma bozuklukları geçmişi varsa
  • ‌Karaciğer hastalığı için test ediliyorsanız
  • ‌Yaygın damar içi pıhtılaşma (DIC) adı verilen bir durumun belirtilerini gösteriyorsunuz
  • ‌Diğer kan pıhtılaşma testlerinde anormal sonuçlar gösteriyorsunuz

Aşağıdaki durumlarda kan pıhtısı yaşama riskiniz daha yüksektir:

  • Yakın zamanda ameliyat olduysanız ve iyileşiyorsanız
  • Uçakta olduğu gibi uzun süre tek pozisyonda oturuyorsanız
  • Şeker hastalığınız veya yüksek kolesterolünüz varsa
  • Fazla kilolu veya obezseniz
  • 60 yaş ve üzeri iseniz

Fibrinojen testi nasıl yapılır?

Test için sizden bir kan örneği vermeniz istenecektir. Test yapılmadan önce bir ilacı durdurmak gibi herhangi bir özel talimatı izlemeniz gerekip gerekmediğini doktorunuz size bildirecektir.

Aldığınız tüm ilaçları, vitaminleri ve takviyeleri doktorunuza bildirmeniz gerekir. Herhangi bir bitki veya diğer doğal takviyeleri alıyorsanız, doktorunuzun bunu da bilmesi gerekir.

Test sırasında, bir şırıngaya bağlı bir iğne kullanılarak kolunuzdaki bir damardan kan alınacaktır. İğne girdiğinde bir batma hissi olacak ama bu çok acı verici olmayacak ve uzun sürmeyecek. Tüm süreç hızlıdır, genellikle sadece birkaç dakika içinde tamamlanır.

Genel olarak kan, iğne veya şırıngadan rahatsızsanız, testi yaparken kendinizi daha rahat hissetmenize yardımcı olabilmeleri için doktorunuzla konuşabilirsiniz.

Test bittiğinde, sonuçları ne zaman bekleyebileceğiniz ve sonuçları nasıl alacağınız konusunda bilgilendirileceksiniz.

Fibrinojen testinin yan etkileri var mıdır?

Fibrinojen kan testi basit ve hızlıdır ve genellikle önemli bir yan etkisi yoktur. Sizden alınan kan miktarı da çok azdır.

Daha sonra az miktarda baş dönmesi hissedebilirsiniz. Ayrıca bölgede hafif ağrı veya hafif morarma olabilir ve bunların her ikisi de zararsızdır. Bu belirtiler genellikle birkaç gün içinde kaybolur.

Fibrinojen seviyeleri ne anlama gelir?

Bir yetişkin için normal fibrinojen seviyeleri 200 ila 400 miligram/desilitre arasındadır. ‌700 miligram/desilitreden fazlaysa, bu durumda fibrinojen yüksekliğinden bahsedilir. 50miligram/desilitrenin altındaysa, bu durumda ferritin düşüklüğünden bahsedilir.

Fibrinojen yüksekliği

Fibrinojen yüksekliğiniz varsa, kan pıhtılarının beyninize, akciğerlerinize veya kalbinize giderek hasara neden olma olasılığı daha yüksek olabilir. Ek olarak, bir enfeksiyon, iltihaplanma, kanser, artrit, böbrek hastalığı, kalp krizi veya inme yaşayabilirsiniz ve hatta hamile olabilirsiniz.

Fibrinojen düşüklüğü

Fibrinojen düzeyleriniz düşükse, ameliyattan sonra aşırı kanama olasılığınız daha yüksek olabilir. Hatta karaciğer hastalığınız, kanseriniz, yetersiz beslenmeniz, kalıtsal veya doğuştan kan pıhtılaşma bozukluklarınız olabilir.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu