Böbrek Kanseri ve Robotik Cerrahi ile Tedavisi
Bu yazıda, böbrek kanseri hakkındaki genel bilgileri ve robotik cerrahi ile nasıl başarılı bir şekilde tedavi edilebileceğini öğreneceksiniz.
Böbrek Kanseri Nedir?
Böbrek kanseri, böbreklerde başlayan bir kanserdir. İnsan vücudunda bulunan hücreler kontrolsüz şekilde çoğalmaya başladığında kanser oluşur. Vücudun hemen hemen herhangi bir bölümündeki hücreler kanser olabilir ve diğer bölgelere yayılabilir.
Böbrek Kanseri İçin Risk Faktörleri
Kanserde risk faktörü, bu hastalığa yakalanma ihtimalini oluşturan şeylerdir. Her kanser için farklı risk faktörleri bulunur. Bu faktörlerden bazıları yaşam alışkanlıkları ile ilgilidir. Örneğin sigara kullanmak bir risk faktörüdür.
Ancak bir risk faktörüne veya hatta birkaç risk faktörüne sahip olmak, hastalığa yakalanacağınız anlamına gelmez. Ve hastalığa yakalanan bazı kişilerin bilinen risk faktörleri çok az olabilir veya yoktur. Böbrek kanseri olan bir kişi bir risk faktörüne sahip olsa bile, bu risk faktörünün kansere ne kadar katkıda bulunduğunu bilmek çok zordur.
Böbrek kanseri için bulunan risk faktörleri;
- Sigara içmek
- Obezite
- Kimyasala maruz kalmak
- Yüksek tansiyon
- Genetik faktörler
- İleri böbrek hastalığı
Böbrek Kanseri Belirtileri
Erken böbrek kanserleri genellikle herhangi bir belirti veya semptomlara neden olmaz, ancak ilerlemiş olanlar neden olabilir. Böbrek kanserinin olası belirtileri şunlardır:
- İdrarda kan (hematüri)
- Bir tarafta bel ağrısı
- Yan tarafta bir kütle (yumru)
- Yorgunluk
- İştah kaybı
- Yoğun kilo kaybı
- Bir enfeksiyonun neden olmadığı ve ortadan kalkmayan ateş
- Anemi
Bu belirti ve semptomlar böbrek kanserinden (veya başka bir kanser türünden) kaynaklanabilir, ancak daha sıklıkla diğer iyi huylu hastalıklardan kaynaklanır. Örneğin, idrardaki kana en sık mesane veya idrar yolu enfeksiyonu veya böbrek taşı neden olur. Yine de, bu semptomlardan herhangi birine sahipseniz, sebebin bulunup tedavi edilebilmesi için bir doktora görünün.
Böbrek Kanseri Ameliyatı
Böbrek kanseri ameliyatı, çoğu böbrek kanseri için ana tedavi yöntemidir. Kanseri başka organlara yayılmış kişiler bile böbrek tümörünü almak için ameliyattan faydalanabilir. Kanseri içeren böbreğin çıkarılması bazı kişilerin daha uzun yaşamalarına yardımcı olabilir, bu nedenle doktor böbrek dışına yayılmış olsa bile ameliyat önerebilir. Böbrek çıkarma, ağrı ve kanama gibi semptomları hafifletmek için de kullanılabilir.
Kanserin evresine ve bulunduğu yere ve diğer faktörlere bağlı olarak, etrafındaki böbrek dokusunun bir kısmı (kısmi nefrektomi olarak da bilinir) veya böbreğin tamamını (radikal nefrektomi olarak bilinir) birlikte çıkarmak için ameliyat yapılabilir. Adrenal bez (her böbreğin üstüne oturan küçük bez) ve böbrek etrafındaki yağ dokusu bazen de temizlenir.
Robotik Cerrahi ile Böbrek Kanseri Ameliyatı
Robotik cerrahi ile böbrek kanseri ameliyatı kanserden etkilenmeyen böbreğin mümkün olduğunca çoğunu koruyarak böbreğin sadece kanserli kısmını çıkarmak için da Vinci Cerrahi Sistemi kullanılır. Cerrahlar, sistemin 3-D büyütmesini kullanarak, sağlıklı böbrek tümörlerini ve ayrıca sağlıklı dokuyu tam olarak belirleyebilir ve etkilenen dokuyu hastanın karnındaki küçük insizyonlardan çıkarabilirler.
Cerrahlar tümörü çıkardıktan sonra, böbreğin geri kalan kısmını yeniden yapılandırmalıdır. Parsiyel nefrektominin faydalarından biri, hastanın etkilenmemiş böbreklerine ek olarak hala “yedek” böbreğe sahip olmasıdır. Bu, böbrek yetmezliği riski taşıyan diyabet hastaları için önemli olabilir.
Her hasta ve prosedür benzersizdir, ancak genel olarak, robotik cerrahi ve laparoskopik cerrahide kullanılan küçük insizyonlar sayesinde ameliyat sonrası ağrı, doku travması ve kan kaybı görülmesi azalır ve normal aktivitelere daha hızlı geri dönüş sağlanır. Robotik laparoskopik cerrahi sonrası hastanın hastanede kalması genellikle geleneksel açık cerrahiden daha kısadır.