Mutluluk Hormonu (Serotonin) Nedir? Mutluluk Hormonu Nasıl Artırılır?
Mutluluk hormonu (serotonin) nedir?
Mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin, beyinde görev yapan, sinir hücreleri arasında iletişim kuran ve aynı zamanda sindirim sistemi ve kan trombositlerinde de bulunabilen bir nörotransmiterdir. Bu molekül, besinlerden alınan triptofan amino asidinden üretilir.
Serotonin ruh halini, uykuyu, iştahı, kalp atış hızını, vücut ısısını, duyarlılığı ve bilişsel işlevleri düzenleyerek etki eder ve bu nedenle düşük konsantrasyonda bulunduğunda kötü ruh haline, uyku güçlüğüne, kaygıya ve hatta depresyona neden olabilir.
Kan dolaşımındaki serotonin konsantrasyonunu artırmanın yollarından biri, triptofan açısından zengin besinler tüketmek, düzenli fiziksel egzersizler yapmak ve daha ciddi vakalarda bir nöroloji uzmanının rehberliğine göre ilaç almaktır.
Mutluluk hormonu (serotonin) ne işe yarar?
1- Ruh halini düzenler
Serotonin beyinde kaygıyı düzenleyerek, mutluluğu artırarak ve ruh halini iyileştirerek hareket eder ve bu nedenle bu molekülün düşük seviyeleri kaygıya neden olabilir ve depresyona yol açabilir.
2- Uykuyu düzenler
Serotonin, beyinde uyku ve uyanmayı kontrol eden bölgeleri de uyaran bir nörotransmiter olduğu için uyku sağlığı konusunda da önemlidir.
3. Bağırsak hareketlerine etki eder
Serotonin, mide ve bağırsakta büyük miktarlarda bulunur ve bağırsak fonksiyonlarını ve hareketlerini kontrol etmeye yardımcı olur.
4. Mide bulantısını düzenler
Örneğin, ishal vakalarında olduğu gibi vücudun bağırsaktan toksik maddeleri atması gerektiğinde serotonin üretimi artar. Bu artış aynı zamanda beynin mide bulantısını kontrol eden bir bölgesini de uyarır.
5. Kan pıhtılaşmasını düzenler
Kan trombositleri, yaraların iyileşmesine yardımcı olmak için serotonin salgılar. Serotonin vazokonstriksiyona yol açarak kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırır.
6- Kemik sağlığı
Serotonin kemik sağlığında rol oynar ve bu nedenle serotonin fazlalığı kemiklerdeki dengesizliğin artmasına neden olabilir. Kemiklerdeki önemli ölçüde yüksek serotonin seviyeleri, kemikleri zayıflatarak sizi kemik erimesi riski altına sokabilir.
7. Cinsel işlev
Serotonin, libido (cinsel enerji) ile ilgili bir maddedir ve bu nedenle seviyelerindeki değişiklikler cinsel isteği de değiştirebilir.
Serotonin düşüklüğü belirtileri
Vücuttaki düşük serotonin konsantrasyonu, aşağıdaki gibi belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir:
- Sabahları kötü ruh hali
- Gün boyunca uyuşukluk
- Cinsel istekte değişiklik
- Her zaman yemek yeme isteği
- Öğrenme güçlüğü
- Hafıza ve dikkat sorunları
- Sinirlilik
Ek olarak, kişi kendini hala yorgun hissedebilir ve sabrı kolayca tükenebilir, bu da vücudun kan dolaşımında daha fazla serotonine ihtiyaç duyduğunun bir göstergesi olabilir.
Bu semptomların varlığında, genellikle beslenme düzeninde sağlıklı değişiklik ve bazı durumlarda triptofan takviyelerinin kullanımını içeren en uygun tedavinin başlatılması için doktora danışılması önemlidir.
Serotonin eksikliğinin kişinin yaşamı üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu, örneğin depresyona veya aşırı kaygıya neden olduğu daha ciddi vakalarda, daha farklı ilaçlar da almak gerekli olabilir.
Mutluluk hormonu (serotonin) artıran yiyecekler nelerdir?
Vücutta serotonin üretimini artırmaya yarayan triptofan yönünden zengin bazı besinler şunlardır:
- Siyah çikolata
- Yumurta
- Muz
- Ananas
- Domates
- Süt
- Kepekli tahıllar
- Sebzeler
- Ispanak
- Kuşkonmaz
Bunların yanı sıra kuru meyve gibi omega-3 yönünden zengin besinler de iyi birer mutluluk hormonu, yani serotonin kaynağıdır. Bu yiyeceklerin günlük olarak az miktarda ve günde birkaç kez tüketilmesi önerilir.
Kahvaltıda muzlu smoothie tüketmek, öğle yemeğinde ızgara tavuk göğsü ve domates salatası yemek ve akşam yemeğinden sonra 1 kadeh kırmızı şarap içmek de iyi bir seçenektir.