Çene Altında Şişlik Neden Olur? Çene Altı Lenf Bezi Şişmesi (Çok Önemli)
Çenenin altında şişlik hoş görünmeyebilir ve etkilenen kişiyi rahatsız edici olabilir, ancak genellikle endişe nedeni değildir. Çene altındaki lenf bezlerinin şişmesi, kistler ve alerjiler bu gibi şişliklerin oluşmasına neden olabilir. Aşağıda daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Çene altında şişlik ciddi midir?
Çene altında şişlik, birçok insanın bazen fark ettiği görece yaygın bir şikayettir. Şişlik bazen çene altında görülürken, bazen de çenenin çeşitli bölgelerinde görülebilir. Nedene bağlı olarak çene altındaki şişlik sert veya yumuşak, büyük veya küçük olabilir. Çene altında ortaya çıkan şişliklerin çoğu kendiliğinden geçer. Ancak, şişlikle beraber ağrı ve hassasiyet varsa, doktorunuza görünmek önemlidir. Semptomlarından endişe duyan herkes, çene altı şişlik nedeninin belirlenmesi için doktora görünmelidir.
Çene altında şişlik neden olur?
Çene altında şişlik nedenleri potansiyel olarak bir hayli fazladır. Her bir nedenin şişliğe eşlik eden semptomları farklıdır, yine aynı şekilde nedene bağlı olarak şişliğin boyutu ve şekli de farklılık gösterecektir.
Aşağıda, çene altında şişliğin olası nedenlerini inceleyeceğiz. Bu nedenlerden bazıları basit ve tedavisi kolay nedenlerken, bazıları da daha ciddidir ve tıbbi tedavi gerektirir.
1. Çene altı lenf bezi şişmesi
Lenf bezleri vücudumuzun her yerinde bulunur, ancak genellikle koltuk altı, kasık veya çeneye yakın bölgeler gibi cildimiz yakınındaki lenf bezi şişmesini fark ederiz. Lenf bezlerinin şişmesinin başlıca nedeni enfeksiyonlardır. Enfeksiyonlar sağ veya sol tarafta çene altı şişlik oluşmasına neden olabilir. Bu şişlik, bağışıklık sistemimizin tipik bir savunma tepkisidir.
Çene altı lenf bezi şişmesi belirtileri her insanda farklı olabilir.
Çene altında şişlik gerçekten lenf bezinden kaynaklanıyorsa, bu durumda şişmiş alan alan yumuşak ve esnek olacaktır. Şişlik dokunmaya karşı hassas olsa da genellikle ağrılı olmayacaktır. Ayrıca, çene altı lenf bezi şişmesi iki veya üç hafta içinde kendiliğinden kaybolacaktır.
Çene altı lenf bezi şişmesi nedenleri arasında aşağıdaki gibi enfeksiyonlar bulunur:
- Soğuk algınlığı veya grip
- Kulak enfeksiyonları
- Sinüs enfeksiyonları
- Kızamık veya suçiçeği
- Boğaz iltihabı
- Diş apsesi
- Frengi (sifiliz)
- Lyme hastalığı
- HIV/AIDS
Çene altı lenf bezi şişmesini tedavi etmek için doktorunuz çeşitli ilaçlar reçete edebilir. Çene altında şişlik oluşmasına enfeksiyon neden olduysa, enfeksiyon tedavi edildikten sonra şişlik genellikle kaybolacaktır.
2. İyi huylu tümörler
İyi huylu tümörler de çene altında şişlik oluşmasına neden olabilir. İyi huylu tümörler arasında kistler, fibromlar ve lipomlar bulunur. İyi huylu tümörler genellikle zararsız ve kolayca tedavi edilebilir.
İyi huylu timör türleri hakkında genel bilgi aşağıdaki gibidir:
- Kistler:
Bir kist genellikle içi sıvı dolu bir kesedir. Kistler bir enfeksiyon sırasında oluşabilir ve genellikle zararsızdırlar. Çene altında yumru gibi görünen kistler, yağ bezlerindeki veya kanallarındaki tıkanıklardan kaynaklanan yağ kistleri olabilir. Çene bölgesindeki sivilcelerin verdiği hasardan dolayı da kist oluşabilir ve çene altı şişlik yapabilir. - Fibromlar:
Fibrom, yumuşak veya sert olabilen yuvarlak bir yumrudur. Fibromlar çoğu zaman ağız çevresinde bulunur, ancak ender olsa da çene bölgesinde görülebilir ve çene altında görünen bir yumruya neden olabilir. Fibromlar genellikle başka semptomlara neden olmaz. - Lipomlar:
Lipomlar, deri altındaki yağ hücrelerinin büyümesidir. Eğer çene altında şişlik bir lipomdan kaynaklanıyorsa, dokunduğunuzda yumuşak olduğunu fark edeceksinizdir. Lipomlar çok yavaş büyüme eğilimindedir, nadiren kanserlidir ve genellikle şişlikten başka herhangi bir semptoma neden olmaz.
3. Çeşitli kanser türleri
Cilt kanseri ve lenf bezi kanseri gibi çeşitli kanser türleri çene altında şişlik oluşmasına neden olabilir. Hodgkin hastalığı ve lösemi de çene altında lenf bezi şişmesine neden olabilir. Kötü huylu (kanserli) şişlikler tuhaf görünürler, eğer kanserli şişlikler sinir uçlarına temas ediyorsa ağrı da hissedersiniz. Eğer tedaviye başlanmaz ise, etkilenen bölgede uyuşma ve karıncalanma da hissedebilirsiniz.
Çene altında şişlik yapabilecek diğer kanser belirtileri aşağıdakileri içerir:
- Şişliğin şekil ve renk açısından değişmesi
- Boğazda sürekli bir yumru hissetmek
- Yutma zorluğu veya nefes almada zorluk
- Ani kilo kaybı
- Şişliğin gittikçe büyümesi
- Zayıflayan bağışıklık sistemi
- Sindirim zorluğu
- Ses değişiklikleri veya ses kısıklığı
- İçinden irin veya kan çıkan şişlikler
Kanser şüphesiyle doktora gittiğinizde, şişliğin kanserden kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek için biyopsi önerebilir. Biyopsi sonucu şişliğin kanserden olduğu belirlenirse, doktorunuz bunun ameliyatla çıkarılmasını önerebilir. Kanser tedavisi için radyasyon tedavisi ve kemoterapi de olabilir. Doktorunuz kişisel durumunuza bağlı olarak farklı tedavi seçenekleri de sunacaktır.
4. Diğer nedenler
Çene altındaki şişliklerin diğer olası nedenleri aşağıdakileri içerir:
- Böcek sokması veya böcek ısırığı
- Çeşitli alerjiler
- Sivilceler
- Bademcik iltihabı
- Romatoid artrit ve lupus gibi otoimmün hastalıklar
- Çeşitli yaralanmalar
- Çenedeki yağ bezlerinin zarar görmesi
Çene altında şişlik için ne zaman doktora görünmeli?
Çok çeşitli potansiyel nedenler çenenin altında şişlik veya yumru oluşmasına neden olabilir. Eğer şişliğin nedeni belli değilse, teşhis ve tedavi için doktora görünmeniz gerekir. Eğer şişlik büyümeye devam ediyorsa, geçmiyorsa veya ağrıyorsa yine doktora görünmeniz önerilir.
Bu tür durumlarda doktora erkenden gitmeniz önemlidir, çünkü erken tedavi birçok hastalığın başarılı tedavisi için oldukça önemlidir. Teşhis için doktorunuz şişmiş bölgeyi inceleyecek ve gerekirse biyopsi yapılmasını önerecektir.
Bazı durumlarda röntgen ve bilgisayarlı tomografi gibi çeşitli görüntüleme prosedürleri de gerekebilir. Doktorunuz şişliğin nedeninden emin olduğunda ise uygun tedaviyi başlatacaktır.
Sonuç olarak
Çene altında şişlik olmasının potansiyel nedenleri çoğu zaman ciddi değildir. Bu şişlikler zamanla kendiliğinden kaybolmaya eğilimlidir. Çenenin altındaki şişlikler çoğu zaman soğuk algınlığı, grip veya çene altı lenf bezi şişmesinin bir sonucudur. Ancak çene altındaki şişliğin bazı nedenleri doktor kontrolü ve tedavisi gerektirir.