Bacaklarda Ağrı ve Sızlama Neden Olur? 14 Önemli Neden ve Tedavisi
Bacaklarda ağrı ve sızlama: Önemli bilgiler
Bacaklarda ağrı ve sızlama, çoğu zaman aşınma ve yıpranma, aşırı kullanım veya eklemlerin, kemiklerin, kasların, bağların, tendonların veya diğer yumuşak dokuların hasar görmesinden kaynaklanır. Bazı bacak ağrısı türleri, alt omurganızdaki sorunlardan da kaynaklanabilir. Bacak ağrısı ayrıca kan pıhtıları, varisli damarlar veya zayıf dolaşımdan da kaynaklanabilir.
Bacaklarda ağrı ve sızlama: Nedenler
1- Periferik arter hastalığı
Periferik arter hastalığı, kalpten bacaklara kan taşıyan damarların daralması veya tıkanmasıdır. Esas olarak ateroskleroz adı verilen arterlerde yağ plaklarının birikmesinden kaynaklanır. Periferik arter hastalığı herhangi bir kan damarında olabilir, ancak bacaklarda kollardan daha yaygındır.
2- Derin ven trombozu
Derin ven trombozu, genellikle uyluk veya alt bacağınızdaki bir damarda kan pıhtısıdır. Bu durum her zaman semptomlara neden olmaz, ancak bacağınızda ağrı ve sızlama olabilir veya bacağınızı sıcak ve kırmızı hissedebilirsiniz. Bunlardan herhangi birini fark ederseniz doktorunuza görünmeniz gerekir.
3- Periferik nöropati
Periferik nöropati, vücuttan beyne ve beyinden vücuda mesajlar ileten sinirlerde hasar olduğunda ortaya çıkan bir durumdur. Bu durumun en yaygın nedeni şeker hastalığı, yani diyabettir. Ancak diğer sağlık durumları, ilaçlar, yaralanmalar veya enfeksiyonlar da periferik nöropatiye neden olabilir.
4- Elektrolit dengesizliği
Elektrolitler, kaslarınızın olması gerektiği gibi çalışmasına yardımcı olan sodyum, potasyum ve kalsiyum gibi minerallerdir. Egzersiz yaptığınızda ter yoluyla biraz elektrolit kaybedersiniz. Ancak normalden daha fazla elektrolit kaybederseniz bacaklarda ağrı ve sızlama veya uyuşma meydana gelebilir.
5- Spinal stenoz
Spinal stenoz, omurganızdaki kemiklerin içindeki boşluklar daraldığında meydana gelir. Bu olduğunda, bölgedeki sinirlere baskı uygulanır ve bacaklarınızda ağrı, karıncalanma, uyuşma veya güçsüzlüğe neden olabilir. Bazı durumlarda denge sorunları da yaşayabilirsiniz.
6- Siyatik
Siyatik, alt omurganızdaki sıkışmış bir sinirden gelen bacak ağrısıdır. Siyatik, şiddetli kramplara neden olabilir ve hatta ayakta durmayı ve oturmayı bile zorlaştırabilir. Siyatiğiniz varsa doktorunuz çeşitli ağrı kesiciler veya fizik tedavi önerebilir. Daha ciddi bir durumunuz varsa, ameliyat olmanız gerekebilir.
7- Artrit
Artrit, eklemlerinizi etkileyen ve ağrıya, şişmeye ve sertliğe neden olan yaygın bir durumdur. Kalçalarınızda, dizlerinizde veya ayak bileklerinizde meydana geldiğinde, yürümek veya diğer günlük aktiviteleri yapmak zor olabilir. Bu durumda egzersiz yapmak ve sağlıklı bir kiloda kalmak rahatlatıcı olacaktır.
8- Kas gerilmesi
Kas gerilmesi, bir kasın çok fazla gerilmesi veya çekilmesidir ve bacaklarda ağrı ve sızlamanın yaygın bir nedenidir. Kas gerginliğinde ağrı yoğundur, hemen başlar ve bölge dokunulamayacak kadar hassas olabilir. En iyi tedavi, günde birkaç kez, her seferinde 20 dakika boyunca buz torbası uygulamaktır.
9- Burkulma
Burkulma, bir kemiği başka bir kemiğe bağlayan bağ adı verilen doku gerildiğinde veya yırtıldığında meydana gelir. Ayak bölgesinde burkulmalar yaygındır ve bu durumda yaralı bölge şişer ve ağrır. Bunu tedavi etmenin en iyi yolu dinlenme, buz tornası ve bacakları sarmak ve yüksekte tutmaktır.
10- Kas ağrısı
Kas ağrısı, genellikle baldırınızda bulunan bir kasın aniden kasıldığı zamandır. Bu durum keskin bir ağrıya neden olabilir ve cildinizin altında sert bir kas kütlesi hissedebilirsiniz. Yaşlandıkça kramplar daha sık olma eğilimindedir. Ayrıca, yeterince su içmezseniz de bacaklarınıza kramp girme olasılığı daha yüksektir.
11- Kaval ateli
Kaval ateli, kaval kemiğinizin etrafındaki kaslar ve dokular iltihaplanıp kemiğin iç kenarının incinmesine neden olduğunda meydana gelir. Düz tabanlar, sert kemerler veya yanlış ayakkabılar da bunlara yol açabilir. En iyi tedavi bacaklarınızı dinlendirmek ve buz torbası uygulamaktır.
12- Stres kırığı
Kaval kemiği ateli gibi hissedilen ağrı düzelmiyorsa, kaval kemiğinizde küçük bir çatlak olabilir. Bu, kemiğin etrafındaki kaslar aşırı kullanıldığında ve hareketin etkisini olması gerektiği gibi hafifletmediğinde ortaya çıkar. Dinlenme, stres kırığı için en iyi tedavidir, iyileşmesi yaklaşık 6 ila 8 hafta sürebilir.
13- Tendinit
Tendonlar, kasları kemiklere bağlayan esnek kordonlardır. Tendinit ise bu esnek kordonların iltihaplanmasıdır ve ayak tendonlarında iltihaplanma meydana geldiğinde bacaklarda ağrı ve sızlama olabilir. Tendinit durumunda da yine yeterince dinlenmeli ve gerekirse doktora gitmelisiniz.
14- Varisli damarlar
Damarlar, kanı kalbe geri getirmek için fazladan çalışmak zorunda kaldıklarında şişerler ve buruşuk, mavi veya koyu mor görünürler. Bu durum bacaklarınızın ağırlaşmasına, yanmasına, zonklamasına neden olabilir veya bacaklarınıza kramp girmesine neden olabilirler. Geçmeyen varisler doktor kontrolü gerektirir.
Bacaklarda ağrı ve sızlama: Doktor kontrolü
Aşağıdakileri yaşıyorsanız doktora görünmekte fayda vardır:
- Her iki bacakta da şişlik varsa
- Rahatsızlığa varisli damarlar neden oluyorsa
- Yürürken ağrı yaşanıyorsa
- Ağrı ve sızlama kötüleşmeye devam ediyorsa
- Ağrı ve sızlama birkaç gündür geçmiyorsa
Aşağıdakilerden herhangi biri olursa ise vakit kaybetmeden tıbbi yardım almanız gerekir:
- Ateşiniz varsa
- Bacağınızda derin bir kesik varsa
- Bacağınız kırmızı ve sıcaksa
- Bacağınız soluk ve dokunulduğunda soğuksa
- Nefes almakta güçlük çekiyorsunuz ve her iki bacağınızda da şişlik varsa
- Yürümekte zorlanıyor veya bacağınıza ağırlık veremiyorsanız
- Gıcırdama sesiyle birlikte meydana gelen bir bacak yaralanmanız varsa
Bacak ağrısı için hangi doktora gidilir?
Bacak ağrısı için gidilmesi gereken ilk doktor aile hekiminiz olmalıdır. Çünkü bacak ağrısının birçok nedeni vardır ve bu neden anlaşılmadan hangi uzmanlığa ihtiyacınız olduğunu bilmek mümkün değildir. Aile hekiminiz sizi muayene ettikten ve şikâyetlerinizi dinledikten sonra hangi doktora gitmeniz gerektiğine karar verecektir.
Bacaklarda ağrı ve sızlama: Tedavi
Bacak ağrıları genellikle kramplardan veya küçük bir yaralanmadan kaynaklanıyorsa bunu kendi başınıza tedavi edebilirsiniz.
Böyle durumlarda aşağıdaki ev tedavilerini deneyebilirsiniz:
- Bacağınızı olabildiğince dinlendirin ve bacağınızı yastıkla yüksekte tutun.
- Bacağınız iyileşirken doktorunuza veya eczacınıza danışarak ağrı kesici almayı düşünün.
- Kompresyon çorapları veya destekli çoraplar giyin.
Buz uygulayın
Bacağınızın etkilenen bölgesine günde en az dört kez buz uygulayın. Ağrının ortaya çıkmasından sonraki ilk birkaç gün içinde bunu daha da sık yapabilirsiniz. Bir seferde 15 dakikaya kadar buzu ağrıyan ve sızlayan bölgeye uygulayabilirsiniz.
Ilık bir banyo yapın ve gerinin
Ilık bir banyo yapın ve ardından kaslarınızı nazikçe gerin. Bacağınızın alt kısmında ağrı ve sızı varsa, ayak parmaklarınızı hareket ettirerek germeye çalışın. Bacağınızın üst kısmında ağrı varsa, eğilip ayak parmaklarınıza dokunmaya çalışın. Bunu yerde otururken veya ayağa kalkarken yapabilirsiniz.