Bacak Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir? Hangi Bölüme Gidilir?
Bacak ağrısı nedir?
Bacak ağrısı, kasık ve ayak bileği arasındaki bölgede herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissi olarak tanımlanabilir. Nedene bağlı olarak, bacak ağrısı hafif sızı gibi veya şiddetli olabilir ve semptomlar ara sıra ortaya çıkabilir.
Bacak ağrısı akut olabilir, akut olması durumunda aniden başlar ve daha sonra geçer. Bacak ağrısı geçmiyorsa eğer, buna kronik bacak ağrısı denir. Bazı insanlar için kronik bacak ağrısını yıllarca yaşayabilir ve bu durum hayatlarını olumsuz etkileyebilir.
Bacak ağrısıyla ilgili semptomlar nelerdir?
Bacak ağrısı bacağın sadece küçük bir bölgesini etkileyebilir (örneğin sadece alt bacak ağrısı olabilir) veya geniş bir alanı, hatta tüm bacağı kaplayabilir. Ağrı donuk veya keskin olabilir ve çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir.
Bacaklarda ağrıyla beraber sızlama da sık görülen bir şikayettir. Bacak ağrısıyla beraber kalçanızda, belinizde, omurganızda veya ayağınızda da ağrı olabilir. Bazen tek bacak etkilenirken, bazen ise her ikisi de ağrıdan etkilenebilir.
Bacak ağrısı ile ortaya çıkabilecek diğer semptomlar şunlardır:
- Bacaklarda şişme
- Varisli damarlar
- Yara veya ülser
- Kızarıklık veya sıcaklık hissi
- Bacaklarda halsizlik
- Bacaklarda cilt rengi değişikliği
- Geç iyileşen yaralar
Bacak ağrısı neden olur?
Bacak ağrısının bazı yaygın nedenleri aşağıdakileri içerir:
- Kramp:
Bu, kasların aniden kasılmasıdır. Ağrı normalde baldırda hissedilir ve kendiliğinden çabucak geçer. - Kas burkulmaları ve gerilmeleri:
Bacağınız çok hassas olabilir ve ayrıca kas spazmı, şişme veya bacağınızı hareket ettirmekte zorluk yaşayabilirsiniz. - Küçük yaralanmalar:
Yaralanma bölgesinde kızarıklık, şişme veya renk değişikliği olabilir. - Kırık:
Kemik kırılması veya çatlaması bacakta şişme, şekil bozukluğu, morarma ve güç veya hareket kaybına neden olabilir. - Enfeksiyon:
Ülserler ve enfekte olmuş yaralar bölgenin kızarmasına, şişmesine, ısınmasına ve yüksek ateşe neden olabilir. - Kemiklerde veya kaslarda yaralanmalar:
Bacağı çevreleyen kaslar, bağlar ve tendonlar çok ağrılı küçük düğümler oluşturabilir. Ayak bileği ağrısı, diz veya kalça ile ilgili sorunlar da bacakta ağrıya neden olabilir. - Bacağınızı çok az kullanmak:
Bacağınızı az kullanıyorsanız ve fiziksel olarak pasif bir hayatınız varsa, ağrıyla beraber karıncalanma veya kas gerginliği yaşayabilirsiniz. - Kan damarlarıyla ilgili sorunlar:
Bu gibi sorunlar ağrı, şişlik, basınç, hassasiyet veya solgun bir ten rengine neden olabilir: - Varis:
Varisiniz varsa bacaklarınız zonkluyormuş gibi ağrıyabilir veya yanıyormuş gibi olabilir. Ayrıca kramp, huzursuz bacak sendromu, ayak bileği şişmesi ve kaşıntı yaşayabilirsiniz. - Sinirlerle ilgili problemler:
Diyabetik nöropati gibi sinirlerle ilgili sorunlar ağrı, zayıflık, uyuşma veya karıncalanmaya neden olabilir. - Büyüme ağrıları:
Çocuklarda görülen bu ağrı türü uyluk, baldır veya ayak kaslarında genellikle geceleri ağrı veya yanma hissine neden olabilir. (Çocuklarda bacak ağrıları)
NOT:
Bacaktaki ağrı, romatoid artrit ve gut gibi kronik durumların bir işareti de olabilir.
Bacak ağrısı için doktora gitmek gerekir mi?
Bacaklarda ağrı ve sızlama gibi semptomlarınız varsa ve geçmiyorsa doktora görünmek iyi bir fikirdir.
Ayrıca, aşağıdaki semptomlar varsa da doktora görünmeniz gerekir.
- Bacak şişmesi
- Bacakta görünüm değişikliği
- Bacağı kullanmakta zorluk
- Bacakta soğukluk hissi
- Bacakta renk değişikliği/solukluk
- Bacak uyuşması
- Bacağın kızarması ve sıcaklık hissi
- Geçmeyen bacak ağrısı
NOT:
Yüksek ateş gibi enfeksiyon belirtileriniz varsa veya nedensiz yere ortaya çıkan ciddi semptomunuz varsa, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza görünmelisiniz.
Bacak ağrısı için hangi doktora gidilir?
Bacak ağrısı için gidilmesi gereken ilk doktor aile hekiminiz olmalıdır. Çünkü bacak ağrısının birçok nedeni vardır ve bu neden anlaşılmadan hangi uzmanlığa ihtiyacınız olduğunu bilmek mümkün değildir. Aile hekiminiz sizi muayene ettikten ve şikayetlerinizi dinledikten sonra hangi doktora gitmeniz gerektiğine karar verecektir.
Bacak ağrısı nasıl tedavi edilir?
Bacak ağrısı tedavisi nedene bağlıdır. Bacaklarda ağrı, uyuşma, sızlama gibi semptomlar genellikle evde tedavi edilebilir. Ancak ağrı ani, şiddetli ve kalıcı ise veya başka semptomlar varsa tıbbi müdahale gerekebilir.
Bacak ağrısını tetikleyen ciddi olmayan ağrılar için aşağıdaki basit tedaviler işinize yarayacaktır:
- Dinlenme:
Bacağınızın ağrısı geçene kadar bacakları dinlendirmek muhtemelen ağrıyı dindirecektir. - Buz:
Kapalı bir buz torbasını veya bir kumaşa buz sararak ağrıyan bölgeye bir defada 15-20 dakika uygulayabilirsiniz. - Sıkıştırma:
Etkilenen bacağı sıkıca sarmak, ağrınızı hafifletebilir - Yükseklik:
Bacağınızı yüksekte tutmak da bacak ağrınıza iyi gelecektir.
Eczacınıza danışarak parasetamol gibi basit ağrı kesiciler veya ibuprofen gibi iltihap önleyiciler de alabilirsiniz. Kas kramplarınız varsa, kasları hafifçe germek yardımcı olacaktır. Ayrıca, bacaklarınızda iğne batması gibi his varsa, hareket etmek rahatsızlığı hafifletecektir.
NOT:
Yukarıdakilere rağmen bacak ağrınız hala geçmiyorsa, doktorunuza görünmenin zamanı gelmiş demektir.